Valmistelut ennen arviointikirjojen muodostamista
Päivitetty viimeksi: 13.10.2020
Tämä ohje koskee peruskouluja, jotka käyttävät samaa arviointikirjaa koko lukuvuoden ajan. Tätä toimintatapaa suositellaan erityisesti peruskouluille, sillä näin väliarviointien aikaan ei Kurressa tarvitse muodostaa uusia arviointikirjoja ryhmille. Toiminnon käyttö edellyttää, että opetus on Kurressa aineina. Jos opetus on kursseina, täytyy ryhmät ja arviointikirjat muodostaa aineista erikseen syys- ja kevätlukukaudelle.
Primus
Ota Arviointi-rekisterissä esiin seuraavat kentät:
- Arviointien alkamispäivät
- Arviointien päättymispäivät
- Arviointien kurssit
On suositeltavaa ottaa esiin lisäksi myös seuraavat kentät:
- Alkuperäinen arviointikirja
- Arviointikerrat
Varmista myös, että ops-puussa on ainetason alla arvioitavia kurssipalkkeja sama määrä kuin mitä arviointeja aiotaan tehdä. Jos aine arvioidaan esimerkiksi kaksi kertaa lukuvuodessa, tulee palkkejakin olla kaksi ja opiskelijoilla valinta molemmissa.
Kurre
- Tee tavanomaiset työjärjestyksen suunnitteluun liittyvät toimenpiteet ennen arviointikirjojen muodostamista. Ks. Peruskoulun työskentelyjärjestyksen ohje.
- Siirrä tiedonsiirtovaiheessa opetus aineina Kurreen eli rasti kenttä Siirrä aineet kurssien sijaan tiedonsiirron asetuksissa.
- Jos tiedonsiirto tehdään Kurren kautta, Kurre kysyy tiedonsiirron jälkeen, otetaanko aineittaisten ryhmien arviointikerrat -toiminto käyttöön. Valitse "Ota toiminto käyttöön" ja klikkaa Ok-painiketta.
- Jos toimintoa ei oteta käyttöön tiedonsiirron yhteydessä, sen voi vaihtoehtoisesti ottaa käyttöön rastimalla Kurren Yleiset asetukset -ikkunan Asetukset / Yleiset asetukset / Ota käyttöön Kurren tomintoja -kohdasta kentän Aineittaisten ryhmien arviointikerrat -toiminto käytössä.
- Toiminnon käyttöönoton jälkeen Kurre-tiedoston Kurssit- ja Ryhmät-välilehdillä on uusi sarake Arviointikerrat. Jos sarake ei näy, kirjaudu Kurreen uudelleen.
Huom. Kun toiminto on otettu käyttöön ja yksikin arviointikirja on muodostettu, et voi enää ottaa toimintoa pois käytöstä työjärjestyksestä. Vastaavasti et voi ottaa toimintoa käyttöön kesken työjärjestyksen teon, jos olet tehnyt yhdenkin arviointikirjan käyttämättä toimintoa.
Kurre yrittää ennustaa kursseille oikeat arviointikertamäärät. Jos ops-puussa on merkitty vuosiluokalle jollekin aineelle kaksi kurssia, Kurre ehdottaa sen mukaan arviointikertojen määräksi kahta. Valinnat kuitenkin huomioidaan: jos kaikilla oppilailla on valittuna aineesta esim. vain syksyn kurssi, Kurre ehdottaa arviointikertojen määräksi yhtä.
- Tarkista Kurssit-välilehdeltä, että aineilla on oikeat arviointikertojen määrät Arviointikerrat-sarakkeessa. Jos esimerkiksi 7. luokan matematiikka arvioidaan syksyllä ja keväällä, sarakkeessa täytyy olla 2.
- Jos arviointien määrä ei ole oikea, ota Näytä / Valitse näkyvät sarakkeet -toiminnon kautta Kurssit-välilehdelle esiin sarake Arviointikertojen lkm ja syötä siihen oikea arviointien määrä. Ota sarake esiin vain, jos arviointien määrä täytyy muuttaa.
