Koski - perusopetus
Päivitetty viimeksi: 5.12.2024
Opetushallituksen ohjeistus siitä, mitä tietoja nuorten perusopetuksen opiskeluoikeuksien osalta on siirrettävä KOSKI-palveluun, löytyy täältä: Opetushallituksen palvelukokonaisuus - Koski - Nuorten perusopetuksen opiskeluoikeuksien tiedot
Ohjeessa on kuvat Kosken näkymästä ja tekstissä on kerrottu, mihin tieto täytetään Primuksessa, jotta se siirtyy Koskeen. Esimerkit ovat keksittyjä ja samalle opiskelijalle on kirjattu normaalitilanteesta poiketen mahdollisimman paljon tietoja, jotta on saatu esimerkit Kosken näkymään. Ohje koskee perusopetuksen Koski-siirtoa.
Vinkki! Primuksen versiosta 4.64.16.1 lähtien perusopetuksen oppilaan tiedot tallentuvat Vuosiluokat- ja Vuosiluokkasuoritukset-rekistereihin. Kyseisen version jälkeisen ensimmäisen Koski-siirron yhteydessä Primus myös hakee aiempien vuosiluokkien tiedot Koskesta näihin uusiin rekistereihin. Mahdolliset korjaukset oppilaan Koski-tietoihin tehdään jatkossa ko. rekistereihin. Muuten Koski-siirto toimii kuten ennenkin. Katso lisää Vuosiluokkahistoria-ohjeesta.
Opiskelijat-rekisterissä täytetään opiskelijalle seuraavat perustiedot:
- Sukunimi
- Etunimet
- Kutsumanimi (Jos kutsumanimi ei ole kumpikaan virallisista etunimistä, siirtyy Koskeen etunimistä ensimmäinen)
- Henkilötunnus Huom. Jos oppilaalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voi Koski-pääkäyttäjä luoda oppilaalle oppijanumeron Opintopolussa. Oppijanumero syötetään Primuksessa Oppijanumero-kenttään. Jos henkilö myöhemmin saa suomalaisen henkilötunnuksen, se tulee lisätä Primukseen Henkilötunnus-kenttään ja Kurreen Opiskelijat-välilehdelle sekä henkilöön Opintopolun oppijanumerorekisterissä (kts. tarkempi ohje).
- Opiskelijalaji (Opiskelijalajilla määritellään siirretäänkö oppilas ylipäätään Koski-palveluun. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan Huomioi Koski-siirrossa -kenttä niille lajeille, jotka halutaan siirtää Koskeen. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan kenttä Testiopiskelijalaji niille opiskelijalajeille, joita ei siirretä Kosken tuotantokantaan.)
Kun opiskelija siirretään ensimmäisen kerran onnistuneesti Koskeen, palautuu opiskelijan yksilöivä tunniste Primuksen Oppijanumero-kenttään. Jatkossa tätä tunnistetta käytetään Koski-siirrossa oppilaan ensisijaisena yksilöivänä tunnisteena henkilötunnuksen sijaan.
Oppilaitos
Jokaisella oppilaitoksella on oma yksilöivä tunniste, joka täytetään Koulun tiedot -rekisterissä Oppilaitoksen tunniste Opintopolkuun -kenttään. Oppilas siirtyy sen oppilaitoksen tunnisteella, joka oppilaalla on Opiskelijat-rekisterin Koulu-kentän 1. rivillä.
Diaarinumero
Diaarinumero on opetussuunnitelman perusteiden määräyksen diaarinumero. Diaarinumero syötetään Diaarinumero-kenttään joko Opiskelijat-rekisterissä, Luokat-rekisterissä tai Koulun tiedot -rekisterissä. Koski-siirto etsii kyseistä tietoa edellä mainitussa järjestyksessä. Perusopetuksen opetussuunnitelman diaarinumero löytyy ePerusteista.
Opiskeluoikeuden tyyppi
Opiskeluoikeuden tyyppi valitaan Opiskeluoikeuden tyyppi (Koski) -kenttään joko Opiskelijat-, Luokat- tai Koulun tiedot -rekisterissä. Koski-siirto etsii kyseistä tietoa edellä mainitussa järjestyksessä.
Yhdeltä opiskelijakortilta voidaan siirtää vain yksi opiskeluoikeus eikä opiskeluoikeuden tyyppiä voida vaihtaa ensimmäisen Koski-siirron jälkeen. Jos opiskeluoikeuden tyyppi on ollut virheellinen, tulee opiskeluoikeus ensin mitätöidä Koskessa ja siirtää opiskeluoikeus uudestaan uudella opiskeluoikeuden tyypillä.
Opiskeluoikeuden tunniste
Kun opiskeluoikeus siirretään ensimmäisen kerran onnistuneesti Koskeen, palautuu opiskeluoikeuden yksilöivä tunniste (oid) Primuksen Opiskelijat-rekisteriin Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) - kenttään.
Opiskeluoikeuden alkamispäivä
Opiskeluoikeuden alkamispäivä täytetään yhteen alla olevista kentistä. Alkamispäiväksi merkitään se päivä, jolloin opiskeluoikeus on todellisuudessa alkanut kyseisessä koulussa, ettei päivämääriin tule päällekkäisyyksiä mahdollisen edellisen koulun kanssa. Primus siirtää Koskeen alkamispäiväksi sen päivämäärän, jonka se löytää ensimmäisenä alla olevan järjestyksen mukaisesti:
- Kouluuntulopäivä
- Aloituspäivä
- Perusopetuksen alkamispäivä
Jos oppilas aloittaa kesken lukuvuoden, niin myös vuosiluokan aloituspäivä katsotaan yllä olevista kentistä mainitussa järjestyksessä.
