Koski - perusopetuksen esimerkkejä
Päivitetty viimeksi: 6.8.2024
Ohjeessa on esimerkkejä erilaisista perusopetuksen tapauksista ja miten ne kirjataan Primukseen Koski-siirtojen kannalta.
Yhdellä Primuksen opiskelijakortilla voidaan siirtää vain yksi opiskeluoikeus Koskeen, eli esiopetuksen ja perusopetuksen opiskeluoikeuksia varten tarvitaan omat opiskelijakortit.
Kun oppilas siirtyy esiopetuksesta perusopetukseen, merkitään esiopetuksen opiskeluoikeus päättyneeksi täyttämällä Primuksessa Valmistumispäivä-kenttä (tai Esiopetuksen eropäivä -kenttä).
Esiopetuksen oppilaskortista kopioidaan uusi perusopetuksen kortti Koulusiirrot-toiminnon avulla. Oppilaiden kortit kannattaa kopioida perusopetuksen suunnitteluoppilaiksi jo ennen tulevan lukuvuoden suunnittelua samalla tavalla kuin useimmiten toimitaan alakoulusta yläkouluun tai perusopetuksesta lukioon siirrettäessä.
Katso lisää koulusiirroista ja esiopetuksesta koulutulokkaaksi siirtämisestä.
Vuosiluokan vahvistus
Kun kaikki lukuvuoden arvosanat on toimeenpantu, vahvistetaan vuosiluokan suoritus täyttämällä Opiskelijat-rekisterissä:
- Vahvistuksen vuosiluokka (=opiskelijan tämänhetkinen vuosiluokka)
- Vahvistuksen pvm (=lukuvuoden päättymispäivä)
Ota Ylläpito / Kenttäeditorin kautta myös esille kenttä Vuosiluokat ja asemoi se vahvistuskenttien lähettyville. Tähän kenttään tallentuu jatkossa automaattisesti tieto, kun oppilaalle muodostuu uusi rekisterikortti Vuosiluokat-rekisteriin.
Edellä mainitut vahvistuskentät täytetään ennen luokaltasiirtoja kaikilla perusopetuksen luokka-asteilla 1-9. Kun kentät on täytetty, siirretään Koskeen vuosiluokan suoritus vahvistettuna. Oppilaalla tulee olla kuitenkin vähintään yhdessä aineessa arviointi vahvistettavan vuosiluokan osalta, jotta vahvistus siirtyy Koskeen. Jos oppilas jätetään luokalle tai jos hän on vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa, vahvistus voidaan tehdä, vaikka oppilaalla ei olisi yhtään suoritusta missään aineessa.
Koski-palvelun näkymä näyttää kuvan mukaiselta. Suoritus näkyy keskeneräisenä lukuvuoden päättymispäivään asti, mutta vahvistus on kuitenkin siirtynyt.
Poikkeus: Vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa 9. luokan vahvistus katsotaan ensisijaisesti Valmistumispäivä-kentästä ja toissijaisesti Vahvistuksen vuosiluokka ja Vahvistuksen pvm -kentistä.
Toimintajärjestys lukuvuoden vaihtuessa:
- Vahvista oppilaiden kuluva vuosiluokka.
- Siirrä tiedot (vahvistuksesta) Koskeen.
- Tee luokaltasiirrot oppilaille.
- Vaihda Koulun tiedot -rekisteriin seuraavan lukuvuoden tiedot.
Jos tietoja täytyy korjata jälkikäteen, korjaukset tehdään Vuosiluokat- ja Vuosiluokkasuoritukset-rekistereihin. Katso tarkemmin ohjeen alta löytyvistä vuosiluokkahistorian ohjeista.
Kun oppilas saa perusopetuksen päättötodistuksen, oppilaan 9.vuosiluokan suoritus ja päättötodistus vahvistetaan ja opiskeluoikeuden tilaksi siirretään "Valmistunut". Oppilaalle siis täytetään Opiskelijat-rekisterissä:
- Vahvistuksen vuosiluokka
- Vahvistuksen pvm
- Valmistumispäivä
Valmistumispäivä-kentän täyttäminen vahvistaa päättötodistuksen ja vie opiskeluoikeuden tilaksi "Valmistunut". Kaikki edellä mainitut kentät voidaan täyttää ennakkoon ennen varsinaista valmistumispäivää heti sen jälkeen, kun kaikki arvosanat on toimeenpantu. Kaikkien oppilaalla näkyvien vuosiluokkien täytyy olla Suoritus valmis -tilassa ennen kuin oppilaan kortilta voi siirtää valmistumispäivän ja 9. vuosiluokan vahvistustiedot.
