Dataöverföring till Excel i Html-form
Uppdaterad: 20.11.2020
Primus uppgifter kan överföras till tabellkalkyleringsprogram antingen i csv- eller html-format. Html-filer kan innehålla olika utformningsinställningar som t.ex. bakgrundsfärg, medan csv-filer inte gör det. Csv-filerna är däremot mer exakta vilket betyder att uppgifterna placeras på rätt ställe i det nya programmet, medan html-filerna kan innehåller t.ex. tomma kolumner.
Båda filformaten öppnas i tabellkalkyleringsprogrammet så att varje studerande är på sin egen rad och varje uppgift som berör studeranden är i egen kolumn. Överföringen kan också användas i andra register, t.ex. vid överföring av lärar- eller kursuppgifter.
1) Gör en listutskrift över det önskade materialet. Om uppgifternas ska överföras tillbaka till Primus i ett senare skede bör det finnas med en identifierare, t.ex. personbeteckning eller registerkortnummer. Med hjälp av identifieraren överförs uppgifterna till rätt registerkort. I bilden till höger ser du exempel på överföring av kursuppgifter, dvs. namn, förkortning och kortnummer.
2) Förhandsgranska uppgifterna så att du ser att utskriften innehåller alla uppgifter som ska finnas med.
3) Stäng förhandsgranskningen och klicka fram fliken Till fil. Kryssa i HTML och klicka på Skriv ut. Välj var du vill spara utskriften och ge den ett beskrivande namn. Filändelsen behöver inte fyllas i eftersom funktionen gör att det alltid sparas i html-format.
4) Öppna tabellkalkyleringsprogrammet. Öppna html-filen som du nyss sparade. Uppgifterna från Primus kommer nu fram i kalkyleringsprogrammet.
Om du vill komplettera och ordna uppgifterna i kalkyleringsprogrammet och sedan skriva ut dem kan du spara filen i vilket format som helst.
Om det är meningen att du ska överföra uppgifterna tillbaka till Primus efter att du har granskat och bearbetat uppgifterna bör du spara filen i csv-format.
5) Skriv ner filens kolumnordning (eller ta en kopia eller skärmdump av den) så att du kommer ihåg vilken uppgift som är först, vilken som är andra osv.
6) Stäng filen. Öppna Primus och det register dit filen ska överföras. Klicka på Dataöverföringar / Överföring till Primus.
- Klicka på Bläddra och sök fram rätt fil.
- Välj "Pilkuin eroteltu tiedosto (ANSI)" som typ av överföring
Om filen är öppen i kalkyleringsprogrammet då du försöker överföra den tillbaka till Primus får du felmeddelandet I/O Error.
Funktionernas namn och placering skiljer sig en aning för olika programleverantörers produkter (t.ex. MS Excel, OpenOffice Calc), men huvudprincipen är den samma. Instruktioner för bearbetning av materialet i tabellkalkyleringsprogrammet får du av din egen kommunens adb-stöd.
G-bokstav i kursförkortningarnas inledning
- Lägg till en ny kolumn i förkortningskolumnen.
- Fyll i "G" i denna kolumn. I de flesta programmen kan man kopiera G till kolumnens alla rader genom att ta tag i cellens nedre kant och dra den neråt.
- Kombinera g-kolumnens och förkortningkolumnens uppgifter. För detta finns oftast en egen funktion.
- Spara i csv-format. Då man läser tillbaka filen till Primus väljer man att både g-kolumnen och förkortningskolumnen ska överföras till fältet Förkortning.
Hur man får bort klammer från telefonnummer
Primus och Wilmas textmeddelandefunktion godkänner även klamrar, mellanslag och bindestreck i gsm-nummer, men om uppgifterna överförs till andra applikationer kan de kräva ett nummer i formatet 0501234567.
- Gör en html- eller csv-fil i Primus som innehåller studerandenas mobiltelefonnummer samt en identifierare - personbeteckning eller registerkortnummer.
- Öppna filen i tabellkalkyleringsprogrammet. Använd Sök/Ersätt-funktionen (Find/Replace) och radera alla mellanslag, bindestreck och klamrar från mobiltelefonnummerns kolumn.
- Spara filen i csv-format och läs sedan tillbaka den till Primus.