Opiskelijakohtainen työpäivälaskenta
Päivitetty viimeksi: 19.8.2019
Työpäivälaskennan voi tehdä Opiskelijarekisterissä, jos halutaan saada raportteja opiskelijakohtaisesti. Opiskelijatyöpäivälaskenta-toiminto löytyy myös Luokat- ja Hankintasopimukset-rekistereistä, mutta niiden kautta harvemmin käytetään laskentaa. Reformin myötä samaa taulukkoa käytetään myös laskettaessa opiskelijatyövuosia ja siirrettäessä tietoja Koskeen.
Ota esiin seuraavat laskennassa huomioitavat kentät:
- Aloittamiskoodi-kenttään valitaan "Aloittanut", jos opiskelija halutaan mukaan laskentaan.
- Aloituspäivä
- Eropäivä, Valmistumispäivä, Arv. valmistumispäivä, Koulutuksen/tutkinnon päättymispvm. Näistä huomioidaan vain pienin päivämäärä.
- Tilapäisen kesk. alkupäivä, Tilapäisen kesk. päättymispäivä ja Tilapäisen kesk. syy, jos keskeytyksiä opiskelijoilla
- (Opintojen rahoitus-> suosittelemme käyttämään monirivistä Rahoitusmuoto-kenttää)
- Tarvittaessa Opiskelijan uranumero-kenttä työvoimahallinnon koulutuksia varten (voi käyttää omissa tulosteissa)
Ohjelma huomioi opiskelijan eron, tilapäisen keskeyttämisen ja valmistumisen. Tilapäisen keskeyttämisen syyn koodi näkyy opiskelijatyöpäivälaskennan raportissa, jos keskeytys ajoittuu laskennan aikavälille. Tämä helpottaa esimerkiksi löytämään sellaiset opiskelijat, jotka ovat keskeyttäneet opinnot, eivätkä ole tulleet takaisin.
Jos Opiskelijarekisterissä opiskelijalle on merkitty eri aloituspäivä kuin mitä ryhmän aloituspäivä on Luokat-rekisterissä, huomioidaan opiskelijakohtainen päivämäärä. Jos opiskelijalta ei löydy aloitus- tai päättymispäivämäärää, laskenta huomioi opiskelijan luokalle merkityt päivät.
Jos opiskelijalle halutaan laskea lisäksi euromääräinen hinta hinnoitteluryhmien avulla (ja se poikkeaa koko luokalle määritellystä hinnoitteluryhmästä), otetaan esiin kentät Lisäkoulutuksen hinnoitteluryhmät, Hinnoitteluryhmä voimassa alkaen, Hinnoitteluryhmä voimassa asti ja Euromääräinen hinta.
Jos yhdellä tai useammalla opiskelijalla on eri määrä tunteja kuin muulla ryhmällä, täydennetään heille omat tuntimäärät Opiskelijarekisteriin.
- Jos Luokat-rekisterissä tehdään laskenta, tulee näille opiskelijoille heidän oman henkilökohtaisen tuntikehyksensä mukaiset tunnit ja muille ryhmän yhteinen tuntikehys.
- Kun laskenta tehdään Opiskelijarekisterissä, saadaan laskettua yksittäisen opiskelijan opiskelijatyöpäivät ja -tunnit, tai esim. tiettyjen viiden opiskelijan työpäivät/tunnit.
- Opiskelijarekisteriin merkityt tuntimäärät ajavat Luokat-rekisterin ryhmäkohtaisten tuntimäärien yli.
Jos jollain opiskelijalla on muun ryhmän tuntimääristä poikkeavat tuntimäärät, ota esiin Opiskelijarekisterissä myös kentät:
- Opiskeluoikeusjakso alkaa ja Opiskeluoikeusjakso päättyy
- Ma tunteja, Ti tunteja, Ke tunteja, To tunteja, Pe tunteja ja tarvittaessa myös La tunteja ja Su tunteja
- Rahoitusmuoto (monirivinen, asemoi tuntitaulukon jatkeeksi)
- Poikkeuspvm ja Tunteja
- Tunteja/opiskelijapäivä
- Laskennassa voi käyttää myös työvuosikenttiä Opiskelijatyövuosia ja Päiviä/opiskelijatyövuosi
- Opiskelijatyöpäiviä, Opiskelijatyötunteja (laskennan tulos tallentuu näihin, jos tallennus rekisterikortille valittuna)
- Laskennan alkupvm, Laskennan loppupvm (laskennan aikaväli tallentuu näihin, jos tallennus rekisterikortille valittuna)
- Hankintasopimukset, Alkaa, Päättyy, Poikkeava työpäivähinta, Poikkeava näyttöhinta
Opiskelijalle, joka opiskelee luokasta poikkeavien työpäivien mukaan, kirjataan työpäivät Opiskelijarekisterin tuntimäärätaulukkoon. Jos tuntimäärät muuttuvat tai vaikka rahoitusmuoto muuttuu, kirjataan siitä uusi rivi taulukkoon ko. aikavälille. Myös opiskelijalle voi merkitä poikkeuspäivät (esim. satunnaiset lauantaityöpäivät) ja ne huomioidaan laskennassa samoin kuin Luokat-rekisterissä.
