Förberedelser för uträkning av studerandearbetsdagar
Uträkning av studerandearbetsdagar
Uppdaterad: 11.1.2021
Studerandearbetsdagar och -timmar räknas antingen ut för en hel grupp i registret Klasser eller för en enskild elev i Studeranderegistret. Uträkningen kan också göras enligt finansieringsform eller enligt anskaffningsavtal. Uträkningen av arbetsdagar används i yrkesutbildningen för vuxna.
Lediga dagar i kalendern
Innan du räknar ut arbetsdagarna ska du fylla i de lediga dagar som avviker från den normala undervisningsveckan. Uppgiften ska skrivas in i Kalenderregistret. Om undervisningen i vanliga fall är måndag till fredag och en helgdag infaller på en torsdag så ska du alltså skriva in att den specifika torsdagen är en ledig dag. Datum på avvikande lediga dagar ska skrivas in i fältet Datum och i fältet Innehåll väljer du "Ledig". I fältet Förklaring skriver du in avvikelsens orsak, t.ex. "Kristi himmelsfärdsdag".
I kalenderregistret kan du automatiskt skapa helgdagar med återkommande intervall (t.ex. läsår). Klicka på Tilläggsfunktioner / Gör registerkort för helgdagar. Programmet ber om ett inledningsdatum och ett avslutningsdatum och efter det görs registerkort för det angivna tidsintervallet.
Obs! Ifall undervisningen normalt sker måndag till fredag och endast i undantagsfall på vissa lördagar räcker det att undantagsdatumen (lördagarna) antecknas i undantagstabellen, antingen i Klass- eller Studeranderegistret.
Förberedelser i registret Information om skolan
I Information om skolan finns ett flerradigt fält som heter Studiernas avslutningsfält i uträkningen av studerandearbetsdagar. I fältet ska du välja vilka avslutningsdatum som används för studerandena, t.ex. Utbildningens/examens slutdatum, Examensdatum, Utskrivningsdatum eller Uppskattat examensdatum. För en del av studerandena kan alltså uträkningens avslutningsdatum vara examensdatum, medan det för andra kan vara utskrivningsdatum. Om en studerande har flera av dessa fält ifyllda beaktas det avslutningsdatum som infaller först.
Ta också fram timantalstabellen där du fyller i arbetsdagarnas längd för olika veckodagar. Lägg till timantalet i fältet Timmar/studerandedag. Dessa uppgifter behövs då du planerar arbetsdagar. Räknaren är ett enkelt arbetsredskap som du kan använda i planeringen av utbildningarnas omfattning. Du kan räkna ut arbetsdagarna i Klass-, Studerande- och Anskaffningsavtalsregistret.
Du kan också kryssa i fältet Spara studerandearbetsdagar som standard så att uträkningens resultat sparas på studerandens registerkort.
Om du behöver kunna ändra uträkningen av studerandearbetsdagarna i Wilma så ska du ta fram fältet Studerandearbetsdagar, funktionen i användning i Wilma.
Förberedelser i Klass- och Studeranderegistret
Även i Klass- och Studeranderegistret ska du ta fram de fält som hör till uträkningen av studerandearbetsdagarna. Noggrannare information om detta finns i skilda instruktioner (se nedan). I registret Anskaffningsavtal finns också fält som hör till uträkningen av arbetsdagarna. De behövs om du vill följa upp arbetsdagarna enligt anskaffningsavtal. Även detta har en skild instruktion.
Förberedelser i Finansieringsregistret
I Finansieringsregistret skriver du in alla finansieringsuppgifter som behövs i uträkningen av studerandearbetsdagarna. Finansieringsform är inte en obligatorisk uppgift om du inte vill/behöver få uträkningen enligt finansieringsform. Om det däremot är meningen att uträkningen ska göras enligt finansieringsform så ska alternativen skrivas in i registret. I det flerradiga fältet Finansieringsform som finns i tabellen för uträkning av arbetsdagarna ska du välja en finansieringsform som är ikraft, antingen för en klass eller för enskilda studerande.
Statistikcentralens alternativ finns i fältet Finansiär och Finansiärens kod. Om du vill ha fler alternativ än dessa så ska de skrivas in i fälten Finansiärens kod och Finansieringsformens kod.
Förberedelser i Prisgrupper-registret
De prisgrupper/priskorgar som behövs för studerandearbetsdagarna skrivs in i Prisgrupper-registret. Du kan ange prisgrupper separat för klasser och för studerande; primärt hämtas uppgifterna från studerandens kort och först sedan från klassen. Skriv in priset på ett studerandearbetsår i registrets fält Enhetspris. Om du vill ange en giltighetstid för prisgruppen kan du ockå fylla i Gäller från och Gäller till. Du kan också ange giltighetstiden separat per studerande eller klass.
OBS! Om enhetspriset ändrar ska du ALLTID göra ett nytt registerkort för prisgrupperna. Arkivera då det gamla registerkortet och ange det nya kortet för alla studerande som ska ha prisgruppen under sina fortsatta studier.