Tuntimerkintöjen kirjaaminen ja piilottaminen
Päivitetty viimeksi: 7.10.2024
Tuntimerkintöjä voi syöttää Wilmassa joko opetusryhmien kautta tai luokan nimilistan kautta. Jos työjärjestystoiminto on käytössä, tallentuu merkintään myös tieto siitä, minkä aineen tai kurssin tuntia merkintä koskee. Huoltajat ja täysi-ikäiset opiskelijat voivat selvittää poissaoloja sekä ilmoittaa niistä etukäteen.
Tuntimerkintöjen syöttäminen
- Omaa valvontaluokkaa koskevat merkinnät kirjataan Wilman etusivun Tuntimerkinnät-linkin kautta. Tämä linkki avaa tuntimerkintöjen taulukkoon opettajan oman luokan opiskelijat. Tässä näkymässä päivän kaikki oppitunnit ovat muokkaustilassa, mustalla tekstillä. Opettaja voi kirjata merkintöjä kaikille tunneille.
- Omia opetusryhmiä koskevat merkinnät taas kirjataan Ryhmät-sivun kautta. Ryhmäkohtaisissa tuntimerkintöjen taulukoissa esitetään aina kunkin ryhmän opiskelijat. Tässä näkymässä vain opettajan oma tunti on mustalla tekstillä, muut tunnit harmaalla.
- Yksittäisen opiskelijan voi etsiä Opiskelijat-sivun alalaidan aakkoshaun kautta tai valmiiden hakujen avulla.
Merkinnät tehdään oppituntia klikkaamalla. Tunnin kohdalle tulee kertaklikkauksella ns. oletusmerkintä eli se luokitus, jolla on pienin järjestysnumero Primuksen Tuntimerkintöjen luokitukset -rekisterissä. Järjestysnumerot kannattaa antaa siten, että yleisimmällä on pienin numero (esim. "selvitettävä" tai "myöhässä"). Eri luokituksia voi selata klikkaamalla samaa oppituntia useamman kerran: 2. klikkauksella tulee luokitus nro 2, kolmannella kolmas jne.
Tuntimerkintöjen oletusluokitukseksi voi asettaa "Ei merkintää", kun rastii Koulun tiedot -rekisteristä kentän Ei merkintää oletuksena tuntimerkintöjen syötössä.
Jos poissaolo on ilmoitettu etukäteen, tulee oletusluokitukseksi huoltajan/täysi-ikäisen opiskelijan ilmoittama poissaolon syy, esim. "sairaana". Etukäteen ilmoitetuissa poissaoloissa opiskelijan nimi on luokituksen mukaisella taustavärillä.
Koko päivän poissaolo
Koko päivän poissaolot kirjaa yleensä luokanvalvoja. Opiskelijat-sivulta tai Wilman etusivulta valitaan oma valvontaluokka. Luokitus merkitään opiskelijan nimen kohdalle, ja se kopioidaan päivän muille tunneille Tee merkinnät tunneille -painikkeella tai hiirellä vetämällä. Merkinnät tulee tehdä jokaiselle oppitunnille, jotta poissaolojen tuntimääriä voidaan seurata.
Huom. Tee merkinnät tunneille -painike ei ole käytettävissä, jos opiskelijalla on Primuksessa Opiskelijat-rekisterissä täytettynä Poissaoloilmoitustaulukon kenttiin poissaolo. Tällöin merkinnät saa tehtyä Wilmassa kaikille tunneille klikkaamalla päivän ensimmäistä oppituntia ja maalaamalla saman merkinnän päivän muille tunneille.
Jos työjärjestykset ovat esillä Wilmassa, näkyy tuntimerkintöjen taulukon pohjana opiskelijoiden työjärjestykset. Oppitunnin kohdalla lukee, mitä kukin opiskelija sillä tunnilla opiskelee. Työjärjestyksestä opettajan on helppo löytää oma tuntinsa.
- Opettajan oma tunti näkyy taulukossa mustalla tekstillä, päivän muut tunnit harmaalla.
