LP 2016 Verbal bedömning, utan mellanämnen (meningar, övriga vitsord med mellanrubrik, verbal bed.)
Uppdaterad: 1.1.2019
Filer
Spara utskriftsfilen som finns under Filer-rubriken på din dator. Öppna sedan utskriftseditorn i registret Studerande och välj Funktioner / Kopiera från fil. Öppna filen du sparade. Filen är nu inläst och sparad i Primus. Upprepa för varje fil, om filerna är flera till antalet.
Detta är grundskolans betyg som innehåller de ämnen som anges i fältet Övriga vitsord (ämne), så att de kommer under separata mellanrubriker. Därtill kommer dessa ämnens vitsord i fältet Övriga vitsord för läroämnen som bedöms verbalt.
Betygsmallen passar bäst i följande situation:
- de kurser där mellanrubriker används har samma antal vitsord i de övriga bedömningsämnena.
- det får finnas kurser som inte har mellanrubriker alls. När det gäller dessa kurser skrivs vitsorden i de övriga bedömningsämnena ut på det traditionella sättet.
Betygsmallen inkluderar också en fritt formulerad verbal bedömning av kursprestationen, om en sådan gjorts för studeranden.
Betyget kan användas både för lågstadiets och högstadiets behov.
I betygsmallen tillämpas alternativ 1, som innebär att valfria timmar i konst- och färdighetsämnen ingår i de gemensamma läroämnena och läroplanens struktur följer den traditionella modellen.
För att den verbala bedömningen ska skrivas ut korrekt, måste den verbala vitsordsskalan och de tillhörande vitsordsdefinitionerna vara gjorda. Se anvisning: Verbal bedömning.
Gå till Kurser-registret och ta fram fältet Bedömningsobjekt. Välj önskad kurs och skriv i Bedömningsobjekt-fältet in mellanrubrikerna för de övriga bedömningselementen i kursen. Lämna inga tomma rader emellan (se bilden). Gör så här för alla kurser där de övriga bedömningselementen ska komma under separata underrubriker. Observera att mellanrubrikerna inte syns för lärarna i bedömningsvyn i Wilma, inte heller i prestationsrutan i Primus Studeranderegister.
Öppna Vitsordsdefinitioner-registret och kontrollera att de verbala vitsorden har en siffra i fältet Nummer. I de här betygsmallarna utgår vi ifrån att siffrorna för den verbala bedömningen är följande: 4 = Utmärkta kunskaper, 3 = Goda kunskaper, 2 = Nöjaktiga kunskaper och 1 = Du behöver ännu övning. Om er läroanstalt använder andra siffror för vitsorden, ska du ändra siffrorna i den 4:e datacellens utskriftsvillkor så att de motsvarar de siffror ni använder (se utskriftsvillkoren nedan).
Kontrollera också att fältet Vitsordets räknesätt i Kurser-registret har alternativet Tidsmässigt sista kursens vitsord valt på ämnesnivån (inte kursnivå). På så sätt visas alltid läroämnets senaste vitsord på betyg och i Wilma.
Sidhuvudet skriver ut studerandens namn och årskurs samt läroanstaltens namn och kommun, läsår och andra grundläggande uppgifter. Dessa uppgifter hämtas från Studerande-registret och Information om skolan-registret. Radera texten "Kommunens logo" ur betygsmallen. Om du vill kan du lägga till en logo som bild (se anvisningen Bilder på utskrifter).
Den gulbottnade tabellen i mitten av betygsmallen är utskriftens prestationstabell. Tabellen skriver ut ämnenas namn, de övriga bedömningselementen och deras vitsord, de övriga bedömningselementens mellanrubriker samt den verbala meningen i kursbedömningen.
I betygsmallen används samma kurstyper som i våra LP 2016-överföringsfiler. I betygsmallen används också individualiserade kurstyper, som ska finnas i Primus (se Individualiserade studier och vitsord med stjärna).
Utskriftsvillkor
Om er skola använder andra kurstyper eller kursförkortningar än de som används i betygsmallen, behöver ni ändra mallen så att kurstyperna och förkortningarna motsvarar dem ni använder. Se Utskriftsvillkor på betygen.
I övrigt behöver ni inte nödvändigtvis göra några ändringar i utskriftsvillkoren.
Datacell 1
Cellen skriver ut mellanrubriken (t.ex. "Modersmål och litteratur"), om en sådan finns. På bilden finns ingen sådan eftersom ämnet är matematik. Som kurstyper som skrivs ut, välj lågstadiets och/eller högstadiets kurstyp "mellanrubrik".
