Arviointikirjojen muodostuksen asetukset
Päivitetty viimeksi: 3.9.2024
Tässä ohjeessa on hyödyllistä tietoa arviointikirjojen muodostukseen liittyen. Jos etsit tietoa, miten juuri teidän oppilaitoksessa pitäisi arviointikirjat muodostaa, katso ohje arviointikirjojen muodostuksesta.
Kun ryhmäjako on tehty, voidaan ryhmien tiedot siirtää Kurresta Primuksen arviointirekisteriin. Arviointirekisterissä ryhmät näkyvät valmiina arviointipäiväkirjoina, joihin opettaja täyttää vain arvosanat, poissaolot ja muut mahdolliset arvioinnin lisätiedot. Arviointikirjat ja ryhmät näkyvät samantien myös Wilmassa.
Ennen uusien arviointikirjojen luomista voi arkistoida aiemman jakson/lukukauden arviointikirjat Primuksen Arviointi-rekisterissä. Arkistoituja arviointikirjoja ei näytetä Wilmassa.
Avaa perustietoikkunan Ryhmät-välilehti. Jos haluat tehdä vain tietyn jakson arviointikirjat, järjestä ryhmät jaksottain klikkamalla Jaksoissa- tai Päättyy jaksossa -sarakkeen otsaketta. Maalaa haluamasi ryhmät tai poimi ne Ctrl-näppäin pohjassa.
Klikkaa jotain maalaamaasi ryhmää hiiren kakkospainikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta Muodosta arviointikirjat. Toinen vaihtoehto on valita ylävalikosta Tiedonsiirrot / Siirrä Primukseen / Arviointikirjat.
Jos haluat tehdä arviointikirjat kerralla kaikista Kurren ryhmistä, ei ryhmiä tarvitse maalata. Valitse tiedonsiirtoruudussa kohta Kaikista ryhmistä.
Luokkarajaus-kentän avulla voit tehdä lisärajauksen: Anna rajaukseksi esim. 08A, jolloin arviointikirjat muodostetaan pelkästään niistä ryhmistä, joissa on mukana 08A-luokan opiskelijoita.
- Jaksojärjestelmä- ja Jakso-kenttien avulla voidaan muodostaa kulloinkin ajankohtaisen jakson arviointikirjat. Kurre tarkistaa, minkä ryhmien opetusta on jaksotettu tälle jaksolle ja siirtää vain nämä ryhmät.
- Jos valitset pelkän jaksojärjestelmän, muodostetaan arviointikirjat kaikkien jaksojen ajalta (kuitenkin vain 1 arviointikirja per ryhmä); jos valitset jakson, tehdään arviointikirjat vain sen jakson ryhmille.
- Jos käytössä on useampia jaksojärjestelmiä, valitaan tähän se, joka parhaiten vastaa arviointiaikoja. Viikkojärjestelmästä arviointikirjat muodostetaan lähinnä aikuiskoulutuksessa.
- Jos taas käytössä on sama arviointikirja koko lukuvuoden, on luotava arviointikertoja vastaava jaksojärjestelmä.
Arviointikirjoja tehdessään Kurre tarkistaa, löytyykö ryhmälle jo ennestään arviointikirja Primuksen arviointirekisteristä, ja onko jokin muuttunut Kurressa arviointikirjan teon jälkeen.
- Luo kaikki uusina: Jokaisesta ryhmästä tehdään uusi arviointikirja Primuksen arviointirekisteriin, oli arviointikirjaa ennestään tai ei.
- Luo puuttuvat: Jos Primuksen arviointirekisteristä löytyy ryhmälle arviointikirja, ei tehdä mitään. Jos ei löydy, luodaan arviointikirja nyt.
- Päivitä olemassa olevat: Jos Primuksen arviointirekisteristä löytyy ryhmälle arviointikirja, päivitetään siihen Kurren mukaiset tiedot. Jos ei löydy, ei tehdä mitään.
- Luo puuttuvat ja päivitä olemassa olevat: Jos Primuksen arviointirekisteristä löytyy ryhmälle arviointikirja, päivitetään siihen Kurren mukaiset tiedot. Jos ei löydy, luodaan arviointikirja nyt.
