Koski - TUVA (Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus)
Päivitetty viimeksi: 13.1.2025
Opetushallituksen ohjeistus siitä, mitä tietoja tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen osalta pitää siirtää Koski-palveluun, löytyy täältä: Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskeluoikeudet.
Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus eli TUVA alkoi 1.8.2022. TUVA-koulutuksesta Koskeen siirretään varsinainen TUVA-opiskeluoikeus sekä tarpeellinen määrä rinnakkaisia opiskeluoikeuksia.
Ota esille opiskelijarekisterissä uusi kenttä, Järjestämislupa (TUVA), ja valitse kenttään oikea vaihtoehto. (Kenttä löytyy myös Luokat- ja Koulun tiedot -rekistereistä.)
Valitse myös Opiskeluoikeuden tyyppi (KOSKI) -kenttään vaihtoehto "Tutkintokoulutukseen valmentava". Täytä Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon vähintään Opiskeluoikeusjakso alkaa, Opiskeluoikeuden tila sekä Rahoitusmuoto.
Opiskelijat-rekisterissä täytetään opiskelijalle seuraavat perustiedot:
- Sukunimi
- Etunimet
- Kutsumanimi (Jos kutsumanimi ei ole kumpikaan virallisista etunimistä, siirtyy Koskeen etunimistä ensimmäinen)
- Henkilötunnus Huom.Jos oppilaalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voi Koski-pääkäyttäjä luoda oppilaalle oppijanumeron Opintopolussa. Oppijanumero syötetään Primuksessa Oppijanumero-kenttään. Jos henkilö myöhemmin saa suomalaisen henkilötunnuksen, se tulee lisätä Primukseen Henkilötunnus-kenttään ja Kurreen Opiskelijat-välilehdelle sekä henkilöön Opintopolun oppijanumerorekisterissä (kts. tarkempi ohje).
- Opiskelijalaji Opiskelijalajilla määritellään siirretäänkö opiskelija ylipäätään Koski-palveluun. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan Huomioi Koski-siirrossa -kenttä niille lajeille, jotka halutaan siirtää Koskeen. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan kenttä Testiopiskelijalaji niille opiskelijalajeille, joita EI siirretä Kosken tuotantokantaan. Voit luoda TUVA-opiskelijoita varten oman opiskelijalajin, jolloin myös haut ja oppilaitoksen omat tilastoinnit on helpompi tehdä.
Kun opiskelija siirretään ensimmäisen kerran onnistuneesti Koskeen, palautuu opiskeluoikeuden yksilöivä tunniste Primuksen Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI)-kenttään. Jatkossa tätä tunnistetta käytetään Koski-siirrossa opiskelijan ensisijaisena yksilöivänä tunnisteena henkilötunnuksen sijaan.
Oppilaitos
Jokaisella oppilaitoksella on oma yksilöivä tunniste, joka täytetään Koulun tiedot -rekisterissä Oppilaitoksen tunniste Opintopolkuun -kenttään. Opiskelija siirtyy sen oppilaitoksen tunnisteella, joka hänellä on Opiskelijat-rekisterin Koulu-kentän 1. rivillä. Toissijaisesti siirretään opiskelijan Yksikkö-kentän takaa Oppilaitoksen tunniste Opintopolkuun -kentästä.
Opiskeluoikeuden tunniste
Kun opiskeluoikeus siirretään ensimmäisen kerran onnistuneesti Koskeen, palautuu opiskeluoikeuden yksilöivä tunniste (oid) Primuksen Opiskelijat-rekisteriin Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) -kenttään. Samoin palautuu myös Oppijanumero.
Opiskeluoikeuden tyyppi
Opiskeluoikeuden tyypiksi valitaan "Tutkintokoulutukseen valmentava" -vaihtoehto Opiskeluoikeuden tyyppi (KOSKI) -kenttään joko Opiskelijat- tai Luokat-rekisterissä. Koski-siirto etsii kyseistä tietoa edellä mainitussa järjestyksessä. Kenttä löytyy myös Koulun tiedot -rekisteristä, mutta sinne ei voi täyttää "Tutkintokoulutukseen valmentava" -vaihtoehtoa, koska tieto ei koske kaikkia koulun opiskelijoita.
