Valinnaisaineet opetussuunnitelmassa
OpetussuunnitelmatValinnaisaineetPäättötodistus
Päivitetty viimeksi: 28.6.2023
Perusopetuksen valinnaisia aineita käsitellään opetussuunnitelmassa ja tulosteissa hieman eri tavoin sen mukaan, opiskellaanko valinnaista ainetta myös yhteisenä aineena vai onko se oma aineensa. Primuksessa valinnaisaineet erotetaan toisistaan lyhenteen ja opsin rakenteen avulla.
Valinnaisaineet voivat liittyä jonkin aineen yhteiseen oppimäärään (esim. matematiikka) tai ne voivat olla omia erillisiä valinnaisaineita eli soveltavia valinnaisia aineita (esim. yrittäjyys). Molemmissa tapauksissa valinnaisaine voi olla myös pitkä tai lyhyt.
OPS2016 osalta taide- ja taitoaineita koskevat erilaiset ohjeet. Katso niiden osalta erillinen ohje.
- Pitkillä valinnaisaineilla tarkoitetaan niitä aineita, joita opiskellaan vähintään 2 vvt ja joista päättötodistukseen tulostetaan nimi, numeroarvosana ja vvt.
- Pitkät valinnaisaineet voidaan arvioida sanallisesti vuosiluokilla 1-6, mikäli opetuksen järjestäjä niin päättää.
- Pitkien valinnaisten lyhenteiden muodostuksessa kannattaa käyttää jotain yhtenäistä tapaa, esim. v-kirjainta lyhenteen edessä. Sama v-kirjain merkitään sekä valinnaiselle aineelle että valinnaisille kursseille.
- Pitkien valinnaisaineiden kurssityyppi Visman valmiissa tulostemalleissa on "ya valinnainen aine".
- Primuksessa opetussuunnitelmaan tehdään valinnaisaineesta oma aine kursseineen, esim. "Matematiikka, valinnaiset opinnot".
- Lyhyt valinnaisaine tarkoittaa sanallisesti arvioitavia, lyhytkestoisia opintoja, eli lyhytkurssiaineita. Lyhyiden valinnaisten kesto on yleensä 0,5 - 1,5 vvt. Vaikka oppilas opiskelisi useita samaan oppiaineeseen liittyviä lyhytkursseja, ei niiden viikkotuntimäärää lasketa yhteen eikä niitä arvioida numeroarvosanalla (eli niitä ei rinnasteta päättötodistuksessa pitkiin valinnaisaineisiin).
- Lyhyiden valinnaiskurssienkin lyhenteissä kannattaa käydä yhtenäistä merkintätapaa, esim. x-kirjainta.
- Kurssit-rekisteriin tehdään lyhyille valinnaisaineille omat oppiaineet ja omat kurssit. Kurssityypeiksi annetaan "ya lyhytkurssiaine" ja "ya lyhytkurssi". Kurssityyppien avulla säädellään, miten aineen nimi ja arvosana tulostuvat todistukseen.
- Jos kyse olisi esimerkiksi musiikin lyhyistä valinnaisaineista, niin luo kullekin musiikin lyhyelle valinnaisaineelle omat oppiaineensa ja omat kurssinsa. Älä siis laita esimerkiksi valinnaisaineita "Bändikurssi" ja "Latinorytmit" saman oppiaineen alle, vaan luo molemmille omat aineensa ja kurssinsa.
- Vaikka lyhytkurssit arvioitaisiin sanallisesti tai suoritusmerkinnällä, täytä myös Arvosanan laskentatapa. Tavaksi voi valita mitä vain, esim. "Viimeisen kurssin arvosana". Näin arvosana tulee automaattisesti myös ainetasolle.
- Opetussuunnitelmassa lyhytkurssiaine viedään samalle tasolle kuin yhteiset aineet ja pitkät valinnaisaineet.
