Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tilastointi
TukiPedagogiset asiakirjatTilastot
Päivitetty viimeksi: 17.2019
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tilastoja pääsee tarkastelemaan Wilmassa koulun tai luokan sivulla. Tilastoja voi ottaa yhdestä koulusta kerrallaan, joko tehdyistä asiakirjoista tai oppilaille annetuista tukitoimista.
Tilastot löytyvät Tuen tilastot -välilehdeltä. Koulukohtaisessa tilastossa asiakirjat ja tukitoimet ovat tarkasteltavissa luokittain/aineittain/opettajittain, ja luokittaisessa opiskelijoittain/aineittain/opettajittain.
Tuen tilastot -sivu näkyy, jos käyttäjällä on Primuksen Opettajat- tai Henkilökunta-rekisterissä joko:
- Oikeus nähdä kaikki opiskelijan tiedot Wilmassa tai
- Oikeus nähdä kaikki pedagogiset asiakirjat tai
- Opettaja on valitun luokan luokanvalvoja
Valitse ensin haluttu aikaväli, jonka ajalta haluat tilastoja tarkastella. Vaihtoehtoina ovat lukuvuosi, jaksoittain, tai jokin muu itse valittava aikaväli.
- Lukuvuosi: Tilastoon lasketaan kaikki ne asiakirjat/tukimerkinnät, joiden päiväys (Asiakirjan laatimispäivä tai Merkinnän päivämäärä) osuu Primuksen Koulun tiedot -rekisterin Lukuvuoden alkamispäivä ja Lukuvuoden päättymispäivä -kenttiin syötetylle aikavälille.
- Syksy: Tilastoon lasketaan sellaiset asiakirjat/tukimerkinnät, joiden päiväys osuu Primuksen Koulun tiedot -rekisterin Lukuvuosi alkaa ja Syyslukukausi päättyy -kenttiiin syötetylle aikavälille.
- Kevät: Tilastoon lasketaan sellaiset asiakirjat/tukimerkinnät, joiden päiväys osuu Primuksen Koulun tiedot -rekisterin Kevätlukukausi alkaa ja Lukuvuosi päättyy -kenttiin syötetylle aikavälille.
- Jakso: Tilastoon lasketaan mukaan ne asiakirjat/tukimerkinnät, joiden päiväys on Primuksen Koulun tiedot -rekisterin Jaksot alkavat ja Jaksot päättyvät -kenttiin syötetyllä aikavälillä.
- Jokin muu: Anna alkamis- ja päättymispäivämäärät, jolloin tilastoon lasketaan näiden päivien välillä tehdyt asiakirjat/tukimerkinnät.
Seuraavaksi tilastoon valitaan, halutaanko tietoja tarkastella luokittain, aineittain vai opettajittain.
- Luokittain: Tilasto lajitellaan luokan mukaan, minkä luokkien oppilaille on tehty asiakirjoja/annettu tukea. Jos tilasto otetaan luokan sivulta, on luokan sijaan vaihtoehtona opiskelijoittain. Silloin annetut tukitoimet näytetään opiskelijoittain. Klikkaamalla opiskelijan nimeä pääsee ko. opiskelijan omalle tukisivulle.
- Aineittain: Tilastosta näkyy oppiaineittain mihin aineisiin asiakirjoja/tukitoimia on tehty.
- Opettajittain: Tilasto lajittelee opettajittain mitä asiakirjoja tai tukitoimia kukin on tehnyt.
- Huom! Opettajiin ei lasketa Primuksen henkilökuntarekisterissä olevia, eli jos he ovat kirjanneet tukitoimia, ne eivät tule mukaan Opettajittain-lajitteluun.
Valitse, haluatko tilastoida pedagogisia asiakirjoja vai tukitoimia.
Pedagogiset asiakirjat
- Asiakirja lasketaan mukaan koulun tilastoon, jos asiakirjan laatimispäivä on pyydetyllä aikavälillä ja asiakirjan koulu on sama kuin tarkasteltava koulu.
- Pedagogisten asiakirjojen tilaston voi ottaa joko kaikista asiakirjalajeista yhdellä kertaa tai eriteltynä asiakirjalajeittain.
