Opettajien tuntimäärät ja tuntikehys
Päivitetty viimeksi: 21.3.2019
Kurrella seurataan myös opettajien opetustuntien määriä, muiden tehtävien tuntimääriä sekä koulun tuntikehyksessä pysymistä. Tämä ohje on tarkoitettu peruskouluille ja lukioille. Ammatillisen koulutuksen opettajia varten on erillinen ohje.
Tuntikehystä voi seurata perustietoikkunan Ryhmät-välilehden tai Kurssit-välilehden alareunasta.
- Kehyslaskenta alkaa, kun ryhmille merkitään opettajat. Opettajattomia ryhmiä ei lasketa mukaan kehykseen.
- Yhden ryhmän yksi läpi vuoden kestävä viikkotunti = 1 tunti kehyksessä.
- Jos ryhmä jaetaan kahtia, tulee kehykseen 2 tuntia.
- Jos ryhmässä on kahden eri luokan oppilaita, jaetaan tuntimäärä luokittaisissa kehyksissä näiden kahden luokan kesken. Luokka-asteen ja koko koulun kehyksessä tuntimäärä näkyy sellaisenaan.
- Jos ryhmää opetetaan läpi vuoden, mutta opettaja on merkitty vain syyslukukaudelle, tulee kehykseen vain puolet tuntimäärästä.
- Kuvan vasemman puoleisessa näkymässä on tehty ryhmät 1A-luokalle.
- Luokan tuntimäärien summa on 22.
- Ortodoksisen uskonnon ryhmässä on sekä A- että B-luokan oppilaita, joten luokkakohtaisissa tuntikehyksissä tämä tunti jaetaan siihen osallistuvien luokkien kesken: kummallekin 0,5 tuntia.
- 1A-luokan tuntikehykseksi tulee 21,5.
- Kuvan oikean puoleisessa näkymässä on tehty ryhmät myös 1B-luokalle.
- Myös 1B-luokan tuntikehykseksi tulee 21,5.
- Luokka-asteen tuntikehykseksi tulee 43 (21,5 + 21,5).
Klikkaamalla kehystä hiiren 2. painikkeella voit valita, haluatko nähdä luokka-astekohtaiset vai luokkakohtaiset kehykset.
Jakotunnit ym. ryhmien jakaminen kasvattavat tuntikehystä.
- Kuvassa esillä on 1A-luokka, jonka tuntimäärien summa oli lähtötilanteessa 22.
- Kuvassa äidinkielen 7 tuntia on jaettu siten, että 5 tuntia opetetaan koko luokalle ja loput 2 tuntia jaetaan kahteen pienryhmään.
- Kukin oppilas saa äidinkielen opetusta 7 tuntia, mutta opettaja opettaa 5 + 2 + 2 = 9 tuntia.
- Tuntikehykseen kertyy äidinkielestä 7 tunnin sijaan 9 tuntia. 22 tuntia muuttuu 24 tunniksi.
Perustietoikkuna näyttää lukuvuoden tuntimääriä, kun taas ryhmittelyikkunan kautta voi seurata myös jaksokohtaisia tuntimääriä.
Kuvan koulussa lähtötilanne on sama kuin yllä, eli 1A-luokalla on vuositasolla 22 tuntia. Lukujärjestys on kuitenkin erilainen syksyllä ja keväällä: syksyllä viikkotunteja on 23, keväällä 21.
- Viikkotunteja-ruutu näyttää luokkien tuntimääriä: montako tuntia juuri tällä luokalla on juuri tässä jaksossa. Tässä näytetään summa kaikista niistä tunneista, joilla on mukana tämän luokan oppilaita - oli ryhmille merkitty opettajia tai ei.
- Opetustunteja-ruutu huomioi vain ne ryhmät, joille on täytetty opettaja. Ruutu näyttää jaksokohtaista tietoa, ts. jakson tuntimäärän osuuden koko tuntikehyksestä eli jakson tuntimäärän jaettuna jaksojen lukumäärällä: 23 / 2 = 11,5.
- Ortodoksisen uskonnon osuus syksyn kehyksestä on 0,5 tuntia, josta puolet (0,25) kertyy 1B-luokan kehykseen, joten 1A-luokan syksyn kehykseksi tulee 11,25 (Kurre pyöristää 11,3).
- Luokka-astetasolla syksyn kehykseksi tulee A-luokan 11,25 + B-luokan 0,25 (pyöristys 0,3) = 11,5.
Voi olla tilanne, että luokalla on esim. kuvataidetta ja käsityötä kumpaakin 1 tunti viikossa ja että opetus on jaettu siten, että kuvataidetta on vain syksyllä ja käsityötä vain keväällä.