Yhteisiin oppiaineisiin liittyvät valinnaisaineet sijoitetaan opsissa välittömästi vastaavan yhteisen aineen alle. Kurssit-rekisterissä on kaksi ainetta, yhteinen ja valinnainen, esim. "Matematiikka" ja "Matematiikka, valinnaiset opinnot". Valinnaisen matematiikan kurssityypiksi valitaan valinnainen aine tms. ja siihen kuuluvien valinnaisten kurssien tyypiksi valinnainen kurssi.
Nämä valinnaisaineet arvioidaan omina aineinaan. Todistuksissa aineet näkyvät välittömästi kyseisen yhteisen oppiaineen alla.
Pitkät valinnaisaineet: 2 vvt tai enemmän
- Todistukseen tulostetaan aineen nimi, numeroarvosana ja vvt.
- Pitkät valinnaisaineet voidaan arvioida sanallisesti vuosiluokilla 1-6, mikäli opetuksen järjestäjä niin päättää.
- Opsissa valinnaisaine on omana aineena kursseineen kyseisen oppiaineen alla.
Lyhyet valinnaisaineet: alle 2 vvt
- Todistukseen tulostetaan aineen nimi, sanallinen arviointi ja vvt.
- Opsissa valinnaisaine on omana aineena kursseineen aineeseen liittyvän yhteisen ja mahdollisen pitkän valinnaisaineen alla.
Muut valinnaisaineet, esim. tietotekniikka tai yrittäjyys, sijoitetaan opsissa alimmaksi. Nämä valinnaisaineet kootaan otsikon "Soveltavat valinnaiset aineet" alle. Sen alla on omina aineinaan oppilaitoksen tarjoamat itsenäiset valinnaisaineet.
Pitkät valinnaisaineet: 2 vvt tai enemmän
- Itsenäiset valinnaisaineet tulostetaan todistuksiin väliotsikon "Soveltavat valinnaiset aineet" alle.
- Todistukseen tulostetaan aineen nimi, numeroarvosana ja vvt (oppimäärä).
- Pitkät valinnaisaineet voidaan arvioida sanallisesti vuosiluokilla 1-6, mikäli opetuksen järjestäjä niin päättää.
- Opsissa valinnaisaine on omana aineena kursseineen väliotsikon "Soveltavat valinnaiset aineet" alla.
Lyhyet valinnaisaineet: alle 2 vvt
- Lyhyet valinnaisaineet tulostetaan todistuksiin väliotsikon "Soveltavat valinnaiset aineet" alle.
- Todistukseen tulostetaan aineen nimi, sanallinen arviointi ja vvt (oppimäärä).
- Opsissa valinnaisaine on omana aineena kursseineen väliotsikon "Soveltavat valinnaiset aineet" alla.
- Koulun opetussuunnitelmassa on ensin yhteinen matematiikan oppiaine, 3 vvt.
- Sen jälkeen on matematiikan pitkä valinnaisaine, jota opiskellaan 2 vvt 8. luokalla ja 2 vvt 9. luokalla, yhteensä 4 vvt.
- Koulun opetussuunnitelmassa on lisäksi kaksi matematiikan valinnaisainetta: Ohjelmointi ja Matematiikan tukikurssi. Kummassakin on tarjolla puolen viikkotunnin kursseja, yhteensä 6 kpl.
- Oppilaalle tulee päättötodistukseen maininta kolmesta eri matematiikasta: yhteisestä oppimäärästä numeroarvosana, pitkästä valinnaisesta numeroarvosana ja lyhyestä valinnaisesta "hyväksytty"-merkintä.
Valinnaisaineet tulostuvat todistukseen opsin mukaisessa järjestyksessä, vastaavan yhteisen aineen alle. Muut valinnaisaineet tulostuvat alimmaksi. Jos aineella ei ole yhteistä oppimäärää, kannattaa se nimetä siten, että todistukseen tulostuu jokin kuvaavampi nimi kuin pelkkä "valinnaiset opinnot". Muuten todistuksesta ei käy ilmi, minkä aineen valinnaisista on kyse.
Aineen vuosiviikkotuntimääräksi tulostuu kaikkien aineen alla olevien kurssisuoritusten yhteenlaskettu tuntimäärä.