Blankettens struktur
Uppdaterad: 4.4.2019
Blanketter görs och bearbetas i blanketteditorn som finns i Primus huvudmeny Underhållsregister.
Då du första gången tar i bruk blankettfunktionen ska du kryssa i fältet Blankettfunktionen i användning i registret Information om skolan. Funktionen ger användaren tillgång till de blanketter som berör användaren själv. Med dylika blanketter kan t.ex. läraren uppdatera sina utbildningsuppgifter och studeranden kan uppdatera sina kontaktuppgifter.
Funktioner som möjliggör att en person kan bearbeta en annan persons eller resurs´uppgifter kräver att även fältet Primus register i Wilma kryssas i. Fältet kryssas i om man t.ex. vill ge lärarna rättigheten att bearbeta studerandenas uppgifter. Vilka uppgifter användaren får se och om vilka personen han/hon får se dem definieras med hjälp av användargrupperna.
Då du läser in en färdig blankett från vår blankettbank finns vissa metauppgifter färdigt inmatade i de övre fälten, t.ex. blankettens namn.
Då du själv gör en blankett måste du själv fylla i uppgifterna. Fältens betydelse och nödvändighet beskrivs i anvisningen Blankettfältens egenskaper.
Registerfönstrets nedre del är den egentliga editordelen.
- På fliken Blankettens definition bygger du upp blankettens struktur och tar fram de uppgifter (fält i Primus) som du vill ha på blanketten.
- På fliken Villkor och kontrollregler definierar du för vem eller vilka resurser blanketten kan användas och vilka fält Wilma-användarna måste fylla i.
Varje blanketts metauppgifter anges i fälten i blanketteditorns övre del. Dessa uppgifter är t.ex:
- blankettens namn
- det register vars uppgifter visas/bearbetas på blanketten
- Wilmas anslutning (t.ex. läraranslutning) och användarrättigheter
- uppgifter för ändringar och arkivering
Obligatoriska och rekommenderade fält
- Blankettens namn: Namnet som blanketten syns med i Wilma.
- Blankettens förklaring: I fältet kan man anteckna en mera noggrann förklaring om blankettens användning. Syns endast i Primus.
- Blankettens databas: Det register som fälten på blanketten finns i. Det lönar sig att välja databasen genast för det definierar vilka fält man kan ta fram på blanketten.
- Blankettens typ: profilblankett = profil = visar uppgifter (kan inte ändras), egna uppgifter = användaren kan ändra sina egna uppgifter, registrets uppgifter = användaren kan ändra en annan persons eller resursers uppgifter, sökfält = definitioner av sökfälten i Wilma
- Används i Wilmas anslutningar: Kryssa i t.ex. lärare om blanketten ska vara synlig för lärare eller fyllas i av lärare.
- Syns i Wilma: Kryssa i om blanketten ska vara synlig i Wilma.
- Skola: De skolor i vilka blanketten ska vara synlig i Wilma och Primus.
Övriga fält
- Användargrupp i Wilma: fylls alltid i för blanketter av typen Registrets uppgifter; kan användas även för blanketter av andra typer. Fältet definierar vilka av anslutningens (t.ex. läraranslutningens) användare som ska kunna se blanketten i Wilma.
- Blanketten visas också för ämneslärare: Berör endast Studeranderegistrets blanketter. Ämneslärare = studeranden finns med på någon av lärarens aktiva bedömningslistor. Om fältet inte är ikryssat visas blanketten endast för klassföreståndaren eller användare som i Lärar- eller Personalregistret har Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma ikryssat, eller en användargrupp för vilken angetts att Läraren får se alla studerandekort.
- Wilmas användarnamn (testbruk): Används i det skede då blanketten skapas och testas. Skriv in det användarnamn som du använder för att testa blanketten. Ingen annan kan då se blanketten i Wilma. Töm fältet när du publicerar blanketten.
- Tillåtet att skapa nytt registerkort: Kryssa i om det är tillåtet att med blanketten skapa nya registerkort i det register som är valt som blankettens databas. Kan ikryssas endast för blanketter av typen registrets uppgifter.
- Meddelande då blanketten sparas: Du kan skriva in ett meddelande som visas för användaren i Wilma då han/hon sparar blanketten. Om fältet lämnas tomt visas standardmeddelandet "Uppgifterna har nu sparats".
- Blankettens språk: Fyll i om blanketten ska vara synlig endast för användare som loggar in i Wilma på ett bestämt språk. En användare som använder ett engelskspråkigt Wilma ser i Wilma endast sådana blanketter för vilka Blankettens språk är engelska eller tomt.
Obs! En blankett måste alltid innehålla minst en del.
Delarna strukturerar blankettens innehåll och med hjälp av delarna påverkar du blankettens utseende och läslighet: i en blankett gällande skolskjuts kan du ha t.ex. en del för elevens kontaktuppgifter, en del för skjutsbehovet och slutligen en del med tilläggsuppgifter om skolskjutsar med länkar till trafikanternas hemsidor.