Tällöin jaksotasolla kuvataidetta on 2 + 0 tuntia, käsityötä 0 + 2 tuntia. Lukuvuoden tuntikehykseen kumpaakin tulee 1 tunti.
Opettajakohtaisia työmääriä voi seurata Opettajien kuormitus -ruudusta, joka löytyy sekä ryhmittelyikkunasta että perustietoikkunan Ryhmät-välilehden alapaneelista. Ruudussa kerrotaan, keillä on eniten tunteja ja keillä vähiten.
- Työn alussa, kun ryhmät on tehty mutta tunteja ei ole vielä jaksotettu, saat tuntimäärät näkyviin klikkaamalla ruutua hiiren 2. painikkeella ja valitsemalla ponnahdusvalikosta Huomioi myös jaksottamaton tuntimäärä.
- Saat enemmän opettajia esiin venyttämällä alapaneelia korkeammaksi tai avaamalla infon kokonaan omaan ruutuunsa: klikkaa ruutua hiiren 2. painikkeella ja valitse Avaa info uuteen ikkunaan.
- Jos olet jo sijoittanut tunteja, valitse samasta ponnahdusvalikosta Huomioi myös sijoitusten tuntimäärät.
- Oletuksena näytetään ne opettajat, joille on merkitty opetusta eli kuormitus > 0 vvt. Min-kohdassa saadaan näkymään myös ne opettajat, joilla on 0 vvt opetusta: valitse ponnahdusvalikosta Näytä myös nollarivit.
Peruskouluissa ja lukioissa tuntimäärää seurataan ryhmittelyikkunan Jaksotus-tulosteen avulla. Tulosteesta näkyy kullekin jaksolle jaksotettu/sijoitettu opetus sekä ne opettajan muut tehtävät, jotka lasketaan mukaan työmäärään.
- Ryhmittelyikkunan Jaksotuksen yhteenveto -tulostella näet nopeasti kaikkien opettajien jaksottaiset sekä lukuvuoden tuntimäärät.
- Tulosteesta näkyy hälytysvärillä ne opettajat, joilla on liikaa tai liian vähän tunteja. Hälytysrajat annetaan tulostusruudussa kenttiin Korosta, jos kesto alle/yli.
- Jos oppituntien kesto on muu kuin 45 minuuttia, saattavat jaksotustulosteet näyttää tuntimäärät eri yksikössä kuin haluat. Kokeile tulostusruudun Lisäasetukset-välilehden Tulosta kestoksi -valikon eri vaihtoehtoja: viikkotunnit, opintoviikot tai opetustuokioiden määrä.
Välituntivalvonnat, vanhempaintapaamiset, tutustumiskäynnit, tukiopetus jne. saadaan mukaan opettajien tuntimääriin, mutta ne eivät näy tuntikehyksessä.
- Tällaiset muut tehtävät luodaan perustietoikkunan Sijoitustyypit-välilehdellä. Jos tehtävä kasvattaa opettajan työmäärää, rastitaan Huomioi työmäärissä.
- Kun tyypit on luotu, voi niitä sijoittaa työjärjestyksiin. Sijoitteluikkunassa tehtävät löytyvät alalaidan Varaukset-välilehdellä. Tehtävät merkitään työjärjestykseen klikkaamalla ensin haluttua varaustyyppiä ja sitten työjärjestyksestä sitä oppituntia, johon varaus merkitään.
- Huom. Tehtävien tuntimäärät lasketaan eri tavalla kuin opetustyön. Tehtävissä 1 tunti = 60 minuuttia, kun taas opetustyössä 1 tunti = 45 minuuttia. Sijoita siis tehtävää myös edeltävän tai seuraavan välitunnin osallekin, jos haluat, että opettajan Jaksotus-tulosteessa näkyy yksi kokonainen tunti.
- Tehtäville voi antaa tunnusvärin, jolla ne esitetään työjärjestyksissä, esim. valvonnoille punainen, kokouksille keltainen.
- Työjärjestyksiin sijoitetut tehtävät saa ryhmittelyikkunassa näkyviin, kun Asetukset-valikon Piilota varaukset -kohdasta otetaan rasti pois.
- Tehtävien nimet ilmestyvät Palkit-sarakkeeseen. Riveillä on vihertävä taustaväri.
- Opettajan työjärjestystulosteen oikeassa ylänurkassa on viikkotuntimäärä, esim. 25 (27). Merkintä tarkoittaa, että opettajalla on opetustunteja 25 viikossa ja lisäksi 2 tuntia muita tehtäviä.