Päättötodistuksen saavan oppilaan 9.vuosiluokan arvosanat eivät näy Koskessa 9.vuosiluokan välilehdellä, vaan tulevat näkyviin Päättötodistus-välilehdelle vasta, kun Valmistumispäivä -kenttä on täytetty.
Koski-palvelun näkymä näyttää kuvan mukaiselta. Suoritus näkyy keskeneräisenä lukuvuoden päättymispäivään asti, mutta vahvistus on kuitenkin siirtynyt.
Oppilas jää luokalle
Mikäli oppilas jää luokalleen, vahvistetaan vuosiluokan suoritus normaalisti lukuvuoden päätyttyä. Vuosiluokan suoritus siirretään vahvistettuna Koskeen, mutta lisätiedolla siitä, että oppilas jää luokalle, eli valitaan Opiskelijat-rekisterin Luokaltasiirto-kenttään vaihtoehto: "Jätetään" ja täytetään Vahvistuksen vuosiluokka- ja Vahvistuksen pvm -kentät. Vuosiluokat-rekisterin rekisterikortille tallentuu Jää luokalle -kenttään rasti ja se indikoi sen, että myös Koskeen on siirtynyt tieto oppilaan luokalle jäämisestä.
Kun myöhemmin Primuksessa tehdään lukuvuoden vaihtumiseen liittyvät toimenpiteet (luokaltasiirrot, lukuvuositietojen päivittäminen koulun tietoihin, luokalle jääneeltä opiskelijalta menneen lukuvuoden arvosanojen poisto jne.), oppilaalle muodostuu uusi vuosiluokkakortti samasta luokka-asteesta. Luokalle jäänyt oppilas aloittaa saman vuosiluokan "puhtaalta pöydältä".
Primuksen versiosta 4.64.16.1 lähtien oppilaan tiedot jäävät talteen Primuksen Vuosiluokat- ja Vuosiluokkasuoritukset-rekistereihin, joten ne eivät enää katoa kokonaan.
Uuden lukuvuoden alettua oppilaan Vuosiluokat-kentässä pitäisi näkyä kaksi riviä samasta luokka-asteesta. Kun oppilas saa suoritettua kyseisen vuosiluokan uudelleen, kirjaa vahvistustaulukkoon uusi vahvistus uudelle riville seuraavana keväänä. Luokka-asteeksi molempiin tulee sama vuosiluokka.
Huom. Kun oppilas on jäänyt luokalleen, korvaantuu Koskessa tällä hetkellä kyseisen vuosiluokan välilehti, kun oppilas suorittaa vuosiluokan uudelleen. Jatkossa, kun vuosiluokkahistorian Koski-siirto julkaistaan, Koskessa tulee näkymään kaksi välilehteä sen jälkeen, kun oppilas suorittaa saman vuosiluokan uudestaan.
Oppilas saa ehdot ja suorittaa ne
Jos oppilas saa ehdot tietystä oppiaineesta, kyseisen oppiaineen arvosanaksi merkitään 4 ja arvosanat siirretään normaalisti. Oppilasta ei merkitä luokalle jääneeksi. Kun oppilas saa ehdot suoritettua, vuosiluokan suoritus vahvistetaan täyttämällä Vahvistuksen vuosiluokka- ja Vahvistuksen pvm -kentät. Vahvistuspäivä on se päivä, jolloin ehdot on hyväksytysti suoritettu. Tämän jälkeen oppilas siirretän normaaliin tapaan seuraavalle luokalle. Jos oppilas saa päättötodistuksen, täytetään lisäksi Valmistumispäivä-kenttä.
Oppilas saa ehdot, mutta ei saa suoritettua niitä ja jää luokalle
Jos ehtoja ei suoriteta hyväksytysti, oppilas merkitään luokalle jääneeksi tai siirretyksi vuosiluokkiin sitomattomaan opetukseen riippuen siitä, kuinka hänen kanssaan ollaan menetelty. Oppilaalle valitaan Luokaltasiirto-kenttään "Jätetään" tai rastitaan Vuosiluokkiin sitomaton opetus-kenttä. Muuten toimitaan samoin kuin suoraan luokalle jäävän oppilaan kohdalla.
