Koski - aikuisten perusopetus
Päivitetty viimeksi: 20.8.2024
Opetushallituksen ohjeistus siitä, mitä tietoja aikuisten perusopetuksen opiskeluoikeuksien osalta on siirrettävä KOSKI-palveluun, löytyy täältä: Opetushallituksen palvelukokonaisuus - Koski - Aikuisten perusopetuksen opiskeluoikeuksien tiedot
Tässä ohjeessa on kuvat Kosken näkymästä ja tekstissä on kerrottu, mihin tieto täytetään Primuksessa, jotta se siirtyy Koskeen. Esimerkit ovat keksittyjä ja samalle opiskelijalle on kirjattu normaalitilanteesta poiketen mahdollisimman paljon tietoja, jotta on saatu esimerkit Kosken näkymään. Ohje koskee aikuisten perusopetuksen Koski-siirtoa.
Opiskelijat-rekisterissä täytetään opiskelijalle seuraavat perustiedot:
- Sukunimi
- Etunimet
- Kutsumanimi (Jos kutsumanimi ei ole kumpikaan virallisista etunimistä, siirtyy Koskeen etunimistä ensimmäinen)
- Henkilötunnus Huom! Jos oppilaalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voi Koski-pääkäyttäjä luoda oppilaalle oppijanumeron Opintopolussa. Oppijanumero syötetään Primuksessa Oppijanumero-kenttään. Jos henkilö myöhemmin saa suomalaisen henkilötunnuksen, se tulee lisätä Primukseen Henkilötunnus-kenttään ja Kurreen Opiskelijat-välilehdelle sekä henkilöön Opintopolun oppijanumerorekisterissä (kts. tarkempi ohje).
- Opiskelijalaji Opiskelijalajilla määritellään, siirretäänkö opiskelija ylipäätään Koski-palveluun. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan Huomioi Koski-siirrossa -kenttä niille lajeille, jotka halutaan siirtää Koskeen. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan kenttä Testiopiskelijalaji niille opiskelijalajeille, joita ei siirretä Kosken tuotantokantaan.
Kun opiskelija siirretään ensimmäisen kerran onnistuneesti Koskeen, palautuu opiskelijan yksilöivä tunniste Primuksen Oppijanumero-kenttään. Jatkossa tätä tunnistetta käytetään Koski-siirrossa oppilaan ensisijaisena yksilöivänä tunnisteena henkilötunnuksen sijaan.
Oppilaitos
Jokaisella oppilaitoksella on oma yksilöivä tunniste, joka täytetään Koulun tiedot -rekisterissä Oppilaitoksen tunniste Opintopolkuun -kenttään. Opiskelija siirtyy sen oppilaitoksen tunnisteella, joka opiskelijalla on Opiskelijat-rekisterin Koulu-kentän 1. rivillä.
Diaarinumero
Diaarinumero on opetussuunnitelman perusteiden määräyksen diaarinumero. Diaarinumero syötetään Diaarinumero-kenttään joko Opiskelijat-rekisterissä, Luokat-rekisterissä tai Koulun tiedot -rekisterissä. Koski-siirto etsii kyseistä tietoa edellä mainitussa järjestyksessä. Perusopetuksen opetussuunnitelman diaarinumero löytyy ePerusteista.
Suorituskieli
Suorituskieli haetaan ensisijaisesti Opiskelijat-rekisterin Opetuskieli-kentästä, toissijaisesti Opiskelijat-rekisterin Koulu-kentän 1. rivillä olevan koulun Opetuskieli-kentästä.
Opiskeluoikeuden tyyppi
Opiskeluoikeuden tyyppi "Aikuisten perusopetus" valitaan Opiskeluoikeuden tyyppi (KOSKI) -kenttään joko Opiskelijat-, Luokat- tai Koulun tiedot -rekisterissä. Koski-siirto etsii kyseistä tietoa edellä mainitussa järjestyksessä.