Huom. Lyhytkursseille ei tarvitse merkitä arviointikertoja, niiden osalta Arviointikerrat-sarake jää tyhjäksi. Lyhytkurssien arviointikirjat muodostetaan Ryhmät-välilehdellä Muodosta arviointikirjat -toiminnolla. Lyhytkurssien arviointikirjoihin ei muodostu arviointikertoja.
Olemme luoneet erillisen ohjeen, josta voit katsoa apua oikeanlaisen jaksojärjestelmän luomiseen juuri oman koulunne arviointikäytäntöjen mukaisesti. Ohjeessa on myös selitetty perusperiaatteet jaksojärjestelmien ja arviointikertojen toiminnasta. Ohjeeseen kannattaa tutustua ennen jaksojärjestelmien luomista. Sieltä löytyy myös vinkkejä tilanteeseen, jossa halutaan määritellä arviointikerrat oppituntien määrän mukaisesti. Kun olet katsonut tuosta ohjeesta apua jaksojärjestelmän luomiseen, voit jatkaa työskentelyä tämän ohjeen mukaisesti.
Alapuolella on selitetty, miten yleensä peruskoulussa luodaan jaksojärjestelmät. Jos tämä tapa soveltuu oppilaitoksellenne, voit jatkaa suoraan tämän ohjeen mukaisesti eteenpäin tarkemmin katsomatta yllä mainittua erillistä ohjetta.
Jaksojärjestelmät-välilehdellä on oltava jaksojärjestelmä, jossa on kurssin arviointikertoja ja arviointipäivämääriä vastaavat jaksot. Yksi jaksojärjestelmä riittää, kun koulun jaksojärjestelmässä on esimerkiksi kaksi jaksoa, Syksy ja Kevät, ja aineiden arvioinnit tehdään molempien jaksojen lopussa tai pelkästään syksyllä tai keväällä.
Viereisen kuvan jaksojärjestelmällä saisi muodostettua oikeanlaiset arviointipäivämäärät ryhmille, joita opetetaan koko lukuvuoden ajan, ja ryhmille, joita opetetaan vain syksyllä tai vain keväällä.
Vinkki! Arviointikertoja varten tehtävät jaksojärjestelmät voi luoda joko Jaksojärjestelmät-välilehdellä tai Ryhmät-välilehdellä Arviointikerrat-sarakkeen alasvetovalikosta valitsemalla Luo uudet arviointikerrat. Ryhmät-välilehden kautta ne saa luotua hieman nopeammin, sillä näkymään voi täyttää vain välttämättömät tiedot ja Kurre nimeää jaksojärjestelmän automaattisesti ("Arviointikertoja"-nimellä).
Jos jaksotus tehdään ennen arviointikirjojen muodostamista, arvioinnin päivämäärät näkyvät automaattisesti vihreällä värillä Ryhmät-välilehden Arviointikerrat-sarakkeessa.
Jos jaksotusta ei tehdä ennen arviointikirjojen muodostamista, täytyy ryhmien arviointikerroille valita päivämäärät:
- Maalaa ryhmät, joista haluat muodostaa arviointikirjat.
- Valitse Arviointikerrat-sarakkeeseen vetovalikosta tieto, jossa on arviointikertojen lukumäärä sekä päivämäärät, jolloin arvioinnit päättyvät. Tiedot näkyvät mustalla värillä, koska ne on valittu käsin.
Kun valmistelut on tehty, voi arviointikirjat muodostaa. Katso Arviointikirjan muodostus vaiheittain -ohjeesta kohta "Peruskoulujen tapa 1: Sama arviointikirja koko lukuvuoden".
Kun arvioinnit aikanaan toimeenpannaan, muodostuu arviointikirjasta samalla uusi arviointikirja, johon siirtyy talteen toimeenpannun arvioinnin tiedot. Tämä on selitetty tarkemmin ohjeessa Arvioinnin toimeenpano Primuksessa.