Osaamisen tunnustaminen korkeakouluissa (AHOT)
AmmattikorkeakouluOsaamisen tunnustaminen
Päivitetty viimeksi: 29.10.2019
Osaamisen tunnustamisella viitataan sekä opintojen hyväksilukemiseen että aiemmin hankitun osaamisen tunnustamiseen (ahot). Osaamisen tunnustamista voidaan tehdä joko Primuksen tai Wilman kautta. Ohje koskee ammattikorkeakouluja.
- Kurssityypit-rekisterissä rastitaan Salli osaamisen tunnustaminen -kenttä niille kurssityypeille, joihin osaamisen tunnustamista voi lisätä. Huom. Jotta tiedot hyväksiluvuista saataisiin siirtymään oikein esim. Tilastokeskukseen ja valtakunnalliseen korkeakoulujen tietovarantoon (RAKETTI-VIRTA), niitä varten täytyy tehdä omat kurssityypit. Kurssityypeille täytetään kentät Virtaluokitus ja Ammattikorkeakoulutilastojen op-tyyppi.
- Kurssit-rekisterissä voi vastaavasti estää tunnustamisen lisäämisen tietyille, yksittäisille kursseille rastimalla kenttä Estä osaamisen tunnustaminen.
- Opiskelijat-rekisterissä otetaan esiin monirivinen kenttä Suorituksien osaamisen tunnustamiset. Siitä voi nopeasti tarkistaa, mitä tunnustamisia opiskelijalle on hyväksytty.
- Käyttäjäryhmät-rekisterissä annetaan Opiskelijat-rekisterin ja Arviointi-rekisterin oikeuksista Pääsy osaamisen tunnustamisiin sekä uusien osaamisen tunnustamisten luomisoikeus. Hallinnolle annetaan lisäksi Opiskelijat-rekisterin oikeus Osaamisen tunnustamisen poistaminen.
- Jos tunnustamisia kirjataan myös Wilman kautta, rasti Koulun tiedot -rekisterissä kenttä Osaamisen tunnustamisen kirjaus käytössä. Suosittelemme tätä käytäntöä, koska Wilman kautta myös opiskelija voi itse aloittaa hyväksilukuprosessin ilman erillisiä paperilomakkeita.
Osaamisen tunnustaminen -rekisteri on tarkoitettu kaikkien oppilaitoksessa tehtyjen osaamisen tunnustamisten (hyväksyttyjen ja hylättyjen) keräämiseen. Rekisteriin siirtyy tieto niin Primuksen Opiskelijat-rekisterin kuin Wilman kautta tehdyistä osaamisen tunnustamisista.
Ammattikorkeakoulujen tarpeita varten rekisteriin on lisätty hyväksiluku- ja ahotointiprosessia helpottavia kenttiä. Hyväksiluvuissa voidaan myös hyödyntää rekisteristä jo valmiiksi löytyvää Osasuoritukset-taulukkoa. Tällöin yhtä opintoa voi hakea hyväksiluettavaksi useammalla aiemmalla suorituksella tai hankitulla osaamisella.
Mitä kenttiä opettajan/käsittelijän tulisi täyttää hakemuksen käsittelyssä:
- Arvioija: Siirtyy Suoritusikkunassa kenttään Opettaja (jos kenttä jätetään tyhjäksi, opiskelijan suorituksista jää puuttumaan opettaja-tieto kokonaan).
- Käsittelijä: Hakemuksen käsittelijä. Jos hakemuksen vastaanottaja (yleensä ryhmänohjaaja) ei käsittele hakemusta, hän kirjaa tähän kenttään sen opettajan, joka tekee päätöksen hyväksiluvun tai ahotoinnin hyväksymisestä. Opettaja näkee tällöin hakemuksen Wilmassaan keskeneräisenä.
- Opintojen suorituspvm: Sen opinnon alkuperäinen suorituspäivämäärä (tai työkokemuksen päättymispäivämäärä), jonka perusteella AHOTointia tai hyväksilukua haetaan. Jos suorituksia on useita yhdessä hakemuksessa, valitaan tuorein päivämäärä.
- Käsittelypäivämäärä: Siirtyy Suoritusikkunassa kenttään Päivämäärä, eli se päivämäärä, jolloin opinto on kirjattu tai arvioitu opiskelijan rekisterikortille oppilaitoksessa. Tämä kenttä täytetään, jotta hakemus siirtyy käsitellyksi ja arvioiduksi.
- Laajuus opintopisteinä: Kenttä täytetään, jos hyväksiluvun/ahotoinnin laajuus eroaa alkuperäisestä laajuudesta.
- Kurssityyppi: Kentän avulla määritellään, lasketaanko suoritusta mukaan opintopistetilastoihin, eli onko suoritus tapahtunut nykyisten opintojen aikana vai niitä ennen (esim. Kela). Kurssityypit-rekisterissä täytyy olla täytettynä kentät Ammattikorkeakoulutilastojen op-tyyppi ja Virtaluokitus. Lasketaan tilastoihin -kenttä rastitaan, jos suoritus otetaan mukaan tilastoinnissa. Vaihtoehtoisesti voidaan täyttää kenttä Huomioi tilastossa.
- Tunnustamisen tyyppi/Tunnustamisen tyyppi (rekisteristä): Kuvaa millaisesta tunnustamisesta on kyse. Tunnustamisen tyyppi -kentän vaihtoehdot ovat kiinteitä (Aiemmat opinnot, Harrastus, Työkokemus), Tunnustamisen tyyppi (rekisteristä) -kenttä taas viittaa rekisteriin, jonne oppilaitos voi itse kirjata tarpeellisia vaihtoehtoja. Tunnustamisen tyyppejä voivat olla esimerkiksi Korvaaminen, Sisällyttäminen ja AHOT-näyttö.
- Lisätietoviite: Osaamisen tunnustamiseen liittyvä lisätieto, joka halutaan tulostaa esim. todistukseen ja suoritusotteeseen. Lisätietoviite voi olla esimerkiksi opintojen/aiemmin hankitun osaamisen suorituspaikka ja alkuperäinen suorituspäivämäärä.
- Lisätietoviite englanniksi: Sama kuin yllä, mutta englanniksi. Näin todistuksesta ja suoritusotteesta voidaan tulostaa englanninkieliset versiot eri lisätietoviitekentän avulla (Huom. Tätä varten on oma funktio todistuspohjiin, Osaamisen tunnustamisen lisätieto englanniksi).