Yhdeltä opiskelijakortilta voidaan siirtää vain yksi opiskeluoikeus eikä opiskeluoikeuden tyyppiä voida vaihtaa ensimmäisen Koski-siirron jälkeen. Jos opiskeluoikeuden tyyppi on ollut virheellinen, tulee opiskeluoikeus ensin mitätöidä Koskessa ja siirtää opiskeluoikeus uudestaan uudella opiskeluoikeuden tyypillä.
Opiskeluoikeuden tunniste
Kun opiskeluoikeus siirretään ensimmäisen kerran onnistuneesti Koskeen, palautuu opiskeluoikeuden yksilöivä tunniste (oid) Primuksen Opiskelijat-rekisteriin Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) - kenttään.
Opiskeluoikeuden alkamispäivä
Opiskeluoikeuden alkamispäivä täytetään Aloituspäivä-kenttään. Alkamispäiväksi merkitään se päivä, jolloin opiskeluoikeus on alkanut kyseisessä koulussa. Kenttiä Kouluuntulopäivä ja Perusopetuksen alkamispäivä ei huomioida aikuisten perusopetuksen Koski-siirrossa.
Koski-siirrossa ei huomioida opiskeluoikeusjaksoja, jotka on merkitty alkamaan yli 90 päivää tulevaisuudessa.
Alkamispäivä koskee koko aikuisten perusopetuksen opiskeluoikeutta, joten päivämäärää ei muuteta siinä vaiheessa, kun opiskelija siirtyy lukutaito/alkuvaiheesta päättövaiheeseen. Mikäli on tarve kirjata erikseen ylös päättövaiheen alkamispäivä, sitä varten kannattaa esimerkiksi ottaa esille erillinen päivämääräkenttä Omat kentät -haarasta.
Rahoitusmuoto
Opiskeluoikeuden rahoitus kirjataan Opiskelijarekisterin kenttään Opintojen rahoitus, jos rahoitus pysyy koko opiskeluajan samana. Vaihtoehdot ovat "1 valtionosuusrahoitteinen" tai "6 muuta kautta rahoitettu". Vaihtoehdot kirjataan Rahoitus-rekisteriin, jossa täytetään kentät Rahoittajan koodi ja Rahoittaja.
Vaihtoehtoisesti, jos opiskeluoikeusjaksot on kirjattu taulukkoon Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukko, silloin täytetään ko. taulukon Rahoitusmuoto-kenttä. Taulukkoa käytettäessä rahoitusmuoto on valittava niille riveille, joissa Opiskeluoikeuden tilat -kentässä on Läsnä- tai Valmistunut-tila.
Opiskelun vaihe
- Opiskelijarekisterissä on kenttä Aikuisten perusopetuksen alkuvaiheen päättymispäivä, joka täytetään, jos/kun opiskelija on suorittanut alkuvaiheen kokonaisuudessaan. Tämän kentän tieto siirretään alkuvaiheen suorituksen vahvistuspäiväksi .
- Jos opiskelija ei suorita päättövaihetta ollenkaan tai ei suorita sitä loppuun asti, täytetään hänelle Eropäivä-kenttä. Silloin kuitenkin alkuvaihe siirtyy Koskeen vahvistettuna, mutta päättövaihe Kesken-tilassa. Jos päättövaihekin suoritetaan loppuun, täytetään Valmistumispäivä.
- Kenttä Opiskelijan tavoite koulutuksessa tulee täyttää kaikille opiskelijoille opiskelijan tavoitteen mukaisesti:
- Aikuisten perusopetuksen suorittajille täytetään kenttään vaihtoehto "1 Koko tutkinnon suorittaminen". Myös ne opiskelijat, joilla ei ole yhtään kurssisuoritusta, saa siirrettyä Koskeen, kunhan kenttä on täytetty.
- Aikuisten perusopetuksen aineopintojen suorittajille täytetään kenttään vaihtoehto "2 tutkinnon osan tai osien suorittaminen". Tällöin jokainen oppiaine siirretään Koskeen erillisenä päätason suorituksena.
