GLP 2021 Gymnasiets periodbetyg (Studerande)
Uppdaterad: 31.5.2024
Filer
Spara utskriftsfilen som finns under Filer-rubriken på din dator. Öppna sedan utskriftseditorn i registret Studerande och välj Funktioner / Kopiera från fil. Öppna filen du sparade. Filen är nu inläst och sparad i Primus. Upprepa för varje fil, om filerna är flera till antalet.
Utskriftsmallarna i den här anvisningen är uppgjorda i enlighet med grunderna för gymnasiets läroplan 2019. Det har inte kommit några anvisningar för layouten från Utbildningsstyrelsen, så i sista hand är det utbildningsanordnaren som avgör utformningen. I anvisningen har vi satt in både det gamla (ensidiga) periodbetyget och det nya där alla prestationer listas under varandra (ämnen och moduler). Den nya versionen blir lätt flersidig i takt med att studeranden avlägger studierna, men i den här versionen får man med modulförkortningarna och omfattningarna samt prestationsdatumen.
På rad 3 i prestationstabellen, första röda cellen: här kan du sätta in kurstypen "gy 21 lokalt studieavsnitt", om ni använder den kurstypen.
I sidhuvudet finns gymnasiets namn och utbildningsanordnarens namn, vilka plockas från Information om skolan. Namnet på dokumentet (Periodbetyg/Studieutdrag) är inskrivet i textformat direkt på utskriftsbottnen. Här kan du byta text om du vill. Studerandens namn och grupp hämtas från fälten i Studerande-registret. Dessutom utskrivs den uppskattade studietiden från Studerande-registrets fält Gymnasiestudiernas inledningsdag och Uppskattat examensdatum. Om ni har de här datumen i andra fält, sätt in de fälten på utskriftsbottnen i stället.
Uppe på sidan i sidhuvudet visas också läsåret och perioden, dessa hämtas från Information om skolan. Dessutom utskrivs den relevanta perioden med hjälp av funktionerna Nuvarande period börjar och Nuvarande period slutar. Det här förutsätter att man har perioderna ifyllda i Information om skolan. På utskriftsbottnen är de placerade uppe till höger i sidhuvudet, men du kan flytta dem vart du vill genom att ändra bottnen i din Primus.
Du kan också ha med skolans eller kommunens logo i sidhuvudet. I så fall ska logon först sparas i Primusregistret Bilder. Se närmare i anvisningen Att lägga in en bild på utskriften.
Det ensidiga periodbetyget
På den nedersta raden i sidhuvudet finns kolumnrubrikerna för prestationstabellen. På utskriftsbottnen finns 20 "rutor" reserverade för vitsorden och valen i modulerna, men om de här inte räcker till i något visst läroämne, kan det bli aktuellt att byta utskriften till liggande läge och sätta till fler nummer enligt antalet moduler.
I prestationstabellen utskrivs mellanrubrikerna och läroämnena till vänster, och på samma horisontella rad kommer modulvitsordet eller valen. Det finns plats för 20 modulvitsord eller val. Om en modul varken är bedömd eller vald , utskrivs ett streck (-). Det totala antalet studiepoäng i de avlagda modulerna står till höger på utskriften, och skrivs ut med funktionen för omfattningen, Omfattning.Omfattningstyp (Studiepoäng)&"sp".
- På rad 1 kommer mellanrubrikerna med kursiv stil. Ange kurstyp som skrivs ut: gy21 mellanrubrik (eller motsvarande).
- Rad 2, första röda cellen: ger ämnena/lärokurserna, temastudierna, gymnasiediplomen och övriga prestationer - som "rubriker". Ange kurstyp som skrivs ut:
- gy21 nationellt läroämne
- gy21 lärokurs
- gy21 valfri lärokurs i främmande språk
- gy21 lokalt läroämne
- gy21 gymnasiediplom
- gy21 temastudier
- (Vid behov även gy21 gemensam studiehelhet i matematik)
- Rad 2, andra röda cellen: skriver ut vitsorden och valen för modulerna eller studieavsnitten som finns under ämnet. Det finns fyra flikar i cellen: Flik 1 ger vitsordet med fet stil om det är mindre än 20 dagar mellan prestationsdatumet och dagens datum. Flik 2 skriver ut de äldre vitsorden utan fet stil. Flik 3 skriver ut en asterisk (*), om det finns ett val i modulen. Den sista fliken 4 ger enbart ett streck (-), om inget utskrivs på basen av de föregående villkoren, d.v.s. bedömning och val saknas. I den här cellen ska kurstyperna som skrivs ut vara gy21 obligatorisk modul, gy21 nationell valbar modul och gy21 lokalt studieavsnitt.
