Bearbeta vitsord och prestationer
Uppdaterad: 28.8.2023
Den här anvisningen handlar om hur man kan höja eller korrigera vitsord eller radera prestationer.
Det är möjligt att korrigera bedömningen efter fastställningen. Då måste bedömningen fastställas på nytt så att samma vitsord ska finnas med både i Bedömningsregistret och i Studeranderegistret. På betygen skrivs det vitsord ut som syns i Studeranderegistret.
Standardinställningen är att det inte är tillåtet att bearbeta bedömningslistor som redan har blivit fastställda. Men i Användargruppsregistret kan man ge Rätt att ändra fastställda bedömningslistor för Bedömningsregistret. Rättigheten ges till de användargrupper som ska ha rätt att bearbeta fastställda bedömningslistor.
Om du ändrar en bedömningslista som är fastställd kryssar Primus automatiskt i fältet Bedömningen har ändrats efter fastställningen. Fältet blir ikryssat då du gör ändringar i bedömningslistans prestationsdel, dvs. då vitsord, kurstyp eller dylikt ändras. Kryssrutan får inget kryss om ändringen gäller bedömningslistans namn eller något annat av fälten i den övre delen. Då bedömningslistan fastställs på nytt så försvinner även krysset från fältet.
Om det finns arkiverade studerande i bedömningslistan och man har ikryssat fältet Hindra fastställande av arkiverade studerandekort i registret Information om skolan, uppdateras det ändrade vitsordet inte för arkiverade studerande.
Det är också möjligt att ge och korrigera vitsord i Studeranderegistret, men det görs främst då man korrigerar enskilda vitsord och när man bedömer kurser som inte hör till läroplanen.
I registret Information om skolan finns fältet Vitsordet kan ersättas med sämre. Om ett vitsord får ersätts med ett sämre (till exempel vid omtagning) ska det här fältet vara ikryssat. Om man inte vill tillåta att vitsord kan ersättas med sämre, jämför Primus prestationerna och registrerar det sämre vitsordet i vitsordshistoriken vid fastställningen. Det bättre vitsordet förblir då i kraft. Då en studerande försöker höja vitsordet men resultatet blir samma vitsord som tidigare registrerar Primus också höjningsförsöket.
Vid varje höjningsförsök uppstår en ny flik i Kursprestationsrutan i Studeranderegistret enligt prestationens datum. Flikens namn är alltså prestationsdatumet. När man registrerar ett nytt vitsord i Studeranderegistret och det är tillåtet att ersätta ett vitsord med ett sämre, förpassas det bättre vitsordet till vitsordshistoriken och det nyaste blir det som gäller. Primus meddelar vilka studerande som fått sina vitsord ersatta.
Om en studeranden höjer ett vitsord och du vill att både det ursprungliga och det höjda vitsordet ska finnas kvar ska det nya vitsordet ha ett annat datum för när det har lagts till. Om studeranden höjer vitsordet genom att gå kursen igen blir prestationsdatumet automatiskt ett nytt. Men om läraren antecknar det nya vitsordet på det gamla ska det höjda vitsordet ges ett skilt datum:
- I bedömningsregistret eller via Wilma kan du fylla i det nya datumet i kolumnen Datum. I registret Information om skolan är det bra att kryssa i fältet Avvikande prestationsdatum måste ifyllas före vitsord kan ändras.
- Om bedömningen görs via Studeranderegistret ska du först klicka på Ny och därefter skriva in uppgifterna om höjningen.
Om en studerande endast delvis har avlagt en kurs är det möjligt att ge ett vitsord som är avsett för delprestationer, t.ex. "A avbrutit" eller "D delprestation". I registret Vitsordsdefinitioner ska du då kryssa i Beakta som val för det här vitsordet. Då räknas delprestationen inte med i statistiken över studerandens kursantal/antal studieveckor eller i betyg och i studieutdrag, utan de räknas som val. Kurser som har bedömts med ett sådant vitsord (delprestationer) överförs till Kurre som valda kurser.
Enskilda, felaktiga bedömningar eller testbedömningar kan du ta bort från Studeranderegistret genom att klicka på knappen Radera i rutan för kursprestationen. Prestationer raderas oftast endast i sådana situationer då vitsorden har getts i fel kurs, åt fel studerande o.d. Ta bort prestationen genom att klicka på knappen Radera och inte genom att tömma vitsordsrutan.
Det är också möjligt att radera många vitsord för flera studerande på samma gång. Det kräver dock att användaren har Rätt att radera alla prestationer och det är bäst om endast huvudanvändaren har denna rättighet. Att radera många vitsord på en och samma gång ska göras bara i undantagsfall. Funktionen finns under Tilläggsfunktioner i Studeranderegistret. Alternativen för Radera prestationer är:
- Radera alla prestationer. Alla prestationer för valda studerande raderas, och
- Radera prestationer med vitsord. Till exempel endast vitsordet K raderas för valda studerande.
I slutet av läroplanen visas de prestationer som inte hör till läroplanen. Även dessa prestationer kan raderas antingen en åt gången eller alla på en gång.
- Du raderar en enskild övrig prestation genom att först välja fliken Vitsord i läroplansvyn och sedan klicka på ifrågavarande kurs. Klicka på knappen Radera nere i rutan och spara.
- Du raderar alla övriga prestationer på samma gång genom att välja Tilläggsfunktioner / Radera prestationer / Radera prestationer som inte hör till läroplanen. Du kan använda denna funktion för flera studerande på samma gång genom att först måla alla ifrågavarande studerande. OBS! Innan du raderar prestationer, kontrollera att prestationerna har blivit överförda till motsvarande kurser i den egna läroplanen!
Från och med Primus 4.64.6.1 överförs till KOSKI kursernas alla prestationsflikar som innehåller ett vitsord överensstämmande med KOSKI-kodlistan. Vitsordet ska vara ifyllt i fältet KOSKI-vitsord i Vitsordsdefinitioner-registret. De olika utbildningsnivåerna har separata kodlistor för vitsorden i KOSKI (t.ex. för grundläggande utbildningen och för yrkesutbildningen).
Om ett vitsord har höjts eller man har genomfört omtagning och det har genererats en ny prestationsflik i kursprestationsrutan, överförs alla dessa till KOSKI. I Koski visas vitsordshistoriken (vitsord och datum) i form av en lista invid prestationen (på olika ställen beroende på utbildningsnivå). KOSKI-systemet plockar det bästa siffervitsordet i hela prestationen och det visas i högra kanten i prestationsvyn i KOSKI.
Undantaget är vitsordsöverföringen för årsklass i den grundläggande utbildningen: om Vitsordets räknesätt för ämnet är medeltal av kursvitsorden, överförs bara en bedömning till KOSKI, dvs. medeltalet för kurserna i årsklassen.