Generera innehåll i fältet
Uppdaterad: 29.1.2021
Det är möjligt att automatiskt generera innehåll i textfält. Innehållet som skapas är av sju olika typer: slumpmässig teckenrad (lösenord), användarnamn, e-post, krypterad personbeteckning, fortlöpande numrering, slumpmässig nummer och avtalsnummer. Innehållet kan också kopieras till ett annat fält i registret med "Kopiera till fält"-funktionen.
Du kan generera innehåll i ett textfält genom att först måla alla personer, kurser e.dyl. som ändringen gäller. Klicka på fältet med musens högerknapp och välj Skapa innehåll. Välj ett av alternativen.
Slumpmässig teckenrad passar t.ex. för lösenord. Det här alternativet gör att Primus genererar en slumpmässig teckenrad på tio tecken. Alternativet passar bra t.ex. som första lösenord för nya Wilma-användare.
Lösenordsfält finns i personalregistren, i Användarnamnsregistret (lösenord till Primus), i Wilmas användarnamnsregister och i andra register där det går att skapa ett Wilma-användarnamn, t.ex. Platser för praktik och inlärning i arbete.
I teckenraden finns det med minst en stor bokstav, en liten bokstav, en siffra och ett specialtecken. I vanliga textfält är teckenraden läsbar, men i lösenordsfälten är den krypterad.
- Lösenorden som administratorn har gjort kan du printa ut i läsbart format med hjälp av t.ex. en utskrift av lista. Du kan också generera slumpmässiga teckenrader genom att måla alla registerkort som ändringen gäller och skriva in #RANDOM i textfältet.
- Lösenord som användaren själv har gjort (=ändrade lösenord) går det inte att få fram i läsbart format. Om någon har glömt sitt lösenord bör du alltså göra ett helt nytt.
Alternativet Användarnamn ger ytterligare tre olika alternativ. De är: tilltalsnamn.efternamn, efternamn.tilltalsnamn eller studienummer. Om det finns personer som har samma tilltals- och efternamn så placeras ett ordningsnummer efter deras namn. Det går också att generera användarnamn genom att måla registerkorten som ändringen gäller och skriva in #USERNAME i textfältet.
Fortlöpande numrering passar t.ex. då du vill generera studienummer eller betygsnummer. Du kan ge teckenraden ett prefix och ett suffix och mellan dem placeras alltså den löpande numreringen. Om du skriver MT som suffix, anger att den löpande numreringen ska börja från 0001 och lägger till /2010 som suffix så är nummerserien som genereras: MT0001/2010, MT0002/2010 osv.
Det lägsta numret får det registerkort som syns i rutan. Om du målar t.ex. alla studerande i studeranderegistret uppifrån och ner så blir den sista studerandens registerkort överst. Han/hon kommer då att få det lägsta numret, den nästsista studeranden får det nästlägsta osv. Om du vill att den första studeranden i listan ska få det lägsta numret ska du måla studeranden nerifrån och upp. Se närmare anvisningar om fortlöpande numrering.
Med alternativet Slumpmässig numering går det att skapa slumpmässiga nummer och numrets teckenantal, prefix och suffix kan ställas in skilt.
Avtalsnummer används bl.a. i numreringen av läroavtal, anskaffningsavtal o.dyl. Funktionen gör en fortlöpande numrering för pågående års avtal. Numret är i formatet 15/2010.
Med alternativet Krypterad personbeteckning kan du skapa unika identifierare baserat på personbeteckningen för t.ex. inlärningsmiljöer eller andra applikationer.
Alternativet E-postadress kan generera:
Adressens slutdel ska du skriva in i fältet Suffix i formatet @exempel.fi. När du har valt ett av alternativen klickar du på Skapa. I det översta registerkortets fält kommer det fram en teckenrad som börjar på #. Spara ändringen och aktivera någon av de övriga registerkorten som du ändrade. I fältet syns nu den teckenrad som du nyss valde.
Du kan också skapa en unik identifierare eller GUID i textfälten genom att ange #GUID i textfältet och spara kortet. Detta kan göras som en massa för flera kort samtidigt, när du vill ha en unik identifierare för dem alla i ett visstfält.
Samma identifierare kan inte bildas även i andra Primusar, så GUID kan till exempel användas som en identifierare vid dataöverföring till andra system.