Läsnäolot, keskeyttäminen, eroaminen ja valmistuminen
Päivitetty viimeksi: 10.1.2022
Opiskelun aloittamiseen, keskeyttämiseen ja valmistumiseen liittyvät tiedot kannattaa koota Opiskelijarekisterissä omalle välilehdelleen, jolloin on helppo tarkistaa, että kaikki tilastointiin tarvittavat tiedot on täytetty. Visma suosittelee käyttämään ammatillisessa koulutuksessa näiden tietojen kirjaamiseen Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoa. Todistuksiin liittyvät tiedot kannattaa kirjata lisäksi Todistusten/arviointien jakopäivät -taulukkoon, josta näkee, mitä eri todistuksia opiskelija on saanut. Tiedot siirtyvät näistä kentistä Koskeen. Lisäksi opiskelijavuosilaskenta vaatii toimiakseen läsnäolotietojen kirjaukset ensin mainittuun taulukkoon.
Opiskelua koskevat jaksot kirjataan Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon. Taulukkoa on käytetty aiemmin vain lähinnä opiskelijatyöpäivälaskentaan, mutta nyt laajennetaan käyttöä myös reformin ja Kosken vaatimiin kirjauksiin.
- Taulukkoa täytetään kaikille opiskelijoille ainakin silloin, jos heillä rahoitus vaihtuu kesken opintojen, mutta mielellään kirjataan kaikki läsnäolotiedot tähän taulukkoon.
- Kirjaa aina uusi rivi uusilla päivämäärillä, kun rahoitus, opiskeluoikeuden tila tai osa-aikaisuusprosentti vaihtuu. Myös lomajaksoille tai keskeytykselle täytetään oma rivi.
- Valmistumiselle/eroamiselle pitää täyttää viimeiseksi yksi rivi, jossa on valmistumis-/eropäivä ja Opiskeluoikeuden tilat -kentässä vastaava tieto; joko Valmistunut tai Eronnut.
- Opiskeluoikeusjaksot katsotaan pelkästään opiskelijatyöpäivälaskennan taulukosta, jos opiskelijan rekisterikortilla on taulukossa yhdelläkin rivillä täytetty Opiskeluoikeuden tilat -kenttä.
- Ammatillisten opiskelijoiden lisätietoihin Koskeen viedään osa-aikaisuusjaksot opiskelijatyöpäivälaskennan taulukon päivämäärien ja Osa-aikaisuusprosentti-kentän mukaan.
- Jos opiskelija opiskelee esim. yhden päivän viikossa, on osa-aikaisuusprosentti silloin "20".
- Jos opiskelija opiskelee kokoaikaisesti, Osa-aikaisuusprosentti -kenttään täytetään "100".
- Jos opiskelija suorittaa pelkät näytöt, eikä osallistu muuten koulutukseen, täytetään Osa-aikaisuusprosentiksi "0" (nolla).
- Keskeytysjaksoille ei tarvitse osa-aikaisuusprosenttia laittaa, mutta valmistumispäivä-riville täytetään 100%.
- Lomajaksolle pitää täyttää osa-aikaisuusprosentti lomaa edeltävän ja lomanjälkeisen läsnäolojakson perusteella (katso tarkemmin Oph:n ohjeista). Koskeen siirretään vain yli 4 viikon lomajaksot.
- Huom. jos Osa-aikaisuusprosentti-kenttä on tyhjä, se tarkoittaa nollaa (0) eli Koskeenkin siirtyy prosentiksi nolla.
Opiskelijan valmistuessa/suorittaessa tutkinnon täytetään Valmistumispäivä-kenttä, vaihdetaan opiskelijalajiksi "Valmistunut opiskelija" (tai vastaava) ja opiskelijan rekisterikortti arkistoidaan. Sitä ennen tarkistetaan Koskesta, että kaikki tiedot ovat siirtyneet oikein. Myös Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon kirjataan oma rivi valmistumiselle:
- Opiskeluoikeusjakso alkaa -kenttään valmistumispäivä
- Opiskeluoikeuden tilat -kenttään vaihtoehto "Valmistunut"
- Osa-aikaisuusprosentti-kenttään 100 %
Suosittelemme käyttämään lisäksi Todistusten/arviointien jakopäivät -taulukon Todistuslajit- ja Todistusten päiväykset -kenttiä, joihin täytetään kaikkien opiskelijalle annettujen todistusten päiväykset ja todistuslajit. Valmistumispäivä saadaan haettua Koskeen myös taulukosta samalta riviltä, jossa todistuslajiksi on laitettu "1 Tutkintotodistus". Samaan taulukkoon voi kirjata todistuksen allekirjoittajan nimen ja tittelin, jos vahvistajaksi pitää tulla eri henkilö kuin Koulun tietoihin kirjattu.
Myös osatutkinnon suorittaneelle kirjataan todistustiedot samaan taulukkoon. Rekisterikortin voi arkistoida, jos hän ei aio suorittaa koko tutkintoa kerralla. Todistuslajit-taulukkoon täytetään osatutkintotodistuksen päivämäärä ja todistuslajiksi "4 todistus tutkinnon osan suorittamisesta". Katso Todistuslajit ja Todistusten päiväykset -ohjeesta tietyt poikkeukset, jolloin ko. taulukon kenttien täyttäminen saattaa aiheuttaa Koski-virheitä.