Yhdeltä opiskelijakortilta voidaan siirtää vain yksi opiskeluoikeus eikä opiskeluoikeuden tyyppiä voida vaihtaa ensimmäisen Koski-siirron jälkeen. Jos opiskeluoikeuden tyyppi on ollut virheellinen, tulee opiskeluoikeus ensin mitätöidä Koskessa ja siirtää opiskeluoikeus uudestaan uudella opiskeluoikeuden tyypillä.
Opiskeluoikeuden voimassaoloaika
Aikaväli siirtyy opiskelijarekisterin kentistä Opiskeluoikeusjakso alkaa ja Arv.valmistumispäivä.
Tila
Opiskeluoikeuden tilat täytetään Primuksessa ensisijaisesti opiskelijatyöpäivälaskennan taulukkoon Opiskeluoikeusjakso alkaa, Opiskeluoikeuden tilat, Osa-aikaisuusprosentti- ja Rahoitusmuoto -kenttiin. Jos taulukkoon on täytetty useampi rivi, siirtyy kaikki jaksot Koskeen, jos tila tai rahoitusmuoto vaihtuu. Jos puolestaan peräkkäiset rivit ovat identtisiä (sama opiskeluoikeuden tila ja rahoitusmuoto), niin siirretään vain ensimmäinen näistä identtisistä riveistä. Rahoitusmuoto huomioidaan toissijaisesti yksirivisestä Opintojen rahoitus -kentästä, jos sitä ei ole täytetty taulukon Rahoitusmuoto-kenttään.
- Tilan vaihtoehdot Koskessa: läsnä, loma, väliaikaisesti keskeytynyt, katsotaan eronneeksi, valmistunut. Terminaalitiloja ovat katsotaan eronneeksi ja valmistunut. Mitätöity-tieto siirretään vain, jos on vahingossa siirretty ensin väärä opiskeluoikeus.
- Pääsääntöisesti opiskeluoikeus alkaa tilalla "Läsnä" eli se kirjataan taulukon ensimmäiselle riville. Kuitenkin joskus opiskeluoikeusjakso voi alkaa tilalla "Väliaikaisesti keskeytynyt" tai "Loma". Myös nämä tilat huomioidaan opiskeluoikeuden aloittavina tiloina (aloituspäivänä). Huom. Loma-tila on käytössä vain ammatillisessa koulutuksessa ja perusopetukseen valmistavassa.
- Tilahistoria: Selviää, milloin opiskelija on ollut läsnä, lomalla, keskeyttänyt, eronnut, valmistunut.
- Samalla opiskeluoikeudella ei voi olla kahta terminaalitilaa. Jos on yhden kerran "lopettanut" (joko eronnut tai valmistunut), niin opiskelija ei voi sen jälkeen tulla enää läsnä-tilaiseksi, vaan pitää tehdä opiskelijalle uusi rekisterikortti ja uusi opiskeluoikeus.
- Rahoitusmuoto: Opiskeluoikeuden tilan mukana lähetetään aina rahoitusmuoto, jos "tila" kerryttää opiskelijavuosilaskentaa. TUVA-koulutuksen rahoitusmuodoiksi hyväksytään 1, 6 tai 10.
- Myös lomajaksoille ja valmistumiselle täytetään rahoitusmuoto.
- Väliaikaiselle keskeytykselle ei tarvi täyttää rahoitusmuotoa.
- Koskeen voi siirtää myös neljää viikkoa lyhyemmät lomajaksot, jos haluaa.
- Primuksen versiosta 4.62.10 lähtien Koskeen ei siirretä opiskeluoikeusjaksoja, jotka on merkitty alkamaan yli 90 päivää tulevaisuudessa (OPH:n tiedote koulutuksen järjestäjille 10/2020). Tulevaisuudessa alkavia opiskeluoikeusjaksoja, esim. lomia, voi edelleen kirjata Primukseen, mutta yli 3 kk päähän tulevaisuuteen kirjattuja ei huomioida Koski-siirrossa.