- Jos opettajan omakin tunti on harmaalla, ovat arviointikirjat todennäköisesti vielä tekemättä.
- Jos Wilma herjaa väärän opettajan tunnista tai väärästä kurssista, viittaa työjärjestyksen oppitunti todennäköisesti eri arviointikirjaan kuin mikä opettajalla on Wilmassa esillä. Tyypillinen tilanne on, että Kurressa on muodostettu arviointikirjat vain syksylle, ja opettajan kevään arviointikirja on tehty siitä kopioimalla. Myös kevään arviointikirja tulee tehdä Kurressa, ei Primuksessa kopioimalla.
Kun opettaja merkitsee tunnille jonkin luokituksen, tallentuu merkintään myös tieto siitä, mitä ainetta/kurssia merkintä koskee. Näin koulun on helppo tilastoida myös kurssittaisia poissaolomääriä, ja huomata, jos opiskelija on jatkuvasti poissa tietyn kurssin tunneilta. Toiseen asteen oppilaitoksissa taas voidaan seurata, että kurssikohtaiset läsnäolomäärät täyttyvät.
Jos merkinnälle on kirjoitettu huomioita, näkyy merkinnässä opettajan lyhenteen lisäksi tähti (*). Huomiot saa näkyviin opiskelijakohtaisessa merkintöjen yhteenvedossa viemällä hiirikursorin merkinnän päälle
Jos opiskelijan työjärjestys ei näy Wilmassa, näytetään tuntimerkintöjen taulukossa oppiaineiden sijaan pelkkä tuntinumerointi. Numerointia varten tulee täyttää Koulun tiedot -rekisterissä kentät Tunnit alkavat ja Tunnit päättyvät, sekä Oppitunnin pituus. Jos tiedot puuttuvat, ei merkintöjä voi tehdä.
- Jos opettaja tuli tuntimerkintöjen kirjaukseen opetusryhmänsä kautta, tulee kurssiksi ryhmän kurssi (arviointikirjan kurssi).
- Jos sivulle tultiin luokan nimilistan kautta, ei Wilma tiedä, mitä kurssia poissaolo koskee. Tällöin merkintään ei tule kurssitietoa lainkaan, pelkkä opettajan lyhenne. Kurssikohtaista seurantaa käytettäessä merkintöjä voi siis syöttää luokan kautta vain silloin, kun työjärjestys näkyy Wilmassa.
Tuntimerkintöjen kirjaussivu avautuu kuluvan päivän kohdalta. Muiden päivien merkintöihin pääsee nuolipainikkeilla avulla, syöttämällä halutun päivämäärän suoraan kenttään ja painamalla Enteriä tai kalenterin kautta siirtymällä. Nuolipainikkeilla selataan arkipäiviä, ja lauantaihin ja sunnuntaihin pääsee kalenterin kautta tai päivämäärän syöttämällä. Nykyiseen päivämäärään pääsee nopeasti Tänään-linkkiä klikkaamalla.
Huomioita-kenttään voi kirjoittaa lisätietoja merkinnästä. Huomiot näkyvät aina niille opettajille ja henkilökunnalle, joilla on oikeus nähdä opiskelijan kaikki tiedot, mutta halutessaan opettaja voi julkaista huomiot myös huoltajan ja opiskelijan nähtäväksi.
- Jos opettaja ei rasti kenttää, huomio näkyy vain opettajille ja henkilökunnalle.
- Jos opettaja rastii kentän, näytetään huomiot oletuksena myös huoltajalle ja opiskelijalle.
Koulu voi kuitenkin muuttaa tätä oletusta siten, että huomiot näkyvät vain huoltajalle, ei opiskelijalle. Muutos tehdään Koulun tiedot -rekisterissä rastimalla Tuntimerkintöjen huomiot näkyvät -kentästä ne henkilöryhmät, joilla huomautus saa näkyä.
- Jos opiskelijat eivät saa nähdä huomioita, jätetään "Opiskelijalle"-kohta rastimatta.