Oppilas siirretään vuosiluokan yli lukuvuoden aikana
Jos oppilas siirretään lukuvuoden aikana seuraavalle vuosiluokalle, oppilas saa lukuvuoden päätteeksi vuosiluokkatodistuksen siltä vuosiluokalta, jolle oppilas on lukuvuoden aikana siirretty. Esimerkki: Oppilas aloittaa lukuvuoden 2-vuosiluokalla ja siirretään lukuvuoden aikana 3-vuosiluokalle. Hän saa lukuvuoden päättyessä 3. luokan todistuksen. Koskeen vahvistetaan 3-luokan suoritukset. Koskessa ei näy ollenkaan 2. vuosiluokan välilehteä. Lisätietoja todistukseen -kenttään lisätään tieto vuosiluokkasiirrosta.
Oppilas siirretään kesän aikana seuraavan vuosiluokan yli
Jos oppilas siirretään kesän aikana seuraavan laskennallisen vuosiluokan yli, hänellä ei näy Koskessa ylihypätyn vuosiluokan välilehteä ollenkaan. Esimerkki: Oppilas saa edellisen lukuvuoden päätteeksi 2. vuosiluokan todistuksen. Kesän aikana hänet siirretään 3. vuosiluokan yli ja syksyllä hän aloittaa 4. vuosiluokan opinnot. Lisätietoja todistukseen -kenttään lisätään tieto vuosiluokkasiirrosta.
Oppilas siirtyy alakoulusta yläkouluun
Kun oppilas siirtyy alakoulusta yläkouluun, tehdään alakoulun opiskelijakortista kopio yläkoululle Koulusiirrot-toiminnon avulla. Kun 6. luokan arvosanat on toimeenpantu, voidaan alakoulun kortille täyttää seuraavat kentät:
- Vahvistuksen vuosiluokka
- Vahvistuksen pvm
- Eropäivä (=lukuvuoden päättymispäivä)
Kun edellä mainitut kentät on täytetty, siirtyy Koskeen 6. vuosiluokan suoritus vahvistettuna ja opiskeluoikeuden tilaksi "Eronnut". Yläkoulu siirtää kopioidun opiskelijakortin Koskeen uutena opiskeluoikeutena.
Yhtenäiskouluissa on käytännössä mahdollista jatkaa samalla opiskelijakortilla, mutta Primuksen kannalta on suositeltavaa tehdä kopiokortti yläkoululle, jotta alakoulun suoritukset saadaan alakoululle arkistoon talteen. Oppilasta ei merkitä eronneeksi alakoulun kortille. Yläkoulun kortille on tärkeää kopioida opiskeluoikeuden id ja alkamispäivä alakoulun kortilta, jotta tiedot päivittyvät jatkossakin Koskeen saman opiskeluoikeuden alle. Huom. Tämä koskee vain yhtenäiskouluja, ei siirtoa kahden eri koulun välillä.
Katso myös koulusiirtojen esimerkkitapaukset kouluasteelta toiselle.
Oppilas eroaa koulusta ja palaa myöhemmin takaisin
Jos oppilas lopettaa opintonsa ja siirtyy esimerkiksi toisen kunnan kouluun, merkitään opiskeluoikeuden tila eronneeksi eli täytetään Opiskelijat-rekisterissä:
- Eropäivä-kenttä
Jos oppilas myöhemmin palaakin samaan kouluun, tehdään oppilaalle uusi opiskelijakortti. Vanhaa opiskelijakorttia ei voida enää päivittää, sillä yhdeltä opiskelijakortilta voidaan siirtää vain yksi opiskeluoikeus Koskeen.
Oppilas vaihtaa koulua kunnan sisällä tai toisen kunnan kouluun
Jos oppilas siirtyy opiskelemaan kunnan sisällä toiseen kouluun tai toisen kunnan kouluun, merkitään opiskeluoikeuden tila eronneeksi eli täytetään Eropäivä-kenttä. Jos oppilas eroaa kesken lukuvuoden, ei vuosiluokan suoritusta vahvisteta. Jos oppilas eroaa lukuvuoden päättymisen jälkeen, Eropäivän täyttämisen lisäksi vuosiluokan suoritus vahvistetaan täyttämällä Vahvistuksen vuosiluokka ja Vahvistuksen pvm -kentät.
Saman kunnan sisällä toiseen kouluun siirtyvän opiskelijan kortti kopioidaan Koulusiirrot-toiminnolla uuteen kouluun. Uusi koulu siirtää kopioidun opiskelijakortin Koskeen uutena opiskeluoikeutena. Saman kortin siirtoa uudelle koululle ei enää suositella, koska se aiheuttaa ongelmia tietojen näyttämisessä ja siirtämisessä Koski-palveluun.
