Opiskelijatyöpäivälaskenta Luokat-rekisterissä
Päivitetty viimeksi: 23.8.2019
Opiskelijatyöpäivälaskenta tehdään tavallisimmin Primuksen Luokat-rekisterissä, jos suurin osa opiskelijoista suorittaa opintoja saman aikataulun puitteissa ja samalla rahoitusmuodolla. Opiskelijakohtaiset poikkeukset kirjataan silloin Opiskelijarekisteriin, jolloin laskenta huomioi myös ne. Opiskelijoille tulee olla täytettynä Aloittamiskoodi-kenttään "Aloittanut". Opiskelijatyöpäivälaskennan voi tehdä yhtä hyvin myös opiskelijarekisterissä.
Huomioi, että reformin jälkeen opiskelijavuosilaskenta tehdään saman taulukon perusteella opiskelijarekisteristä. Lisäksi suositellaan kaikille opiskelijoille kirjaamaan kaikki opiskelujaksot tähän taulukkoon opiskelijarekisterissä. Koskisiirto tutkii näitä kenttiä opiskelijan rekisterikortilta.
Varsinainen laskenta tehdään Luokat-rekisterissä ja sinne myös syötetään päiväkohtaiset tuntimäärät. Rekisteriin syötetään koko ryhmää koskevat tuntimäärät. Opiskelijakohtaiset muutokset ja laskennat tehdään Opiskelijarekisterissä.
Ota Luokat-rekisterissä esiin ainakin kentät:
- Pvm alkaen tunteja ja Pvm saakka tunteja
- Ma tunteja, Ti tunteja, Ke tunteja, To tunteja, Pe tunteja ja tarvittaessa myös La tunteja ja Su tunteja
- Rahoitusmuoto
- Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukko, lisätietoja
- Poikkeuspvm ja Tunteja
- Tunteja/opiskelijapäivä
- Laskennassa voi käyttää myös työvuosikenttiä Päiviä/opiskelijatyövuosi ja Opiskelijatyövuosia
- Opiskelijatyöpäiviä, Opiskelijatyötunteja
- Laskennan alkupvm ja Laskennan loppupvm
- Hankintasopimukset
- Tarvittaessa Koulutuksen uranumero-kenttä työvoimahallinnon koulutuksia varten (voi käyttää omissa tulosteissa)
- Jos luokille halutaan laskea lisäksi euromääräinen hinta hinnoitteluryhmien kautta, otetaan esiin kentät Lisäkoulutuksen hinnoitteluryhmät, Hinnoitteluryhmä voimassa alkaen, Hinnoitteluryhmä voimassa asti ja Euromääräinen hinta.
Valitse aktiiviseksi luokka, jonka opiskelijatyöpäivät halutaan laskea. Tuntitietojen merkitseminen aloitetaan sillä, että koulutuksen alkamispäivämäärä merkitään kenttään Pvm alkaen tunteja ja koulutuksen päättymispäivämäärä kenttään Pvm saakka tunteja. Jos opetus tapahtuu jaksoittain ja tuntimäärät vaihtelevat jakson mukaan, syötetään seuraavalle riville seuraavan jakson alkamispäivä, päättymispäivä ja tunnit. Kenttiin Ma tunteja, Ti tunteja jne. merkitään kunkin päivän tuntimäärä sillä jaksolla, esim. "7".
Loma-ajat jäävät automaattisesti pois laskennasta, kun taulukkoon kirjataan vain koulutusjaksot, jokainen omalle rivilleen. Esimerkki:
- Ensimmäinen rivi: koulutuksen alkupäivä - lomaa edeltävä päivä.
- Toinen rivi: loman jälkeinen ensimmäinen koulutuspäivä - seuraavan loman alkamista edeltävä päivä tai koulutuksen päättymispäivä jne.
Mikäli jonain päivänä opetusta on poikkeuksellisesti enemmän tai vähemmän kuin sille viikonpäivälle on merkitty, merkitään poikkeuspäivä kenttään Poikkeuspvm. Tunteja -kenttään merkitään poikkeava tuntimäärä, esim. "-2" (kaksi tuntia vähemmän kuin normaalisti) tai "2" (kaksi tuntia enemmän kuin normaalisti).
Jos taas esim. jokin yksittäinen lauantai onkin työpäivä, merkitään kyseisen lauantain päivämäärä Poikkeuspvm-kenttään ja päivän tuntimäärä Tunteja-kenttään.
Jos Kalenteri-rekisteriin on kirjattu joku päivämäärä yleiseksi vapaapäiväksi, mutta jollakin ryhmällä onkin silloin poikkeuksellisesti työpäivä, laskenta huomioi tällaiset ryhmän poikkeustaulukkoon syötetyt plus(+)-tunnit tällaisen ryhmän/luokan rekisterikortilta.
Lyhytkoulutukset
Muutaman päivän koulutuksissa ei tarvitse täyttää päiväkohtaista tuntitaulukkoa, vaan tiedot voi kirjata suoraan poikkeuspäivä-kenttiin. Luokat-rekisterissä on Lisäkoulutus-kenttä, joka viittaa Lisäkoulutukset-rekisteriin. Lyhyille koulutuksille voi valita tähän kenttään, mitä lisäkoulutusta ne ovat, jolloin tieto tulostuu työpäivälaskennan raportille, Tutkinto-sarakkeeseen, suluissa lukee "lisäkoulutus".
