Muistilista lukuvuoden päättyessä
Päivitetty viimeksi: 16.5.2025
Lukuvuoden päätös tuo koulusihteerien työpöydälle mukanaan arvioinnit ja todistukset. Kuluneen lukuvuoden suoritukset täytyy myös vahvistaa Koskeen.
Tässä infopaketissa on esiteltynä yleisimmät toimenpiteet, mitä kannattaa ottaa huomioon lukuvuoden päättyessä: arviointi, todistukset, Koski ja lukuvuoden vaihtuminen.

Arvosanoja ja muita arviointikirjan tietoja voi muokata aina arvioinnin toimeenpanoon asti. Toimeenpano tehdään monesti massana koulun kaikille ryhmille, joten arviointitiedot kannattaa tarkistaa huolella ennen sitä.
Arviointikirjan päättymispäivä
Päättymispäivä on äärimmäisen tärkeä tieto, ja sen tulee ehdottomasti olla oikein. Päättymispäivä vaikuttaa sekä todistuksiin että arvosanojen näkymiseen Wilmassa.
Arviointikirjan kurssitieto
Arviointikirjan Kurssi-kentässä tulee olla kullakin ryhmällä se kurssi, jota heillä tällä kerralla arvioidaan. Kentässä ei siis saa olla oppiaine, sillä silloin arvosanakin menee aineelle, eikä kurssille.
Viereisessä kuvassa on esimerkki lukuvuosiarvioinnin arviointikirjasta Arviointi-rekisterissä.
Kaikilla opiskelijoilla arvosana
Kaikilla oppilailla tulee olla suoritusmerkintä arviointikirjan Arv.-sarakkeessa. Suoritusmerkintä voi olla numero tai sanallisten arviointien A- tai S. A -arvosanaa voi käyttää myös esim arviointikeskustelujen kanssa. Tällöin kurssille saadaan suoritusmerkintä vaikka sille ei anneta varsinaista arvosanaa.
Jos on käytössä sanallinen arviointi niin oppilailla tulee olla sanallinen arvosana kussakin sanallisen arvion sarakkeissa (huom, tämän lisäksi tulee aina olla myös Arv.-sarakkeessa jokin arvosana).
Arviointikirjan käytöskurssi
Hajautettua käytösarviointia käyttävillä yläkouluilla tarkistetaan, että arviointikirjoille on täytetty Käyttäytymisen kurssi ja käytösarvosanat on täytetty ainekohtaisten arviointikirjojen Käytös-sarakkeeseen.
Kun kaikki opettajat ovat antaneet Wilmassa käytösarvosanan, hajautettu käyttäytymisen arviointi voidaan toimeenpanna Primuksen Arviointi-rekisterissä. Kaikki arviointikirjat on toimeenpantava yhdellä kertaa, muuten keskiarvoa ei voida laskea.
Lisätietoja:
Hakuja, joilla voit ennen toimeenpanoa etsiä arviointikirjoja, joissa on puutteita:
Kurssi-kenttä on tyhjä:
- Kurssi->Lyhenne=""
Arviointikirjalla on oppilaita, joilta puuttuu arvosana:
- Arvosteltuja()<>Osallistuneita()
Arviointikirjalla on oppilaita, joilta puuttuu käytöksen arvosana:
- Käyttäytymisen kurssi->Lyhenne<>"" JA Arvosteltuja (käytös)()<>Osallistuneita()
Perusopetuksen päättöarviointi
Perusopetuksessa oppiaineen arvosanana näkyy yleensä aineen viimeisin kurssiarvosana. Oppimäärän päättöarvosana voi kuitenkin olla eri kuin viimeksi annettu arvosana.
Jos arvioinnin tueksi halutaan erilaisia keskiarvolukuja, voi niitä laskea Primuksessa, ks. ohje Päättöarviointi perusopetuksessa.
Muita arviointiin ja arviointikirjoihin liittyviä ohjeita:

Kun arviointikirjojen tiedot ja muut asetukset ovat kunnossa, toimeenpane arvioinnit. Mikäli toimeenpanon yhteydessä tulee virheilmoituksia tai muita huomautuksia, lue ne huolella ja korjaa tarvittaessa virheelliset tiedot.