Ulkomaanjaksot
Opiskeluun liittyvä ulkomaanjakso kirjataan Opiskelijat-rekisterin kenttiin:
- Opiskelija ulkomailla alkaen
- Opiskelija ulkomailla päättyen
Majoitusetu
Tieto ei tällä hetkellä siirry Primuksesta Koskeen.
Sisäoppilaitosmuotoinen majoitus
Sisäoppilaitosmaisen majoituksen jakso siirretään ensisijaisesti Hakemukset ja päätökset -rekisteristä oppilaan koulun päätöksiltä, joilla on Majoituksen tyyppi -kentässä "Sisäoppilaitosmajoitus". Jakson alkamis- ja päättymispäivät siirretään päätöksen kentistä Majoituksen alkamispäivä ja Majoituksen päättymispäivä. Myös arkistoidut majoitusjaksot siirtyvät Koskeen.
Toissijaisesti tieto siirretään Opiskelijat-rekisterin Asumishistoriataulukosta riviltä, jossa Asumisen tyyppi -kenttään on valittu "Sisäoppilaitosmajoitus". Jakson alkamis- ja päättymispäivät katsotaan taulukon kentistä: Asuminen, aloituspäivät ja Asuminen, lähtöpäivät.
Maksuttomuus
1.8.2021 alkaen Koskeen siirretään tieto opintojen maksuttomuudesta, jos opiskeluoikeus alkaa 1.8.2021 tai sen jälkeen. Tietoja ei täytetä aiemmin aloittaneille. Tiedot täytetään opiskelijarekisterissä Maksuttomuus-taulukkoon Maksuttomuusjakso alkaa- kenttään. Maksuttomuusjakso päättyy -kenttää ei lähtökohtaisesti täytetä. Ainoastaan, jos opiskelu on välillä maksullista, niin vain silloin täytetään Maksuttomuusjakso päättyy -kenttä.
Huom. Jos opiskelu on välillä maksullista, niin tieto maksullisesta jaksosta siirtyy sen perusteella, että Maksuttomuusjakso päättyy -kenttä on täytetty. Maksullisen jakson alkamispäivä on edellä mainittua päivämäärää seuraava päivä.
Oikeutta maksuttomuuteen on pidennetty
Jos oikeutta maksuttomaan opiskeluun on pidennetty, täytetään tiedot opiskelijarekisterin kenttiin Oikeutta maksuttomuuteen pidennetty alkaa ja Oikeutta maksuttomuuteen pidennetty päättyy. Tieto siirtyy jos sekä alkaa että päättyy -kentät on täytetty samalle riville.
Huom. Aikuisten perusopetuksen skeema mahdollistaa tällä hetkellä myös muiden lisätietojen siirtämisen, mutta nämä lisätiedot ei ole tarpeen eikä siksi tulisi myöskään siirtää.
Opetustarjonnan asetukset (Kurssityypit- ja Kurssit-rekistereissä)
1) Kurssityypit-rekisteri
Kurssityypit-rekisterissä täytettäviä kenttiä ovat:
- Kurssityypin taso: Valitaan kullekkin aineiden ja kurssien kurssityypille oikea vaihtoehto: "Aine" tai "Kurssi"
- Pakollinen: Rastitaan pakollisten aineiden ja kurssien kurssityypeille, jotka pitää olla arvioituna ennen kun aine tulkitaan valmiiksi.
- Aikuisten perusopetuksen vaihe: Täytetään kaikille aikuisten perusopetuksen opsin ainetason kurssityypeille. Jos kenttä on tyhjä, kyseinen ainetaso käsitellään perusopetuksen oppiaineen suorituksena, joka on myös sallittu aikuisopiskelijoille. Lukutaitovaihe sisältyy alkuvaiheeseen.
Jos kurssityypin tasoa ei ole määritelty, ei sen tyyppisiä aineita/kursseja huomioida Koski-siirrossa lainkaan.
2) Kurssit-rekisteri
Kurssit: Kurssit-rekisteristä tarkastellaan Koski-tunniste- ja Lyhenne-kenttiä, kun etsitään koodistoista vastaavaa kurssia.