Tukitoimet
- Samoin kuin pedagogiset asiakirjat, tukitoimi tulee mukaan tilastoon, jos merkinnän päivämäärä on annetulla aikavälillä ja tukimerkinnän koulu sama kuin tarkasteltava koulu.
Asiakirjojen tai merkintöjen lukumäärä: kuinka monta eri asiakirjaa tai tukimerkintää on tehty.
- Aineittain/Opettajittain -valinnoilla lasketaan asiakirjalla / tukimerkinnällä olevien rivien lukumäärä. Tämä tarkoittaa, sitä, että koska asiakirjassa on moniriviset kentät Oppiaine ja Vastuuopettajat, voi sama asiakirja tulla mukaan useamman kerran. Esimerkiksi jos pedagogisella selvityksellä on vastuuopettajat-kentässä kaksi opettajaa ja tilastoidaan asiakirjat opettajittain, näkyy sama pedagoginen selvitys kummankin opettajan kohdalla.
- Luokittain-valinnalla lasketaan tehtyjen asiakirjojen tai tukimerkintöjen lukumäärä.
Opiskelijoiden lukumäärä: Kuinka monelle eri oppilaalle on tehty asiakirjoja tai tukimerkintöjä.
Pedagogiset asiakirjat:
Asiakirjalajeittain
- Montako kappaletta kutakin asiakirjalajia on tehty. Muu-sarakkeeseen lasketaan asiakirjalajille "Muu" kirjatut asiakirjat. Jos jostain syystä asiakirjalta puuttuu asiakirjalaji, lasketaan ne Ei asiakirjalajia -sarakkeeseen.
Vaiheittain
- Pedagogisen asiakirjan vaihe (Yleinen, Tehostettu, Erityinen). Ei vaihetta -sarakkeeseen lasketaan ilman vaihetta kirjatut asiakirjat. Sarakkeeseen lasketaan montako kappaletta asiakirjoja on tehty tuen eri vaiheissa.
Tyypeittäin
- Jos pedagogisille asiakirjoille on täytetty tietoa kenttään "Tukimuodot", eritellään asiakirjat näiden perusteella. Wilma lajittelee tukimuodot tilastokeskuksen peruskoulutilaston tyypin mukaan, joten huomaa valita tukimuodoille Tukimuodot-rekisterissä Tilastokeskuksen peruskoulutilaston tyyppi (avustaja- ja/tai tulkitsemispalvelu, tukiopetus, osa-aikainen eritysiopetus, muu tukimuoto).
Tukimuodot:
Tukimuotojen näyttämiseen on kolme vaihtoehtoista tapaa, vaiheittain, tyypeittäin ja tukimuodoittain.
- Vaiheittain näyttää tukimuodot kirjaimellisesti vaiheen mukaan, eli sen joka on tukitoimelle merkitty.
- Tyypeittäin tarkoittaa Tilastokeskuksen peruskoulutilaston tyyppi-kentän mukaan. Silloin Primuksen Tukimuodot-rekisterissä on oltava täytettynä kenttä "Tilastokeskuksen peruskoulutilaston tyyppi".
- Tukimuodoittain näyttää sarakeotsikoina koulun käyttämät tukimuodot, eli kaikki ne, jotka löytyvät Primuksen Tukimuodot-rekisteristä ja joille on rastittu "Näytä sarakeotsikkona tilastossa"
Arkistoitujen oppilaiden asiakirjoja ei lasketa tilastoon mukaan, joten huomaa ottaa tilastot ennen luokaltasiirtoja.
Arkistoitujen oppilaiden tukitoimet ja asiakirjat eivät näy Luokittain-näkymässä, mutta jos tilasto otetaan Aineittain tai Opettajittain, lasketaan myös arkistoitujen oppilaiden tukitoimet/asiakirjat mukaan.
Jos oppilaan kortti kopioidaan toiselle koululle, eivät aiemmalla koululla tehdyt asiakirjat näy uuden koulun tilastoissa.
Jos oppilas vaihtaa koulua, ja koulu vaihdetaan suoraan Opiskelijat-rekisterin Koulu-kentän tietoa vaihtamalla, ei asiakirja näy tilastoissa sen jälkeen uudella eikä vanhalla koululla.