Tuntimerkintätoiminnon asetukset
Päivitetty viimeksi: 28.2.2024
Poissaolo- ja tuntimerkintöjen kirjaaminen otetaan käyttöön Koulun tiedot -rekisterissä rastimalla kenttä Poissaoloseuranta ja tuntimerkinnät käytössä. Samalla täytetään myös kentät Oppitunnin pituus (esim. 45 tai 75 min) sekä Tunnit alkavat ja Tunnit päättyvät.
Millä tarkkuudella tuntimerkintöjä halutaan seurata?
Alakouluissa riittää yleensä tieto siitä, montako tuntia oppilas on ollut yhteensä poissa tietyllä aikavälillä. Muilla kouluasteilla halutaan usein tietää, kuinka monta tuntia oppilas on ollut poissa mistäkin aineesta tai kurssista.
Jos oppilaitos haluaa eritellä kunkin kurssin tuntimerkinnät, rastitaan Koulun tiedot -rekisterissä kenttä Kurssikohtainen seuranta.
Primuksen Tuntimerkintöjen luokitukset -rekisterissä luodaan ne merkinnät, joita koulu haluaa käyttää.
- Koodi-kenttään merkitään jokin yhteenvedoissa käytettävä lyhyt koodi ("T").
- Selite-kenttään merkitään poissaolon nimi ("Terveydellisiin syihin liittyvä poissaolo"). Selite näkyy mm. tulosteiden alalaidassa.
- Lyhyt nimi näkyy mm. Wilman poissaoloyhteenvetojen sarakeotsikkona, joten sen kannattaa olla melko lyhyt ("Terveydellinen"). Se voi olla myös sama kuin Selite-kentässä.
- Järjestysnro täytetään siten, että useimmin käytettävä merkintä saa pienimmän numeron. Näin Wilma tarjoaa eri vaihtoehtoja optimaalisessa järjestyksessä.
On hyvä käyttää yhtenäisiä merkintöjä koko kunnassa, jotta kaikille merkinnöille löytyisi vastaavuus oppilaan siirtyessä koulusta toiseen. Poissaoloihin liittyvien merkintöjen osalta tulee käyttää kansallisia luokituksia, ks. ohje.
Luokitusten asetukset:
- Yleinen luokitus = Kaikkien opettajien käytössä. Tällaisia ovat yleensä vain "Selvittämätön poissaolo" ja "Myöhästyminen". Ilman rastia jätetään ne luokitukset, joilla luokanvalvoja, opo tms. kuittaa selvittämättömät poissaolot. Tällaisia ovat yleensä esim. "Muu selvitetty poissaolo" tai "Terveydellisiin syihin liittyvä poissaolo". Luokanvalvoja siis vaihtaa yleisen luokituksen tilalle sellaisen, joka parhaiten kuvastaa poissaolon todellista syytä.
- Vaatii selvityksen = Näistä ilmoitetaan opiskelijalle, huoltajalle ja opettajalle Wilman etusivulla. Luokituksella merkityt otetaan myös mukaan Wilman "Poissaolon syyn tiedustelu" -tulosteeseen.
- Lähetä ilmoitus uudesta merkinnästä = Tällä luokituksella tehdyt merkinnät ovat mukana huoltajan saamassa sähköposti- tai tekstiviesti-ilmoituksessa. Huoltaja tilaa ilmoitukset itse Wilman Ilmoitusasetukset-sivulla.
- Huoltajan poissaoloselvitys = Huoltajien käytössä olevat luokitukset. Tämä rastitaan niille luokituksille, joilla huoltaja voi kuitata opettajan merkitsemän selvittämättömän poissaolon, esim. "Terveydellisiin syihin liittyvä poissaolo."
- Läsnäolo (ei poissaolo) = Merkintää ei lasketa tilastoissa poissaoloksi. Tämän merkinnän voi laittaa myös oppituntien ulkopuoliselle ajalle. Jotkin oppilaitokset seuraavat nimenomaan läsnäoloja, ei poissaoloja.
- Hyväksyttävä/luvallinen = Merkintä lasketaan luvallisiin poissaoloihin.
- Väri Wilmassa -kohdassa määritellään, minkä värisenä merkintä näkyy Wilmassa. Kun kenttää klikataan, aukeaa värivalintaikkuna, josta voidaan ensin valita haluttu taustaväri. Toisella klikkauksella valitaan tekstin väri.
