Placera en lektion i schemat
Uppdaterad: 7.2.2020
Lektionerna placeras i schemat i Placeringen. Nertill på sidan finns en lista över de timmar som hör till en viss klass eller lärare. Placera ut lektionen i schemat genom att först välja ett ämne/en kurs i listan och sedan klicka på den tidpunkt i schemat där du vill placera lektionen.
Innan du kan placera lektioner i schemat måste du
- skapa en placeringsram
- skapa minst en period
- skapa de undervisningsgrupper som du vill placera i schemat.
1) Gå till Placeringen. På skärmen öppnas en vy över den första klassen. Du kan välja en annan klass, lärare eller ett annat utrymme uppe till vänster.
- Om placeringsramen och minst en period har skapats, ser du ett tomt schema på skärmen. Du kan placera lektioner i de vita rutorna.
- Under schemat finns en hjälppanel med en lista över den undervisning som är kopplad till den valda klassen eller läraren. Om listan är tom, klicka på fliken Operiodiserade nere till vänster på sidan.
2) 2) Klicka på någon grupp/kurs i listan så att raden blir blå. Klicka sedan i schemat på det ställe där du vill placera den valda gruppen.
- Om undervisning sker bara 1h/vecka, försvinner ämnet/kursen från hjälppanelen. Välj följande ämne/kurs och placera den på samma sätt.
- Om undervisningen omfattar 2h/vecka, klicka på ytterligare en ruta i schemat. När alla timmar är placerade försvinner ämnet/kursen från hjälppanelen.
I menyraden under Visa uppe på sidan kan du välja bland olika verktyg som underlättar placeringsarbetet.
1) Välj ett ämne/en kurs med minst två veckotimmar.
2) Klicka inte på någon enskild lektion i schemat utan måla två fält i rad genom att hålla musknappen nedtryckt. Så länge som du håller knappen nedtryckt visar Kurre information antingen genom grön färg (kan placeras) eller grå (kan inte placeras).
1) Välj Inställningar/Minutbaserad placering/15 min. i menyraden uppe på sidan. Klicka på 15 min. även om det redan är valt.
2) Schemat indelas då i kortare intervaller om 15 minuter. Nu när du klickar en gång i schemat placeras 15 minuter undervisning och när du målar två intervaller placeras 30 minuter. Du kan också placera undervisning på raster.
3) När du är klar, återgå till det läge där du kan placera hela lektioner: Inställningar/Lektionsbaserad placering. Använd alltid det här alternativet när det är möjligt. Observera att en del av funktionerna, såsom den automatiska fördelningen av matturer, bara fungerar vid lektionsbaserad placering.
Det går att ställa in ett visst ämne eller en viss grupp så att det/den alltid undervisas först eller sist på skoldagen. Det kan vara bra för ämnen som endast en del av klassens elever har, eftersom det undviker håltimmar för de övriga eleverna. Om du försöker placera en lektion så att den varken är först eller sist meddelar Kurre om detta.
- Öppna Kurres grunduppgifter och klicka fram Grupper-fliken. Där tar du sedan fram kolumnen Först/sist genom att klicka på Visa / Välj kolumner som visas, kryssa i Först/sist (bör placeras först eller sist på dagen i schemat) och klicka på Ok.
- Om du vill att alla lektioner i A2-tyska ska undervisas först eller sist ska du kryssa i kolumnen för alla grupper i A2-tyska.
De tidpunkter där det inte går att placera lektionerna har snedstreck i placeringsfönstret.
- Om en lektion är placerad kl. 8-9 går det att placera en lektion som ska vara först/sist när som helst efter 9.
- Om något är placerat både kl. 8-9 och 13-14 går det att placera en lektion som ska vara först/sist endast efter 14.
- Om en vanlig lektion är placerad kl. 8-9 och en lektion som ska vara först/sist är placerad kl. 13-14 förhindrar Kurre placering efter kl. 14. Mellan 9 och 13 går det däremot att placera lektioner.
- Om överlappningar är tillåtna godkänner Kurre att lektioner som ska vara först/sist placeras mitt under dagen, men meddelar om det.
I placeringen känner du igen en lektion som ska vara först eller sist på den gröna kanten. Om en lektion som ska vara först eller sist har placerats i mitten av dagen, känner du igen den på den röda kanten.
I placeringsfönstrets högra nedre hörn syns en sammanfattning över resursens timantal. För lärare och studerande syns deras personliga timantal, men för klasserna syns den sammanlagda summan av alla lektioner som studerandena i klassen har.
- Placerade sammanlagt: lektioner, reserveringar och övriga uppgifter. Övriga uppgifter används främst inom yrkesutbildningen.
- Undervisning: veckotimmarnas antal, t.ex. 20
- Övriga uppgifter: antalet veckotimmar för övriga uppgifter
- Reservationer: antalet veckotimmar för reservationer
- I övriga skolor: resursens antal veckotimmar i andra skolor
- Placerat timantal: periodens timantal, dvs. antal veckotimmar + periodens längd i veckor, t.ex. 420:50. I summan finns antalet lektioner, reservationer och övriga uppgifter.
Uträkningssättet för det placerade antalet timmar beror på vad som har valts i Kurres Allmänna inställningar under Beräkna placeringarnas timantal.
- Enligt periodens antal veckor:
- lektionernas antal = placerat antal veckotimmar x periodens antal veckor
- antal reservationer och övrigt arbete = förverkligat antal veckotimmar
- Enligt placerade timmar:
- lektionernas antal = förverkligat antal veckotimmar
- antal reservationer och övrigt arbete = förverkligat antal veckotimmar
Förverkligat antal veckotimmar betyder det egentliga antalet timmar, dvs. lediga dagar i beaktande. Om t.ex. en period består av 10 veckor, men en av fredagarna är ledig kommer fredagarnas timmar endast att bestå av 9 veckor.
När man har ett gemensamt schema med en annan läroanstalt, för en lärare eller ett utrymme, syns den andra läroanstaltens undervisning som en ljusblå markering i schemat. Det är bara den läroanstalt som infört resurserna som kan göra ändringar i dem.
Svårighet: Visar vilket ämne/kurs som det finns minst placeringsmöjligheter för. Börja med det som är svårast att placera. Ju större tal desto svårare är det att placera gruppen.
LD/LT: Lediga dagar och lediga timmar. Om du har placerat 1 modersmålstimme på måndag finns det ännu 4 lediga dagar.
Av klassen: Visar hur många av studerandena i klassen som är med i gruppen. 12/25 betyder att det finns 12 studerande i gruppen. Om kolumnen är tom är hela klassen med i gruppen.