Arvosanojen piilottaminen todistusten jakoon asti
Toimeenpannut arvosanat näkyvät Wilmassa oppilailla ja huoltajilla. Arvioinnit kannattaa ennen toimeenpanoa piilottaa Wilmasta todistusten jakoon asti. Tämä tapahtuu Koulun tiedot -rekisterissä täyttämällä kentät Arvioinnit alkavat- ja Arvioinnit päättyvät.
Viereisen kuvan esimerkissä kevään arvosanat ovat piilossa 31.5.2025 asti (päivän loppuun asti) ja ilmestyvät näkyviin, kun vuorokausi vaihtuu.
Lisätietoja:
Toimeenpanoon liittyvät ohjeistukset

Ennen todistusten tulostamista on tärkeää hyvissä ajoin tarkistaa, että kaikki todistuksiin tarvittava tieto on kirjattu Primukseen.
Tulostamista kannattaa testata testioppilaan avulla. Testioppilaalle voi laittaa samoja suorituksia kuin oikeille oppilaille ja testata näin myös eri luokka-asteita ja tulostuspohjia.
Tulostuksen esikatselun avulla saa jo hyvän kuvan siitä, millainen todistus on tulossa ja tulostuvatko kaikki aineet ja arvosanat oikeille paikoille.
Tarkista todistuksilta vähintään alla esitellyt kohdat.
Lukuvuoden/lukukauden alkamis- ja päättymispäivät
Lukuvuoden/lukukauden alkamis- ja päättymispäivät kirjataan Koulun tiedot -rekisteriin. Todistuksiin haetaan kuluvan lukuvuoden aikana annetut arvosanat.
Lisätietoja:
Kaikki arvioidut aineet tulostuvat
Varmista että kaikki arvoidut aineet tulostuvat todistukseen arvosanoineen ja laajuuksineen. Erityisesti omien väliotsikoiden alla olevat aineet eli toinen kotimainen kieli, äidinkieli ja ne valinnaisaineet, jotka eivät kuulu mihinkään yhteiseen aineeseen.
Yksilöllistetyt aineet näkyvät todistuksella tähdellä merkittynä
Tarkista, että tähtimerkintä tulostuu yksilöllistettyihin aineisiin ja todistuksen alaosassa on tähden selitysteksti.
Lisätietoja
Tieto luokaltasiirrosta
Todistuksesta tulee näkyä tieto siirtymisestä seuraavalle vuosiluokalle tai luokalle jäämisestä. Tarkista oppilaalta Luokaltasiirto- ja Tuleva luokka-aste/vuositaso -kentät.
Seuraavan lukuvuoden alkamispäivä
Tarkista että todistukseen tulostuva seuraavan lukuvuoden alkamispäivä (ja mahdollinen seuraavan lukukauden alkamisen kellonaika) on oikein. Tieto tulostetaan Koulun tiedot -rekisteristä.
Luokanvalvojan nimi todistuksessa tulostuu oikein
Luokanvalvojan nimi tulostuu todistuksiin joko Luokat-rekisteristä tai Opiskelijat-rekisteristä, joten tarkista että nimi on oikein Ryhmänohjaaja/luokanvalvoja-kentässä. Päättötodistukseen tulostuu rehtorin nimi.
Todistus asettuu yhdelle sivulle
Varmista, että todistus mahtuu kaikilla tulostumaan yhdelle paperille (tai niin monelle, kuin on tarkoitus).
Lisätietoja:
Opiskelijoille jaetuista lukuvuositodistuksista kannattaa tallentaa kuvat myös tulostearkistoon, jossa ne säilyvät juuri sellaisina kuin ne on opiskelijoille jaettu, ja todistuksen voi tarvittaessa helposti tulostaa opiskelijalle uudelleen.
Todistuksiin liittyvät ohjeistukset

Vuosiluokkahistoria
Vuosiluokat- ja Vuosiluokkasuoritukset-rekistereihin tallentuu oppilaan vuosiluokkahistoria. Näihin rekistereihin tallentuu myös tiedot kuluvan lukuvuoden suorituksista sitä mukaa, kun niitä siirretään Koskeen. Näissä rekistereissä tehdään myös mahdolliset tarvittavat korjaukset vanhojen vuosiluokkien suorituksiin.