Aineet: Huom. Alla olevat määritykset tehdään vain ainetasoille. Jos yhteishaun kenttiä ei ole täytetty, aine siirretään paikallisena ja se näkyy Koski-palvelussa kursiivilla. Huomioi, että alkuvaiheen oppiaineiden koodit eroavat jonkin verran päättövaiheen oppiaineiden koodeista. Linkit koodistoihin ovat tässä ohjeessa alempana. Jos alkuvaiheessa on suoritettu jotain valtakunnallista ainetta, jota ei löydy Kosken alkuvaiheen oppiainekoodistosta (esim. biologia), se siirretään paikallisena aineena. Paikallisille aineille ei täytetä yhteishaun kenttiä.
Pakolliset oppiaineet
Äidinkielen aineet | Vieraat kielet | Muut pakolliset aineet | Uskonnon aine |
---|---|---|---|
Yhteishaun aine | Yhteishaun kieli | Yhteishaun aine | Yhteishaun aine |
Yhteishaun äidinkieli | Oppimäärä | Uskonnon oppimäärä |
Paikalliset pakolliset oppiaineet
Ellei paikallisen pakollisen aineen käyttämällä kurssityypillä ole Kurssityypit-rekisterissä rastittuna Pakollinen-kenttää, tulee Kurssit-rekisterissä valita ainetason kortille Pakollisuus-kenttään vaihtoehto "Pakollinen".
Valinnaiset oppiaineet
Valtakunnalliset valinnaisaineet | Paikalliset valinnaisaineet |
---|---|
Yhteishaun aine | Nimi |
Kuvaus | Kuvaus |
- Laajuudet siirretään kursseina. Täytä laajuudet Kurssit-rekisterin kenttään Opintoviikkoja. Aikuisten perusopetuksen päättövaiheen-/aineopiskelijan suoritettujen opintojen laajuus lasketaan ensisijaisesti aineen arvioitujen kurssien opintoviikkojen summasta. Jos aineen alta ei löydy arvioituja kursseja, siirretään laajuudeksi aineen suorituksen opintoviikot.
- Lisäksi paikallisille kurssitason korteille pitää täyttää Lukion kurssitaso -kenttään vaihtoehto "paikallinen". Jos kenttä on tyhjä, oletetaan valtakunnalliseksi kurssiksi.
- Valtakunnallisten aineiden ja kurssien koodistossa käytetään 2017 vuoden koodistoa:
Aikuisten perusopetusta täydentävät oman äidinkielen opinnot
Opiskelijan oman äidinkielen opinnot siirtyvät Koskessa kohtaan "Täydentävät oman äidinkielen opinnot". Kurssit-rekisterissä tulee olla valittuna ainetason kurssikortilla Suorituksen tyyppi (KOSKI) -kenttään vaihtoehto "Oman äidinkielen oppiaine" ja Yhteishaun kieli -kentässä se kieli, jonka opinnoista on kyse.
Katso tarkemmat ohjeet kurssityyppien, aineiden ja kurssien asetuksista tästä ohjeesta.
Koski-näkymä
KOSKI-palvelussa päättövaiheen valtakunnalliset ja paikalliset pakolliset oppiaineet näkyvät näkymän vasemmassa laidassa. Valtakunnalliset ja paikalliset valinnaiset oppiaineet taas näkyvät oikeassa laidassa. Paikalliset aineet näytetään kursivoituna.
Alkuvaiheen aineiden kohdalla oppiaineen arvosanaa ei ole pakko siirtää Koski-palveluun, koska opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti alkuvaiheen todistukselle merkitään arvioinnit kursseista. Mikäli oppiaineen arvosana on siirtynyt Koskeen, vaikka oppiaineen opinnot ovat vielä kesken, tarkista kyseisen aineen arvosanan laskemissääntö Kurssit-rekisterissä.
Päättövaiheen opintojen osalta oppiaineiden arvosanat siirtyvät Koski-palveluun vasta, kun suoritus vahvistetaan valmiiksi.