- Att skapa en del: klicka på det vita området med musens andra knapp och välj Lägg till del ur snabbvalsmenyn. Samma funktion finns också under Bearbeta blanketten i överbalken.
- Att ändra namn på en del: klicka på pennikonen
- Delarnas ordningsföljd: flytta delen upp/ner med de svarta pilarna i den högra kanten.
- Att radera en del: klicka på krysset i det övre högra hörnet
Blankettens innehåll: fält, anvisningar och länkar
Klicka med andra musknappen på delen du nyss skapade och välj Lägg till fält eller något av de andra alternativen för att lägga till.
- Lägg till fält: Används för att lägga till en uppgift som kan bearbetas på blanketten, t.ex. fältet Mobilnummer på en blankett för kontaktuppgifter. I Wilma syns både fältets namn och uppgiften som antecknats i det (eller ett tomt fält).
- Lägg till uppgift: Används då man i ett fält vill visa en uppgift som finns sparad i Primus, t.ex. då man vill visa vårdnadshavaren klassföreståndarens namn.
- Lägg till instruktion: En instruktion för ifyllaren av blanketten, t.ex. om hur skolan hanterar de uppgifter som anges på blanketten. Se också fältspecifika ifyllningsinstruktioner.
- Lägg till URL: En länk till en sida utanför Wilma, t.ex. till Studentexamensnämndens anvisningar. Mata först in länkens HTTP-adress, t.ex. https://www.ylioppilastutkinto.fi/sv/, kvittera med OK och ange länkens text, t.ex. "SEN:s anvisningar".
- Du kan också lägga in en länk till en annan blankett. Läs mer i denna anvisning: Att länka till en annan blankett.
- Tips! Om du har lagt till en färdig länk i ett fält i Primus och vill att den ska att den ska synas som en länk även på blanketten, gör på följande sätt:
- Klicka i någon av blankettens delar med musens andra knapp och välj Lägg till uppgift.
- Skriv in två hakparentes ([[) på dem tomma raden i sökfönstret som öppnas och tryck på enter.
- Välj sedan plustecknet (+) ovanför raden
- Skriv in den text som du vill att ska synas i Wilma som länkens text, på raden, t.ex. Länken här eller Klicka här el.dyl. Lägg till tangentbordets lodstreck (|) och tryck på enter.
- Lägg till ett plustecken (+).
- Välj sedan det fält i fältlistan till vänster som länken ursprungligen har lagts till i.
- Välj ännu ett plustecken (+) och två hakparentes (]]).
- Slutresultatet ser ut t.ex. så här: "[["+"Länken här|"+Examina->Observera+"]]"
- I exemplet på Wilmas blankett skulle texten "Länken här" visas som länk och den egentliga länken har lagts till i fältet Observera i registret Examina.
Ordna fält, anvisningar och länkar
Fälten placeras som standard under varandra. Du kan dra ett fält till ett annat ställe med hjälp av musmarkören, på samma sätt som i Primus fälteditor. Du kan också justera fältens storlek. I Wilma är ett fält minst lika brett som dess rubrik.
Med snabbvalsmenyns alternativ Klipp, Kopiera och Klistra in kan du flytta delar och fält på en blankett samt från en blankett till en annan. Blanketterna måste dock ha samma databas, så att de båda innehåller fält från t.ex. Studeranderegistret.
Fältspecifik ifyllningsinstruktion
På fliken Instruktion i rutan Informationens egenskaper kan du ange en ifyllningsanvisning för ett fält. Du kan i anvisningen t.ex. beskriva de olika alternativens betydelse i ett valfält eller vilken information du önskar ska anges i ett fält för tilläggsuppgifter.
Om ett fält har en instruktion visas i Wilma ett litet infotecken bredvid fältet. Då man klickar på tecknet öppnas anvisningen. Fältspecifika instruktioner är bra att använda t.ex. då man inte vill ha med anvisningar i den utskriftsvänliga versionen av blanketten eller om blanketten är mycket lång.
När blanketten är färdig kryssar du i rutan Syns i Wilma i övre delen av fönstret och sparar blanketten. Blanketter som berör användaren själv syns på fliken Blanketter i Wilma. Blanketter som berör andra personer och resurser finns på ifrågavarande persons/resurs sida.
Om blanketten inte är synlig i Wilma, kontrollera följande:
- Har blanketten ett testanvändarnamn? Testar du med detta användarnamn?
- Hör testanvändarnamnet till den anslutning och användargrupp som valts för blanketten?
- Har användargruppen tillgång till det register som blanketten berör?
- Har användarnamnet rätt att granska just den personens/resursens uppgifter som du valde i Wilma?
- Tillhör blanketten och användarnamnet samma skola?