Jos opiskeluoikeusjaksot täytetään moniriviseen Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon, ei yksirivisiä aloituspäivä-kenttiä ole pakko täyttää.
Lukukausikohtaista läsnäolotaulukkoa (kentät Lukuvuosi, Kevät 20.1., Syksy 20.9. ja Selite) ei saa täyttää, koska siitä siirtyy Koskeen virheellisiä päivämäärätietoja.
Koski-siirrossa ei huomioida opiskeluoikeusjaksoja, jotka on merkitty alkamaan yli 90 päivää tulevaisuudessa.
Huom. Jos oppilas vaihtaa oppilaitosta saman koulutustoimijan sisällä, tulee oppilaalle luoda uusi opiskeluoikeus Koskeen.
Primuksen versioon 4.64.48.1 on lisätty uudet funktiot, joiden avulla voi helpommin hakea oppilaita opiskeluoikeuden alkamis- tai päättymispäivien perusteella. Funktiot löytyvät opiskelijarekisterin Haku-toiminnosta kohdasta Muut fuktiot: Opiskeluoikeuden alkamispäivä ja Opiskeluoikeuden päättymispäivä. Funktiot päättelevät päivämäärät samoista kentistä kuin mitä Koski-siirto huomioi, mutta hakuun ei tarvitse siis eritellä kaikkia eri kenttiä vaan riittää, että hakee funktioiden avulla. Esimerkiksi halutaan hakea kaikki 1.8.2024 jälkeen aloittaneet oppilaat, niin haku Opiskeluoikeuden alkamispäivä>1.8.2024 tuo esille ne oppilaat, joiden alkamispäivä on 1.8.2024 jälkeen riippumatta siitä, mihin ylläolevasta kolmesta aloituspäiväkentästä se on kirjattu.
Luokka-aste
Luokka-aste/vuositaso -kenttään täytetään oppilaan sen hetkinen luokka-aste. Luokka-aste voidaan täyttää myös Luokat-rekisteriin.
Luokka
Oppilaan luokka täytetään opiskelijarekisterin Ryhmä/Luokka-kenttään.
Aloittanut ennen oppivelvollisuutta
- Siirretään Koskeen, kun Opiskelijat-rekisterissä on rastittu Aloittanut ennen oppivelvollisuutta -kenttä
Pidennetty oppivelvollisuus
Tieto pidennetystä oppivelvollisuudesta siirretään Hakemukset ja päätökset -rekisteristä, jossa on täytetty vähintään seuraavat kentät:
- Päätös (virasto) tai Päätös (koulu)
- Alkamispvm
- Pidennetty oppivelvollisuus
Pidennetyn oppivelvollisuuden alkamisaika siirretään ensimmäiseltä päätökseltä, jossa on rastittu Pidennetty oppivelvollisuus -kenttä. Mahdollinen päättymispäivä siirretään viimeisimmältä päätökseltä, jossa on rastittu Pidennetty oppivelvollisuus -kenttä ja täytetty Päättymispvm-kenttä.
Pidennetyn oppivelvollisuuden yhteydessä on siirrettävä tieto vammaisuuden asteesta. Tieto siirtyy Opiskelijat-rekisterin Vammaisuudet-taulukosta, johon täytetään ainakin Vammaisuuden alkupvm ja vammaisuuden aste kenttään Vammaisuudet. Katso tarkempi ohje alempaa kohdasta Vammaisuus.
Pidennetty oppivelvollisuus tarvitsee aina myös erityisen tuen päätöksen. Tarkista että tämäkin on tehty.
Joustava perusopetus
Tieto joustavasta perusopetuksesta siirretään Koskeen Hakemukset ja päätökset -rekisteristä. Oppilaalta tulee löytyä päätös, jossa on täytetty vähintään seuraavat kentät:
- Päätös (virasto) tai Päätös (koulu)
- Alkamispvm
- Joustavassa perusopetuksessa (JOPO)
Jos pidennetty oppivelvollisuus- tai joustava perusopetus -jakso on alkanut ennen opiskeluoikeuden alkamispäivää, siirretään Koskeen näiden jaksojen alkamispäiväksi opiskeluoikeuden alkamispäivä. Jos taas jaksot ovat päättyneet ennen opiskeluoikeuden alkamispäivää, ei ko. tietoja siirretä Koskeen ollenkaan uuden opiskeluoikeuden yhteydessä. Tämä koskee lähinnä tilanteita, joissa oppilaan rekisterikortti on kopioitu koululta toiselle.
Tehostettu tuki ja erityinen tuki
Näiden ajanjaksojen siirtyminen Koskeen on kerrottu alempana ohjeessa, otsikon Tehostettu ja erityinen tuki alla.
Vuosiluokkiin sitomaton opiskelija
Vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa oleville opiskelijoille rastitaan Opiskelijat-rekisterissä Vuosiluokkiin sitomaton opetus -kenttä. Oppilaan suoritukset kirjautuvat Koskeen samalla lailla kuin vuosiluokan mukaan opiskelevilla oppilailla.
