Administration av Wilma-koder

Wilma-koderNyckelkoderBegränsad rätt till information

Uppdaterad: 3.5.2022

Den här anvisningen handlar om de förberedelser som ska göras för att man ska kunna skapa Wilma-koder. I anvisningen finns också allmän information om Wilma-koder. Ett Wilma-användarnamn eller en nyckelkod ska skapas åt alla som ska kunna logga in i Wilma. OBS! Om en av vårdnadshavarna till ett barn inom småbarnspedagogik har ansökt om småbarnspedagogik i Wilma, har denna vårdnadshavare redan ett Wilma-användarnamn och ingen nyckelkod ska då skapas åt personen. För att barnets andra vårdnadshavare ska kunna använda Wilma, behöver hen en nyckelkod om hen inte har ett Wilma-användarnamn sedan tidigare eller om hen inte kan skapa ett Wilma-användarnamn genom att använda tjänsten Suomi.fi-fullmakter.

För att kunna använda Wilma behövs det en nyckelkod åt varje användare. Med hjälp av nyckelkoden ska användaren skapa sig ett Wilma-konto. Om skolan använder tjänsten Suomi.fi-fullmakter, kan vårdnadshavare skapa ett konto utan nyckelkod. I den här anvisningen utgår man från att tjänsten Suomi.fi-fullmakter inte är i bruk.

Tidigare har skolorna skapat Wilma-användarnamn (av s.k. gammal typ) direkt i Primus och sedan gett användarnamnet och lösenordet till användaren, men detta sätt kan inte längre rekommenderas. Om man tidigare har använt användarnamn av gammal typ, kan man ersätta dem med användarnamn av ny typ genom att följa den här anvisningen i punkten "Förberedelser innan man skapar Wilma-användarnamn". Efter att förberedelserna har gjorts, ska vårdnadshavarna själv ändra sina användarnamn av gammal typ till av ny typ (se Vårdnadshavarnas anvisning).

ClosedSe video på finska om att administrera Wilma-användarnamn