Räkna studerandearbetsdagar för en studerande
Uträkning av studerandearbetsdagar
Uppdaterad: 11.1.2021
Arbetsdagsuträkningen kan också göras i studeranderegistret ifall man vill få fram rapporter per studerande.
Ta fram följande fält som beaktas i uträkningen:
- I fältet Inledningskod väljer man "Inlett studierna" om man vill få med studeranden i uträkningen.
- Inledningsdatum
- Utskrivningsdatum, Examensdatum, Uppskattat examensdatum, Utbildningens/examens slutdatum. Av dessa beaktas endast det minsta datumet.
- Startdatum för tillf. avbrott och Slutdatum för tillf. avbrott. Fälten fylls i om studeranden har studieavbrott
- Studiernas finansiering
- Vid behov fältet Studerandens ura-nummer för arbetskraftspolitiska utbildningar (kan användas i egna utskrifter)
Programmet beaktar studerandens utskrivning, avbrott och utexaminering. Kod för avbrytningens orsak syns i räkna studerandearbetsdagar -funktionens rapport, ifall avbrytningen innfaller till räkningens tidsintervall. Detta underlättar t.ex. i sådana situationer då man vill söka studerande som avbrytit studierna och inte kommit tillbaka.
Ifall inledningsdatumet i studeranderegistret avviker från det inledningsdatum som har skrivits in för gruppen i klassregistret beaktas det studerandespecifika datumet. Ifall studeranden inte har ett skilt inlednings- eller avslutningsdatum ifyllt beaktas de datum som har skrivits in för studerandens klass i uträkningen.
Om timantalet varierar för en eller flera studeranden fyller man i deras egna timantal i studeranderegistret.
- Då man gör uträkningen i klassregistret får dessa studerande timmar enligt den personliga timramen och de övriga studeranden får timmarna enligt gruppens gemensamma timram.
- Då uträkningen görs i studeranderegistret kan man räkna enskilda studerandes studerandearbetsdagar och -timmar, eller vissa, t.ex. fem studerandes arbetsdagar/-timmar.
- Det timantal som har antecknats i studeranderegistret bekatas i första hand medan det timantal som har antecknats i klassregistret beaktas i andra hand.
Om en studerande har ett timantal som avviker från den övriga gruppens timantal ska man ta farm följande fält i studerandenregistret:
- Timmar fr.o.m. och Timmar tills
- Må timmar, Ti timmar, On timmar, To timmar, Fr timmar och vid behov även Lö timmar och Sö timmar
- Finansieringsform (flerradigt, placera i samband med timtabellen)
- Undantag (datum) och Timmar
- Timmar/studerandedag
- I uträkningen kan man också använda arbetsårsfälten Studerandearbetsår och Dagar/studerandearbetsår
- Studerandearbetsdagar, Studerandearbetstimmar (uträkningens resultat sparas i dessa fält om man har valt att spara på registerkort)
- Beräkningens inledningsdatum, Beräkningens slutdatum (beräkningens tidsintervall sparas här ifall man valt att spara på registerkort).
- Anskaffningsavtal, Börjar, Slutar, Avvikande pris för arbetsdag, Avvikande pris för examenstillfälle
För studerande som studerar enligt arbetsdagar som avviker från klassens arbetsdagar skriver man in arbetsdagarna i studeranderegistrets timantalstabell. Ifall timantalen varierar eller ifall t.ex. finansieringsformen ändras ska man skriva in det på en ny rad i tabellen för ifrågavarande tidsintervall. Undantagsdatum kan också antecknas för studerande (t.ex. specifika lördagar som är arbetsdagar) och de kan beaktas på samma sätt som i klassregistret.
Arbetsdagsuträkningen för en studerande eller flera studerande görs i studeranderegistret genom att man väljer Tilläggsfunktioner / Räkna studerandearbetsdagar. Primus föreslår studerandens Inledningsdatum som uträkningens inledningsdatum och dagens datum som avslutningsdatum. Med F3-tangenten öppnas en kalender, med vilken datum också kan väljas. I uträkningsfönstret kan man välja samma inställningar som i klassregistret. Uträkningens datum och arbetsdagar sparas på studerandens registerkort i ovanstående fält, om man så önskar.
Ifall studerandens finansieringsform ändras mitt under utbildningen fyller man i det i timtabellens flerradiga fält Finansieringsform och i timmarna på samma rad. Om detta fält inte har använts tas finansieringsformen från det enradiga fältet Studiernas finansiering. Ifall någon av finansieringsformerna kräver uppföljning av studerandens närvaro så lönar det sig att fylla i den flerradiga arbetsdagartabellen och tillhörande fält för Finansieringsform (varje rad).
Flera utbildningar för samma studerande
Ifall studeranden finns med i två olika utbildningar skall man göra två olika registerkort åt dem. Ifall studeranden endast byter grupp/klass under studierna (men utbildningen kvarstår), frågar Primus då man sparar ifall man vill kopiera studerandens studerandearbetsdagstabell dvs. spara uppgifter som redan har antecknats. Arbetsdagarna kopieras från gruppens/klassens tabell.
Uträkningen av studerandearbetsdagar kan göras både för den tid som har varit och för den tid som kommer. Dessa uppgifter går det att få fram i egna kolumner på en utskrift.
Uträkningen för framtiden görs då man vill få fram hur många studerandearbetsdagar en studerande har kvar för ett visst tidsintervall.
Exempel 1:
Du gör uträkningen i början av januari. Välj tidsperioden 1.9.2013-30.1.2014. Gör även andra inställningar t.ex. välj vilka registerkort som ska beaktas i uträkningen och vilka uppgifter som ska skrivas ut.
I uträkningen kommer de dagar som redan har varit och de dagar som kommer att separeras (förverkligade och planerade). Dagens datum räknas till de kommande dagarna.
Exempel 2:
Då du vill få fram uppgifter om studerandearbetsdagar som alla är i framtiden kan du ställa in rätt tidsintervall då du gör uträkningen. Gör även andra inställningar t.ex. välj vilka registerkort som ska beaktas i uträkningen och vilka uppgifter som ska skrivas ut.
På utskriften kommer alla uppgifter under "Förverkligats" att vara 0, men under "Planerat" finns hela tidsintervallets uppgifter. Det går att få fram en utskrift över planerade dagar även om det är fråga om en finansieringsform där studerandearbetsdagarna baseras på närvaroanteckningarna i Wilma.
Via Wilma går det också att fylla i studerandearbetsdagarna och närvaroanteckningarna. Närmare anvsiningar om detta får du fram med hjälp av länkarna nedan.