Ulkomailla opiskelu
Tieto siitä, että opiskelija opiskelee ulkomailla, siirretään Opiskelijat-rekisterin kentistä:
- Opiskelija ulkomailla alkaen
- Opiskelija ulkomailla päättyen
Yllä olevien kenttien lisäksi opiskeluoikeuden tila tulee siirtää Koskeen ulkomailla olon ajaksi tilapäisesti keskeytyneenä, eli täytetään myös seuraavat kentät:
- Tilapäisen kesk.alkupäivä
- Tilapäisen kesk.päättymispäivä
Jos oppilaalle ei ole vielä siirretty mitään tilajaksoa Koskeen ja hän jää keskeytykselle ennenkuin koulu edes alkaa, voi opiskeluoikeuden ensimmäiseksi tilaksi siirtää Koskeen "Väliaikaisesti keskeytynyt". Tällaisessa tilanteessa opiskeluoikeusjaksot tulee täyttää Primuksessa Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärä -taulukkoon, kentät Opiskeluoikeusjakso alkaa ja Opiskeluoikeuden tilat ->Väliaikaisesti keskeytynyt -vaihtoehto.
Kotiopetus
Oppilaan kotiopetusjaksot siirretään Koskeen Opiskelijat-rekisterin kentistä:
- Ensisijaisesti Kotiopetuksen alkupäivä ja Kotiopetuksen päättymispäivä (täytetään jos tiedossa)
- Toissijaisesti Opiskelija kotiopetuksessa alkaen ja Opiskelija kotiopetuksessa päättyen (täytetään jos tiedossa)
Kotiopetusjaksot siirtyvät ensisijaisesti monirivisistä kentistä, mutta jos ne ovat tyhjät, tieto siirtyy yksirivisistä kentistä. Jos kuitenkin aiemmin on kirjattu kotiopetusjakso yksirivisiin kenttiin ja opiskelijalle tulee myöhemmin muitakin kotiopetusjaksoja, niin aiemman jakson päivämäärät tulee siirtää ensin monirivisiin kenttiin ja sen jälkeen kirjataan uusien kotiopetusjaksojen päivämäärät samaan moniriviseen taulukkoon. Näin aiempi tieto ei häviä Koskesta.
Kotiopetuksessa oleva oppilas tulee siirtää hänelle määrätyn valvovan koulun oppilaana Koskeen, joten oppilaalla tulee olla Opiskelijat-rekisterin Koulu-kentän 1.rivillä kyseinen valvova koulu. Jotta kotiopetuksessa olevat oppilaat erotetaan muista koulun oppilaista, kannattaa heitä varten luoda oma luokka ja opiskelijalaji.
Kotiopetusoppilaat voivat suorittaa ja saada todistuksia erityisessä tutkinnossa, eivät vuosiluokittain.
Kotiopetuksessa lukuvuoden päättyessä olevalle oppilaalle ei siirretä Koskeen vuosiluokan suoritusta ollenkaan. Silloin ei myöskään vuosiluokkahistoriatoiminto muodosta rekisterikorttia Vuosiluokat-rekisteriin siltä ajalta, kun oppilas on kotiopetuksessa. Oppilas tulkitaan Koski-siirrossa kotiopetusoppilaaksi lukuvuoden päättyessä, jos Kotiopetuksen alkupäivä -kentän päivämäärä on aiempi kuin Koulun tiedot -rekisterin Lukuvuosi päättyy -päivämäärä eikä oppilaalle ole täytetty Kotiopetuksen päättymispäivä -kenttää. Jos oppilaalla on useita kotiopetusjaksoja samana lukuvuonna, muista täyttää myös päättymispäivät aiemmille jaksoille.
Jos oppilas on siirtynyt kotiopetukseen kesken lukuvuoden ja hänelle on ehtinyt muodostua vuosiluokan suoritusvälilehti Koskeen, niin se tulisi poistaa Koskesta.
Kuljetusetu
Koulukuljetuksen aikajaksojen Koskeen siirtymistä varten tulee rastia kenttä Kuljetusetu. Oppilaan kuljetusetujakso siirretään Opiskelijat-rekisterin kentistä:
- Kuljetuksen alkupäivä (pakollinen)
- Kuljetuksen päättymispäivä
Sisäoppilaitosmainen majoitus
Sisäoppilaitosmaisen majoituksen jakso siirretään ensisijaisesti oppilaan koulun päätöksiltä, joilla on Majoituksen tyyppi -kentässä "Sisäoppilaitosmajoitus". Jakson alkamis- ja päättymispäivät siirretään päätöksen kentistä Majoituksen alkamispäivä ja Majoituksen päättymispäivä. Myös arkistoidut majoitusjaksot siirtyvät Koskeen.
Toissijaisesti siirretään Opiskelijat-rekisterin Asumishistoriataulukosta, jossa Asumisen tyyppi on "Sisäoppilaitosmajoitus". Jakson alkamis- ja päättymispäivät katsotaan taulukon kentistä: Asuminen, aloituspäivät ja Asuminen, lähtöpäivät.
Koulukoti
Oppilaan koulukotijakso siirretään Opiskelijat-rekisterin kentistä:
- Koulukotijakso alkaa
- Koulukotijakso päättyy
Vammaisuus
Tieto vammaisuudesta siirtyy ensisijaisesti Opiskelijat-rekisterin Vammaisuudet-taulukosta. Valittavat vaihtoehdot Vammaisuudet-kentässä ovat samat kuin Koskessa olevat vaihtoehdot:
- Muu kuin vaikeimmin kehitysvammainen
- Vaikeimmin kehitysvammainen
Vammaisuusjakson aloituspäivä katsotaan Vammaisuuden alkupvm -kentästä ja vammaisuuden aste Vammaisuudet-kentästä samalta riviltä. Loppupäivä siirretään, jos se on täytetty Vammaisuuden loppupvm-kenttään. Vammaisuusjakso liittyy aina pidennettyyn oppivelvollisuuteen sekä pidennetty oppivelvollisuus vaatii myös erityisen tuen päätöksen. Molemmat tiedot on siis siirrettävä Koski-palveluun. Katso tarkemmat ohjeet pidennetyn oppivelvollisuuden osalta ylempää kohdasta Pidennetty oppivelvollisuus.
