Medeltalsdefinitioner
Uppdaterad: 25.5.2023
Från Primus kan man skriva ut t.ex. klassvis medeltalsstatistik eller sammanfattningar av medeltal. För dem ska man skapa medeltalsdefinitioner.
1. Öppna Medeltalsdefinitioner-registret, som finns under Hjälpregister. Välj Funktioner / Nytt registerkort och ge definitionen ett beskrivande namn, t.ex. "läsämnen". Du kan också göra indelningen enligt årskurs, t.ex. "kurser åk 7" eller "kurser åk 8-9 ".
2. Öppna sedan Kurser-registret och hämta fram alla de ämnen eller kurser, beroende på från vilken nivå medeltalet ska beräknas.
3. Då sökrutinen gjorts och korten finns i rutan, måla i listan alla de ämnen som tas med t.ex. i läsämnenas medeltal. Anteckna "läsämnen" för dessa på den första raden i fältet Räknas till medeltalen . Då man har flera kort valda samtidigt, syns på fältet en Ändra-knapp. Klicka på den och välj "Lägg till nya rader". Välj "läsämnen" i listan och spara.
4. Gå på samma sätt igenom ämnen eller kurser för de andra medeltalen. T.ex. för medeltalet i åk 7 behövs alla 7. klassens kurser för våren (eller alla 7. klassens kurser), och då väljer man "7. klassens medeltal" i Räknas till medeltalen -fältet. Samma ämne/kurs kan ingå i flera olika medeltal.
Medeltal med viktkoefficient
1. Gå till registret Medeltalsdefinitioner och gör ett nytt registerkort för denna beräkning. Ge beräkningssättet ett lämpligt namn, t.ex. "Yrkes".
2. Se till att fälten Viktkoefficient och Räknas till medeltalen är framtagna i Undervisningsutbud-registret.
3. Ta fram alla studier (examensdelar och delområden av gemensamma examensdelar) som ska beaktas i medeltalsberäkningen.
4. Lägg in den vitsordsdefinition som du skapade i fältet Räknas till medeltalen för alla yrkesinriktade examensdelar och delområden av gemensamma examensdelar. Också detta görs i Undervisningsutbud-registret.
5. Använd den interna överföringsfunktionen i Primus för att kopiera innehållet i fältet Kompetenspoäng till Viktkoefficient -fältet inom Undervisningsutbud-registret: Måla de studier som kopieringen gäller. Högerklicka på Kompetenspoäng-fältet och välj Kopiera innehållet. I punkten "Uppgifter som ska tas emot": Komeptenspoäng -> Viktkoefficient.
6. Kontrollera i Vitsordsdefinitioner-registret att fälten Nummer och Räknas till medeltalet är ifyllda för siffervitsorden.
7. Ändra viktkoefficienten för de studerande för vilka den kalkylmässiga omfattningen ska beaktas som mindre än den ursprungliga omfattningen, t.ex. ursprunglig omfattning 30 kp -> kalkylmässig omfattning 15 kp.
Med det här sättet ska man på betygsbottnarna använda funktionen Definierade medeltal.Beräkningssätt.
- Lägg in funktionen Definierade medeltal.Beräkningssätt i sidfoten på betygsmallen, genom att först klicka på den cell där du vill medeltalet ska stå.
- Klicka sedan på fliken Data till höger i utskriftseditorn. Klicka ännu på det vita området undertill, så får du upp rutan Cellens innehåll.
- Välj först Definierade medeltal.Beräkningssätt-funktionen till vänster i rutan. Välj därefter det medeltal som ska användas (det nya medeltalet du skapade) och OK, varefter du ännu ska ange beräkningssättet för medeltalet, som i detta fall är Viktat. Då blir hela definitionen Definierade medeltal.Beräkningssätt(Yrkes, Viktat), där "Yrkes" är namnet på vitsordsdefinitionen.
Medeltal utan viktkoefficient
Med funktionen Yrkes avgångsmedeltal.Definierat medeltal.Beräkningssätt behöver man inte använda viktkoefficienter.
1. Skapa ett registerkort i Medeltalsdefinitioner-registret enligt beskrivningen ovan. Du kan även använda en tidigare definition.
2. Kontrollera först att antalet kompetenspoäng är korrekt i studeranderegistrets fält Studiernas omfattning, t.ex. 180 kp för grundexamina. Se till att Räknas till medeltalen i Undervisningsutbud-registret är ikryssat för alla studier som ska ingå i beräkningen. Ange den vitsordsdefinition som ni använder i det här fältet.
Opetustarjonta-rekisterissä kenttä Sisältyy keskiarvoihin. Valitse tähän kenttään teillä käytössä oleva keskiarvomääritys.
- Räknas till medeltalen ska fyllas i för yrkesinriktade examensdelar och
- delområden av gemensamma examensdelar och
- delområden under examensdelar av högskolestudier, gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stödjer förutsättningarna för fortsatta studier och
- erkända examensdelar i yrkes- eller specialyrkesexamina som bedöms med vitsordet Godkänd.
3. Kolla även att Räknas till medeltalet är ikryssat i Vitsordsdefinitioner-registret för de vitsord som används.
Om en studerande har avlagt över 180 kp, stryker funktionen automatiskt bort prestationer med de sämsta vitsorden. Funktionen kontrollerar hur många poäng som överstiger 180 och drar sedan bort en motsvarande andel bland de sämsta prestationerna.
Om en yrkes- eller specialyrkesexamensstuderande har erkända examensdelar där prestationerna är bedömda med vitsordet Godkänd, tar funktionen inte med dem i medeltalet, utan drar av omfattningen av de här examensdelarna från 180 kp och beräknar därefter medeltalet. Man ska ändå ha Räknas till medeltalen i Undervisningsutbud-registret ikryssat för dessa examensdelar inom yrkes- eller specialyrkesexamen.
Om den studerande har erkända examensdelar vars kalkylmässiga omfattning i examen är mindre än den ursprungliga omfattningen, ska den kalkylmässiga omfattningen stå i det befintliga Kompetenspoäng-fältet i prestationsrutan, medan den ursprungliga omfattningen antecknas i fältet Ursprunglig omfattning. I medeltalsfunktionen beaktas värdet i prestationsrutans Kompetenspoäng-fält.
-
Den ursprungliga omfattningen som ska in på betyget hämtas från Ursprunglig omfattning-fältet med hjälp av funktionen Ursprunglig omfattning.Omfattningstyp(Kompetenspoäng).
Medeltalet ska också finnas med på betyget om avlagda examensdelar (delexamensbetyget). I medeltalsberäkningen ingår delområdena av de gemensamma examensdelarna enbart om den gemensamma examensdelen är avlagd helt och hållet, d.v.s. att vitsordet Godkänd finns på examensdelsnivån. Funktionen beaktar även detta fall. Rubriken "Gemensamma examensdelar" ska ha fältet Examensdelen hör till ifyllt i Undervisningsutbud-registret.