Järjestämislupa
Järjestämislupa siirretään kentästä Järjestämislupa (TUVA) sen mukaan, mikä kolmesta vaihtoehdosta kenttään on valittu. Vaihtoehdot ovat: Ammatillisen koulutuksen järjestämislupa (TUVA), Lukiokoulutuksen järjestämislupa (TUVA) ja Perusopetuksen järjestämislupa (TUVA). Kentän voi vaihtoehtoisesti täyttää myös Luokat- tai Koulun tiedot -rekisterissä. Primuksen Koski-siirto tutkii järjestämislupa-tietoa ensisijaisesti opiskelijan kortilta, toissijaisesti luokalta ja viimeiseksi Koulun tiedoista.
Diaarinumero
Diaarinumero on koulutuksen perusteiden määräyksen diaarinumero. Diaarinumero syötetään Diaarinumero-kenttään joko Opiskelijat-, Luokat- tai Koulun tiedot -rekisterissä. Koski-siirto etsii kyseistä tietoa edellä mainitussa järjestyksessä. TUVA-koulutuksen diaarinumero on OPH-1488-2021 ja se löytyy esimerkiksi ePerusteista. Diaarinumeroa ei kuitenkaan täytetä Koulun tiedot -rekisteriin, koska yleensä koulussa on muitakin kuin TUVA-opiskelijoita, joilla on eri diaarinumero.
Huom. Vaikka TUVA-koulutus ei ole tutkinto, voi TUVA-koulutuksen hakea Tutkinnot-rekisteriin Primuksen valmiilla tiedonsiirrolla, jolloin mukana tulee tarpeelliset tiedot, mm. diaarinumero tallentuu kenttään OPH:n määräys/Dnro. Opiskelijarekisterissä voi silloin täyttää Tutkinto-kenttään tämän "tutkinnon/koulutuksen", jolloin diaarinumero otetaan ensisijaisesti Tutkinnot-rekisteristä.
Opetuskieli
Ensisijaisesti opiskelijarekisterin Opetuskieli-kentästä, toissijaisesti opiskelijan koululta Koulun tiedot-rekisteristä Opetuskieli-kentästä.
TUVA-koulutuksen opiskeluoikeuden lisätiedot siirtyvät Järjestämislupa (TUVA) -kenttään valitun vaihtoehdon perusteella. Jos päävastuullinen koulutuksen järjestäjä on ammatillinen, siirtyy pääosin samat lisätiedot kuin ammatillisessa koulutuksessa, jos lukio, siirtyy lukion lisätiedot ja peruskoulun lisätiedot siirtyvät, jos järjestävä taho on peruskoulu. Huom. Ihan kaikkia samoja lisätietoja ei TUVA-koulutuksessa ole, mitä muissa opiskeluoikeuksissa.
Katso lisätietoja ja esimerkkejä OPH:n Koski-ohjeesta.
Kaikille yhteiset opiskeluoikeuden lisätiedot järjestävästä tahosta riippumatta
Maksuttomuus
1.8.2021 alkaen Koskeen siirretään tieto opintojen maksuttomuudesta. Tiedot täytetään opiskelijarekisterissä Maksuttomuus-taulukkoon Maksuttomuusjakso alkaa- kenttään. Maksuttomuusjakso päättyy -kenttää ei lähtökohtaisesti täytetä. Ainoastaan, jos opiskelu on välillä maksullista, niin vain silloin täytetään myös Maksuttomuusjakso päättyy -kenttä.
(Huom. Jos opiskelu on välillä maksullista, niin tieto maksullisesta jaksosta siirtyy sen perusteella, että Maksuttomuusjakso päättyy -kenttä on täytetty. Maksullisen jakson alkamispäivä on edellä mainittua päivämäärää seuraava päivä.)