Jos vammaisuusjakso on alkanut ennen opiskeluoikeuden alkamista, Primus siirtää Koskeen vammaisuusjakson alkamispäiväksi ko. opiskeluoikeuden alkamispäivän. Jos vammaisuusjakso on jo päättynyt ennen opiskeluoikeuden alkamispäivää, ei vammaisuusjaksoa siirretä Koskeen ollenkaan. Nämä liittyvät tilanteisiin, joissa oppilaan rekisterikortti on kopioitu esim. alakoulusta yläkouluun.
Toissijaisesti tieto vammaisuudesta siirtyy Opiskelijat-rekisterin Vammaisuus-kentästä. Huomioi, että tällöin ei voi määritellä vammaisuuden ajanjaksoa, vaan aloituspäivä siirtyy opiskeluoikeuden aloituspäivästä (käytännössä Opiskelijat-rekisterin Kouluuntulopäivä-, Perusopetuksen alkamispäivä- tai Aloituspäivä-kentästä) ja loppupäivää ei siirretä silloin ollenkaan.
Koulun vaihtuminen saman koulutustoimijan sisällä
Jos oppilas vaihtaa oppilaitosta saman koulutustoimijan sisällä, tulee oppilaalle luoda uusi opiskeluoikeus Koskeen (OPH:n linjaus 1.8.2021 alkaen). Samoin toimitaan, jos vanha koulu lakkautetaan ja oppilaat siirtyvät uuteen kouluun. Aiemmin oli sallittua jatkaa saman opiskeluoikeuden päivittämistä uudessakin koulussa. Käytännössä muutos tarkoittaa, että koulun vaihtumisen yhteydessä ei voi siirtää oppilaan korttia uudelle koululle, vaan se on kopioitava.
- Kun koulu vaihtuu, vanha koulu täyttää oppilaan kortille Eropäivä-kenttään eropäivän. Tiedon tulee siirtyä Koskeen (opiskeluoikeuden tilana näkyy "Eronnut").
- Jos koulu vaihtuu kesken lukuvuoden, tulee oppilaan vanhan koulun opiskeluoikeudessa kuluvan vuosiluokan suorituksen tilana näkyä "kesken." Vuosiluokkaa ei vahvisteta.
- Jos koulu vaihtuu lukuvuoden päätyttyä, tulee oppilaan vanhan koulun opiskeluoikeudessa suoritetun vuosiluokan tilana näkyä "valmis". Vuosiluokka tulee vahvistaa normaalisti.
- Oppilaalle luodaan uuteen kouluun uusi rekisterikortti kopioimalla (ks. tarkempi ohje koulusiirroista). Huom. Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) -kentän tietoa ei saa kopioida, tai jos se kopioidaan, se tulee tyhjätä uudelta kortilta ennen kuin oppilaan tietoja siirretään Koskeen.
- Vanha koulu arkistoi oppilaan kortin (sen voi tehdä jo ennen uuden kortin luomista). Vanhoihin opiskeluoikeus- ja suoritustietoihin tulee voida palata myöhemmin, jos korjaustarvetta ilmenee.
- Kun oppilaan tietoja siirretään ensimmäistä kertaa uudelta koululta Koskeen, hänelle muodostuu sinne uusi opiskeluoikeus. Opiskeluoikeuden tulee alkaa siitä päivästä, kun oppilas on aloittanut uudessa koulussa. Uuden opiskeluoikeuden tunniste tallentuu siirron jälkeen oppilaan rekisterikortille Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) -kenttään.
Siirtymätilanteet saman koulun sisällä
Erilaisissa siirtymätilanteissa saman koulun sisällä jatketaan saman opiskeluoikeuden päivittämistä. Tämä tilanne on esim. yhtenäiskouluissa kun oppilas siirtyy 6. luokalta 7. luokalle tai kun oppilas siirtyy saman koulun sisällä oppiaineittain opetuksesta toiminta-alueittain opetukseen.
Jos oppilaiden kortit kopioidaan esim. 6. luokkalaisten siirtyessä 7. luokalle yhtenäiskoulussa, tulee koulun varmistaa, että oppilaan Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) -kentän tieto sekä opiskeluoikeuden aloituspäivä säilyvät alkuperäisinä.
Primuksen versiosta 4.63.6 lähtien ei enää siirretä tehostetun tuen jaksoja Koskeen. Linjaus on tullut OPH:n lakimiehiltä. Tuen vaiheiden kirjausta suositellaan kuitenkin jatkamaan alla olevan mukaisesti Primukseen. Tiedot tehostetusta tuesta ei jatkossa siirry, vaikka niitä on kirjattu Primukseen. Erityinen tuki siirtyy edelleen Koskeen.
Koskeen siirtyy tieto siitä, jos opiskelijalle annetaan erityistä tukea, sekä annettavan tuen alkamispäivä. Päättymispäiväkin siirtyy, jos se on merkitty. Päättymispäivä siirtyy myös silloin, jos opiskelijan saaman tuen vaihe muuttuu. Tuen jaksot siirtyvät Koskeen aikajärjestyksessä vanhimmasta uusimpaan.
Tehostettu tuki
Tehostetun tuen alkaminen
Huom. Ei siirry Koskeen 4.11.2021 lähtien.
Tehostetun tuen jakso alkaa, kun oppilaalle on kirjattu Pedagogiset asiakirjat -rekisteriin pedagoginen arvio, jossa on täytetty vähintään seuraavat kentät:
- Asiakirjalaji: Pedagoginen arvio
- Siirto tuen vaiheeseen: Tehostettu tuki
- Tuen alkamispäivä
Tehostetun tuen päättyminen
Huom. Ei siirry Koskeen 4.11.2021 lähtien.