Kurre etsii nimenomaan tästä Kurre-tiedostosta aiemmin muodostettua arviointikirjaa, Primuksessa käsin tehtyjä / kopioituja arviointikirjoja se ei tunnista.
- Jos arviointikirja on olemassa, näkyy ryhmän rivillä Arviointikirja-sarakkeessa sinisellä tai punaisella pohjalla arviointikirjan korttinumero. Jos arviointikirjaa ei ole, näkyy sarakkeessa pelkkä viiva.
- Punainen pohja tarkoittaa, että arviointikirjojen luomisen jälkeen on Kurressa tehty muutoksia tähän ryhmään; sininen tarkoittaa, että muutoksia ei ole tehty.
- Arviointikirja-sarakkeen alla kerrotaan arviointikirjojen yhteismäärä sekä suluissa punaisella muuttuneiden arviointikirjojen määrä.
Jos kaikilla tai monella ryhmällä on väärä arviointikirjaviittaus, kannattaa arviointikirjat muodostaa uudelleen.
Arviointikirjan nimi
- Peruskouluilla Kurssin nimi on yleensä hyvä vaihtoehto, lukioilla Kurssin lyhenne, ammatillisessa koulutuksessa Kurssin koodi + nimi tai pelkkä nimi.
Alkamis- ja päättymispäivät
Alkamis- ja päättymispäivät -kohta tarkoittaa arviointikirjan Alkamispäivä- ja Päättymispäivä-kenttiä. Tämä on tärkeä valinta, sillä päiväykset vaikuttavat mm. siihen, mikä kurssin suorituspäiväksi tulee opiskelijoilla sekä miten ryhmät näkyvät opettajilla Wilmassa.
- Jos arviointikirja tehdään Valitulta jaksolta, tulee kenttiin jakson alkamis- ja päättymispäivät.
- Jos arviointikirja tehdään useammalle jaksolle hajautetusta kurssista, voidaan päivämäärät hakea myös Jaksotuksen mukaan eli ensimmäisestä opetuskerrasta viimeiseen. Jos ryhmää opetetaan esim. jaksoissa 1, 3 ja 5, tulee alkamispäiväksi 1. jakson alkamispäivä ja päättymispäiväksi 5. jakson päättymispäivä. Tätä vaihtoehtoa käytetään silloin, kun arviointia ei tehdä joka jakson päätteeksi vaan harvemmin.
- Opetuksen mukaan -vaihtoehdolla alkamispäiväksi tulee se päivä, kun ryhmää opetetaan ensimmäisen kerran, ja päättymispäiväksi viimeinen opetuspäivä.
- Anna päivämäärät -vaihtoehdossa käyttäjä voi syöttää päivämäärät näppäimistöltä tai valita kalenterista.
Huom. Jos käytössä on sama arviointikirja koko lukuvuoden, päivämäärät muodostuvat arviointikertojen mukaan.
Päivitä nimi olemassa oleviin arviointikirjoihin
- Jos rastit tämän, päivitetään arviointikirjan Nimi-kenttään muuttunut nimi. Ilman rastia nimi säilyy, ja päivitetään vain muut tiedot.
Päivitä alkamis- ja päättymispäivät olemassa oleviin arviointikirjoihin
- Jos rastit tämän, päivitetään olemassa oleviin arviointikirjoihin muuttunut alkamis- ja päättymispäivä. Jätä tämä rastimatta, jos et halua arviointikirjojen päivämäärien muuttuvan Primuksessa.
Päivitä arviointikirjan maksimikooksi Kurren ryhmän maksimikoko
- Jos rastit tämän, päivitetään arviointikirjan Max opiskelijoita -kenttään ryhmän Maksimikoko-sarakkeessa oleva lukumäärä.
Kurren ja Primuksen tietoja voidaan tunnistaa samaksi eri keinoin. Tunnistaminen tarkoittaa, että Primus vertaa Kurren kurssitietoja Primuksen Kurssit-rekisterin ja opiskelijoiden opetussuunnitelman kursseihin ja yrittää päätellä, mikä Primuksen kurssi vastaa Kurren kurssia. Oikea tunnistustapa vaihtelee kouluasteittain.