- Rad 2, tredje cellen: skriver ut omfattningen av de avlagda modulerna och studieavsnitten enligt omfattningsfunktionen som nämns ovan.
- På rad 3 kommer namnen, vitsorden och omfattningarna för temastudierna, gymnasiediplomen och de lokala studieavsnitten. Kryssa i kurstyperna gy21 gymnasiediplom, gy21 temastudier-studieavsnitt . Om ni vill att de lokala studieavsnitten ska skrivas ut separat, ha med kurstypen gy21 lokalt studieavsnitt.
I prestationstabellen skriver systemet ut mellanrubrikerna ämnesnivån och modulerna / studieavsnitten. då får man även fram modulförkortningarna och omfattningarna, eftersom alla moduler inte längre har samma omfattning. I utskriftsmallen finns även prestationsdatumen på modulnivån.
- På rad 1 utskrivs mellanrubrikerna med kursiv stil. Ange kurstyp som skrivs ut: gy21 mellanrubrik (eller motsvarande).
- Rad 2, första röda cellen: denna cell ger ämnena/lärokurserna, temastudierna, gymnasiediplomen och övriga prestationer - som "rubriker". Ange kurstyp som skrivs ut:
- gy21 nationellt läroämne
- gy21 lärokurs
- gy21 valfri lärokurs i främmande språk
- gy21 lokalt läroämne
- gy21 gymnasiediplom
- gy21 temastudier
- (Vid behov även gy21 gemensam studiehelhet i matematik.
- Rad 2, andra röda cellen: ger det totala antalet studiepoäng i de avlagda modulerna, om ett vitsord stigit till ämnesnivån. Omfattningen skrivs ut med funktionen Omfattning.Omfattningstyp (Studiepoäng).
- Rad 3, första röda cellen: skriver ut alla moduler, lokala studieavsnitt, temastudiernas studieavsnitt och gymnasiediplomen. Kryssa i kurstyperna gy21 obligatorisk modul, gy21 nationell valbar modul, gy21 lokalt studieavsnitt, gy21 gymnasiediplom, gy21 temastudier-studieavsnitt . Den första fliken i cellen skriver ut modulerna i religion, den andra fliken de övriga modulerna eller lokala studieavsnitten, och den tredje fliken ger de prestationer vars namn man bytt i kursprestationens Kursens namn-fält.
- Rad 3, cell 2: skriver ut modulernas eller studieavsnittens omfattning med omfattningsfunktionen.
- Rad 3, cell 3: prestationsdatumet från kursprestationsrutan
- Rad 3, cellerna 4 och 5: modulernas eller de lokala studieavsnittens vitsord i bokstäver och siffror.
I sidfoten skriver systemet ut det totala antalet studiepoäng direkt under prestationerna, och det här görs med hjälp av den färdiga funktionen Omfattning.Kurs.Omfattningstyp(Primus,Studiepoäng). Sätt in de kurstyper som ni använder. Under Tilläggsuppgifter skriver systemet ut den text som står i Studerande-registrets fält Betygets tilläggsuppgifter, såsom uppgifterna om gymnasiediplom och temastudier.
Studieorten tas från Information om skolan.
Dagens datum skrivs ut med hjälp av den färdiga funktionen med samma namn.
Grupphandledarens namnförtydligande kommer in i underskriftsdelen via fältet Grupp/klass. Om det är t.ex. skolsekreteraren eller rektorn som undertecknar periodbetyget, ställ in så att det i stället blir denna persons tilltalsnamn och efternamn som tas från Information om skolan.
Information om språkens lärokurser, vitsordsskalan och grunderna för läroplanen står som text i utskriftsbottnen och hämtas alltså inte från något fält.
Datumet för anordnartillståndet skrivs ut från Information om skolan-registrets fält Gymnasieutbildningstillståndets datum.