Tuen päättymispäivä -kenttään täytetään samalle pedagogiselle arviolle päättymispäivä, jos se on tiedossa. Jos kenttää ei ole täytetty, tieto tehostetun tuen päättymisestä määräytyy siinä vaiheessa, kun opiskelija siirtyy yleiseen tai erityiseen tukeen.
Jos opiskelija siirretään takaisin yleiseen tukeen, hänelle tehdään uusi pedagoginen arvio. Uudelle pedagogiselle arviolle täytetään vähintään seuraavat kentät:
- Asiakirjalaji: Pedagoginen arvio
- Siirto tuen vaiheeseen: Yleinen tuki
- Tuen alkamispäivä
Jos taas opiskelija siirretään erityiseen tukeen, hänelle tehdään erityisen tuen päätös Hakemukset ja päätökset-rekisteriin. Erityisen tuen päätöksen kenttämääritykset kerrottu alempana.
Riippumatta siitä, siirtyykö opiskelija yleiseen vai erityiseen tukeen, tehostetun tuen päättymispäiväksi tulee seuraavan tuen vaiheen alkamispäivää edeltävä päivämäärä, jos alkuperäiselle tehostetun tuen pedagogiselle arviolle ei ole täytetty Tuen päättymispäivä -kenttää.
Erityinen tuki
Erityisen tuen alkaminen
Erityisen tuen jakso alkaa, kun oppilaalle kirjataan Hakemukset ja päätökset -rekisteriin erityisen tuen päätös, johon on täytetty alla olevat kentät. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
- Päätös (virasto) tai Päätös (koulu)*
- Erityisen tuen päätös*
- Alkamispvm*
- Päättymispvm (jos tiedossa)
- Opetus toiminta-alueittain (rastitaan jos oppilas opiskelee toiminta-alueittain)
- Pidennetty oppivelvollisuus (rastitaan jos oppilaalle on tehty hallinnollinen päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta)
KOSKI-palveluun voidaan siirtää useampi erityisen tuen jakso, joten jos oppilaalle kirjataan uusi erityisen tuen päätös, katsotaan edellinen erityisen tuen jakso päättyneeksi ja aloitetaan uusi jakso uusilla tiedoilla.
Erityisen tuen päättyminen
Jos Päättymispvm-kenttä on täytetty samalle päätökselle, johon erityisen tuen jakson alkaminenkin on kirjattu, siirtyy myös päättymispäivä Koskeen.
Jos kenttää ei ole täytetty, tieto päättymispäivästä siirtyy Koskeen, jos oppilaalle kirjataan erityisen tuen lopettamispäätös. Lopettamispäätös on Hakemukset ja päätökset -rekisteriin kirjattu päätös, jolle on täytetty seuraavat kentät:
- Päätös (virasto) tai Päätös (koulu)
- Siirto tuen vaiheeseen: "Tehostettu tuki" tai "Yleinen tuki"
- Alkamispvm
Jos lopettamispäätökselle valitaan Siirto tuen vaiheeseen -kenttään "Tehostettu tuki", aloitetaan samalla lopettamispäätöksellä uusi tehostetun tuen jakso erityisen tuen jakson lopettamisen lisäksi. Jos taas kenttään on valittu "Yleinen tuki", lopettamispäätös päättää vain olemassa olleen erityisen tuen jakson.
Erityisen tuen päättymispäiväksi tulee Koskeen tehostetun tuen tai yleisen tuen alkamispäivää edeltävä päivämäärä.
Jos erityisen tuen jakso on alkanut ennen opiskeluoikeuden alkamista, siirtää Primus Koskeen tuen alkamispäiväksi opiskeluoikeuden alkamispäivän. Jos taas tuen jakso on päättynyt ennen opiskeluoikeuden alkamista, ei tietoa siirretä Koskeen ollenkaan.
Yleistä suoritusten siirtymisestä Koskeen
Oppilaan suoritustietoja siirretään Koskeen luokka-aste kerrallaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että siirrossa huomioidaan arvosanat niistä oppilaan opsin kursseista, joille on merkitty Kurssit-rekisterissä Luokka-aste -kenttään sama luokka-aste kuin oppilaalle on valittu Opiskelijat-rekisterin Luokka-aste/vuositaso -kenttään. Jos samasta aineesta on samalla luokka-asteella useampi kurssi, siirretään Koskeen arvosana sen perusteella, mikä on valittu ainetasolle Kurssit-rekisterissä Arvosanan laskeminen -kenttään, eli useimmiten viimeisen kurssin arvosana (arvosanan laskentaan huomioidaan vain kyseisen luokka-asteen kurssit). Oppimäärän suoritukselle eli Kosken Päättötodistus-välilehdelle siirretään ne oppiaineet, joiden alla on kurssisuorituksia 7.-9. luokkien kursseissa. Arvosana siirretään ainetasolta.
Kun vuosiluokan suoritus vahvistetaan lukuvuoden lopuksi, lukitaan arvosanat Koskeen ja luokaltasiirron jälkeen Koskeen siirretään taas uuden vuosiluokan suoritukset uudelle välilehdelle. Vuosiluokan alkamispäiväksi tulee Koulun tiedot -rekisterin Lukuvuosi alkaa -kentän päivämäärä ja vuosiluokan suorituksen vahvistuspäivämääräksi tulee Opiskelijat-rekisterin Vahvistuksen pvm.