Aineittain tehdyssä työjärjestyksessä ainoat tavat tunnistaa kursseja ovat Tunnista Primuksen valintojen perusteella sekä Tunnista Primuksen kurssinumeron perusteella. Peruskouluilla Tunnista Primuksen valintojen perusteella on lähes aina paras vaihtoehto.
Tunnistus lyhenteen ja/tai koodin mukaan sopii lukioille ja muille kurssimuotoisille oppilaitoksille.
- Jos oletus "Lyhenne + Koodi" ei tunnista oikein, kokeile pelkkää lyhennettä tai pelkkää koodia.
Tunnista Primuksen korttinumeron perusteella -vaihtoehtoa käyttävät lähinnä lukiot ja ammattioppilaitokset. Kullakin kurssilla on oma rekisterikorttinumeronsa, joka siirtyy Primuksen Kurssit-rekisteristä Kurren perustietoikkunan Kurssit-välilehdelle Korttinumerot-sarakkeeseen. Primus vertaa Kurresta palautuvia korttinumeroita ja tekee arviointikirjat kursseille, joilla on täsmälleen sama korttinumero. Toiminto on kätevä myös silloin, kun kurssilyhenteitä tai koodeja on muokattu Kurressa.
Tunnista Primuksen valintojen perusteella -vaihtoehtoa käytetään peruskouluissa, jos tiedonsiirto Kurreen on tehty vaihtoehdolla Siirrä aineet kurssien sijaan.
- Tämä vaihtoehto vertaa Kurren ainelyhennettä oppilaiden opetussuunnitelman aineisiin. Arviointikirjan kurssiksi tulee tämän aineen alta ensimmäinen vielä arvioimaton kurssi.
- Tunnistaminen edellyttää, että valinnat on merkitty Primuksen opiskelijarekisteriin ja että kurssien lyhenne poikkeaa aineen lyhenteestä vain järjestysnumeron verran.
- Esim. jos aineen "matematiikka" lyhenne on "MA", tulee kurssien lyhenteiden olla "MA1, MA2, MA3" jne. Muita toimivia kurssilyhenteen muodostustapoja ovat:
- Aineen lyhenne + luokka-aste + s tai k: MA1s, MA1k, MA2s, MA2k... (kun arviointeja on 2x per luokka-aste)
- Aineen lyhenne + luokka-aste + järjestysnumero: MA11, MA12, MA13, MA21, MA22...(kun arviointeja on 3x per luokka-aste tai useammin)
Huom. Jos ylä- ja alaluokkien tai uuden ja vanhan opsin ainelyhenteet on erotettu jollain kirjaimella, tulee saman kirjaimen toistua samalla tavalla myös ko. aineen kurssien lyhenteissä:
- aine aMA => kurssit aMA1, aMA2 jne.
- aine MAY => kurssit MAY1, MAY2 jne.
Tunnista Primuksen kurssinumeron perusteella jätetään tyhjäksi, jos samalla kerralla siirretään useamman luokkaasteen arviointikirjoja. Kenttä täytetään vain, jos siirretään tietyn luokka-asteen arviointikirjoja ja kaikki arvioinnit koskevat samalla järjestysnumerolla olevaa kurssia.
- Esim. jos yläkoulussa kaikki kurssit ovat 7. luokan keväällä tyyppiä MA2, AI2, HI2 jne., merkitään kenttään 2. Jos taas joissain kursseissa on käytetty erilaista numerointia, tulee nämä kurssit siirtää erikseen - muuten niidenkin arvosanat menevät aineen kakkoskurssiin.
Tunnistamattomat opettajat, opiskelijat ja huoneet
Kun oikea kurssi löytyy, tehdään sille arviointikirja. Jos Primuksesta ei löydy Kurren tietoja vastaavia kursseja, opettajia tai opiskelijoita, antaa Kurre listan tuntemattomista tiedoista. Tarkista ja yhtenäistä tiedot, joko täydentämällä arviointikirjaan oikea kurssi/opettaja/ opiskelijat tai korjaamalla Kurren tiedot Primuksen mukaiseksi.
Kun virhelista suljetaan, Kurre kysyy muodostetaanko arviointikirjat virheistä huolimatta. Jos tähän vastataan myöntävästi, ilmestyvät arviointikirjat saman tien Primuksen arviointirekisteriin.
