Koski - perusopetukseen valmistava opetus
Päivitetty viimeksi: 10.12.2024
Opetushallituksen ohjeistus siitä, mitä tietoja perusopetukseen valmistavan opetuksen opiskeluoikeuksien osalta on siirrettävä KOSKI-palveluun, löytyy täältä: Opetushallituksen palvelukokonaisuus - Koski - Perusopetukseen valmistava opetus
Ohjeessa on kuvat Primuksen ja Kosken näkymästä ja tekstissä on kerrottu, mihin tieto täytetään Primuksessa, jotta se siirtyy Koskeen. Esimerkit ovat keksittyjä ja samalle opiskelijalle on kirjattu normaalitilanteesta poiketen mahdollisimman paljon tietoja, jotta on saatu esimerkit Kosken näkymään. Ohje koskee perusopetukseen valmistavan opetuksen Koski-siirtoa, diaarinumero 57/011/2015. Pääpiirteissään siirto noudattelee kuitenkin normaalia perusopetuksen Koski-siirtoa.
Perusopetuslaki ei tunne erikseen esiopetukseen valmistavaa opetusta, joten myös esiopetukseen valmistautuville oppijoille luodaan Koski-palveluun perusopetukseen valmistavan opetuksen opiskeluoikeus.
Opiskelijan perustiedot täytetään vastaavasti kuin perusopetuksen Koski-ohjeessa on mainittu. Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilailla ei ole välttämättä suomalaista henkilötunnusta opintojen alussa. Silloin Koski-pääkäyttäjän tulee luoda heille oppijanumero, joka tallennetaan Primukseen. Kun oppilas saa suomalaisen henkilötunnuksen myöhemmin, tulee se lisätä sekä oppijanumerorekisteriin että Primukseen jälkikäteen. Ohjeet löytyvät Oph:n sivuilta.
Opiskeluoikeuden perustiedoista Oppilaitos, Diaarinumero, Opiskeluoikeuden tyyppi ja Opiskeluoikeuden tunniste siirretään vastaavasti kuin perusopetuksen Koski-ohjeessa on mainittu.
Opiskeluoikeuden alkamispäivä
Opiskeluoikeuden alkamispäivä siirretään Koskeen alla mainituista Opiskelijat-rekisterin kentistä. Primus siirtää Koskeen alkamispäiväksi sen päivämäärän, jonka se löytää ensimmäisenä alla olevan järjestyksen mukaisesti:
- Valmistavan opetuksen aloituspäivä
- Kouluuntulopäivä
- Aloituspäivä
Katso myös kohta Opiskeluoikeuden tilat, jossa on ohjeistettu pidempien lomien kirjaaminen. Jos opiskeluoikeusjaksot kirjataan Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon, ei yksirivisiä aloituspäivä-kenttiä ole pakko täyttää.
Primuksen versioon 4.64.48.1 on lisätty uudet funktiot, joiden avulla voi helpommin hakea oppilaita opiskeluoikeuden alkamis- tai päättymispäivien perusteella. Funktiot löytyvät opiskelijarekisterin Haku-toiminnosta kohdasta Muut funktiot: Opiskeluoikeuden alkamispäivä ja Opiskeluoikeuden päättymispäivä. Funktiot päättelevät päivämäärät samoista kentistä kuin mitä Koski-siirto huomioi, mutta hakuun ei tarvitse siis eritellä kaikkia eri kenttiä vaan riittää, että hakee funktioiden avulla. Esimerkiksi halutaan hakea kaikki 1.8.2024 jälkeen aloittaneet oppilaat, niin haku Opiskeluoikeuden alkamispäivä>1.8.2024 tuo esille ne oppilaat, joiden alkamispäivä on 1.8.2024 jälkeen riippumatta siitä, mihin kentään se on kirjattu.
Funktiot huomioivat nyt myös Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukon kentän Opiskeluoikeusjakso alkaa. Opiskeluoikeuden alkamispäiväksi huomioidaan ensimmäinen päiväys, jonka kanssa samalla rivillä on Opiskeluoikeuden tilat -kentässä vaihtoehto "Läsnä". Huom. päättymispäivä kirjataan samaan Opiskeluoikeusjakso alkaa -kenttään ja samalle riville valitaan Opiskeluoikeuden tilat -kenttään joko vaihtoehto "Valmistunut" tai "Eronnut". Funktio huomioi opiskeluoikeuden päättymispäivän tämän perusteella.