Poikkeus 1: Jos oppilas aloittaa kesken lukuvuoden, tulee hänen vuosiluokan alkamispäiväksi joko Kouluuntulopäivä, Aloituspäivä tai Perusopetuksen alkamispäivä -kentän tieto eli sama kuin opiskeluoikeuden alkamispäivä kyseisessä koulussa.
Poikkeus 2: Vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa 9. luokan vahvistus katsotaan ensisijaisesti Valmistumispäivä-kentästä ja toissijaisesti Vahvistuksen vuosiluokka- ja Vahvistuksen pvm - kentistä.
Tiedot oppilaan vuosiluokista ja jokaisen vuosiluokan suorituksista tallentuvat Vuosiluokat- ja Vuosiluokkasuoritukset-rekistereihin. Näin esimerkiksi luokalle jäävän oppilaan tiedot hylätystä vuosiluokasta jäävät talteen. Samoin virheellisten Koski-tietojen korjaaminen on jatkossa helpompaa. Ota Opiskelijat-rekisterissä esille Vuosiluokat-kenttä ja asemoi se vahvistuskenttien lähelle. Tähän moniriviseen kenttään tallentuu automaattisesti tieto kaikista oppilaalle Vuosiluokat-rekisteriin muodostuvista rekisterikorteista.
Kurssityypit-rekisterin asetukset
Kurssityypit-rekisterissä täytettäviä kenttiä ovat:
- Kurssityypin taso: Valitaan kullekkin aineiden ja kurssien kurssityypille oikea vaihtoehto: "Aine" tai "Kurssi"
- Pakollinen: Rastitaan valtakunnallisten ja paikallisten pakollisten aineiden ja kurssien kurssityypeille
- Yksilöllistetty: Rastitaan yksilöllistetyille kurssityypeille
Jos kurssityypin tasoa ei ole määritelty, ei sen tyyppisiä aineita/kursseja huomioida Koski-siirrossa lainkaan.
Jos perusopetuksen taito- ja taideaineet on rakennettu opsiin väliainerakenteella, jätetään Kurssityypin taso -kenttä täyttämättä väliaineen kurssityypiltä.
Yhteishaun aineet -rekisterin asetukset
- Tarkista, että oppiaineille on täytetty tämän koodiston mukaiset koodit Yhteishaun aineet -rekisterin Koodi-kenttään.
- Muuta Kurssit-rekisterin kenttäeditorissa Yhteishaun aine -kentän näkymä sellaiseksi, että siinä näkyy Koodi&Oppiaine. (Valitse Ylläpito / Kenttäeditori, klikkaa Yhteishaun aine -kenttää hiiren kakkospainikkeella ja valitse Muokkaa kentän näkymää.)
Kurssit-rekisterin asetukset
Kurssit: Kaikille perusopetuksen kursseille täytetään Kurssit-rekisteriin Luokka-aste -kenttä. Ainetasojen määritykset on kerrottu tarkemmin alla.
Aineet: Huom. Alla olevat määritykset tehdään vain ainetasoille. Valitse Kurssit-rekisterissä aineille Yhteishaun aine- kenttään oikea oppiaine. Täytä uskonnon aineelle Kurssit-rekisterissä kenttä Uskonnon oppimäärä. Kentässä on Koski-koodiston mukaiset vaihtoehdot, valitse niistä yksi. Kenttää ei täytetä elämänkatsomustiedon aineelle. Uskonnon oppimäärää ei kuitenkaan siirretä enää Koskeen versiosta P4.63.58.1 lähtien.
Pakolliset oppiaineet
Äidinkielen aineet | Vieraat kielet | Muut pakolliset aineet | Uskonnon aine |
---|---|---|---|
Yhteishaun aine | Yhteishaun kieli | Yhteishaun aine | Yhteishaun aine (KT) |
Yhteishaun äidinkieli | Oppimäärä | Uskonnon oppimäärä |
Paikalliset pakolliset oppiaineet
Ellei paikallisen pakollisen aineen käyttämällä kurssityypillä ole Kurssityypit-rekisterissä rastittuna Pakollinen-kenttää, tulee Kurssit-rekisterissä valita ainetason kortille Pakollisuus-kenttään vaihtoehto "Pakollinen".
Valinnaiset oppiaineet
Valtakunnalliset valinnaisaineet | Paikalliset valinnaisaineet |
---|---|
Yhteishaun aine | Nimi |
Kuvaus | Kuvaus |
Käyttäytyminen
Käyttäytymisen aineelle ja kursseille rastitaan:
- Käyttäytyminen-rastikenttä
Suorituksen siirron estäminen
Jos jostain syystä halutaan estää suorituksen siirto Koskeen, rastitaan Kurssit-rekisterissä aineelle tai kurssille kenttä Älä huomioi Koski-siirrossa. Tämä tehdään yleensä opiskelijakohtaisena muutoksena oppilaan ops-puun kautta. Koskessa jo oleviin menneiden vuosiluokkien suorituksiin rasti ei vaikuta.
- Jos kentän rastii aineelle, kyseisen aineen suoritus ei siirry Koskeen kuluvan vuosiluokan välilehdelle eikä Päättötodistus-välilehdelle.
- Jos kentän rastii jonkin aineen tietyn vuosiluokan kursseille, aineen suoritus ei siirry Koskeen tämän vuosiluokan välilehdelle. Päättötodistus-välilehdellä suoritus kuitenkin näkyy.
Normaalisti suoritusten siirtoa ei ole tarpeen estää, mutta se voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun oppilas vaihtaa katsomusainetta kesken perusopetuksen.