Med tilläggsvillkoret Skriv ut om en barnkurs skrivs ut förhindrar man att t.ex. rubriken "Övriga valfria ämnen" skrivs ut, om inga övriga valfria bedömts. Tilläggsvillkorsmenyn finns längst nere till höger i utskriftseditorn.
Datacell 2
Cellen skriver ut läroämnets namn (t.ex. "Svenska och litteratur"). Som kurstyper som skrivs ut, välj lågstadiets och/eller högstadiets kurstyper "kortkurs ämne", "valfritt ämne", "gemensamt ämne", "individualiserat ämne" och "individualiserat valfritt ämne".
Datacell 3
Cellen ger kursens första mellanrubrik från den första raden i Bedömningsobjekt-fältet (t.ex. Läsning). Som kurstyper som skrivs ut, välj lågstadiets och/eller högstadiets kurstyper "kortkurs", "valfri kurs", "gemensam kurs", "individualiserad kurs" och "individualiserad valfri kurs".
De följande mellanrubrikerna utskrivs på samma sätt via de celler som syns längre ner på bilden, Uppgifter om kursen()->Bedömningsobjekt[2] och Uppgifter om kursen()->Bedömningsobjekt[3].
Det finns tre mellanrubriker i betygsmodellen. Om er kommun använder färre eller fler ska du ändra betygsmallen så att rätt antal skrivs ut.
Datacell 4
Cellen skriver ut det som står på första raden i fältet Övriga vitsord (ämne) för kursen. Under kurstyper som skrivs ut, välj lågstadiets och/eller högstadiets kurstyper "kortkurs", "valfri kurs", "gemensam kurs", "individualiserad kurs" och "individualiserad valfri kurs".
Bedömningselementen för de följande raderna utskrivs enligt samma princip, med undantag för radnumret (Övriga vitsord (ämne)[2], Övriga vitsord (ämne)[3] osv).
På betygsmallen finns två övriga bedömningselement under varje mellanrubrik. Om ni har ett annat antal i er kommun ska du ändra betygsmallen efter det.
Betygsmallen passar bäst i dessa situationer:
- de kurser där mellanrubriker används har samma antal vitsord i de övriga bedömningsämnena.
- det får finnas kurser som inte har mellanrubriker alls. När det gäller dessa kurser skrivs vitsorden i de övriga bedömningsämnena ut på det traditionella sättet.
Datacell 5
Cellen skriver ut det verbala vitsordet som står på första raden i fältet Övriga vitsord. Som kurstyper som skrivs ut, väljer du samma som i föregående cell, dvs. lågstadiets och/eller högstadiets kurstyper "kortkurs", "valfri kurs", "gemensam kurs", "individualiserad kurs" och "individualiserad valfri kurs".
De verbala vitsorden på de följande raderna skrivs ut enligt samma princip så att endast radnumret skiljer (Övriga vitsord [2], Övriga vitsord [3] osv).
Datacell 6
Cellen skriver ut den verbala bedömningen som skrivits in för prestationen. Som kurstyper som skrivs ut, välj lågstadiets och/eller högstadiets kurstyper "kortkurs", "valfri kurs", "gemensam kurs", "individualiserad kurs" och "individualiserad valfri kurs".
Datacell 7
Cellen skriver ut en vit punkt som skapar en tom rad mellan läroämnena. Som kurstyper som skrivs ut, välj lågstadiets och/eller högstadiets kurstyper "kortkurs", "valfri kurs", "gemensam kurs", "individualiserad kurs" och "individualiserad valfri kurs".
Sidfoten skriver ut betygets tilläggsuppgifter och underskriftsuppgifter. På läsårsbeyg skrivs information om uppflyttning från klass. Dessa uppgifter hämtas från Studerande-registret och Information om skolan-registret. I sidfoten anges också vitsordsskalan och språkens lärokurser mm. som text.
Sidfoten skriver vid behov också ut meningen "Eleven har studerat de läroämnen som är försedda med asterisk (*) enligt en individualiserad lärokurs". För att meningen ska skrivas ut korrekt måste du bearbeta cellens utskriftsvillkor, eftersom detta inte färdigt innehåller de rätta kurstyperna (ls och hs "individualiserad kurs" och "individualiserad valfri kurs"). Du kan t.ex. tömma cellens utskriftsvillkor och göra ett nytt villkor som i övrigt är likadant, men i vilket du lägger till de rätta kurstyperna.
Villkoret varierar lite i olika betyg, så kom ihåg att kontrollera att det villkor du skapat är likadant som villkoret i mallen, med undantag av de kurstyper du lagt till. I bildens exempel visas ett utskriftsvillkor från ett betyg där vitsordens hela prestationshistorik skrivs ut och där de rätta kurstyperna är valda.