Aineopiskelijoiden osalta (Opiskelijan tavoite koulutuksessa = 2) oppiaineen arvosana saa siirtyä Koski-palveluun vasta, kun oppiaineen suoritus on valmis. Mikäli arvosana näkyy jo suorituksen ollessa kesken, tarkista oppiaineen arvosanan laskemissääntö Kurssit-rekisterissä.
Arvosanat
- Arvosanamääritykset-rekisteriin täytetään KOSKI-arvosana -kenttään arvosanaa vastaava Kosken koodiston mukainen koodiarvo.
- Koski ei tunnista esimerkiksi arvosanaa "A" (=sanallinen arviointi), joten tälle annetaan Primuksessa KOSKI-arvosanaksi "S" (=Suoritettu).
- Jos Kosken koodistosta ei mikään arvosana vastaa Primuksessa käytössä olevaa arvosanaa, voidaan KOSKI-arvosana tarvittaessa jättää tyhjäksikin, mutta tällöin suoritus tulkitaan siirron yhteydessä keskeneräiseksi.
- Aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa kurssit arvioidaan opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti pelkästään arvioinnilla S=Suoritettu tai H=Hylätty. Poikkeuksena terveystieto, joka arvioidaan numeroarvosanalla, mikäli se suoritetaan alkuvaiheessa.
- Koskeen siirretään myös luku- ja alkuvaiheen hylätyt kurssisuoritukset, sillä opetussuunnitelman perusteiden mukaan todistukseen merkitään myös ne luku- ja alkuvaiheen perusopetuksen kurssit, joiden arviointi on hylätty.
- Arvosanahistoria: Koskeen siirtyy Primuksen versiosta 4.64.6.1 lähtien kaikki kurssisuoritusruudun suoritusvälilehdet, joiden arvosanoille on merkitty Koski-arvosana Kosken koodiston mukaan.
Muut suoritukseen liittyvät tiedot
Suorituskieli
Kurssin suorituskieli siirretään Opetuskieli-kentästä joko Kurssit-rekisteristä, Opiskelijat-rekisteristä tai Koulun tiedot -rekisteristä. Siirto tutkii kentät tässä järjestyksessä.
Muut suorituskielet
Jos oppilasta on opetettu vähintään 25 % lukuvuoden aikana muilla kuin koulun virallisella opetuskielellä, täytetään ne moniriviseen Muut suorituskielet -kenttään, joka on linkkikenttä Kielet-rekisteriin. Huomaa, että Muut suorituskielet -kenttään ei tallenneta niitä muita kieliä, joita oppilas opiskelee. Sitä varten on erikseen Muut kielet -kenttä.
Koulusivistyskieli
KOSKI-palvelu päättelee oppilaan koulusivistyskielen (suomi tai ruotsi) sen mukaan, onko peruskoulun päättötodistuksessa annettu hyväksytty äidinkielen arvosana suomen vai ruotsin kielestä.
Suorituksen vahvistaja ja lisätiedot todistukseen
Suorituksen vahvistajaksi siirretään opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti rehtorin nimi ja titteli. Tiedot voi täyttää ryhmän kortille Luokat-rekisterin kenttiin Todistuksen allekirjoittaja ja Todistuksen allekirjoittajan titteli. Jos nämä ovat tyhjiä, vahvistajan tiedot siirretään Koulun tiedot -rekisterin kentistäRehtori/koulun johtaja ja Rehtorin titteli.
Lisätiedot todistukseen siirretään Opiskelijat-rekisterin kentästä Lisätietoja todistukseen.
Aikuisten perusopetuksessa voidaan joitain opintoja hyväksilukea aiempien suoritusten perusteella. Hyväksilukeminen voidaan tehdä joko kurssityyppiä vaihtamalla opiskelijakohtaisesti, jolloin hyväksilukua varten tulee tehdä ensin omat kurssityypit, tai lisäämällä ko. opintoon osaamisen tunnustaminen, jolloin hyväksiluvusta tallentuu oma rekisterikortti Osaamisen tunnustaminen -rekisteriin. Hyväksiluku tehdään samaan tapaan kuin lukiossa. Katso tarkemmin Hyväksiluku lukiossa -ohjeesta.
