Dataöverföring från Befolkningsregistret
Uppdaterad: 22.8.2022
Uppgifterna över skolans nya elever kan hämtas från Befolkningsregistret. I Primus finns färdiga överföringsdefinitioner för olika befolkningsregisterprogram.
Om du uppdaterar befintliga uppgifter i Primus från Befolkningsregistercentralen, bör du beakta att radordningsföljden i vårdnadshavartabellen ska vara den samma i både Primus och Befolkningsregistercentralen för att uppgifterna ska överföras till sina rätta platser. Om t.ex. mammans uppgifter kommer före pappans uppgifter i Primus, men uppgifternas ordning i Befolkningsregistrets uppgifter är den motsatta, kan en del av uppgifterna i Primus hamna på fel rad i samband med dataöverföringen. Mamman kan t.ex. få pappans e-postadress eller tvärtom. Om uppgifternas ordningsföljd i Primus och Befolkningsregistercentralen skiljer sig från varandra, lönar det sig inte att göra dataöverföringen.
Primus identifierar dock vårdnadshavarnas uppgifter och placerar dem på de rätta raderna utgående från vårdnadshavarens personbeteckning eller vårdnadshavartyp. Även om uppgifternas ordningsföljd är olika i Primus och Befolkningsregistret, placeras uppgifterna alltså på de rätta raderna i Primus, förutsatt att vårdnadshavarens personbeteckning och vårdnadshavartyp är korrekt. Om vårdnadshavarna inte kan identifieras, hämtas deras uppgifter till Primus i den radordning som anges i överföringsfilen och i dylika fall är det möjligt att en del av vårdnadshavaruppgifterna i Primus placeras på fel rad.
Du kan läsa in den beställda filen i Primus Studeranderegister via funktionen Dataöverföringar / Dataöverföring till Primus. Som mottagande fil väljer du den fil som du har fått från Befolkningsregistret och som typ av dataöverföring väljer du "Tiedonsiirto väestörekisteristä".
Om du har fått filen från ett befolkningsregisterprogram som kommunerna använder, t.ex. Kuntiainen, Pegasos el.dyl., ska du välja dataöverföringstyp enligt detta. Om filen är från Kuntiainen, ska du välja typen Kuntiainen och om filen är från XCity-programmet ska du välja typen Tekla XCity osv. Kontakta Kuntiainens programleverantör om ni vill överföra personer som är födda år 2000 eller senare från Befolkningsregistret.
Välj sedan övriga inställningar. Val av teckenrad påverkar närmast framställningssättet av skandinaviska tecken. Alternativet Ändra STORA BOKSTÄVER till små ändrar t.ex. ANNA till Anna.
I nästa skede väljer du vilka uppgifter du vill ta emot. Till vänster finns en lista över de uppgifter som överföringsfilen innehåller. Kryssa i de uppgifter som du vill ta emot. Om exakt motsvarande fält är framtaget i Primus, syns fältets namn efter pilen i den högra kolumnen. Om ett motsvarande fält inte finns, öppnar Primus en sökruta, där du kan söka efter det fält som du vill ska ta emot uppgiften.
Med hjälp av identifieringsfältet förenar Primus de nya uppgifterna med de uppgifter som redan finns i databasen. I praktiken är personbeteckningen det enda säkra identifieringsfältet.
Uppgifter som överförs kan granskas i förhandsgranskningsrutan och du kan radera de uppgifter som du inte vill ta emot. I den här rutan syns endast nya kort som överförs till databasen samt de kort, vilkas uppgifter ändras.
Till sist behandlas uppgifterna för de pekfält som inte har ett motsvarande värde i alternativlistan. I fältet Ny uppgift väljer du ett lämpligt alternativ.
Dataöverföringen är nu färdig. Den sista hjälprutan visar dataöverföringens statistik och ger möjligheten att antingen spara eller ångra. Om du väljer Ångra, sparas ingenting i Primus databas.
MDB-gränssnittet är det lättaste sättet att uppdatera persondata. Läs mer om den tjänsten här.
Du kan göra en dataöverföring från Ändringsdatajänsten genom att öppna Studeranderegistret och välja Dataöverföringar / Från befolkningsregister / BRC Ändringsdatajänst. Överföringen skiljer sig en aning från ovan nämnda överföringar. I denna överföring väljer du först vilken fil du vill överföra och därefter vilka uppgifter du vill ta emot. Sedan väljer du ett identifieringsfält (Personbeteckning är ett bra alternativ) och kontrollerar de uppgifter som uppdateras. Överföringen skapar inga nya kort i registret, utan uppdaterar endast redan befintliga kort.
Vid dataöverföringen importeras studerandens adressuppgifter. Tidigare hämtades de från post 103, finländsk postadress. Från och med Primus 4.63.37.1 plockas uppgiften från post 101, permanent finländsk adress.
(Primus söker fram den postanstalt som motsvarar numret, i Postnummer-registret. Systemet sparar sedan bägge på studerandens registerkort. Om postnumret inte kan hittas sparas uppgiften inte.