Katso lisää päivämäärien kirjaamisesta Opiskeluoikeuden tilat -otsikon alta.
Luokka-aste ja luokka
Valmistavan opetuksen KOSKI-siirrossa ei huomioida Primuksen Luokka-aste- tai Luokka-tietoja.
Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa ei kerätä opiskeluoikeuden lisätietoja (esim. kuljetusetu), joten ne eivät siirry Koskeen.
Valmistavan opetuksen oppilaiden osalta Koskeen tulee siirtää tieto oppilaan lomajaksoista (koulun yhteiset, yli 7 kalenteripäivää kestävät lomat, tai oppilaan henkilökohtainen, yli 7 kalenteripäivää kestävä loma), jotta lomajaksot eivät kerrytä valtionosuusrahoituksen näkökulmasta perusopetukseen valmistavan opetuksen rahoitettavaa yhdeksän kuukauden opiskeluaikaa.
Tietoa oppilaiden syys- ja talvilomista ei kirjata eikä siirretä Koskeen enää 1.8.2023 alkaen (lisätietoa), ellei oppilas yhdistä syys- tai talvilomaan omia lomiaan, jolloin lomajakson yhteenlaskettu pituus on yli 7 kalenteripäivää. Oppilaan kaikki yli 7 kalenteripäivän lomajaksot kuten kesäloma, joululoma ja muut yli 7 kalenteripäivän lomat merkitään lomien tosiasiallisten päivämäärien mukaan.
Jotta lomajaksot voidaan siirtää Primuksesta, tulee kaikki opiskeluoikeuden tilat kirjata Opiskelijat-rekisterin Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon.
Ota seuraavat edellä mainittuun taulukkoon liittyvät kentät esille Opiskelijat-rekisterissä ja asettele ne vierekkäin:
- Opiskeluoikeusjakso alkaa
- Opiskeluoikeusjakso päättyy
- Opiskeluoikeuden tilat
Kyseisestä taulukosta siirretään ensisijaisesti kaikki opiskeluoikeuden tilatiedot, joten pelkkä lomajaksojen kirjaaminen taulukkoon ei riitä, vaan taulukkoon kirjataan myös opiskeluoikeuden ensimmäinen läsnä-jakso, opiskeluoikeuden lopullisesti päättävä tila (valmistunut/eronnut) sekä niiden välistä mahdolliset muut poikkeavuudet opiskeluoikeuden tilassa, kuten lomajaksot.
Esimerkkikuvassa oppilas on aloittanut opiskelun 1.8.2020. Hän on ollut joululomalla 21.12.2020-5.1.2021. Jatkanut opintojaan loman jälkeen 6.1.2021 ja valmistunut valmistavasta opetuksesta 5.3.2021.
Kun oppilas valmistuu tai eroaa
Edellä mainitun taulukon lisäksi, kun valmistavan opetuksen opiskeluoikeus päättyy eli oppilas joko valmistuu tai eroaa, hänelle täytetään Opiskelijat-rekisterissä Valmistumispäivä tai Eropäivä. Valmistunut-tila siirretään Koskeen, kun oppilas on päättänyt perusopetukseen valmistavan opetuksen ja siirtyy joko esi- tai perusopetukseen. Oppilaalle luodaan sen jälkeen uusi esi- tai perusopetuksen opiskeluoikeus uudella aloituspäivällä.
Eronnut-tila siirretään Koskeen, jos oppilas päättää valmistavan opetuksen muusta syystä tai siirtyy toiseen kouluun eikä enää jatka samassa koulussa.
Huom. Jotta valmistavan opetuksen opiskeluoikeus voidaan siirtää Koskeen valmistuneena, tulee oppilaalla olla arviointi vähintään yhdessä oppiaineessa.
Valmistavan opetuksen suoritukset siirretään Primuksen ops-puusta vastaavalla tavalla kuin perusopetuksen suoritukset. Täten kursseja, kurssityyppejä ja arvosanamäärityksiä koskevat samat asetukset, kuin perusopetuksen ohjeessa on mainittu. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa ei käytetä numeerisia arvosanoja vaan oppiaineille hyväksyttyjä arvosanoja ovat O (osallistunut) tai H (hylätty).