Arviointikirjoista puuttuvat ne tiedot, joita ei tunnistettu. Kurre esittää vielä listan muodostetuista arviointikirjoista. Listassa kerrotaan ryhmän tiedot sekä onko arviointikirja uusi vai päivitettiinkö vain jo olemassa olevia tietoja.
- Arviontikirjojen koulu -asetuksella valitaan, millä perusteella arviointikirjojen koulutieto määräytyy. Käyttäjä voi ctrl-näppäin pohjassa valita useampia kouluja arviointikirjalle. Jos Primuksen puolella arviointikirjaan on lisätty Koulu-kenttään useampia kouluja, ne säilyvät, kun arviointikirja päivitetään Kurresta uudestaan.
- Kurssityypin päivitys arvointikirjan opiskelijoille -asetuksella voi päivittää kurssityypit. Tätä ei yleensä suositella, sitä käytetään lähinnä toisen asteen koulutuksessa.
- Päivitä valinnat opiskelijarekisteriin (lähinnä toinen aste) -asetuksella voi päivittää opiskelijoiden valinnat Primuksen opiskelijarekisteriin arviointikirjojen muodostuksen yhteydessä. Toiminnon käyttö edellyttää, että käyttäjällä on Käyttäjäryhmät-rekisterissä Primuksen oikeudet -välilehdellä Arviointi-osiossa rastittuna oikeus Valintojen päivittäminen opiskelijarekisteriin.
Ryhmällä voi olla kerrallaan vain yksi arviointikirjaviittaus Kurressa. Jos ryhmälle on muodostettu useampia arviointikirjoja, esim. erikseen syksylle ja keväälle, viittaa Kurren arviointikirjatieto aina siihen arviointikirjaan, joka on viimeksi muodostettu.
Yksittäisten ryhmien arviointikirjaviittauksia voi tarvittaessa korjata Kurressa. Tarkista ensin Primuksen arviointirekisteristä, mikä on oikean arviointikirjan korttinumero. Siirry sitten Kurren perustietoikkunan Ryhmät-välilehdelle, valitse kyseinen ryhmä ja klikkaa ryhmän riviä hiiren 2. painikkeella. Valitse ponnahdusvalikosta Muuta arviointikirjan korttinumero, ja korjaa ryhmälle oikea arviointikirjaviittaus (= arviointikirjan korttinumero).
Primuksen arviointirekisterissä tehdyt muutokset eivät näy Kurressa, joten sinisestä taustasta huolimatta on mahdollista, että arviointikirjaa on muokattu Primuksen puolella tai se on arkistoitu tai poistettu.
- Voit tarkistaa tilanteen klikkaamalla ryhmän riviä hiiren 2. painikkeella ja valitsemalla ponnahdusvalikosta Avaa arviointikirja Primuksessa.
- Jos arviointikirja on olemassa, avataan se. Jos arviointirekisteri aukeaa tyhjänä, on arviointikirja arkistoitu tai poistettu.
Jos Kurrea käyttää yleensä eri henkilö kuin Primusta, on ennen suuren arviointikirjamäärän muodostamista tai päivittämistä syytä varmistaa, ettei Primuksen käyttäjä ole tehnyt arviointikirjoihin muutoksia arviointirekisterin kautta. Päivitä olemassa olevat -vaihtoehdoilla Primukseen tehdyt muutokset korvautuvat Kurren mukaisilla tiedoilla.
Jos Primuksessa on muutettu tietoja, kannattaa selvittää, mitä tietoja on muutettu ja miksi. Kurressa muodostettujen arviointikirjojen pitäisi pääsääntöisesti olla valmiita sellaisenaan, joten jos arviointikirjoissa on jatkuvasti korjattavaa, kannattaa ottaa yhteys tukipalveluumme. Arviointikirjat todennäköisesti siirretään sellaisella tavalla, joka ei sovellu juuri tälle oppilaitokselle.
Jos Primuksesta ei löydy Kurren tietoja vastaavia kursseja, opettajia tai opiskelijoita, antaa Kurre listan tuntemattomista tiedoista. Tarkista ja yhtenäistä tiedot joko täydentämällä arviointikirjaan oikea kurssi/opettaja/opiskelijat tai korjaamalla Kurren tiedot Primuksen mukaiseksi.
