Räkna studerandearbetsdagar i Klasser-registret
Uträkning av studerandearbetsdagar
Uppdaterad: 11.1.2021
Uträkningen av studerandearbetsdagarna görs vanligtvis i Primus register Klasser om studerandena följer samma tidtabell och om de har samma finansieringsform. Om det finns studerande som avviker från de övriga så kan du skriva in undantagen i studeranderegistret. För studeranden ska det stå "Inlett studierna" i fältet Inledningskod.
Uträkningen görs i Klassregistret och där kan du också skriva in timantalet för de olika dagarna. I registret ska du skriva in de timantal som berör hela gruppen. Ändringar som gäller en enskild studerande skrivs in i Studeranderegistret.
Ta fram följande fält i Klassregistret:
- Timmar fr.o.m. och Timmar tills
- Må timmar, Ti timmar, On timmar, To timmar, Fr timmar och om det behövs även Lö timmar och Sö timmar.
- Finansieringsform
- Räkna studerandearbetsdagar/timtabell, tilläggsuppgifter
- Undantag (datum) och Timmar
- Timmar/studerandedag
- I uträkningen kan du också använda arbetsårsfälten Dagar/studerandearbetsår och Studerandearbetsår
- Studerandearbetsdagar, Studerandearbetstimmar
- Beräkningens inledningsdatum och Beräkningens slutdatum
- Anskaffningsavtal
- Vid behov kan du även använda fältet Utbildningens ura-nummer för arbetskraftspolitiska utbildningar (kan användas i egna utskrifter)
- Om du också vill räkna ut ett pris i euro för klasserna via prisgrupperna ska du ta fram fälten Tilläggsutbildningens prisgrupper, Prisgruppen gäller från, Prisgruppen gäller till och Pris i euro.
Aktivera den klass vars studerandearbetsdagar du vill räkna ut. När du skriver in uppgifterna om timantalen ska du börja med att skriva in när utbildningen börjar och slutar i fälten Timmar fr.o.m. och Timmar tills. Om undervisningen är uppdelad i olika perioder och timantalet varierar mellan perioderna ska du fylla i följande periods utbildningsdatum och -timmar på den följande raden i fälten. I fälten Må timmar, Ti timmar osv. ska du skriva in timantalet för de olika veckodagarna under ifråvarande period, t.ex. "7".
Om det finns dagar under året som har ett timantal som avviker från det som är ifyllt för den specifika veckodagen så ska du lägga till ett undantagsdatum i fältet Undantag (datum). I fältet Timmar skriver du in t.ex. "-2" (2 timmar mindre än normalt) eller "2" (2 timmar mer än normalt).
Om t.ex. en enskild lördag är en arbetsdag ska du skriva in lördagens datum i fältet Undantag (datum) och antalet timmar i fältet Timmar.
Om ett datum har skrivits in i Kalenderregister som en allmän ledig dag, men det ändå finns grupper som har dagen som en arbetsdag så beaktar uträkningen dessa plus(+)-timmar om de finns inskrivna på registerkortet i gruppens/klassens undantagstabell.
Korta utbildningar
Uppgifterna om korta utbildningar som endast räcker några dagar behöver inte skrivas in i den dagspecifika timtabellen utan det räcker med att du skriver in uppgifterna direkt i fälten för undandtagsdatum. I klassregistret finns ett fält som heter Tilläggsutbildning och det pekar mot Tilläggsutbildningsregistret. För korta utbildningar fyller man i vilken typ av tilläggsutbildning det är fråga om i det här fältet. Uppgiften skrivs ut på arbetsdagsräkningens rapport i Examenskolumnen och inom parentes står det "tilläggsutbildning".
Hela gruppens eller flera gruppers rapport över studerandearbetsdagar fås via Tilläggsfunktioner / Räkna studerandearbetsdagar. Mata in uträkningens start- och slutdatum. Som inledningsdatum föreslår Primus det Inledningsdatum som har matats in åt klassen och som avslutningsdag föreslår Primus dagens datum. Med F3-knappen öppnas en kalender där datumen kan väljas. I samma ruta kan du också definiera:
- Inställningar: Listan på studerande kan ordnas enligt behov genom att klicka på den vita raden. Studerandelistan ordnas enligt efternamn om man väljer Efternamn som första uppgift, enligt personbeteckning om man väljer Personbeteckning som första uppgift o.s.v.
- Det finns även egna kryssfält för indelning av studerande per klass och det går att få uträkningens tal sparad på studerandens registerkort. I uträkningen kan man också välja endast läroavtalsstuderande och då undersöker Primus studeranderegistrets kryssfält Läroavtalsutbildning. Man kan radera tomma rader.
- För Registerkort som beaktas i uträkningen finns två alternativ: Alla valda registerkort eller Kort som är framsökta i registerrutan.
- Uträkningens resultat kan skrivas ut som en lista över studeranden eller som en sammanfattning. Sammanfattningen ger en specifikation enligt kostnadsställe, enhet, finansieringsform, eller enligt någon egen uppgift. Du kan också välja flera eller alla alternativ. MultiPrimus huvudanvändare kan även välja alternativet "Enligt skola", dvs. specifikation enligt enhet eller läroanstalt.
- Uträkningen kan också göras över studerande som har ett visst anskaffningsavtal eller en viss finansieringsform.
- I fältet Tilläggsuppgifter kan du anteckna en egen tilläggsuppgift som skrivs ut på rapportens nedre kant.
- Uppgifter som skrivs ut: du kan välja vilka uppgifter som ska finnas med på utskriften. Rapporten kan t.ex. bestå av den realiserade eller den planerade omfattningen, eller så både och. Dessutom kan du till exempel välja dagar, timmar eller euro för den valda tidsperioden i kolumnen Sammanlagt. När du vill skriva ut summan i euro måste de fält som gäller prisgrupper vara ifyllda i antingen Klassregistret eller Studeranderegistret.
I studerandearbetsdagsberäkningen kalkyleras summan i euro enligt följande formel: Pris för studerandearbetsår/(Dagar/studerandearbetsår)/(Timmar/studerandearbetsår)*timantalet.
På rapporten skrivs avbrytningens datum ut, om datumet i fråga har fyllts i för studeranden och det infaller under beräkningens tidsintervall. Detta underlättar då man vill hitta sådana studerande som avbrutit sina studier och inte kommit tillbaka.
Rapporter enligt finansieringsform
Med alternativet Enligt finansieringsform räknar Primus ihop alla de studerande som har samma finansieringsform och till sist alla finansieringsformer sammanlagt. Finansieringsformen kommer från fältet Finansieringsform eller Studiernas finansiering. Denna sammanfattning specificerar alla använda finansieringsformer skilt.
Ett annat alternativ är att göra uträkningen över de studerande som studerar enligt en viss finansieringsform. Om du väljer en form i fältet Finansieringsform skriver rapporten ut studeranden inom denna finansieringsform.
På samma sätt kan man göra uträkningen på basis av utbildningar inom ett visst anskaffningsavtal.
Rapporter enligt tidpunkt
Uträkningen av studerandearbetsdagar kan göras både för den tid som har varit och för den tid som kommer. Dessa uppgifter går det att få fram i egna kolumner på en utskrift.
Uträkningen för framtiden görs då man vill få fram hur många studerandearbetsdagar en studerande har kvar för ett visst tidsintervall.