Oikeutta maksuttomuuteen pidennetty
Jos oikeutta maksuttomaan opiskeluun on pidennetty, täytetään tiedot opiskelijarekisterin kenttiin Oikeutta maksuttomuuteen pidennetty alkaa ja Oikeutta maksuttomuuteen pidennetty päättyy. Tieto siirtyy, jos sekä alkaa että päättyy -kentät on täytetty samalle riville.
Pidennetty päättymispäivä
Jos opiskelijalle on myönnetty erityisen syyn vuoksi suoritusaikaan pidennystä, rastitaan Primuksesta Pidennetty päättymispäivä -kenttä. (Kentän nimi aiemmin Pidennetty päättymipäivä (lukio).)
Ulkomaanjaksot
Ulkomaanjaksot ilmoitetaan TUVA-koulutuksessa ajanjaksoina:
- Ensisijaisesti siirretään Opiskelijarekisterin Opiskelija-/Harjoitteluvaihtotaulukon Vaihto alkaa, Vaihto päättyy, Vaihdon lisätietoja ja Kohdemaa -kenttien tiedot. Jos Vaihdon tila -kentässä on vaihtoehto "Peruuntunut", ei ulkomaanjaksoa siirretä.
- Toissijaisesti Työpaikalla järjestettävä koulutus -rekisterissä täytetään Vaihto alkaa, Vaihto päättyy, Vaihdon lisätietoja ja Kohdemaa. Kohdemaalle tulee olla täytettynä Numero (ISO 3166) -kenttä Maat ja valtiot -rekisterissä. Kun kohdemaa on eri kuin Suomi, kuntakoodiksi siirtyy aina "200-ulkomaat" -tieto, koska ulkomaisilla kunnilla ei ole vastaavia kuntanumeroita kuin Suomen kunnilla.
Sisäoppilaitosmuotoinen majoitus
Ilmoitetaan ajanjaksot:
- Ensisijaisesti Hakemukset ja päätökset -rekisterin Majoituksen alkamispäivä, Majoituksen päättymispäivä jos Majoituksen tyyppi=Sisäoppilaitosmajoitus. Pitää olla tehtynä koulun päätös asuntola-asumisesta eli Päätös (koulu) -kenttä täytettynä. Myös arkistoidut majoitusjaksot siirtyvät Koskeen.
- Toissijaisesti Opiskelijat-rekisterin Asumishistoria-taulukosta ajanjaksot, jos Asumisen tyyppi=Sisäoppilaitosmajoitus.
Lisätiedot, jos järjestävä taho on ammatillinen koulutuksen järjestäjä
Majoitus
- Ensisijaisesti Hakemukset ja päätökset -rekisterin Majoituksen alkamispäivä, Majoituksen päättymispäivä, jos Majoituksen tyyppi= Muu majoitus. Pitää olla tehtynä koulun päätös asuntola-asumisesta eli Päätös (koulu) -kenttä täytettynä.
- Toissijaisesti Opiskelijat-rekisterin Asumishistoria-taulukosta ajanjaksot, jos Asumisen tyyppi=Muu majoitus.
Vaativan erityisen tuen yhteydessä järjestettävä majoitus
- Samoin kuin kohdassa "Majoitus" paitsi Majoituksen tyyppi=Vaativan erityisen tuen majoitus, toissijaisesti opiskelijarekisteristä Asumisen tyyppi=Vaativan erityisen tuen majoitus.
Erityinen tuki
Erityinen tuki ilmoitetaan ajanjaksoina:
Pedagogiset asiakirjat -rekisterissä Tuen alkamispäivä ja Tuen päättymispäivä. Lisäksi täytetään kenttä Asiakirjalaji, johon valitaan "Erityisen tuen suunnitelma".
Vaativan erityisen tuen erityinen tehtävä
Pedagogiset asiakirjat -rekisterissä Tuen alkamispäivä ja Tuen päättymispäivä. Lisäksi täytetään kenttä Asiakirjalaji, johon valitaan "Vaativan erityisen tuen suunnitelma".
