Opiskelija hakee osaamisen tunnustamista (amk)
Osaamisen tunnustaminenAmmattikorkeakoulu
Päivitetty viimeksi: 11.11.2020
Opiskelija voi anoa osaamisen tunnustamista, jos hänellä on esimerkiksi aiempia opintoja tai työkokemusta, joissa hankittu osaaminen vastaa opintojakson osaamistavoitteita. Opiskelija tekee anomuksen aina Wilman Opinnot ja HOPS -sivun kautta. Anomus siirtyy ryhmänohjaajalle käsiteltäväksi, ja hän joko tekee itse päätöksen hyväksilukemisesta/ahotoinnista tai siirtää hakemuksen eteenpäin.
Opiskelijan anomus
Opiskelija hakee osaamisen tunnustamista aina Opinnot ja HOPS -sivunsa kautta. Opiskelijoille tehdään oma lomake Primuksen Lomake-editorissa. Oppilaitos voi itse päättää, tehdäänkö hyväksilukemiselle (tai korvaamiselle) ja ahotoinnille erilliset lomakkeet, vai halutaanko prosessissa hyödyntää vain yhtä lomaketta.
Opiskelijan lomakkeelle laitetaan vain sellaiset kentät, joiden tietoja hän saa täyttää. Hyväksilukemisen lomakkeessa täytettäviksi on laitettu Osasuoritus-taulukon kenttiä. Ahotoinnin lomakkeessa on taas hyödynnetty Osaamisen hankkimisen ja Näyttösuunnitelman kenttiä. Oppilaitos voi itse päättää, mitkä kentät ovat tarpeellisia prosessien kannalta.
Opiskelija tekee lomaketta täyttäessään vain esityksen osaamisen tunnustamisesta. Opettajan tulee aina tarkistaa ja hyväksyä tiedot. Vasta tämän jälkeen tiedot tallentuvat opiskelijan suorituksiin. Opiskelija pääsee muuttamaan tietoja siihen asti, että opettaja on käsitellyt anomuksen. Jos opintojaksossa on jo osaamisen tunnustaminen ja sillä arvosana, lomaketta ei näytetä enää opiskelijalle. Opiskelija näkee tällaiset suoritukset Wilma-sivun yläreunan Osaamisen tunnustaminen -linkin kautta.
Opiskelijan tekemästä anomuksesta menee automaattisesti tieto ryhmänohjaajalle. Wilman etusivulla näkyy Osaamisen tunnustamiset -laatikko, jossa näkyy, montako uutta tai keskeneräistä anomusta hänellä on käsittelemättä. Jos ryhmänohjaaja ei käsittele hakemuksia, hän merkitsee lomakkeelle käsittelijän, joka pääsee kirjaamaan lopullisen hyväksynnän tunnustamisesta opiskelijalle.
Ryhmänohjaaja näkee kaikki omien opiskelijoidensa osaamisen tunnustamiset, vaikka niissä olisi eri opettaja käsittelijänä.
Käsittelijäksi merkitylle opettajalle tulee Wilman etusivun laatikkoon ilmoitus keskeneräisistä tunnustamisen anomuksista. Opettaja avaa hakemuksen ja valitsee sen täydentämiseksi oikean lomakkeen. Opettaja kirjaa päätökseen tarvittavat tiedot. Jos opiskelijan tulee täydentää hakemusta vielä ahotoinnin yhteydessä, opettaja voi kirjata hakemukseen tiedon siitä, miten täydennys tapahtuu. Tästä ei lähde opiskelijalle mitään automaattista ilmoitusta, vaan opettaja voi esimerkiksi lähettää Wilman viestin opiskelijalle.
Kun hakemus on siinä vaiheessa, että hyväksiluku tai ahotointi voidaan hyväksyä, käsittelijä täydentää hakemukseen yleensä vähintään käsittelypäivän, kurssityypin, arvosanan ja hyväksiluetun opintopistemäärän. Kun käsittelypäivä on kirjattu ja lomake tallennettu, tunnustaminen siirtyy käsitellyksi. Opiskelijan ops-puussa näkyy nyt suurennuslasi-ikoni ja vihreä väkänen, jos anomus on hyväksytty. Jos anomus on taas hylätty, suurennuslasin päällä on punainen väkänen.
Opiskelija voi hakea ahotointia tai hyväksilukua moneen eri opintojaksoon samalla hakemuksella. Tällöin on todennäköistä, että käsittelijöitäkin on useampia. Jos tällainen monikkotilanne tulee eteen, käsittelijöiden tulee keskenään sopia, kuka kirjaa lopullisen osaamisen tunnustamisen käsitellyksi. Toinen vaihtoehto on vaatia opiskelija anomaan ahotointia tai hyväksilukua yhdellä hakemuksella / opintojakso.