Esimerkkejä opettajien ja henkilökunnan oikeuksista tuntimerkintöihin
Päivitetty viimeksi:25.6.2019
Tässä ohjeessa esitellään esimerkkejä, miten opetushenkilökunnan ja muun henkilökunnan oikeudet voidaan asettaa. Jos etsit tietoa miten toiminto otetaan käyttöön, katso ohje tuntimerkintätoiminnon asetuksista.
Yleiset, kaikkia opettajia tai kaikkia luokanvalvojia koskevat oikeudet annetaan Koulun tiedot -rekisterissä, yksittäisiä henkilöitä koskevat oikeudet Opettaja- ja Henkilökunta-rekistereissä.
Kun opettaja tarkastelee omaa valvontaluokkaansa, hänellä on luokanvalvojan oikeudet. Opettaja saa luokanvalvojan oikeudet, jos hänet on merkitty Primuksen Luokat-rekisterissä jonkin luokan ryhmänohjaajaksi/luokanvalvojaksi.
Luokanvalvojat:
- tekevät merkinnät aina Wilman Opiskelijat-sivun kautta eli oman luokkansa kautta.
- saavat samat oikeudet kuin aineenopettaja, ja niiden lisäksi:
- saavat merkitä poissaoloja kaikille oman valvontaluokkansa opiskelijoille, vaikka eivät opettaisikaan heistä kaikkia.
- saavat muokata muiden opettajien tekemiä merkintöjä oman valvontaluokkansa osalta, esim. muuttaa luvattoman luvalliseksi tai poistaa virheellisen merkinnän: Koulun tiedot -rekisterissä rastitaan Luokanvalvoja saa muokata luokkansa tuntimerkintöjä.
- jos koululla halutaan, että luokanvalvoja vielä kuittaa huoltajien antamat poissaoloselvitykset ennen kuin ne tulevat voimaan, rastitaan Koulun tiedot -rekisterissä Poissaolon selvitys vaatii käsittelyn.
Kun opettaja tarkastelee sellaista ryhmää, jota hän opettaa mutta joka ei ole hänen oma valvontaluokkansa, on opettajalla aineenopettajan oikeudet.
Aineenopettajat:
- tekevät merkinnät Wilmassa aina ko. opetusryhmän kautta eli Ryhmän tuntimerkintöjen kautta.
- saavat syöttää poissaoloja omille opetusryhmilleen.
- saavat muokata omia merkintöjään, mutta ei muiden opettajien merkintöjä.
- saavat käyttää kaikkia yleisiä luokituksia eli niitä, joille on Tuntimerkintöjen luokitukset -rekisterissä rastittu Yleinen luokitus.
Rehtorit ja opot saavat samat oikeudet kuin aineenopettaja ja luokanvalvoja. Tämän lisäksi he saavat muokata kaikkien oppilaiden tuntimerkintöjä:
Opettajat-rekisterissä annetaan Oikeus muokata kaikkien tuntimerkintöjä. Tällöin rehtori pystyy kirjaamaan poissaoloja kaikille oppilaille, opetti hän heitä itse tai ei, sekä muokkaamaan muiden opettajien tekemiä merkintöjä.
Myös oppilaitosten henkilökunnalla on mahdollisuus kirjautua Wilmaan ja syöttää, korjata ja tilastoida esimerkiksi poissaoloja ja arviointeja. Tällöin henkilön tiedot kirjataan Primuksen Henkilökunta-rekisteriin.
Terveydenhoitaja
- Oikeudet poissaolojen tekemiseen ja muokkaamiseen, ei saa nähdä eikä muokata oppilaiden arviointeja: Vain tuntimerkintöjen kirjaus käytössä, Oikeus muokata kaikkien tuntimerkintöjä, ja Tuntimerkintöjen tarkasteluoikeus.
- Jos koulu käyttää kurssittaista poissaoloseurantaa (yläkoulut ja 2. aste), tarvitaan lisäksi Oikeus muokata arviointeja Wilmassa. Tämä ei nimensä mukaisesti kuitenkaan anna oikeuksia arviointien näkemiseen tai muokkaamiseen, vaan terveydenhoitaja näkee pelkästään kurssin nimen ja oppilaslistan.
Koulusihteeri
- Oikeudet arviointiin ja poissaolojen kirjaamiseen, mutta ei ylläpito-oikeuksia: Oikeus muokata arviointeja Wilmassa, Oikeus muokata kaikkien tuntiolomerkintöjä, Oikeus lisätä ja poistaa opiskelijoita arvioinnissa, ja Tuntimerkintöjen tarkasteluoikeus.