Definition av fältens obligatoriska uppgifter, standardvärden och utseende
Uppdaterad: 14.12.2020
Det finns flera fält i registret vars innehåll hämtas på samma sätt. Det finns också fält vars värde är lika för alla studeranden. I Primus finns det två sätt att undvika detta. Båda går ut på att man förutbestämmer fältets innehåll.
Med ett obligatoriskt värde menas att man ställer ett sökvillkor som söker upp och hämtar ett värde från ett annat fält. På så sätt kan olika studeranden ha olika värde i fältet men värdet härleds från samma ställe.
Med standardvärde menas ett manuellt inmatat värde i sökfunktionens värdefält. Fältets värde läses inte från något annat fält och kan inte vara olika för olika studeranden.
Öppna fälteditorn (Underhåll / Fälteditor) och klicka med höger musknapp på det fält som ni önskar ge ett förutbestämt värde åt och välj definiera standardvärde från popup-menyn.
Formulera parametrarna för sökningen med hjälp av fältlistan och bestäm ett obligatoriskt värde med funktionernas hjälp. Välj spara så stängs fälteditorn.
Det obligatoriska värdet som ni bestämt kommer fram då ifrågavarande fält aktiveras. Det vill säga genom att flytta kursorn till fältet med tabulator tangenten eller musen så visas det förutbestämda värdet. Trots att man förutbestämt ett värde åt ett fält så kan man ändå manuellt mata in ett värde i fältet. Det förutbestämda värdet ersätter inte värden som man matat in manuellt.
I studeranderegistret finns det ett fält som heter "skola" vars värde är samma för alla studeranden. Obligatoriska värdet tas då från Information om skolan -registret där det finns ett fält som heter "skolans namn".
Datumfälten i faktureringsregistret är ett bra exempel på hur ett obligatoriskt värde används i praktiken.
Man kan t.ex. definiera förfallodagen till två veckor senare än fakturans datum. Detta gör man på följande sätt: som förfallodagsfältets obligatoriska värde väljer man värdet från fältet Räkningens datum. Sedan adderar man 14, genom att välja + i sökrutan och skriva in 14 i värdefältet. Sedan trycker man på Enter och Ok. Obligatoriska värdet blir alltså Räkningens datum + "14".
Ett exempel på att angiva standardvärde:
Man kan använda standardvärde t ex i Studerandregistrets fält Hemkommun. Med hjälp av fälteditorn är det möjligt att direkt sätta texten som man vill ha i fältet. Klicka på fältet med musens högra knapp och välj definiera standardvärde från popup-menyn. I sökrutan kan nu skrivas standardvärde, i detta exempel skulle den nu vara kommunens namn. Välj därefter Enter och Ok och spara ändringar. När man nu flyttar kursorn till fältet så föreslår Primus det förutbestämda värdet, i detta fall kommunens namn.
Standardvärdets användning är befogad även då man skriver in examinandens anmälningar. När man definierar standardvärde till fältet "skrivningstid", minskar mänskliga fel märkbart. Man behöver inte byta standardvärde varje gång om man använder som standardvärde fältet "St-skrivningens tid" som finns i registret "Information om skolan". Då ändrar man skrivningstid bara i det här bestämda fältet. När man definierar standardvärde är sökraden i sökrutan Information om skolan-> St-skrivningens tid.
För att villkoret skulle fungera rätt, kom ihåg att granska i "Information om skolan"-registret, att det i St-skrivningens tid finns rätt skrivningstid insatt.
Det går att ställa in ett standardvärde i ett fält så att fältet automatiskt fylls i även utan att man klickar i det. I t.ex. fältet Hemkommun går det att ge standardvärdet "Exempelby" om det oftast är det för alla elever. Observera dock att standardvärdet måste vara exakt i samma format som fältets alternativ. Det innebär att om t.ex. kommunens kod och namn syns i fältet så måste standardvärdet också innehålla koden.
Med hjälp av standardvärdet går det också att skapa Wilma-användarnamn och lösenord av gammal typ automatiskt, genom att fylla i #USERNAME och #RANDOM som standardvärde.
Standardvärde för kryssfält är 1 eller 0. Om ett fält ska vara automatiskt ikryssat ska du ge det standardvärdet 1.
I Fälteditorn kan man bearbeta de uppgifter som syns i pekfälten, samt deras ordning. Öppna Fälteditorn och högerklicka på det fält som man önskar bearbeta. Välj från snabbmenyn Bearbeta fältets utseende. Nu öppnas en sökruta där man kan definiera vilka uppgifter man önskar att skall visas i fältet.
Exempel: Bedömning-registrets Kurs-fält. Detta fält är ett pekfält till Kurser-registret. Då man upprättar en ny bedömningslista, väljer man vilken kurs som skall bedömas. I Kurs-fältet syns en lista över de kurser som används. Genom att bearbeta fältets utseende kan man av kurserna visa de uppgifter som man önskar t.ex. förkortning, namn samt årskurs.