Vammainen ja avustaja/vaikeimmin kehitysvammainen
Ilmoitetaan ajanjaksona:
Pedagogiset asiakirjat -rekisterin kenttä Vaativan erityisen tuen lisäluokitus=Vaikeasti vammainen. Lisäksi Asiakirjalaji-kentässä tulee olla "Vaativan erityisen tuen suunnitelma" -vaihtoehto kyseisellä pedagogisella asiakirjalla. Toinen vaihtoehto on Vaativan erityisen tuen lisäluokitus -kentän vaihtoehto Vammainen ja avustaja.
Osa-aikaisuusjaksot
Ilmoitetaan ajanjaksoina:
Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärä-taulukosta Osa-aikaisuusprosentti-kentästä lukuarvo ja ajanjaksot samalta riviltä Pvm alkaen tunteja ja Pvm saakka tunteja -kentistä.
Vankilaopetuksessa
Ilmoitetaan ajanjaksoina:
Opiskelijarekisterin kentät Vankilaopetuksessa alkaen, Vankilaopetuksessa päättyen.
Koulutusvienti
Tieto siirtyy, jos opiskelijarekisterin kenttä Koulutusvienti on rastittu.
Nämä lisätiedot vain, jos järjestäjänä peruskoulu
Vammainen
Tieto vammaisuudesta siirtyy ensisijaisesti Opiskelijat-rekisterin Vammaisuudet-taulukosta. Valittavat vaihtoehdot Vammaisuudet-kentässä ovat samat kuin Koskessa olevat vaihtoehdot:
- Muu kuin vaikeimmin kehitysvammainen
- Vaikeimmin kehitysvammainen
Vammaisuusjakson aloituspäivä katsotaan Vammaisuuden alkupvm -kentästä ja vammaisuuden aste Vammaisuudet-kentästä samalta riviltä. Loppupäivä siirretään, jos se on täytetty Vammaisuuden loppupvm-kenttään.
Toissijaisesti tieto vammaisuudesta siirtyy Opiskelijat-rekisterin Vammaisuus-kentästä. Huomioi, että tällöin ei voi määritellä vammaisuuden ajanjaksoa, vaan aloituspäivä siirtyy opiskeluoikeuden aloituspäivästä (käytännössä Opiskelijat-rekisterin Kouluuntulopäivä-, Perusopetuksen alkamispäivä- tai Aloituspäivä-kentästä) ja loppupäivää ei siirretä silloin ollenkaan.
Kuljetusetu
Koulukuljetuksen aikajaksojen Koskeen siirtymistä varten tulee rastia kenttä Kuljetusetu. Oppilaan kuljetusetujakso siirretään Opiskelijat-rekisterin kentistä:
- Kuljetuksen alkupäivä (pakollinen)
- Kuljetuksen päättymispäivä
Koulukoti
Oppilaan koulukotijakso siirretään Opiskelijat-rekisterin kentistä:
- Koulukotijakso alkaa
- Koulukotijakso päättyy
Erityinen tuki
Erityisen tuen jakso alkaa, kun oppilaalle kirjataan Hakemukset ja päätökset -rekisteriin erityisen tuen päätös, johon on täytetty alla olevat kentät. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
- Päätös (virasto) tai Päätös (koulu)*
- Erityisen tuen päätös*
- Alkamispvm*
- Päättymispvm (jos tiedossa)
KOSKI-palveluun voidaan siirtää useampi erityisen tuen jakso, joten jos oppilaalle kirjataan uusi erityisen tuen päätös, katsotaan edellinen erityisen tuen jakso päättyneeksi ja aloitetaan uusi jakso uudella alkamispäivämäärällä.
Suoritukset siirtyvät seuraavasti:
Kurssit/Opetustarjonta-rekisteri
Täytä tai tarkista, että kaikille koulutuksen osille löytyy KOSKI-tunniste. Koski-koodit löytyvät täältä.