Lue lisää vuosiluokkahistoriasta ohjeesta Koski - Vuosiluokkahistoria.
Vuosiluokkasuorituksen vahvistaminen, vuosiluokat 1-9
Kun arviointi on valmis, opiskelijoiden suoritukset tulee vahvistaa Koskeen täyttämällä Opiskelijat-rekisterin kentät:
- Vahvistuksen vuosiluokka
- Vahvistuksen pvm
Huom. Älä täytä kenttiä ennakkoon vaan vasta sitten, kun arviointi on täysin valmis ja toimeenpano on tehty.
Muut toimet:
- Suoritukset vahvistetaan samalla lailla kaikille oppilaille (myös vuosiluokkaan sitomattomassa opetuksessa ja joustavassa perusopetuksessa oleville oppilailla sekä vuosiluokalle jätettäville oppilaille).
- Kenttä Luokaltasiirto täytetään kaikille oppilaille.
- Suorituksen vahvistaja siirretään Luokat-rekisterin kentästä Todistuksen allekirjoittaja ja Todistuksen allekirjoittajan titteli.
- Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti luokan tai opetusryhmän opetuksesta vastaava opettaja vahvistaa vuosiluokkien 1-8 suoritukset. Rehtori vahvistaa vain päättötodistuksen.
- Huom. 9. vuosiluokan päättötodistuksen vahvistajaksi saadaan automaattisesti (Koulun tiedot -rekisteristä) rehtori tyhjentämällä 9. vuosiluokkien Luokat-rekisterin kentästä Todistuksen allekirjoittaja ja Todistuksen allekirjoittajan titteli.
- Voit halutessasi myös täyttää rehtorin tiedot suoraan ko.kenttiin 9. vuosiluokkien korteille Luokat-rekisteriin.
- 9. vuosiluokan suoritusten arvosanat eivät yleensä tule näkyviin KOSKI-palvelun välilehdelle 9. vuosiluokka vaan vasta Päättötodistus-välilehdelle siinä vaiheessa, kun päättötodistus vahvistetaan ja on merkitty valmistumispäivä.
- Poikkeus: jos oppilas jää luokalle, arvosanat tulevat vahvistuksen yhteydessä näkyviin 9. vuosiluokka -välilehdelle.
Päättötodistuksen vahvistaminen
- Kun oppilas saa päättötodistuksen, täytetään Opiskelijat-rekisterin kentät
- Vahvistuksen vuosiluokka
- Vahvistuksen pvm
- Valmistumispäivä
- Vahvistajatiedot siirtyvät Koskeen ensisijaisesti seuraavista kentistä:
- Vahvistajan nimi
- Vahvistajan titteli suomeksi (lisäksi Vahvistajan titteli ruotsiksi, englanniksi)
- Vahvistuksen paikkakunta
- Vahvistuksen myöntäjäorganisaatio oid.
- Lisätietoa vahvistajatietojen siirtymisestä sekä toissijaisista kentistä löytyy ohjeesta Koski - perusopetuksen esimerkkejä.
- Oppilaan rekisterikortin saa siirtää arkistoon vasta, kun suoritus näkyy KOSKI-palvelussa Valmistunut-tilassa.
- Oppilaan arkistointi: merkitse Arkistoitu-kenttään rasti ja valitse oppilaille sellainen opiskelijalaji, jota ei huomioida Koski-siirrossa.
Yksilöllistäminen
- Tieto yksilöllistämisestä (*-merkki arvosanan perässä) siirtyy KOSKI-palveluun, kun oppilaan suorituksella on sekä kurssitasolla että ainetasolla yksilöllistetty kurssityyppi, jolle on Kurssityypit-rekisterissä rastitettu Yksilöllistetty-kenttä.
Luokallejäänti/ehdot
- Oppilaan kortille täytetään Luokaltasiirto-kenttään "Jätetään" tai "ehdollinen jättäminen" tilanteesta riippuen.
- Mikäli oppilas jää luokalle, vuosiluokan suoritus vahvistetaan normaalisti lukuvuoden päätyttyä, eli täytetään Vahvistuksen pvm- ja Vahvistuksen vuosiluokka -kentät vastaavalla tavalla kuin niillä oppilailla, jotka siirtyvät seuraavalle luokka-asteelle.
