Opiskelijatyöpäivälaskennan käyttöönotto
Päivitetty viimeksi: 19.8.2019
Opiskelijatyöpäivät ja -tunnit lasketaan joko ryhmäkohtaisesti Luokat-rekisterissä tai opiskelijakohtaisesti Opiskelijat-rekisterissä. Laskennan voi tehdä myös rahoitusmuodoittain tai hankintasopimuksittain. Työpäivälaskentaa käytetään esim. TE-keskuksen koulutuksessa.
Vapaapäivät kalenteriin
Ennen työpäivien laskemista merkitään Kalenteri-rekisteriin ne vapaapäivät, jotka poikkeavat normaaliviikosta. Jos opetusta on normaalisti ma - pe, ja torstai on arkipyhä, merkitään kalenteriin kyseinen torstai vapaapäiväksi. Jos opetusta normaalisti on ma - su, merkitään vapaapäivät myös viikonlopuille. Poikkeavan vapaapäivän päivämäärä merkitään Päiväys-kenttään ja Sisältö-kenttään "Vapaa". Selite-kenttään voi kirjoittaa poikkeuksen syyn, esim. "helatorstai".
Kalenteri-rekisterissä voi automaattisesti luoda arkipyhät tietylle aikavälille (esim. lukuvuosi). Valitse Lisätoiminnot / Tee rekisterikortit arkipyhille. Ohjelma pyytää antamaan alku- ja loppupäivämäärän, ja sen jälkeen tekee rekisterikortit annetulta aikaväliltä. Poikkeuksena on jouluaatto (24.12.), joka täytyy lisätä manuaalisesti.
Huom. Jos opetusta on normaalisti ma - pe ja poikkeuksellisesti muutamana lauantaina, riittää että poikkeuspäivät (lauantait) ja tunnit kirjaa poikkeustaulukkoon joko Luokat- tai Opiskelijat-rekisterissä.
Valmistelut Koulun tiedot -rekisterissä
Koulun tiedot -rekisterin Opintojen päättymiskentät opiskelijatyöpäivälaskennassa -kenttään valitaan ne kentät, joihin opintojen päättymispäiviä kirjataan, esim. Koulutuksen/tutkinnon päättymispvm, Valmistumispäivä, Eropäivä tai Arv.valmistumispäivä. Osalla opiskelijoista laskennan päättymispäiväksi voi siis tulla valmistumispäivä, toisilla eropäivä. Jos samalle opiskelijalle on täytetty useita näistä kentistä, tulee laskentaan pienin päiväys.
Ota esille myös tuntimäärätaulukko, johon täytät työpäivien pituudet eri viikonpäiville. Laita myös haluttu tuntimäärä kenttään Tunteja/opiskelijapäivä. Näitä tietoja tarvitaan työpäivälaskimen käytössä, joka on yksinkertainen työkalu koulutusten kestojen suunnitteluun. Työpäivälaskin löytyy Luokat-, Opiskelijat- ja Hankintasopimukset- rekistereistä.
Myös voidaan laittaa valinta kenttään Opiskelijatyöpäivälaskennan tallennus oletuksena, jolloin laskennan tulokset tallennetaan opiskelijan rekisterikortille.
Jos on tarvetta muokata opiskelijatyöpäivälaskentaa Wilmassa, otetaan esille kenttä Opiskelijatyöpäivälaskenta käytössä Wilmassa.
Valmistelut Luokat- ja Opiskelijat-rekisterissä
Luokat- ja Opiskelijarekistereissä otetaan myös esille kaikki laskentaan liittyvät kentät sen mukaan kumman rekisterin kautta laskentaa halutaan tehdä. Lisäksi Hankintasopimukset-rekisteri liittyy oleellisesti työpäivälaskentaan, jos halutaan seurata työpäiviä hankintasopimuksittain.
Huomaa, että reformin myötä saman opiskelijatyöpäivälaskentataulukon avulla seurataan myös opiskelijatyövuosia ja siirretään tietoja Koskeen (Opiskelijat-rekisteristä).
Valmistelut Rahoitus-rekisterissä
Rahoitus-rekisteriin kirjataan kaikki rahoitusmuodot, joita tarvitaan opiskelijatyöpäivälaskennassa. Rahoitusmuotoja ei ole pakko täyttää, jos työpäivälaskentaan ei haluta/tarvita rahoitustietoja mukaan. Mutta jos työpäivälaskentaa on tarkoitus seurata rahoitusmuodoittain, vaihtoehdot kirjataan silloin ko. rekisteriin. Työpäivälaskentataulukon moniriviseen Rahoitusmuoto-kenttään valitaan joko luokalle tai opiskelijalle kulloinkin voimassaoleva rahoitusmuoto.
Tilastokeskuksen vaihtoehdot on kentässä Rahoittaja ja Rahoittajan koodi. Jos näiden lisäksi halutaan muita vaihtoehtoja lisää, kirjataan tieto Rahoitusmuoto ja Rahoitusmuodon koodi-kenttiin.
Valmistelut Hinnoitteluryhmät-rekisterissä
Hinnoitteluryhmät-rekisteriin kirjataan opiskelijatyöpäivälaskennassa tarvittavat hinnoitteluryhmät/hintakorit. Hinnoitteluryhmiä voidaan määritellä luokka- ja opiskelijakohtaisesti; ensisijaisesti tieto haetaan opiskelijan kortilta ja vasta sitten luokalta. Rekisteriin määritellään Yksikköhinta-kenttään opiskelijatyövuoden hinta. Jos hinnoitteluryhmälle halutaan määritellä valmiiksi voimassaoloaika, täytetään lisäksi kentät Voimassa alkaen ja Voimassa asti. Voimassaoloaika voidaan määritellä myös opiskelija- tai luokkakohtaisesti.
Huom. Hinnoitteluryhmille täytyy aina tehdä uusi rekisterikortti silloin, kun yksikköhinta eli opiskelijatyövuoden hinta muuttuu. Vanha rekisterikortti arkistoidaan, ja uusi kortti käydään lisäämässä kaikille niille opiskelijoille, joiden opinnot jatkuvat samalla hinnoitteluryhmällä.