Planering av studerandearbetsdagar
Uträkning av studerandearbetsdagar
Uppdaterad: 11.1.2021
Studerandearbetsdagar kan också räknas ut för utbildningar som är i planeringsstadiet. Man kan dessutom använda arbetsdagsuträknaren som redskap då man planerar studerandearbetsdagarna. Räknaren finns i klass- och studeranderegistret.
I klassregistret kan man räkna ut studerandearbetsdagar för kommande utbildningar som ännu inte börjat. I funktionen Räkna studerandearbetsdagar har det kommit ett nytt alternativ: "Planerat antal studerande". Med hjälp av det här alternativetgörs uträkningen på basis av ett planerat studerandeantal. Det betyder att man inte behöver skapa påhittade studerande för klassen utan istället skriver man in hur många studeranden utbildningen berör i fältet Planerat antal studerande som finns i klassregistret. Ifall fältet är tomt räknas studerandeantalet som ett (1).
I uträkningens utskrift skrivs det planerade studerandeantalet ut som klassens studerandeantal. I planeringen beaktas inte eventuell närvarouträkning av finansieringsform utan all uträkning görs enligt timmarna. Utbildningens status för ifrågavarande klass måste vara "Planeras" för att uträkningen skall ta med planerade timmar.
Uträkningens timmar räknas alltid utgående ifrån klassens timtabell oberoende av finansieringsform. Timmarna fördelas ändå per finansieringsform och avtal precis som i vanlig uträkning. På utskriften syns en stjärna(*) efter finansieringsform som tecken på att man kommer att följa studerandes närvaro i denna finansieringsform.
Med funktionen Räkna arbetsdagar kan man planera utbildningar för ett visst tidsintervall, då man t.ex. vet utbildningsdagarnas antal och utbildningens inledningsdag. Räknaren ger datum då utbildningen borde sluta. Räknaren beaktar undantagsdatum som har matats in i kalendern. Dagarnas timantal tas från fält som finns i timtabellen i registret Information om skolan. Fyll också i timantal i fältet Timmar/studerandearbetsdagar. På basis av detta fält ändrar räknaren timmarna till studerandearbetsdagar.
Funktionen Räkna arbetsdagar finns i klass- och studeranderegistrets Tilläggsfunktioner-meny. I räknaren ska två av tre värden matas in.
Exempel: man vet att utbildningen börjar 2.1.2012 och att den pågår 40 studerandearbetsdagar. I räknaren ska man då mata in inledningsdatum och antalet dagar och därefter klickar man på Räkna. I fältet Avslutningsdatum kommer det datum då utbildningen borde sluta. Räknaren beaktar helgdagar och dylikt, i enligthet med Kalenderregistret.
Ifall en klass eller studerande inte är vald då man öppnar räknaren föreslår Primus att uträkningen görs antingen på basis av timtabellen som finns i Information om skolan eller enligt de fält som finns i räknaren. Om man däremot hade valt ett registerkort (klass eller studerande) så beaktas registerkortets uppgifter eller de uppgifter som finns i räknaren. I räknaren kan man mata in t.ex. studerandeantal, undervisningstimmar/dag och timmar/studerandearbetsdagar. Dessutom kan man kryssa i under vilka veckodagar undervisningen ska pågå.
Till studerandearbetsdagarräknaren har tillagts ett felmeddelande, ifall antalet dagar som räknas är större än 32767, då man räknar inlednings- och avslutningsdatum för utbildningen.
I sökrutiner och utskriftsvillkor kan uträkningens tidsintervall antingen matas in eller sökas från något av Primus datumfält. Speciellt i färdiga sökrutiner lönar det sig att använda Primus fält för då fungerar samma sökrutin från år till år och man behöver endast uppdatera fältets innehåll, ej sökrutinerna.
Då man söker t.ex. studerande som har över 50 studerandearbetstimmar för ett visst tidsintervall väljer man i sökrutan Studerandearbetstimmar.Tidsperiod. Uträkningens inledningsdag kan antecknas på raden, väljas via kalenderikonen i kalendern eller via handikonen i fältlistan.