- Mikäli oppilas suorittaa ehdot kesällä, vuosiluokan vahvistus tehdään sillä päivämäärällä, kun ehdot on suoritettu, ja Luokaltasiirto-kenttään täytetään joko "Jätetään" tai "Siirretään", riippuen siitä, siirretäänkö oppilas seuraavalle luokka-asteelle vai jätetäänkö luokalle.
- Jos oppilas jää luokalle, oppilaan Vuosiluokat-rekisterin kortille tallentuu "Jää luokalle" -kenttään rasti, ja tästä käy ilmi myös se, että Koskeen on siirtynyt tieto oikein oppilaan luokalle jäämisestä.
- Kun koko koulun luokaltasiirrot on tehty ja Koulun tiedot -rekisterissä on lukuvuoden päivämäärät siirretty tulevaan lukuvuoteen, oppilaalle muodostuu uusi vuosiluokkakortti samasta luokka-asteesta. Eli tästedes Primukseen jää talteen myös tiedot siitä vuosiluokkasuorituksesta, jolla oppilas jäi luokalle, ja siten myös Koskeen jää talteen se vuosiluokan suoritus, jolla oppilas jäi luokalle.
Uuden lukuvuoden alettua oppilaan Vuosiluokat-kentässä pitäisi siis näkyä kaksi riviä samasta luokka-asteesta esimerkkikuvan mukaisesti.
- Oppilaan vanhat suoritukset kyseiseltä vuosiluokalta tulee poistaa opetussuunnitelmasta
- Kun oppilas saa seuraavana vuonna vuosiluokalta lukuvuositodistuksen, vuosiluokka vahvistetaan uudelle riville uudella päivämäärällä.
Kotiopetusoppilaat
- kotiopetusoppilaat näkyvät Koskessa läsnäolevina valvomaan määrätyn koulun oppilaina. Oppilaalla tulee olla Opiskelijat-rekisterin Koulu-kentän 1.rivillä kyseinen valvova koulu. Jotta kotiopetuksessa olevat oppilaat erotetaan muista koulun oppilaista, kannattaa heitä varten luoda oma luokka ja opiskelijalaji.
Oppilaan kotiopetusjaksot siirretään Koskeen Opiskelijat-rekisterin kentistä:
- Ensisijaisesti Kotiopetuksen alkupäivä ja Kotiopetuksen päättymispäivä (täytetään jos tiedossa)
- Toissijaisesti Opiskelija kotiopetuksessa alkaen ja Opiskelija kotiopetuksessa päättyen (täytetään jos tiedossa)
- Kotiopetusoppilaat eivät suorita perusopetusta vuosiluokittain eivätkä saa lukuvuositodistuksia. Oppilas ei siis lähtökohtaisesti ole millään vuosiluokalla, joten Koskessa ei näy vuosiluokan välilehteä eikä arvionteja. Nämä oppilaat suorittavat ja saavat todistuksia erityisessä tutkinnossa.
Koskeen liittyvät ohjeistukset
- Koski - perusopetus
- Koski - perusopetuksen esimerkkejä
- Opetushallituksen palvelukokonaisuus: KOSKI - Perusopetuksen opiskeluoikeudet
- OPH:n KOSKI-tiimin webinaari: Nuorten perusopetuksessa lukuvuoden vaihteen ja muiden siirtymävaiheidenmerkinnätjatarkistukset21.4.2021
Opetushallituksen sisältöasiantuntija [email protected]

Koulusiirrot
- Kun oppilas muuttaa kunnan sisällä toiseen kouluun tai siirtyy alakoulusta yläkouluun, oppilaan rekisterikortti kopioidaan Koulusiirrot-toiminnolla uuteen kouluun. Yhdellä Primuksen Opiskelijat-rekisterin kortilla voidaan siirtää vain yksi opiskeluoikeus Koskeen
- Yhtenäiskoulussa oppilas voi jatkaa alakoulusta yläkouluun samalla kortilla. Jos on käytössä erilliset OPSit ala- ja yläkouluille, suosittelemme kopioimaan kortit yläkoululle. Tällöin alakoulun kortille ei täytetä Eropäivä-kenttää. Yläkoulun kortilla on oltava sama tieto Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) -kentässä ja sama aloituspäivä kuin alakoulun kortilla.