Huom. Jos oppilas aloittaa kesken lukuvuoden uudessa koulussa, täytetään opiskelijarekisterissä joko Kouluuntulopäivä, Aloituspäivä tai Perusopetuksen alkamispäivä. Vuosiluokan alkamispäiväksi siirretään joku noista kolmesta (se, joka on täytetty), jos se on myöhäisempi kuin Koulun tiedot -rekisterin Lukuvuosi alkaa -kentän tieto. Muutoin vuosiluokan alkamispäiväksi siirtyy lukuvuoden alkamispäivä. Vuodenvaihteessa alkavissa ja päättyvissä opiskeluoikeuksissa tulee oppilaan eropäiväksi vanhassa koulussa kirjata todellinen, viimeinen koulupäivä. Uudessa koulussa laitetaan opiskeluoikeus alkamaan todellisena alkamispäivänä. Päivämäärät vaikuttavat esimerkiksi kotikuntakorvauksen määrittämiseen.
Vanhassa koulussa suoritetut opinnot voidaan kirjata uudessa koulussa oppilaan ops-puuhun, jotta ne saadaan aikanaan mukaan päättötodistukseen. Aiemmin suoritettujen kurssien suorituspäiväksi laitetaan se päiväys, jolloin ne vanhassa koulussa on suoritettu. Koski-siirto huomioi vain uuden koulun aloituspäivän jälkeen kirjatut suoritukset, jolloin vanhat suoritukset eivät sekoita uuden koulun vuosiluokkien suoritusmääriä, mutta ne huomioidaan kuitenkin oppilaan päättötodistukseen.
Esimerkki: Oppilas on käynyt 5. luokan ja siirretty jo 6. luokalle lukuvuoden lopussa. Kesän aikana tulee tieto, että oppilas siirtyykin toiseen kouluun seuraavan lukuvuoden alussa ja aloittaa siellä 6. luokan. Aiemmassa koulussa vaihdetaan ryhmä ja vuosiluokka takaisin 5. luokaksi, täytetään Eropäivä, vahvistetaan vuosiluokka ja siirretään Koskeen. Jos Vuosiluokat-rekisteriin on muodostunut hänelle jo 6. vuosiluokka, se poistetaan (koska oppilas ei ole enää tässä koulussa).
Koskeen siirretään vain yksi katsomusaine, joten jos oppilas vaihtaa katsomusainetta kesken perusopetuksen, jätetään aiempi katsomusaine huomiotta Koski-siirrossa (arvosanat ovat jo siirtyneet aiempien vuosiluokkien siirroissa).
Esimerkki: Oppilas on opiskellut 1-4 luokilla evankelisluterilaista uskontoa, mutta nyt 5. luokalla hän opiskelee elämänkatsomustietoa. Evankelisluterilaisen uskonnon aine jätetään huomiotta Koski-siirrossa klikkaamalla opiskelijan ops-puussa ev.lut uskonnon ainetasoa hiiren 2. painikkeella ja valitaan:
Muuta opiskelijan… kurssitietoja ja rastimalla ko. aineelle Älä huomioi Koski-siirrossa -kenttä.
Primuksen versiosta 4.64.16.1 lähtien oppilaan vuosiluokkien suoritukset tallentuvat Vuosiluokat- ja Vuosiluokkasuoritukset-rekistereihin. Primus myös hakee Koski-siirron yhteydessä Koskesta aiempien vuosiluokkien tiedot näihin rekistereihin. 10.6. 2024 lähtien tiedot myös siirtyy Koskeen ko. rekistereistä.
Jos edellisen vuosiluokan suoritukset eivät ole siirtyneet Koskeen tai jos edellisen vuosiluokan suorituksiin on tehtävä korjaavia tiedonsiirtoja, tiedot korjataan jatkossa suoraan Vuosiluokat- ja Vuosiluokkasuoritukset-rekistereihin. Virheet olisi hyvä korjata ennen 1.11.2024, jolloin vuosiluokkahistoria siirtyy kaikilla peruskouluilla näistä rekistereistä huolimatta siitä, onko siirtyminen estettyKoulun tiedot-rekisterin rastikentän avulla vai ei.
Katso tarkemmin Vuosiluokkahistoria-ohjeesta ja Vuosiluokkahistoria: virheiden korjaaminen -ohjeesta.