Oppituntien ajankohdat ja kestot
Kurren perustiedotSijoituspohja
Päivitetty viimeksi: 16.5.2022
Ennen varsinaisen Kurre-työskentelyn aloittamista määritellään, montako työpäivää työviikkoon kuuluu ja montako oppituntia työpäivässä on. Tiedot määritellään perustietoikkunan Tuntien tiedot -välilehdellä. Määrittelyjen mukainen pohja saadaan käyttöön sijoitteluikkunassa. Yhteen Kurre-tiedostoon on mahdollista tehdä useampia tuntipohjia.
- Avaa perustietoikkunan Tuntien tiedot -välilehti. Klikkaa oikean alanurkan Luo sijoituspohja -painiketta.
- Avautuu Uusi sijoituspohja -ruutu, jossa syötetään päivien ja tuntien määrät ja kestot.
- Päiviä viikossa on yleensä "5".
- Päivässä tunteja tarkoittaa maksimimäärää, siihen sisältyy siis myös päivän alkuun tai loppuun sijoitetut ylimääräiset tunnit - "8" on hyvä lähtökohta.
- Päivä alkaa merkitään muodossa "08.10"
- Tunnin kesto (vvt) tarkoittaa yhden oppitunnin kestoa vuosiviikkotunteina. Peruskouluissa kestoksi merkitään oppitunnin todellisesta kestosta riippumatta yleensä "1". Lukiossa kesto voi olla esim. 1 2/3 (75 min oppitunnit).
- Tunnin kesto (min) -kenttään merkitään oletuspituus minuutteina. Peruskouluissa kestoksi merkitään oppitunnin todellisesta kestosta riippumatta yleensä "45". Lukiossa tunnin kesto on usein "75".
- Tauon kesto (min) on välitunnin oletuskesto, esim. "10" tai "15".
- Kaikkia kestoja voi myöhemmin muokata oppituntikohtaisesti. Työjärjestykseen voi sijoittaa tässä määriteltyjä kestoja pidempiä ja lyhyempiä opetustuokioita.
- Tallenna Luo pohja -painikkeesta. Ruudulla näkyy nyt määrittelyjen mukainen sijoituspohja.
- Voit muokata yksittäisten oppituntien ajankohtia. Klikkaa päivän 1. oppituntia, jolloin koko rivi muuttuu keltaiseksi. Ikkunan alalaidan Opetustuokion tiedot -kohdassa voit muokata tämän tunnin alkamis- ja päättymisaikaa. Huom. Tuntien ajankohdat eivät voi mennä päällekkäin!
- Voit tehdä tuntipohjaan myös kiinteän kaksoistunnin paikan. Jos päivän 2 viimeistä tuntia opetetaan aina yhteen putkeen ilman välituntia, voit joko siirtää jälkimmäisen tunnin alkamaan heti edellisen päätyttyä, tai poistaa jälkimmäisen tunnin kokonaan ja kasvattaa ensimmäisen tunnin kestoa tuplaksi. Tuplatunnin kohdalle Vuosiviikkotunteja-kenttään tulee korjata vastaavaksi "2". Kummassakin tavassa opettajat pystyvät merkitsemään Wilmassa poissaolot erikseen kummallekin oppitunnille. Tosin jos kesto on tuplattu, niin sijoittelussa täytyy sijoittaa ryhmä minuuttisijoittelulla kahdessa osassa. On suositeltavaa pitää tunnit erillisinä tunteina, jos tuntimerkinnät halutaan tehdä erikseen molemmista tunneista.
- Vaihtoehtoinen aika -kenttien avulla voidaan määrittää esim. ruokailuvuorojen aiheuttamat siirtymät tuntien ajankohdissa. Ruokailuvuorot voit jättää tässä vaiheessa määrittämättä ja palata niihin sitten, kun työjärjestys on muuten valmis. Tämän ohjeen lopussa on linkki ruokailuvuorojen ohjeeseen.
Jaksotuskerrointa käytetään lähinnä lukioissa. Jaksotuskerroin kertoo, kuinka monta vuosiviikkotuntia yksi oppitunti vastaa. Kertoimeksi tulee merkitä oppitunnin pituus jaettuna 45:llä, eli yleensä 75/45. Kertoimen avulla saadaan jaksotus sujumaan oppituntitarkkuudella: 3 x 75 min, eikä 5 x 45 min. Merkitse jaksotuskerroin seuraavasti (jos se on muuta kuin 1):
- Avaa Kurren Yleiset asetukset -ikkuna ja sieltä Tunti- ja työmäärälaskennan asetukset.
- Merkitse jaksotuskerroin Jaksotuskerroin-kenttään. Eli jos lukiossa on 75 minuutin tunnit, syötä kenttään 1 2/3 tai 75/45, jolloin se muuttuu automaattisesti muotoon 1 2/3 kuten viereisessä kuvassa. Tallenna.
Huom. Jos Jaksotuskerroin-kenttä ei ole muokattavissa, luo ensin Kurre-tiedoston Perustiedot-ikkunan Tuntien tiedot -välilehdellä sijoituspohja. Tämän jälkeen voit muuttaa jaksotuskertoimen oikeaksi.
- Lauantai ja sunnuntai lisätään oikean alanurkan +/- -painikkeilla. Tuntien alkamis- ja päättymisaikoja muokataan klikkaamalla valkoista tuntipalkkia ja syöttämällä uudet ajat alapaneelin kenttiin.
- Minuuttitarkkuuden asetukset koskee lähinnä erityiskouluja, joissa ei ole kiinteitä välitunteja.