Kun virhelista suljetaan, Kurre kysyy muodostetaanko arviointikirjat virheistä huolimatta. Jos tähän vastataan myöntävästi, ilmestyvät arviointikirjat saman tien Primuksen arviointirekisteriin ja Wilmaan. Arviointikirjoista puuttuvat ne tiedot, joita ei tunnistettu. Jos jotain opettajaa ei tunnistettu, jää opettajan nimi pois arviointikirjasta eikä arviointikirja näy opettajalla sen enempää Primuksessa kuin Wilmassakaan.
Kurre esittää vielä listan muodostetuista arviointikirjoista. Listassa kerrotaan ryhmän tiedot sekä onko arviointikirja uusi vai päivitettiinkö vain jo olemassa olevia tietoja.
Arviointikirjat opiskelijaluetteloineen voi tulostaa Primuksen arviointirekisterin kautta valmiilla tulosteilla, tai Kurren tulosteilla Kurssipäiväkirjat ja Opetusryhmät. Nämä löytyvät mm. perustietoikkunan Tulosteet-valikosta, kun Ryhmät-välilehti on aktiivisena.
Jos ryhmä jaetaan kahtia sen jälkeen, kun arviointikirjat on jo tehty, tulee ryhmänpuolikkaille tehdä omat arviointikirjat.
Jos ryhmästä irrotetaan muutama opiskelija, osaa Kurre tietyissä tapauksissa päätellä pienryhmälle oikean arviointikirjan. Arviointikirja tunnistetaan, jos
- pienryhmän kaikki opiskelijat ovat mukana alkuperäisessä arviointikirjassa ja
- alkuperäisessä arviointikirjassa on vähintään yhtä monta opiskelijaa kuin pienryhmässä ja
- pienryhmä on sijoitettu samaan ajankohtaan alkuperäisen koko ryhmän kanssa.
Jos ryhmällä on monta opettajaa, tulee arviointikirjan Opettaja-kenttään se opettaja, jolla on eniten opetusta kestollisesti. Muut opettajat tulevat Muut opettajat -kenttään. Jos opettajilla on yhtä paljon opetusta, tulee Opettaja-kenttään Kurssit-välilehdelle merkitty oletusopettaja. Wilmassa ryhmän kaikilla opettajilla on samanlaiset oikeudet riippumatta siitä, onko opettajan nimi Opettajat- vai Muut opettajat -kentässä: kaikki pääsevät arvioimaan ja näkevät ryhmän omalla Ryhmät-sivullaan.
Vastuuopettaja
Perustiedot-ikkunan Ryhmät-välilehdellä voi tarvittaessa merkitä Vastuuopettaja-sarakkeeseen ryhmälle vastuuopettajan, vaikka hän ei opettaisikaan ryhmää eniten. Vastuuopettajan nimi siirtyy arviointikirjojen siirrossa Opettaja-kenttään ja muut opettajat siirtyvät Muut opettajat -kenttään. Jos vastuuopettajaa ei ole merkitty Kurressa, eniten opettava opettaja siirtyy Opettaja-kenttään.
Jos opetusryhmän kurssityyppiä on vaihdettu Kurressa, ja muutoksen halutaan heijastuvan myös ryhmän opiskelijoiden suorituksiin, valitaan jompi kumpi Päivitä-vaihtoehdoista.
- Päivitä aina -vaihtoehdossa kurssityyppi päivitetään ryhmän kaikille opiskelijoille.
- Päivitä, jos ei opiskelijakohtaisia muutoksia -vaihtoehdossa kurssityyppi päivitys ohittaa ns. hops-opiskelijat, eli ne, joille kurssityypiksi on jo vaihdettu jokin muu kuin Kurssit-rekisterin tai opetussuunnitelman mukainen tyyppi.
Kurssityypin päivittämistä käytetään lähinnä aikuiskoulutuksessa.
Siirron asetukset voi tallentaa valitsemalla ruudun yläpalkista Toiminnot / Tallenna asetukset. Näin siirrot voi tehdä joka kerta samoilla asetuksilla. Jos asetuksia on välillä tarpeen muuttaa, saa tallennetut asetukset takaisin valitsemalla Toiminnot / Lue asetukset.