Valmistuneiden käsittely Primuksessa
Päivitetty viimeksi: 31.5.2021
Tässä ohjeessa kerrotaan, miten perusopetuksen päättöluokkalaisten rekisterikortit käsitellään Primuksessa siinä vaiheessa, kun oppilas jättää koulun.
Tee kaikki kunnan ja koulun omat tilastot sekä Järjestäjä- ja oppilaitostason oppilaat -tilaston E-kohta valmiiksi ennen mitään muutoksia, eli silloin, kun päättoluokkalaiset ovat vielä kevään mukaisilla luokillaan ja jatkavien oppilaiden luokaltasiirtoja ei ole vielä tehty. Tilastot voi tehdä myöhemminkin, mutta hakujen ja jakaumien teko on yksinkertaisempaa, kun luokka-asteiden muutoksia ja arkistoituja oppilaita ei tarvitse huomioida.
Tarkista myös, että Koski tietovarannossa on oppilaista ajantasaiset tiedot.
- Ota Primuksen tulostearkistoon kaikkien valmistuvien päättötodistukset. Katso tulostearkiston käytön tarkemmat ohjeet tästä ohjeesta.
- Voit arkistoida myös muut tärkeät tulosteet, joita oppilas, koulu tai tuleva oppilaitos voi tarvita myöhemmin.
- Ennen todistusten jakoa päättötodistuksista otetaan kopiot (paperille), ja kopiot tallennetaan arkistoon kunnan arkistointiohjeiden mukaisesti.
- Jos paperiversiot jäivät kopioimatta, voi tulostaa päättötodistuksista paperiversiot tulostearkiston kautta. Nämäkin allekirjoitetaan ja leimataan.
Täytä päättötodistuksen saaneille seuraavat kentät:
- Peruskoulun päättötodistus: Kenttään kirjataan päivämäärä, jolloin oppilas saa päättötodistuksen.
- Perusopetuksen valmistumispäivä tai Valmistumispäivä
- Oppivelvollisuuden päättymispäivä
- Koulunkäyntitaulukkoon päivitetään koulusta lähdön tiedot. Taulukkoon kuuluu mm. kentät Koulun sijaintikunta, Koulun nimi, Tulopäivä, Tuloluokka-aste, Lähtöpäivä, Lähtöluokka-aste ja Lähtökeskiarvo. Taulukko löytyy Kenttäeditorista nimellä Perusopetus/koulunkäyntitaulukko.
- Opiskelijalaji-kenttään vaihdetaan esim. "Arkistoitu oppilas" tai "Valmistunut". Jos opiskelijalajina on "Peruskoulun oppilas", ei lukio saa otettua oppilasta omaksi aktiiviseksi opiskelijakseen. Kenttä ei vaikuta toiseen Primukseen (esim. ammatilliseen koulutukseen) siirtyvien oppilaiden käsittelyyn.
Opiskelijat-rekisterissä on Vuosiluokan vahvistukset -taulukko, johon kirjataan vuosiluokan vahvistukset Koskea varten: ota esille kentät Vahvistuksen vuosiluokka ja Vahvistuksen pvm. Täytä taulukkoon vuosiluokka ja samalle riville vahvistuspäivä. Jos nämä on täytetty taulukkoon, niin ei tutkita enää suorituksista, onko ne valmiita vai ei. Vahvistuspäivämääräksi siirtyy taulukon päivämäärä kyseisen vuosiluokan riviltä. Nämä täytetään vasta, kun tiedetään oppilaan pääsevän luokalta eli yleensä lukuvuoden lopussa.
Ilman päättötodistusta jäävät
Luokalle jäävät ja ehdot saavat:
- Luokaltasiirto-kenttään valitaan "jätetään" tai "ehdollinen jättäminen" niille, joilla on tämä tilanne, ja Tuleva luokka-aste/vuositaso -kenttään merkitään "9".
- Arv. valmistumispäivä kenttään täytetään sama tieto kuin muille tulevan lukuvuoden 9. luokkalaisille.
- Ryhmä/Luokka -kenttään vaihdetaan se luokka, jonka mukana oppilas jatkaa seuraavana lukuvuonna.
Vuosiluokkiin sitomaton opetus, kun oppilas jatkaa opintojaan:
- Vuosiluokkiin sitomaton opetus rastitaan
- Oppivelvollisuuden päättymispäivä täytetään
Oppivelvollisuutensa laiminlyöneet:
- Oppivelvollisuutensa kokonaan laiminlyönyt rastitaan
- Oppivelvollisuuden päättymispäivä täytetään
Lisäopetuksen päättävät:
- Täytä Lisäopetuksen todistus -kenttään todistuksen päiväys.
- Jos oppilas ei valmistunut, rasti kenttä Ei valmistu lisäopetuksesta.
- Vaihda Opiskelijalaji-kenttään jokin ei-aktiivista opiskelua tarkoittava laji, esim. "Arkistoitu oppilas" tai "Valmistunut".
- Muuta kaikkien 9. luokkien ja muiden päättöluokkien Nimi muotoon "9A/2015". Ilman nimenmuutosta arkistossa on vuosien saatossa kymmeniä samannimisiä luokkia, mikä hankaloittaa hakujen tekemistä.
- Täytä näille luokille Päättymispäivä.
- Rasti Arkistoitu, kun kaikki muu valmistuneiden käsittelyyn liittyvä on tehty.
- Tunnuksille ei tarvitse välttämättä tehdä mitään. Kun opiskelijakortti arkistoidaan, ei tunnuksella pääse enää kirjautumaan Wilmaan.
- Jos tunnukset arkistoidaan vasta myöhemmin kesällä ja pääsy Wilmaan halutaan estää jo aiemmin, täytetään Opiskelijat-rekisteriin kirjatuille opiskelijatunnuksille (ns. vanhantyyppiset tunnukset) kenttä Käyttäjätunnuksen voimassaolo päättyy.
- Sähköpostiosoitteeseen perustuville Wilma-tunnuksille ei tarvitse antaa päättymispäivää, mutta jos halutaan estää yläkoulun tietojen näkyminen esim. 15.6. eteenpäin, voi täyttää Wilma-tunnusten voimassaoloon liittyvät kentät Opiskelijat-rekisterissä. Kun oppilaan rekisterikortti arkistoidaan, ei Wilmassa näy enää mitään oppilaaseen liittyviä asioita. Tunnus itsessään säilyy voimassa, sillä siihen voi liittyä muita, yhä voimassa olevia rooleja.
- Ilmoita oppilaille ja huoltajille, miten Wilma-tunnusten kanssa toimitaan. Anna käyttäjille muutama viikko aikaa poimia Wilmasta talteen itselleen tärkeät tiedot ennen tunnusten päättämistä.
Kun kaikki yllä mainittu on tehty, voit arkistoida oppilaiden ja päättöluokkien rekisterikortit.
- Oppilaskortit arkistoidaan maalaamalla kaikki päättöluokkalaisten rekisterikortit ja rastimalla näille kenttä Arkistoitu.
- Päättöluokat arkistoidaan Luokat-rekisterissä maalaamalla kaikki päättöluokat ja rastimalla näille kenttä Arkistoitu.