Esimerkkikuvassa valmistavan opetuksen oppilaalle on kirjattu äidinkielen ja matematiikan oppiaineisiin arviointi: O=Osallistunut.
Suorituksen laajuudeksi siirretään ainetason suorituksen opintoviikkomäärä, jos se on tiedossa. Laajuus ei ole pakollinen.
Nuorten perusopetuksen oppiaineen suoritukset valmistavassa opetuksessa
Jos oppilaalle kertyy valmistavassa opetuksessa myös nuorten perusopetuksen oppiaineen suorituksia, nekin voi siirtää Koskeen. Nämä näkyvät Kosken käyttöliittymässä valmistavan opetuksen oppiaineiden oikealla puolella oman otsikon alla.
Siirto edellyttää, että oppiaineen ainetason rekisterikortille on valittu Kurssit-rekisterissä Suorituksen tyyppi (KOSKI) -kenttään vaihtoehto "Perusopetuksen oppiaine" (älä täytä kenttää opiskelijakohtaisena kurssimuutoksena vaan nimenomaan Kurssit-rekisterissä). Tällöin suoritus siirtyy Koskeen "Perusopetuksen oppimäärään sisältyvät opinnot" -otsikon alle. Suorituksen tiedoissa näkyy automaattisesti suoritustapana "Erityinen tutkinto". Viereisen kuvan esimerkissä on musiikki suoritettuna perusopetuksen oppiaineena.
Arvosanat merkitään kursseille (ei aineille) samoin kuin tavallisessa perusopetuksessa, vaikka tuo yllä oleva asetus valitaankin ainetasolle. Näissä arviointi voidaan antaa numeerisena.
Voit käyttää tavallisen perusopetuksen oppiaineita ja kursseja, mutta tee niihin opsi-kohtainen muutos siten, että vaihdat aineen kurssityypiksi "Valinnainen". Aineen alla olevilla kursseilla tulee olla täytettynä Luokka-aste-kenttä Kurssit-rekisterissä. Valmistavan opetuksen oppilaille puolestaan ei tarvitse täyttää luokka-astetta. Jos oppilas on suorittanut saman oppiaineen useamman luokka-asteen kursseja, näkyy Koskessa aine useampaan kertaan, katso viereinen kuva.
Perusopetusta täydentävät oman äidinkielen opinnot
Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa olevan oppilaan oman äidinkielen opinnot voidaan siirtää Koskeen samalla tavalla kuin perusopetuksen oppilailla. Katso tarkemmin perusopetuksen Koski-ohjeesta.
Valmistavan opetuksen kokonaislaajuus
Opiskelijat-rekisterissä on kenttä Valmistavan opetuksen kokonaislaajuus, johon voi merkitä kokonaislaajuuden vuosiviikkotunteina. Kokonaislaajuus on osallistumistodistuksella näkyvä valmistavan opetuksen laajuus. Kenttään täytetty laajuus siirtyy Koskeen suorituksen tietoihin Kokonaislaajuus-kohtaan.
1.8.2024 lähtien Koskeen siirretään kokonaislaajuus tunteina. Muutos ei edellytä kouluilta mitään toimenpiteitä eikä aiemmin vuosiviikkotunteina kirjattuja laajuuksia tarvitse vaihtaa tunneiksi. Primus päättelee laajuuden siten, että jos kenttään syötetty laajuus on yli 100, tulkitaan sen olevan tunteina, muussa tapauksessa vuosiviikkotunteina (1 vvt=38 tuntia). Primus siirtää siis tuosta päivästä lähtien laajuuden tunteina, vaikka se olisi tallennettu vuosiviikkotunteina.
Esimerkki: jos Valmistavan opetuksen kokonaislaajuus -kenttään on tallennettu 30, Koskeen siirtyy 1.8.2024 asti 30 vvt ja sen jälkeen 1140 tuntia (30x38). Jos puolestaan kentän arvoksi on tallennettu 1140, niin ennen 1.8.2024 Koskeen siirretään 30 vvt (1140/38) ja sen jälkeen 1140 tuntia.