Wilma-appen - de vanligaste frågorna
Uppdaterad: 19.9.2023
En allmän FAQ om Wilma finns här.
Nedan har vi listat svaren på de vanligaste frågorna om Wilma-appen.
Att hämta och uppdatera appen
Wilma-appen är gratis. Den är tillgänglig för följande operativsystem:
Android
Ladda ner appen från Google Play. Se installationsanvisningarna.
iOS (iPhone och iPad)
Ladda ner appen från Apples App Store. Se installationsanvisningarna.
Observera att du när du för första gången skapar ett Wilma-konto bör göra det via en webbläsare. Därefter kan du logga in i appen.
Många användare har automatisk uppdatering aktiverad på sina mobila enheter. Också Wilma uppdateras automatiskt när en ny version finns att tillgå.
Man kan också köra uppdateringen manuellt om det behövs:
Android
Öppna Play-butiken på din enhet, ange "wilma" i sökfältet och välj sedan "Uppdatera".
iOS
Öppna App Store, välj Sök, ange "wilma" i sökfältet och välj sedan "Uppdatera".
Alternativt kan du i App Store klicka på konto-symbolen uppe till höger och scrolla ner i listan över appar som uppdateras automatiskt. Om en automatisk uppdatering finns tillgänglig för Wilma finns den med på listan och du kan välja "Uppdatera".
Användarkonton och inloggning
Klicka på hemknappen på din mobila enhet för att lämna appen. I det här skedet loggas man inte ut från appen, utan du är färdigt inloggad när du loggar in nästa gång.
Ett användarkonto raderas från appen när du loggar ut från kontot.
Android
Gå till Användarkonton, öppna menyn och välj "Logga ut".
iOS
Gå till Inställningar och välj Logga ut.
Välj önskat språk i appen via Inställningar. Du kan välja mellan svenska, finska och engelska.
Om du inte kommer ihåg ditt lösenord när du ska logga in i Wilma-appen, klicka på Glömt lösenordet efter att du valt rätt Wilma. Fyll i din e-postadress och klicka på Sänd (OBS! Om ditt Wilma-användarnamn är något annat än din e-postadress ska du också fylla i Användarnamn-fältet). Om en stund får du till din e-post ett meddelande innehållande en länk till den sida där du kan byta lösenordet.
Det går inte att byta lösenordet inne i Wilma-appen.
Kommunikation och besked
Välj meddelandet antingen i Inbox eller Olästa. Upptill finns en symbol och när du klickat på den kan du börja skriva ditt meddelande.
Det går inte att svara på ett meddelande om det har skickats till många mottagare, och avsändaren har förhindrat att mottagarna ser varandras svar. Du kan dock svara genom att skicka ett separat meddelande enbart till meddelandets avsändare. Om du är den enda mottagaren, eller om alla mottagare får se allas svar, går det att svara på meddelandet på normalt sätt.
Öppna Meddelanden och klicka på symbolen för nytt meddelande i högra hörnet.
- S = Student = studerande
- G = Guardian = vårdnadshavare
- T = Teacher = lärare
När du väljer mottagare för ditt meddelande och klickar t.ex. på "Nuvarande grupper", står knapparna S, G och T efter namnen i listan. Med hjälp av knapparna kan du välja alla elever (S) i gruppen (S), eller så alla vårdnadshavare (G) eller lärare (T). Om du väljer en enskild grupp kan du på motsvarande sätt med S/G-knapparna enskilt för varje studerande välja om meddelandet ska skickas till studeranden eller till vårdnadshavaren.
Wilma-appen skickar aviseringar (push-notifikationer) om nya meddelanden och lektionsanteckningar. Du kan inte välja vilka ärenden systemet ska skicka aviseringar om, men du kan stänga av notifikationerna i inställningarna för Wilma-appen på din mobil.
För att notifikationerna från Wilma ska nå appen måste man i de här telefonmodellerna låta Wilma-appen köras i bakgrunden också då skärmen inte är på.
- Gå till mobilens inställningar.
- Välj Avancerade inställningar / Hantera batteriet.
- Välj Skyddade appar och sök fram Wilma-appen.
- Aktivera skyddet genom att dra reglaget till höger.
Termerna kan variera beroende på modell.
Övriga funktioner
Wilma-appen visar uppgifter om frånvaro och övriga lektionsanteckningar, och du kan reda ut dem precis som i internet-Wilma. Du kan också anmäla frånvaro på förhand.
Om schemat inte syns i appen beror det på att skolan använder en schemafunktion av gammal typ. Du kan då kontakta skolan i ärendet. (För att schemat ska synas får inte fältet Använd den gamla schemafunktionen i Wilma vara ikryssat i registret Information om skolan.)
Enklast hittar du prov och hemuppgifter på startsidan inne i appen. Proven hittar du också på sidan Prov som öppnas via huvudmenyn.
Wilma-appen är utvecklad för att man snabbt och enkelt ska kunna använda de Wilma-funktioner som behövs i dagligt bruk. Med appen går det t.ex. att skriva och läsa meddelanden, se scheman och kurser, kontrollera provdatum samt läsa notiser.
Problemsituationer i appen
Det här felmeddelandet kan förekomma då telefonen inte är ansluten till Wi-Fi och man har förhindrat att Wilma-appen används via mobildata. För att tillåta användning via mobildata, gå till telefonens Inställningar, välj Wilma i applistan och tillåt mobildata.
En annan orsak till att felmeddelandet visas i appen är att man har installerat ett virusskydd och inte har angett Wilma som en tillåten app.
Prova först att logga in i Wilma via webbläsare och försök sedan logga in i appen på nytt. Om detta inte fungerar, byt lösenord i Wilma via "Glömt lösenordet" och prova logga in på nytt.
Det här meddelandet kan i allmänhet förekomma då du har bytt Wilma-lösenordet i webbläsarversionen av Wilma. I det här läget är det bäst att gå till Användarkonton i appen och radera ditt användarkonto (se anvisning längre ner). Lägg sedan till användarkontot på nytt, se instruktioner för Android eller för iOS.