Koskeen hyväksiluvusta siirtyy:
- Selite: Primuksessa joko kurssisuorituksen Lisätietoja-kentän tieto tai Osaamisen tunnustaminen -rekisterin Lisätietoviite- tai Selite-kentän tieto.
- Rahoituksen piirissä Kyllä/Ei: Rastitaan joko Kurssityypit-rekisterin tai Osaamisen tunnustaminen -rekisterin Rahoituksen piirissä -kenttä, jos hyväksiluku kuuluu rahoituksen piiriin.
Aikuisten perusopetuksen oppiaineen oppimäärän opiskelijat siirretään Koskeen, vaikka heillä ei vielä olisi yhtään suoritusta tai valintaa. Heille tulee Koskeen valintatiedoksi "XX Ei tiedossa". Katso Kosken koodisto. Huomioidaan opiskelijat, joilla on Opiskelijan tavoite koulutuksessa -kentässä vaihtoehto "2".
Aineopiskelijoiden opetussuunnitelma
- Aikuisten perusopetuksen aineopiskelijoilta siirretään sekä alku- että päättövaiheen kurssit Koskeen. Aiemmin siirrettiin vain päättövaiheen kurssit. Siirto koskee opiskelijoita, joilla on Opiskelijan tavoite koulutuksessa -kentässä vaihtoehto "2 tutkinnon osan tai osien suorittaminen".
- Jos teillä on käytetty samaa opsia koko oppimäärän opiskelijoille ja aineopiskelijoille, tulee aineopiskelijoille tehdä oma ops esimerkiksi kopioimalla aiempi ops ja muokkaamalla sitä.
- Aikuisten perusopetuksen aineopiskelijan opetussuunnitelma tulee rakentaa siten, että alku- ja päättövaiheen kurssit ovat saman aineen alla Opetussuunnitelmat-rekisterissä, eli ne eivät saa olla eri aineiden alla kuten koko oppimäärän opiskelijoilla.
- Ellei muutosta tee, siirtyy tiedot Koskeen väärin; Koskessa näkyy silloin kaksi välilehteä samasta oppiaineesta.
- Jos kurssi on paikallinen eli sille on valittu Kurssit-rekisterissä Lukion kurssitaso -kenttään vaihtoehto "Paikallinen", se siirretään aina päättövaiheen paikallisena kurssina, koska Primus ei voi tietää, kumpaan vaiheeseen se todellisuudessa kuuluu.
Aikuisten perusopetuksessa voi korottaa myös perusopetuksen päättöarvosanoja. Silloin opiskelija suorittaa aikuisten perusopetusta erityisenä tutkintona. Oppiaineen tietoihin ei silloin kirjata kurssisuorituksia, vaan vain oppiaineen tiedot ja kokonaisarvosana.
Ota Kurssit-rekisterissä esille kenttä Erityisenä tutkintona. Jos jokin oppiaine suoritetaan erityisenä tutkintona, rastitaan ko. kenttä opiskelijakohtaisella kurssimuutoksella. Eli valitse oppilaan opsissa aineen kohdalla hiiren kakkospainikkeella Muuta opiskelijan...kurssitietoja. Avautuu Kurssit-rekisterin näkymä. Rasti kenttä ja tallenna. Tieto tallentuu vain kyseiselle oppilaalle ja kyseiselle aineelle. Saman voi tehdä klikkaamalla oppiainetta (kun opsin yläpuolelta on Arvosanat-välilehti valittuna), jolloin avautuu suoritusruutu. Ruudun alareunassa on Kurssitiedot-painike, josta niinikään avautuu Kurssit-rekisterin näkymä. Tee sama toiminto niille oppiaineille, jotka suoritetaan erityisenä tutkintona.