Definition av fältens obligatoriska uppgifter, standardvärden och utseende

Fält

Uppdaterad: 14.12.2020

Det finns flera fält i registret vars innehåll hämtas på samma sätt. Det finns också fält vars värde är lika för alla studeranden. I Primus finns det två sätt att undvika detta. Båda går ut på att man förutbestämmer fältets innehåll.

Med ett obligatoriskt värde menas att man ställer ett sökvillkor som söker upp och hämtar ett värde från ett annat fält. På så sätt kan olika studeranden ha olika värde i fältet men värdet härleds från samma ställe.

Med standardvärde menas ett manuellt inmatat värde i sökfunktionens värdefält. Fältets värde läses inte från något annat fält och kan inte vara olika för olika studeranden.

Öppna fälteditorn (Underhåll / Fälteditor) och klicka med höger musknapp på det fält som ni önskar ge ett förutbestämt värde åt och välj definiera standardvärde från popup-menyn.

Formulera parametrarna för sökningen med hjälp av fältlistan och bestäm ett obligatoriskt värde med funktionernas hjälp. Välj spara så stängs fälteditorn.

Det obligatoriska värdet som ni bestämt kommer fram då ifrågavarande fält aktiveras. Det vill säga genom att flytta kursorn till fältet med tabulator tangenten eller musen så visas det förutbestämda värdet. Trots att man förutbestämt ett värde åt ett fält så kan man ändå manuellt mata in ett värde i fältet. Det förutbestämda värdet ersätter inte värden som man matat in manuellt.