Perusopetusta täydentävät oman äidinkielen opinnot
Perusopetusta täydentävät oman äidinkielen opinnot siirtyvät Koskeen kohtaan "Täydentävät oman äidinkielen opinnot". Ainetason kortilla tulee olla Kurssit-rekisterissä Suorituksen tyyppi (KOSKI) -kentässä vaihtoehto "Oman äidinkielen oppiaine" ja Yhteishaun kieli -kentässä se kieli, jonka opinnoista on kyse.
Oman äidinkielen opintojen sekä niiden kurssityyppien luominen on ohjeistettu tarkemmin täällä.
Koski-näkymä
KOSKI-palvelussa valtakunnalliset ja paikalliset pakolliset oppiaineet näkyvät näkymän vasemmassa laidassa. Valtakunnalliset ja paikalliset valinnaiset oppiaineet taas näkyvät oikeassa laidassa. Paikalliset aineet näytetään kursivoituna. Käyttäytymisen arvioinnille on oma osio valinnaisten oppiaineiden alapuolella.
Arvosanat
- Arvosanamääritykset-rekisteriin täytetään KOSKI-arvosana -kenttään arvosanaa vastaava Kosken koodiston mukainen koodiarvo.
- Koski ei tunnista esimerkiksi arvosanaa "A" (=sanallinen arviointi), joten tälle annetaan Primuksessa KOSKI-arvosanaksi "S" (=Suoritettu).
- Jos Kosken koodistosta ei mikään arvosana vastaa Primuksessa käytössä olevaa arvosanaa, voidaan KOSKI-arvosana tarvittaessa jättää tyhjäksikin, mutta tällöin suoritus tulkitaan siirron yhteydessä keskeneräiseksi, eikä vuosiluokkaa voida vahvistaa, jos oppilaalla on keskeneräisiä suorituksia.
Laajuudet
- Perusopetuksen vuosiluokan suoritus: Suorituksen laajuus lasketaan aineen arvioitujen kurssien opintoviikkojen summasta, joiden luokka-aste on sama kuin opiskelijan luokka-aste. Laajuus katsotaan Opintoviikkoja-kentästä.
- Perusopetuksen oppimäärän suoritus: Suorituksen laajuus lasketaan aineen arvioitujen kurssien opintoviikkojen summasta, joiden luokka-aste on 7, 8 tai 9 (yläasteen kurssit). Laajuus katsotaan Opintoviikkoja-kentästä.
Muut suoritukseen liittyvät tiedot
Yksilöllistäminen
Yksilöllistämistä tarkoittaville kurssityypeille tulee rastittaa Kurssityypit-rekisterissä Yksilöllistetty-kenttä.
Tieto oppiaineen yksilöllistetystä oppimäärästä siirtyy Koskeen, kun oppilaan suoritukselle on vaihdettu yksilöllistämistä tarkoittava kurssityyppi niin kurssitasolle kuin ainetasollekin. KOSKI-palvelussa yksilöllistettyjen oppiaineiden arvosanan oikealla puolella näkyy tähtimerkintä (*).
Painotettu opetus
Tieto oppiaineen painotetusta opetuksesta siirtyy Koskeen, kun oppilaalla on opsin ainetason kortilla rastittuna Kurssit-rekisterin Painotettu opetus -kenttä.
- Jos painotettua ainetta opiskelevilla on käytössään oma ops, voi kentän rastia Opetussuunnitelmat-rekisterissä klikkaamalla painotettua ainetta hiiren 2. painikkeella ja valitsemalla Muuta kurssin tietoja.
- Jos Kurssit-rekisteriin on luotu omat kortit painotetulle aineelle ja siihen kuuluville kursseille, voi Painotettu opetus -kentän rastia suoraan Kurssit-rekisterissä painotetun aineen ainetason kortille. Tällöin Opetussuunnitelmat-rekisterissä ei tarvitse tehdä muutoksia kurssin tietoihin.
- Kolmas tapa on rastia kenttä Opiskelijat-rekisterin kautta painotettua ainetta opiskeleville klikkaamalla ops-puusta ainetasoa hiiren 2. painikkeella ja valitsemalla Muuta opiskelijan kurssitietoja. Tämä tapa sopii silloin, kun ei ole käytössä omaa opsia tai omia kursseja painotettua ainetta opiskelevilla oppilailla.
KOSKI-palvelussa painotettujen oppiaineiden arvosanan oikealla puolella näkyy merkintänä kaksi tähteä (**).
Vuosiluokan alkamispäivä
Vuosiluokan alkamispäiväksi siirretään lukuvuoden alkamispäivä Koulun tiedot -rekisterin Lukuvuosi alkaa -kentästä.
Jos oppilas on kuitenkin aloittanut vuosiluokan uudessa koulussa kesken lukuvuoden, siirretään hänelle vuosiluokan alkamispäivä seuraavista opiskelijarekisterin kentistä: 1. Kouluuntulopäivä, ensisijainen. Jos se on tyhjä, siirretään tieto kentästä 2. Aloituspäivä tai 3. Perusopetuksen alkamispäivä. Primus tutkii, onko kyseisten kenttien tieto myöhäisempi kuin Lukuvuosi alkaa -tieto.
Suorituskieli
Oppilaan suorituskieli siirretään Primuksesta Opetuskieli-kentästä ensisijaisesti Opiskelijat-rekisteristä ja toissijaisesti Koulun tiedot -rekisteristä.