- Jos mitään ei ole rastittu, näkyvät huomiot opiskelijalle, huoltajalle, merkinnän tekijälle sekä niille, joilla on oikeus nähdä opiskelijan kaikki tiedot ja niille, joilla on oikeus muokata kaikkien tuntimerkintöjä.
Huomioiden näkyminen eri opettajille
- Merkinnän tekijä näkee omat huomionsa.
- Oppilaan luokanvalvoja näkee aineenopettajien kirjaamat huomiot.
- Oppilasta muissa aineissa opettavat näkevät toistensa kirjoittamat huomiot, jos Tuntimerkintöjen huomiot näkyvät -kentästä on rastittu "Opiskelijaa opettaville opettajille". Tällöin esim. oppilaan ruotsin opettaja näkee oppilaan matematiikan opettajan kirjaamat huomiot.
- Ne opettajat, jotka eivät opeta oppilasta missään aineessa, eivät näe tämän oppilaan huomioita. He näkevät korkeintaan poissaololuokituksen, sen kirjanneen opettajan lyhenteen sekä tiedon siitä, että huoltaja on selvittänyt merkinnän sekä selvityspäivämäärän.
Huoltajan antama lisätieto
Huoltaja voi merkintöjä selvittäessään antaa niille jonkin vapaamuotoisen lisätiedon. Lisätieto näkyy opettajille samoilla perusteilla kuin opettajien kirjaamat huomiot:
- Merkinnän tehnyt opettaja näkee huoltajan selvityksen.
- Oppilaan luokanvalvoja huoltajan selvityksen.
- Oppilaan aineenopettajat näkevät toistensa tunteja koskevat selvitykset, jos Tuntimerkintöjen huomiot näkyvät -kentästä on rastittu "Opiskelijaa opettaville opettajille"
- Ne opettajat, jotka eivät opeta oppilasta missään aineessa, eivät näe huoltajan selvityksiä.
- Ks. lisätietoa selvitysten lisätietojen kirjaamisesta ja asetuksista
Tuntimerkintöjen luokitukset -rekisterissä voi estää tiettyjen merkintöjen näkymisen huoltajalle ja opiskelijalle kokonaan. Esim. opiskelijan käynnit kuraattorilla tai terveydenhoitajalla voidaan piilottaa huoltajalta. Kun luokitukselle rastitaan Piilota huoltajalta ja opiskelijalta, merkintä näkyy Wilmassa vain opettajilla ja henkilökunnalla. Merkinnän mahdollinen huomautusteksti näkyy vain niillä henkilöillä, joilla on oikeus nähdä opiskelijan kaikki tiedot.
Huoltaja/opiskelija näkee opettajan kirjoittaman huomiot, jos:
- Koulun tiedot -rekisterin Tuntimerkintöjen huomiot näkyvät -kentästä on rastittu huoltajat, tai kentästä ei ole rastittu mitään, ja
- opettaja rastii "Huomiot näkyvät huoltajalle" ja
- ko. luokitusta ei ole piilotettu huoltajilta/opiskelijoilta.
Muutokset tehdään klikkaamalla olemassa olevaa merkintää, jolloin avautuu sivupaneeli, jossa voi tehdä muutoksia. Merkinnässä säilyy alkuperäisen merkinnän tehneen henkilön lyhenne. Muokkausta tarvitaan esim. silloin, kun luokanvalvoja haluaa merkitä luvattoman poissaolon selvitetyksi.
Jos opettaja haluaa antaa koko ryhmälle saman merkinnän, esim. kehut aktiivisesta osallistumisesta, tehdään merkintä ryhmän ensimmäisen oppilaan kohdalle ja kopioidaan hiirellä maalaamalla lopulle ryhmälle. Oletuksena kopioituu vain tuntimerkinnän luokitus, mutta jos Kopioi merkinnän kaikki tiedot -asetus laitetaan päälle, kopioidaan myös muu merkintä, huomiot sekä asetus huomioiden näkymisestä huoltajalle.
Kun Kopioi merkinnän kaikki tiedot -asetus on päällä, kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossa kopioida yhtä opiskelijaa koskevaksi tarkoitettua huomiotekstiä koko ryhmälle.