- Ennen korttien kopiointia on hyvä tiedottaa huoltajia/oppilaita siitä, että Wilma-viestit lakkaavat näkymästä Wilmassa, kun oppilas siirtyy yläkouluun/toiseen kouluun.
Siirrot esiopetuksesta perusopetukseen
- Yhdellä Primuksen Lapset/Opiskelijat-rekisterin kortilla voidaan siirtää vain yksi opiskeluoikeus Koskeen. Kun oppilas siirtyy esiopetuksesta perusopetukseen, merkitään esiopetuksen opiskeluoikeus päättyneeksi täyttämällä Primuksessa Esiopetuksen eropäivä -kenttä tai Valmistumispäivä-kenttä.
- Esiopetuksen oppilaskortit kopioidaan perusopetukseen suunnitteluoppilaiden korteiksi Koulusiirrot-toiminnon avulla jo ennen tulevan lukuvuoden suunnittelua.
- Tarkista ennen kopiointia, että huoltajien Wilma-tunnukset sisältävä kenttä on merkitty kopioituvaksi kentäksi.
- Tarkista kopioinnin jälkeen, että esiopetuksen oppilaiden opiskeluoikeudet näkyvät KOSKI-palvelussa Valmis/Eronnut-tilassa ennen esiopetuksen korttien arkistointia.
Rekisterikorttien arkistointi
- ennen kuin koulu arkistoi valmistuneiden, eronneiden ja kunnan sisällä toiseen kouluun siirtyneiden oppilaiden kortit, on varmistettava, että tieto valmistumis- tai eropäivästä sekä valmiista vuosiluokkasuorituksista on siirtynyt KOSKI-palveluun.
- automaattinen KOSKI-siirto siirtää tiedot seuraavana yönä, joten kortit on suositeltavaa arkistoida vasta sen jälkeen.
- Arkistoitu-rastikentän täyttäminen ei estä KOSKI-siirtoa, vaan oppilaan kortti on mukana KOSKI-siirrossa niin kauan, kun oppilaalla on Opiskelijalaji-kentässä valittuna laji, joka huomioidaan KOSKI-siirrossa - tämän vuoksi onnistuneen Koski siirron jälkeen, kun oppilas arkistoidaan, kannattaa myös opiskelijalajiksi valita esim "arkistoitu oppilas" (sellainen opiskelijalaji, jolle ei ole rastittu kenttää Huomioi Koski siirrossa).
Luokaltasiirrot
- Oppilaat saa siirtää seuraavalle luokka-asteelle vasta, kun päättynyt luokka-aste näkyy KOSKI-palvelussa vahvistettuna. Luokaltasiirrot on hyvä tehdä vasta, kun ehtoja suorittavien oppilaiden lopulliset suoritukset on siirretty KOSKI-palveluun.
- Suosittelemme, että luokaltasiirrot tehdään niin, että oppilaat siirretään yhtä luokkaa ylemmäs, ja kun kaikki luokat on siirretty, niin lopuksi vaihdetaan Koulun tiedot -rekisteriin uuden lukuvuoden päivämäärät.
- Huom. Tietojen muuttaminen eri päivänä saattaa aiheuttaa KOSKI-virheilmoituksia, jotka kyllä korjaantuvat sitten, kun tiedot ovat oikein.
- Seuraavan vuosiluokan suorituksen alkamispäiväksi siirretään lukuvuoden alkamispäivä (Koulun tiedot -rekisterissä kenttä Lukuvuosi alkaa).
- Suosittelemme tekemään Luokat-rekisteriin jokaiselle aloittavalle luokalle oman kortin, jolle vaihdetaan Nimi-tieto aina lukuvuoden vaihtuessa. Luokkatunnuksen nimenmuutokset kannattaa aloittaa ylimmästä vuosiluokasta. Kun luokka siirtyy alakoulusta yläkouluun tai valmistuu, nimen perään lisätään lukuvuositieto (esim. 9A -> 9A/2025).