Tuntimääriin liittyvät ongelmat ja epäselvyydet
Päivitetty viimeksi: 21.11.2022
Toisinaan syntyy tilanteita, että henkilön tuntimäärissä näkyy esim. ylimääräinen 2 h, eikä keksitä, mistä tiedostosta tunnit tulevat. Ohjeessa kerrotaan, miten lähteä etsimään tuntimäärien lähdettä ja miten tilanne korjataan. Ohje koskee tilannetta, jossa Kurren työjärjestystiedostot on mekitty julkisiksi yli yksikkö- ja oppilaitosrajojen.
Opettajien työmäärissä voi näkyä ja usein näkyykin tunteja, jotka tulevat sellaisesta työjärjestystiedostosta, jota Kurre-käyttäjä ei itse näe lainkaan. Tällaiset tiedostot näkyvät kuitenkin Kurren pääkäyttäjälle (kotikouluton tunnus).
Jos henkilön tuntimäärissä näkyy esim. ylimääräinen 2 h, selvitetään ensin, mistä tiedostosta tuntimäärä tulee.
- Jaksotusnäkymän avulla on helppo etsiä esim. yksittäiselle viikolle sijoitettuja varauksia tai muutaman minuutin mittaisia (yleensä vahingossa merkittyjä) varauksia. Ota Asetukset-valikosta pois kaikki piilotukset, niin näet opettajan kaikki tunnit. Kuvassa viikolta 17 löytyi varaus "kokous".
- Jaksotustulosteen avulla saa esiin samat tiedot. Tulostusruudussa rastitaan Tulosta sijoitustyypit ja Tulosta muiden koulujen tiedot. Jaksovalinnat-välilehdeltä valitaan kaikki jaksot. Jos käytössä on useampia jaksojärjestelmiä, käydään ne kaikki läpi yksitellen. Valitsemalla viikkojärjestelmän tulosteelle jaksojärjestelmäksi nähtäisiin, että kokous on viikolla 17. Tämän tiedon perusteella päästään esim. poistamaan kokous työjärjestyksestä, jos merkintä oli virheellinen.
- Jos tunnit näkyvät työjärjestyksessä haaleana, ne tulevat toisen koulun työjärjestyksestä. Tuntien lähdetiedoston nimi näkyy, kun viet hiirikursorin sijoituksen päälle. Kuvassa tunnit tulevat työjärjestyksestä "Lukio 2020-2021". Klikkaa tuntia hiiren 2. painikkeella. Vaihda työjärjestystä -toiminnolla pääset siirtymään tähän työjärjestykseen.
- Esimerkki: Yläkoulun opettajalla on tunteja myös lukiossa. Yläkoulun rehtorin kotikouluksi on merkitty Mallilan yläkoulu. Rehtori näkee Kurren työjärjestyslistassa ainoastaan Mallilan yläkoulun tiedostot, mutta avattuaan tiedoston, hän näkee esim. opettajan jaksotustulosteessa ja työjärjestyksessä lukionkin tunnit.
- Sijoitteluikkunan Kalenterinäkymä on kätevä, jos tunnit on sijoitettu työjärjestykseen. Kalenterinäkymään pääsee ikkunan oikeasta yläkulmasta kalenterikuvakkeen kautta. Ruudulle saa kerralla kaikki jaksot, jolloin poikkeavat sijoitukset erottuvat nopeasti. Etsi-toiminolla taas voi hakea esim. "kokous"-nimisiä varauksia.
Toisinaan työjärjestystiedostot on nimetty niin, ettei nimestä käy ilmi työjärjestyksen omistava koulu. Tällöin Kurre-käyttäjä voi ottaa yhteyttä pääkäyttäjään, joka näkee työjärjestyslistassa myös tiedostojen omistavat koulut. Pääkäyttäjä voi ilmoittaa kyseisen koulun rehtorille tuntimääräongelmasta tai korjata tilanteen itse, jos hänellä on oikeus tehdä muutoksia työjärjestyksiin.
Jos Kurren käyttäjä ei syystä tai toisesta saa selville, mistä työjärjestyksestä ylimääräiset tunnit tulevat, voi Kurren pääkäyttäjä tai muu kaikki tiedostot näkevä henkilö voi käydä julkisia tiedostoja läpi seuraavalla logiikalla:
- Opettajan omien koulujen nykyisten lukuvuosien työjärjestykset: onko hänellä näissä tunteja?
- Onko opettaja vaihtanut hiljattain koulua? Onko hän yhä mukana aiemman koulun työjärjestyksessä? Tunnit voivat tulla sieltä.
- Opettajan omien koulujen aiempien ja tulevien vuosien työjärjestykset. Onko niissä jaksoja, jotka menevät päällekkäin kuluvan lukuvuoden kanssa? Onko esim. tulevan vuoden tiedoston 1. jakso merkitty alkamaan jo keväällä tai edellisen vuoden tiedosto jatkumaan syksyyn asti?
- Onko käytössä jokin seudullinen työjärjestys, esim. tilavarauksia varten? Onko opettajalla tunteja siinä?
- Onko käytössä jokin testityöjärjestys, johon opettajalle olisi merkitty tunteja?
Kun löytyy tiedosto, josta opettajan tunnit tulevat, toimitaan seuraavasti:
- Jos opettajan ei enää pitäisi olla mukana ko. työjärjestyksessä, voi hänet poistaa siitä kokonaan Perustiedot-ikkunan Opettajat-välilehdellä.
- Jos vika oli tiedoston päivämäärissä, korjataan ne Perustiedot-ikkunan Jaksotus-välilehdellä.
- Jos opettajan kuuluu olla mukana työjärjestyksessä, mutta hänen tuntimääränsä ovat virheelliset, korjataan tiedot Perustiedot-ikkunan Ryhmät-välilehdellä ja Muut tehtävät -välilehdellä.
- Jos tiedot ovat oikein, mutta niiden ei tarvitsisi näkyä muille kouluille, otetaan pois Yleiset asetukset -ruudun Julkinen yli yksikkö- ja oppilaitosrajojen -rasti. Tämä koskee lähinnä testityöjärjestyksiä.