Koko ryhmän tai ryhmien opiskelijatyöpäiväraportti saadaan valitsemalla Lisätoiminnot / Opiskelijatyöpäivälaskenta. Primus kysyy laskennan alkamis- ja päättymispäivämääriä ja ehdottaa aloituspäiväksi luokalle syötettyä Aloituspäivää ja päättymispäiväksi nykyistä päivämäärää. F3-näppäimellä löytyy kalenteri, josta voi valita päivämäärät. Samassa ruudussa on myös mahdollisuus määritellä:
- Asetukset: Opiskelijaluettelon voi järjestää halutulla tavalla klikkaamalla valkoista riviä. Sukunimen mukainen aakkostus saadaan valitsemalla 1. tiedoksi Sukunimi, hetun mukainen aakkostus valitsemalla 1. tiedoksi Henkilötunnus jne.
- Lisäksi on omat valintakentät opiskelijoiden jaottelulle luokittain ja tallennetaanko laskennan luvut opiskelijan kortille. Voidaan valita laskentaan myös vain pelkät oppisopimusopiskelijat, jolloin Primus tutkii Opiskelijarekisterin Oppisopimuskoulutus-rastikenttää. Voidaan poistaa myös tyhjät rivit tulosteelta.
- Laskennassa huomioitavat rekisterikortit vaihtoehdot:Kaikki valitut kortit tai Rekisteriruutuun haetut
- Laskennan tulokset voi tulostaa opiskelijaluetteloksi tai koosteeksi. Koosteeseen saa erittelyn kustannuspaikoittain, yksiköittäin, rahoitusmuodoittain, tutkinnoittain tai jonkin oman jaotteluperusteen mukaan. Voit valita myös useamman tai kaikki vaihtoehdot. MultiPrimuksen pääkäyttäjä voi valita myös vaihtoehdon "kouluittain", eli erittelyn yksikkö- tai oppilaitoskohtaiskohtaisesti.
- Laskennan voi ottaa myös tiettyyn hankintasopimukseen tai rahoitusmuotoon kuuluvista opiskelijoista.
- Lisätietoja-kenttään voi kirjoittaa oman lisätiedon, joka tulostuu raportin alareunaan.
- Tulostettavat tiedot: voit valita, mitä tietoja tulosteeseen otetaan mukaan. Raportissa voidaan esimerkiksi esittää vain toteutunut tai suunniteltu laajuus, tai molemmat yhteensä. Lisäksi voit esimerkiksi valita esitettäväksi päivät, tunnit tai euromäärän valitulta ajanjaksolta Yhteensä-sarakkeeseen. Euromäärän tulostaminen vaatii sen, että hinnoitteluryhmiin liittyvät kentät on täytetty joko Luokat-rekisterissä tai Opiskelijat-rekisterissä.
Euromäärä opiskelijatyöpäivälaskennassa lasketaan kaavalla OTV-hinta / (Päiviä/opiskelijatyövuosi)/(Tunteja/opiskelijatyövuosi) * tuntimäärä.
Raporttiin tulostuu eropäivän päivämäärä, jos eropäivä on laitettu opiskelijalle ja se osuu laskennan aikavälille. Tämä helpottaa esimerkiksi löytämään sellaiset opiskelijat, jotka ovat keskeyttäneet opinnot, eivätkä ole tulleet takaisin.
Raportit rahoitusmuodoittain
Koostetuloste-kohdassa Rahoitusmuodoittain-vaihtoehdossa Primus laskee yhteen kaikki ne opiskelijat, joilla on sama rahoitusmuoto ja lopuksi kaikki rahoitusmuodot yhteensä. Rahoitusmuoto haetaan ensisijaisesti kentästä Rahoitusmuoto ja jos se kenttä on tyhjä, katsotaan tietoa Opintojen rahoitus-kentästä. Tämä kooste siis erittelee kaikki käytetyt rahoitusmuodot erikseen.
Toinen vaihtoehto on tehdä laskenta opiskelijoista, jotka opiskelevat tietyn rahoitusmuodon mukaan. Silloin valitaan opiskelijatyöpäivälaskennan ikkunassa Rahoitusmuoto-kenttään kyseinen rahoitusmuoto, jolloin raporttiin tulostuu tällä rahoitusmuodolla opiskelevat.
Samaan tapaan voi tehdä laskennan tietyn hankintasopimuksen koulutuksista.
Raportit ajankohdan mukaan
Opiskelijatyöpäivälaskentaa voidaan tehdä sekä menneestä ajasta että tulevaisuudesta. Nämä tiedot näkyvät raportissa omissa sarakkeissaan.
Tulevaisuuteen kohdistuvaa opiskelijatyöpäivälaskentaa tehdään silloin, kun halutaan tietää kuinka paljon ryhmällä vielä kuluu opiskelijatyöpäiviä joltain tietyltä aikaväliltä tulevaisuudessa.
Jos haluat, että laskennan tulokset siirretään opiskelijakorteille, rasti Tallenna rekisterikortille. Tällöin Primus päivittää opiskelijatyöpäivät ja opiskelijatyötunnit niille varattuihin kenttiin Luokat-rekisteriin ja Opiskelijarekisteriin. Opiskelijarekisterissä näkyy opiskelijan henkilökohtaiset tunnit ja Luokat-rekisterissä koko luokan tunnit yhteensä. Samalla tallentuu laskennan aloitus- ja päättymispäivämäärät. Jos Koulun tiedoissa on rastittu Opiskelijatyöpäivälaskennan tallennus oletuksena, laskennan tulos tallentuu automaattisesti, ellei käyttäjä poista ko. rastia laskennan ikkunassa.
Jos haluat ainoastaan tarkastella laskennan tuloksia, jätä Tallenna rekisterikortille rastimatta, ja avaa tulokset esikatseluun. Voit halutessasi tulostaa tiedot paperille tai tallentaa esim. pdf-tiedostoksi.