Muut suorituskielet
Jos oppilasta on opetettu vähintään 25 % lukuvuoden aikana muilla kuin koulun virallisella opetuskielellä, täytetään ne moniriviseen Muut suorituskielet -kenttään, joka on linkkikenttä Kielet-rekisteriin. Tieto tallentuu myös Vuosiluokat-rekisterin samannimiseen kenttään. Huomaa, että Muut suorituskielet -kenttään ei tallenneta niitä muita kieliä, joita oppilas opiskelee. Sitä varten on erikseen Muut kielet -kenttä.
Koulusivistyskieli
KOSKI-palvelu päättelee oppilaan koulusivistyskielen (suomi tai ruotsi), onko peruskoulun päättötodistuksessa annettu hyväksytty äidinkielen arvosana suomen vai ruotsin kielestä.
Vuosiluokan suorituksen vahvistus
Kun keväällä kaikki lukuvuoden arvosanat on toimeenpantu, voidaan vuosiluokan suoritus vahvistaa täyttämällä Vahvistuksen vuosiluokka- ja Vahvistuksen pvm -kentät. Nämä kentät ovat monirivisiä, joten oppilaan vuosiluokkien vahvistushistoria voidaan jättää talteen. Kun oppilas saa perusopetuksen päättötodistuksen, täytetään edellä mainittujen kenttien lisäksi Valmistumispäivä-kenttä.
Poikkeus: Vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa 9. luokan vahvistus katsotaan aina ensisijaisesti Valmistumispäivä-kentästä ja toissijaisesti Vahvistuksen vuosiluokka- ja Vahvistuksen pvm -kentistä.
Suorituksen vahvistaja ja lisätiedot todistukseen
Suorituksen vahvistajaksi siirretään ensisijaisesti Luokat-rekisterin Todistuksen allekirjoittaja ja Todistuksen allekirjoittajan titteli. Toissijaisesti siirretään Koulun tiedot -rekisterin Rehtori/koulun johtaja ja Rehtorin titteli -kenttien tiedot.
Lisätiedot todistukseen siirretään Opiskelijat-rekisterin kentästä Lisätietoja todistukseen.
Perusopetus toiminta-alueittain
Jos oppilaalle on rastittu kenttä Opetus toiminta-alueittain, etsitään arviointitiedot seuraavasti:
- Toiminta-alueittain opiskelevan suoritukset haetaan opetussuunnitelmasta. Kurssit-rekisterissä tulee silloin täyttää aineille oikea vaihtoehto kenttään Toiminta-alue. Aineen arvioinniksi siirretään viimeisimmän arvioidun kuluvan luokka-asteen kurssin tiedot. Täytä kursseille myös Luokka-aste.
- Vuosiluokan vahvistus siirtyy samoin kuin normaalissa perusopetuksessa, katso yllä.
- Toiminta-alueiden laajuudet siirtyvät samalla tavalla kuin perusopetuksen oppiaineiden laajuudet. Eli vuosiluokan suoritusten laajuus lasketaan aineen arvioitujen kurssien opintoviikkojen summasta, joiden luokka-aste on sama kuin opiskelijan luokka-aste ja oppimäärän suoritusten laajuus lasketaan aineen arvioitujen kurssien opintoviikkojen summasta, joiden luokka-aste on 7, 8 tai 9 (yläkoulun kurssit).
Perusopetuksen lisäopetuksen eli ns. kymppiluokan opiskelijoiden Koski-siirtoa varten pitää täyttää Kurssit-rekisterin kenttään Yhteishaun rivi vaihtoehto "lisäop./nivelvaiheen valinnaiset" tai "lisäop./nivelvaiheen yhteiset". Kenttä täytetään kaikille yhteishaun aineille. Kenttä täytetään tavallisesti jo lisäopetuksen opetussuunnitelmaa luodessa, ks. ohje Lisäopetuksen opetussuunnitelma.
Suorituksen laajuudeksi siirretään ainetason suorituksen opintoviikkomäärä.
Jos oppilas opiskelee vain jotain oppiainetta tai esimerkiksi korottaa TUVA-koulutukseen liittyen perusopetuksen arvosanoja, siirtyy tiedot Koskeen seuraavasti:
- Tehdään uusi opiskeluoikeus ja täytetään Opiskelijan tavoite koulutuksessa -kenttään vaihtoehto "2 tutkinnon osan tai osien suorittaminen".
- Kirjataan oppilaan suorittamiin aineisiin arvosanat. Jos aineen alla on arvioitu kursseja, siirretään laajuus niistä.
- Jokaisesta oppiaineesta muodostuu Kosken näkymään oma välilehti.
Erityinen tutkinto
Ota Kurssit-rekisterissä esille kenttä Erityisenä tutkintona. Jos jokin oppiaine suoritetaan erityisenä tutkintona, rastitaan ko. kenttä opiskelijakohtaisella kurssimuutoksella. Eli valitse oppilaan opsissa aineen kohdalla hiiren kakkospainikkeella Muuta opiskelijan...kurssitietoja. Avautuu Kurssit-rekisterin näkymä. Rasti kenttä ja tallenna. Tieto tallentuu vain kyseiselle oppilaalle ja kyseiselle aineelle. Saman voi tehdä klikkaamalla oppiainetta (kun opsin yläpuolelta on Arvosanat-välilehti valittuna), jolloin avautuu suoritusruutu. Ruudun alareunassa on Kurssitiedot-painike, josta niinikään avautuu Kurssit-rekisterin näkymä. Tee sama toiminto niille oppiaineille, jotka suoritetaan erityisenä tutkintona.
Myös Opiskelijat-rekisterissä on kenttä Erityisenä tutkintona. Se rastitaan siinä tapauksessa, että oppilas suorittaa koko oppimäärän erityisenä tutkintona. Silloin ei tarvitse erikseen rastia aineille tätä kenttää.