Opiskelijakohtainen laskenta yksittäiselle tai useammalle opiskelijalle tehdään Opiskelijarekisterissä valitsemalla Lisätoiminnot / Opiskelijatyöpäivälaskenta. Laskennan aloituspäiväksi Primus ehdottaa opiskelijan Aloituspäivää ja päättymispäiväksi nykyistä päivämäärää. F3-näppäimella löytyy kalenteri, josta voi myös valita päivämäärät. Laskentaikkunassa valitaan raportin laskemiseksi halutut asetukset. Laskennan päivämäärät ja työpäivät tallentuvat opiskelijan rekisterikortille yllä oleviin kenttiin, jos niin halutaan.
Jos opiskelijan rahoitusmuoto vaihtuu kesken koulutuksen, täytetään se tuntitaulukon moniriviseen Rahoitusmuoto-kenttään ja samalle riville siihen liittyvät tunnit. Jos tätä ei ole käytetty, katsotaan rahoitusmuoto yksirivisestä Opintojen rahoitus -kentästä. Jos jossakin rahoitusmuodossa on tarve seurata opiskelijan läsnäoloja, niin silloin kannattaa täyttää monirivistä työpäivälaskentataulukkoa ja siihen liittyvää Rahoitusmuoto-kenttää (joka riville).
Useampi koulutus samalla opiskelijalla
Jos opiskelija on kahdessa eri koulutuksessa, pitää hänelle tehdä kaksi rekisterikorttia. Jos opiskelijalle vaihdetaan pelkästään ryhmää/luokkaa kesken opintojen (mutta koulutus pysyy samana), Primus kysyy tallennusvaiheessa, halutaanko opiskelijalle kopioida opiskelijatyöpäivälaskennan taulukko eli säilyttää jo kirjatut tiedot. Työpäivät kopioituvat ryhmän/luokan taulukosta.
Opiskelijatyöpäivälaskentaa voidaan tehdä sekä menneestä ajasta että tulevaisuudesta. Nämä tiedot näkyvät raportissa omissa sarakkeissaan.
Tulevaisuuteen kohdistuvaa opiskelijatyöpäivälaskentaa tehdään silloin, kun halutaan tietää kuinka paljon opiskelijalla vielä kuluu opiskelijatyöpäiviä joltain tietyltä aikaväliltä tulevaisuudessa.
Esimerkki 1:
Teet opiskelijatyöpäivälaskentaa tammikuun alussa. Valitse Opiskelijatyöpäivälaskennassa laskennan aikarajaukseksi 1.9.20xx- 30.1.20xx. Määrittele muut laskentaan liittyvät tiedot esim. Laskennassa huomioitavat rekisterikortit sekä Tulostettavat tiedot.
Laskennasta saadussa raportissa opiskelijatyöpäivät on jaettu aikarajauksen puitteissa menneisiin ja tuleviin päiviin niin, että kuluva päivä sisältyy suunniteltuihin opiskelijatyöpäiviin. Raportissa tiedot näkyvät omien sarakeotsikoiden alla (Toteutuneet ja Suunnitellut).
Esimerkki 2:
Kun haluat tietoa opiskelijatyöpäivien määristä, jotka sijoittuvat kaikki tulevaisuuteen, määrittele Opiskelijatyöpäivälaskennan aikarajauksessa haluamasi ajanjakso esim. tuleva puolivuotiskausi. Määrittele muut laskentaan liittyvät tiedot mm. Laskennassa huomioitavat rekisterikortit sekä Tulostettavat tiedot.
Laskennan jälkeen näkyy raportissa nollana kaikki Toteutuneet-otsikon alla olevat tiedot ja laskennan varsinainen tulos on Suunnitellut-otsikon alla olevissa sarakkeissa.
Tulevaisuutta koskevaa opiskelijatyöpäivälaskentaa voidaan tehdä, vaikka kyseessä olisi sellainen rahoitusmuoto, jossa opiskelijatyöpäivät lasketaan Wilmaan merkittyjen läsnäolojen perusteella.
Työpäivälaskentaa voi täyttää/muokata ja läsnäoloseurantaa kirjata myös Wilman kautta. Ohjeet näihin löytyy allaolevista ohjelinkeistä.