Valinnaisten opintojen alapuolelle mahdollisesti siirtyville alikursseille siirretään nimi ensisijaisesti suoritusruudun Kurssin nimi -kentästä, toissijaisesti opiskelijakohtaisista kurssitiedoista, kolmanneksi opsi-kohtaisista kurssitiedoista ja viimeiseksi Kurssit/Opetustarjonta-rekisterin Nimi- tai Nimi kieli huomioiden -kentästä.
Kurssityypit-rekisteri
Koulutuksen osien kurssityypille täytetään Kurssityypit-rekisterissä Kurssityypin taso -kenttään "Tutkinnon osa" tai "Aine". Koskeen siirtyy vain koulutuksen osat. Poikkeuksena Valinnaiset opinnot -koulutuksen osa (KOSKI-tunniste=104), jonka alapuolelle voi siirtää myös alemman tason opintoja. Näiden Kurssityypin taso -kentässä tulee olla silloin "Jakso" tai "Kurssi".
Arviointi
Suoritus siirtyy Koskeen, kun koulutuksen osa on arvioitu Hyväksytty-arvosanalla. Arvosanoille tulee olla täytetty KOSKI-arvosana-kenttään Kosken koodiston mukainen koodiarvo. Arvosanojen lisäksi arviointipäivät siirtyy suoritusruudun Päivämäärä-kentästä. Jos suoritusvälilehtiä on useampi, siirtyy jatkossa kaikki välilehdet Koskeen ja näkyy Koski-näkymässä arvosanahistoriana. Koskee lähinnä tilanteita, joissa on arvioitu numeroarvosanoilla ja opiskelija on esimerkiksi korottanut jotain suoritusta.
Laajuus
TUVA:n koulutuksen osien laajuus siirtyy Opintoviikkoja-kentästä. Sitä ei kuitenkaan voi kirjata suoraan Kurssit/Opetustarjonta-rekisteriin, koska koulutuksen osille on ePerusteissa määritelty ns. vaihteluväli, esim. 2-10 viikkoa. Opiskelijoiden suorittama laajuus vaihtelee, jolloin kunkin suorittama henkilökohtainen laajuus kirjataan suoraan suoritukseen. Laajuus siirtyy opiskelijan opsin suoritusruudussa olevasta Opintoviikkoja-kentästä kullekin koulutuksen osalle.
Suorituskieli
Opiskelijan suorituskieli siirretään Primuksesta Opetuskieli-kentästä ensisijaisesti Opiskelijat-rekisteristä ja toissijaisesti Koulun tiedot -rekisteristä.
Vahvistaminen
TUVA-koulutuksen vahvistus siirtyy Koskeen, kun opiskelijalle täytetään Valmistumispäivä tai opiskelijatyöpäivälaskennan taulukosta löytyy rivi, jossa Opiskeluoikeuden tilat -kentässä on "Valmistunut" ja samalla rivillä Opiskeluoikeusjakso alkaa -kentässä on (valmistumis)päivämäärä. Lisäksi Todistusten/arviointien jakopäivät -taulukossa tulee olla rivi, jossa Todistuslajit-kentässä on "31 todistus suoritetuista koulutuksen osista" ja Todistusten päiväykset -kentässä päiväys samalla rivillä. Näistä vahvistukseksi siirretään viimeisin rivi, jossa todistuslaji on "31 todistus suoritetuista koulutuksen osista". (Opiskelijan pyynnöstä hän on voinut saada saman todistuksen jo aiemmin ennen valmistumistaan.)
Suorituksen vahvistajaksi siirretään
- Ensisijaisesti Todistusten/arviointien jakopäivät- taulukosta Todistuksen allekirjoittaja (opettaja) /Todistuksen allekirjoittaja (henkilökunta)/ Todistuksen allekirjoittaja (tekstinä)- ja Todistuksen allekirjoittajan titteli -kenttien tiedot.
- Toissijaisesti vahvistaja siirretään Luokat-rekisterin Todistuksen allekirjoittaja ja Todistuksen allekirjoittajan titteli -kentistä.
- Kolmanneksi siirretään Yksiköt-rekisteristä Yksikön johtaja ja Yksikön johtajan titteli.