- Vinkki!Huomioitavaa väreissä: Jos käytössä on sekä punainen että vihreä, on suositeltavaa, että väreillä on selvä kontrastiero: Toinen vaaleampi ja toinen tummempi, tai toinen kirkas ja toinen harmaampi. Kontrastiero auttaa punavihersokeita luokitusten erottamisessa.
Kukin opettaja saa tehdä merkintöjä
- Omille opetusryhmilleen
- Omalle valvontaluokalleen
Muokkausoikeudet annetaan yleensä siten, että aineenopettajat/tuntiopettajat saavat muokata vain itse kirjaamiaan merkintöjä. Luokanvalvojille taas annetaan yleensä oikeus muokata oman valvontaluokkansa osalta myös muiden opettajien tekemiä merkintöjä. Opinto-ohjaajat ja hallinto saavat yleensä muokata kaikkia merkintöjä.
Koulun tiedot -rekisterissä (kaikkia opettajia tai kaikkia luokanvalvojia koskevat)
- Luokanvalvoja saa muokata luokkansa tuntimerkintöjä: luokanvalvojat saavat muokata valvontaluokkansa osalta myös muiden opettajien tekemiä merkintöjä.
- Tuntimerkintöjen syöttäminen luokittain sallittu: kaikki opettajat saavat syöttää poissaoloja kaikille opiskelijoille.
Luokat-rekisterissä
- Tuntimerkintöjen syöttäminen luokittain sallittu: luokalle voi syöttää tuntimerkintöjä Wilman Opiskelijat-sivun kautta. Toimii luokkakohtaisesti, jos ei haluta antaa oikeutta Koulun tiedot -rekisterin vastaavalla kentällä kaikkiin opiskelijoihin.
Opettajat-rekisterissä (tiettyä opettajaa koskevat)
- Oikeus muokata kaikkien tuntimerkintöjä annetaan yleensä vain opolle, rehtorille tms. "Kaikki" tarkoittaa kaikkia opiskelijoita.
Jotta huoltajat pääsisivät ilmoittamaan ja selvittämään oppilaan poissaoloja, tehdään heille omat tunnukset Wilmaan.
Koulun tiedot -rekisterissä rastitaan kenttä Huoltaja voi selvittää poissaolot Wilmassa.
Osa luokituksista voi olla varattu opettajien ja henkilökunnan keskinäiseen viestintään. Nämä luokitukset eivät näy huoltajalla ja opiskelijalla lainkaan, kun luokituksille rastitaan kenttä Piilotettu huoltajalta ja opiskelijalta. Kenttä löytyy sekä Tuntimerkintöjen luokitukset -rekisteristä että Opettajan muut merkinnät -rekisteristä.
Jos poissaolomerkinnät halutaan pitää koulun sisäisenä tietona, rastitaan Koulun tiedot -rekisterissä Poissaolo- ja tuntimerkinnät piilotettu huoltajalta. Tällöin huoltajille toimitetaan jollain muulla tavoin yhteenveto poissaolomääristä.
Jos täysi-ikäiset opiskelijat saavat ilmoittaa ja selvittää poissaolojaan, rastitaan Koulun tiedot -rekisterissä kenttä 18 vuotta täyttäneet opiskelijat saavat selvittää poissaolojaan.
Yleensä huoltajan Wilma-tunnus vanhenee kun opiskelijasta tulee täysi-ikäinen. Koulun tiedot -rekisterissä rastitaan tätä varten kenttä Huoltajatunnukset vanhenevat opiskelijan täyttäessä 18 vuotta. Huoltajan kirjautmisen Wilmaan voi kuitenkin sallia erikseen oppilaskohtaisesti. Rasti silloin Opiskelijat-rekisterissä ko. opiskelijan kortilla Salli huoltajan kirjautuminen, vaikka opiskelija on täyttänyt 18 vuotta.
Käytettävät muut merkinnät syötetään Primuksen rekisteriin Opettajan muut merkinnät. Rekisteriin voi tehdä luokitukset niin positiivisille kuin negatiivisille merkinnöille, esim. "Aktiivinen osallistuminen", "Tehtävät tekemättä" jne. Rekisterissä täytetään kenttä Nimi Wilmassa ja rastitaan kenttä Muu merkintä Wilmassa.