Anmälning till omtentamen med kursbricka
Uppdaterad: 8.1.2020
Det är möjligt att använda kursbrickor för att samla in anmälningar till omtentamina. Om man använder kursbrickor skapas bedömningslistorna först efter att studerandena har anmält sig till tentamen. Bedömningslistorna skapas då också endast för de kurser som minst en studerande har anmält sig till. Kurre visar hur många studerande som har anmält sig till de olika kurserna och hur många tenter enskilda studerande har anmält sig till.
Gör en skild Kurre-fil för anmälningarna till omtentamen. Överför alla kurser till filen. Du behöver inte överföra studerande, lärare och utrymmen, utan det räcker med kurserna.
Anmälningarnas kursbricka utformas på samma sätt som förhandsvalens kursbricka. Om du redan har gjort en kursbricka för förhandsvalen kan du göra en identisk kopia av den.
Att göra kursbrickan kan kännas krävande, men om du en gång har gjort den så kan du återanvända samma kursbricka från period till period och från år till år.
Hur studeranden anmäler sig
I studerandens Wilma ser kursbrickan likadan ut som de vanliga, periodspecifika kursbrickorna. Det är alltså mycket viktigt att ge kursbrickan ett tydligt namn som beskriver vad det är fråga om. Studeranden anmäler sig till kurstentamen genom att välja kursen i brickan. Valet sparas genast i Kurre där t.ex. rektorn eller studiehandledaren kan kontrollera hur många som har anmält sig till tenten.
Vartefter studerandena anmäler sig till tenten överförs de automatiskt till Kurre. Du behöver alltså inte överföra dem från Primus till Kurre.
Kontrollera anmälningar i Kurre
- Hur många studerande som har anmält sig till de olika kurserna syns i Grunduppgifterna, antingen på Kursfliken i kolumnen Antal val eller på Gruppfliken i kolumnen Studerande.
- Uppgifter om enskilda studerande syns på Grunduppgifternas Studerandeflik i kolumnen Val (antal val) och i kolumnen Gruppval (valda kurser).
Skapa bedömningslistor
Då anmälningstiden har gått ut ser du på Grunduppgifternas Gruppflik vilka kursers tenter som studerandena har anmält sig till. Antalet anmälda syns i Studerandekolumnen. Endast de kurser som minst en studerande har anmält sig till ska ha en egen bedömningslista:
- Ordna grupperna enligt Studerandekolumnen så att du får fram de grupper som har minst en anmäld.
- Måla dessa grupper och skapa bedömningslistor åt dem. Under punkten Inlednings- och avslutningsdatum ska du välja "Skriv in datum". Som inledningsdatum anger du vilket datum som helst och som avslutningsdatum anger du det datum som ska bli studerandens prestationsdatum.
Sök och hantera bedömningslistor
I Primus Bedömningsregister lönar det sig att göra en färdig sökrutin som tar fram alla omtenters bedömningslistor. Som sökrutin kan du använda t.ex. Schemats namn="Omtentamen". Inom citat ska du alltså skriva namnet på Kurre-filen som du använder för anmälningarna. Om fältet Schemats namn inte finns i Bedömningsregistret kan du ta fram det med hjälp av Fälteditorn. Gör sökningen till en färdig sökrutin.
Du kan också använda dig av fältet Bedömningstyp för att få fram alla omtenters bedömningslistor. Det gör du genom att i Kurre måla alla de grupper som du har gjort en bedömningslista åt. Klicka därefter på någon av dem och välj alternativet Öppna bedömningslistan i Primus. Det gör att Bedömningsregistret öppnas med alla de målade gruppernas bedömningslistor framsökta. Måla alla bedömningslistor och fyll i fältet Bedömningstyp, t.ex. "Omtentamen". Gör därefter sökningen Bedömningstyp="Omtentamen" och lägg till den som en färdig sökrutin.
Om du vill kan du fylla i uppgifter om lärare och utrymme på bedömningslistan. Om alla lärare bedömer sina egna studerande, lönar det sig att välja alla ämneslärare på bedömningslistan. Du lägger då till en lärare i fältet Lärare och de resterande i fältet Övriga lärare. Då behöver du inte skapa egna bedömningslistor åt varje lärare utan de kan alla använda samma. Studeranden ser vilken lärare som har gett vitsordet i Lärare-fältet.
På bedömningslistorna kan du också få fram studerandens tidigare vitsord i kursen. Detta gör du genom att klicka på Tilläggsfunktioner / Uppdatera prestationerna från Studeranderegistret. Då ser läraren om studeranden tidigare har blivit underkänd i kursen, avbrutit den eller om han/hon vill höja sitt vitsord.
I Wilma ser lärarna de bedömningslistor som de själva finns med på i fältet Lärare eller Övriga lärare. Bedömningslistan syns på Gruppsidan, antingen som nuvarande eller som kommande grupp, beroende på listans inlednings- och avslutningsdatum.
Läraren ser de eventuella tidigare vitsorden i kursen på bedömningslistan och ersätter dem med det nya vitsordet. Vanligtvis är det högre vitsordet i kraft, men i registret Information om skolan går det att välja om Vitsordet kan ersättas med sämre. Det gör att det nyaste vitsordet är i kraft. Det lönar sig att kontrollera den här inställningen innan bedömningen fastställs.
Då bedömningslistan fastställs får studeranden ett till vitsord i samma kurs som syns på en egen flik på studerandens registerkort i Primus. I Wilma ser lärarna två vitsord i kursen på fliken Ämnets vitsord. På betygen skrivs antingen det högre eller det nyaste vitsordet ut, beroende på vad som har definierats i registret Information om skolan. Studeranden ser endast det höjda vitsordet på Wilmas prestationssida.
När du en gång har gjort en kursbricka kan du återanvända den för kommande perioder och läsår.
- Då anmälningstiden är slut ska du ta bort kursbrickan från Wilma.
- Då bedömningslistorna är skapade och anmälningarna därmed är överförda till Primus, kan du ta bort alla studerande från Kurre-filen. Samtidigt tas valen bort.
- Något annat behöver du inte göra. När följande periods anmälningstid börjar, uppdaterar du kursbrickans egenskaper, dvs. anmälningstid och namn.