- Viimeisenä siirretään Koulun tiedot -rekisteristä Rehtori/koulun johtaja ja Rehtorin titteli, jos edellä mainitut kentät ovat tyhjät.
TUVA-opiskeluoikeus luodaan päävastuullisen koulutuksen järjestäjän Primukseen. Jos opiskelija suorittaa vain paikallisia TUVA-opintoja eikä korota perusopetuksen arvosanoja tai suorita lukio- tai ammatillisia opintoja, hänellä on vain yksi TUVA-opiskeluoikeus. Päävastuullinen koulutuksen järjestäjä siirtää Koskeen koko TUVA-opiskeluoikeuden. Ammatillisen koulutuksen järjestäjän ollessa kyseessä, laaditaan opiskelijalle myös HOKS ja siirretään tiedot eHOKS-palveluun.
Mutta jos TUVA-opiskelija valitsee perusopetuksen, lukion tai ammatillisen koulutuksen opintoja, hänelle tehdään rinnakkainen opiskeluoikeus ko. koulutukseen tai koulutuksiin siinä oppilaitoksessa, jossa hän näitä opintoja suorittaa ja josta mahdollinen opintosuoritusote tai todistus kirjoitetaan. Myös tämä toinen oppilaitos siirtää tiedot Koskeen näistä suoritettavista opinnoista. Rinnakkainen opiskeluoikeus tehdään heti opintojen alettua ko. oppilaitoksessa ja tiedot siirretään Koskeen, vaikkei mitään varsinaisia suorituksia tulisi. Koskessa ei tehdä linkityksiä TUVA:n pää- ja rinnakkaisten opiskeluoikeuksien välille.
Rinnakkaisen opiskeluoikeuden tyyppi riippuu siitä, mitä TUVA-opiskelija aikoo suorittaa:
- Perusopetukseen luodaan nuorten tai aikuisten perusopetuksen aineopiskelijan opiskeluoikeus
- Lukio-opintoihin luodaan lukion aineopiskelijan opiskeluoikeus
- Ammatillisiin opintoihin luodaan kyseisiin opintoihin tarvittava ammatillinen opiskeluoikeus (esim. osatutkintotavoitteinen suoritus tai tutkinnon osaa pienempi kokonaisuus)
Rinnakkaisiin opiskeluoikeuksiin luodaan ko. koulutusta vastaava opetussuunnitelma. Opsiin valitaan vain ne opinnot, joita TUVA-opiskelija korottaa tai suorittaa.
Päävastuullinen TUVA-koulutuksen järjestäjä kirjaa opiskelijan muissa koulutusmuodoissa suorittamat viikot myös TUVA-opiskeluoikeudelle. Suoritettujen opintojen laajuus muunnetaan viikoiksi TUVA-opiskeluoikeuden kirjauksiin, jos laajuus on ollut esim. osaamispisteinä. Laajuus katsotaan opiskelijan saaman ohjauksen ja opetuksen pohjalta ja suoritukset arvioidaan Hyväksytty- tai Hylätty-arvosanalla vastaaviin TUVA-koulutuksen osiin.
EHOKS
Ammatillisten koulutuksen järjestäjien pitää lisäksi siirtää eHOKS-tiedot, josta on oma ohje. Opiskelijalle muodostuu kaksi HOKS:a, jos sekä päävastuullinen TUVA-koulutuksen järjestäjä että rinnakkainen opiskeluoikeus on ammatillinen. Rinnakkainen ammatillinen opiskeluoikeus ja pääopiskeluoikeus linkitetään eHOKS-palvelussa. Linkitys tehdään siten, että pääopiskeluoikeuden rekisterikortilla oleva Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) -kentän tieto tallennetaan opiskelijan rinnakkaisen ammatillisen opiskeluoikeuden rekisterikortille. Tätä varten on opiskelijarekisterissä kenttä Liittyy TUVA-opiskeluoikeuteen. Katso lisää eHOKS-siirto-TUVA -ohjeesta.