Kustannuspaikat ja laskentatunnisteet
Päivitetty viimeksi: 26.1.2021
Kurrella voi seurata opettajan työtuntien jakautumista eri maksajille. Seurantaa varten luokille ja/tai opiskelijoille merkitään kustannuspaikat ja tarvittaessa myös 1-2 tunnistetta tarkempaa erittelyä varten. Kustannuspaikat voivat olla yksiköitä, linjatunnuksia tms. maksavia tahoja. Kurre näyttää, kuinka suuri osuus eri toimintoihin osallistuvista on mistäkin kustannuspaikasta.
Selvitä ensin, millä tavalla kustannukset halutaan omassa oppilaitoksessasi tai koulutuskuntayhtymässä selvittää ja jakaa.
- Mille kaikelle on oma kustannuspaikkansa?
- Mitä kustannuspaikkojen numerot/nimet ovat?
- Eritelläänkö kustannukset kustannuspaikkaa tarkemmin?
Kustannuslaskennan rekisterit ja kentät Primuksessa
- Kustannuspaikat: Kaikki tarvittavat kustannuspaikat kirjataan Primuksen Kustannuspaikka-alueet-rekisteriin.
- Tunnisteet: Tarkempi erittely tehdään tunnisteiden avulla. Tunnisteet kirjataan Primuksen Laskutunnisteet-rekisteriin. Yksittäisen opiskelijan tunniste muodostuu kustannuspaikasta, tunniste 1:stä ja tunniste 2:sta, ja on kokonaisuudessaan muotoa "KP Tun1 Tun2".
Kustannuspaikoille ja tunnisteille ei ole merkkimäärärajoituksia, ja niissä voi käyttää sekä numeroita että kirjaimia.
Kustannuspaikat voi kirjata jo Primuksen puolella suoraan opiskelijoille varsinkin, jos selkeää ryhmäjakoa ei ole. Kustannuspaikka siirtyy silloin Kurreen opiskelijan mukana (Kustannuspaikka-alueet-kentän ensimmäisen rivin tieto). Myös Laskentatunniste 1 ja Laskentatunniste 2 siirtyvät. Tunnisteet voi päivittää jälkikäteenkin Kurreen, vaikka kustannuspaikka-tieto olisi jo aiemmin siirtynyt. Ennen päivitystä pitää kuitenkin mahdollinen, aiemmin siirretty tieto tyhjätä Kurressa, jos halutaan päivittää Primuksesta uusi tieto. Jos opiskelija tulee tarjottimen kautta uutena Kurreen, hänelle tulee kustannuspaikka ja laskentatunnisteet Primuksesta.
Primukseen kirjatut kustannuspaikat ovat käytettävissä Kurressa, kaikissa KP-sarakkeissa. Sarakkeen saa esiin perustietoikkunassa mm. Opiskelijat ja Luokat-välilehdillä.
Primukseen kirjatut tunnisteet ovat käytettävissä samoilla perustietoikkunan välilehdillä, sarakkeissa Tun1, Tun2 ja Tun3. Opiskelijoilla ja luokilla on käytössä vain tunnisteet 1 ja 2, 3 on kurssityyppejä varten.
Laskentaa varten sarakkeet kannattaa ottaa kerralla esiin kaikille välilehdille: Näytä / Valitse näkyvät sarakkeet.
- Opiskelijat
- Luokat
- Opettajat
- Opetustilat
- Muut resurssit
- Ryhmät
- Projektit
- Muut tehtävät
- Kurssityyppi (vain Tunniste 3)
Kustannuspaikkojen ja tunnisteiden kirjaaminen
- Tietojen syöttäminen kannattaa aloittaa Luokat-välilehdeltä. Luokan opiskelijat saavat automaattisesti saman kustannuspaikan ja tunnisteen kuin luokalla on.
- Avaa Luokat-välilehti ja valitse jokin luokka. Klikkaa KP-saraketta hiiren 2. painikkeella. Ponnahdusvalikon Valitse listalta -toiminto avaa luettelon Primukseen kirjatuista kustannuspaikoista. Valitse oikea, ja käsittele samalla tavalla muutkin luokat. Jos monella luokalla on sama kustannuspaikka, maalaa nämä luokat ja valitse kustannuspaikka kerralla kaikille.
- Kirjaa samalla tavalla Tun1-sarakkeeseen mahdollinen erittelevä tunniste. Jos tarpeen, täytä myös Tun2-sarake.
- Jos tiedot vaihtelevat opiskelijoittain, tee tarvittavat muutokset Opiskelijat-välilehdellä. Luokkatiedon perusteella syntyneet tunnistetiedot esitetään vihreällä tekstillä, käsin suoraan opiskelijalle syötetyt mustalla.
Kurssityypin laskentatunnisteet
Kurssityypeille ei ole kustannuspaikkaa, mutta ne voivat vaikuttaa laskentatunnisteen muodostumiseen. Tietyn opetusryhmän laskentatunnisteen osat 1 ja 2 muodostuvat opiskelijoiden tunnisteiden perusteella, ja 3. osa kurssityypin perusteella. Saman opiskelijaryhmän pakollinen opintojakso voi siis saada eri laskentatunnisteen kuin valinnainen opintojakso.
Opettajien, opetustilojen, muiden resurssien ja projektien kustannuspaikat
Täytä kustannuspaikat ja/tai tunnisteet myös resursseille ja projekteille, jos ne vaikuttavat kustannusten jakamiseen. Ota perustietoikkunassa esiin KP- ja Tun-sarakkeet resurssien ja projektien omille välilehdille.
Ryhmän kustannuspaikat ja tunnisteet muodostuvat automaattisesti ryhmään osallistuvien opiskelijoiden perusteella. Jos ryhmässä on opiskelijoita eri kustannuspaikoilta, näkyvät kaikki kustannuspaikat perustietoikkunan Ryhmät-välilehdellä pilkulla erotettuna. Tulosteista taas käy ilmi, kuinka monta prosenttia ryhmän opiskelijoista on mistäkin kustannuspaikasta.
Kustannuspaikka muodostuu siis ensisijaisesti opiskelijoiden mukaan, ja jos opiskelijoilla ei ole kustannuspaikkoja, katsotaan opiskelijan luokan kustannuspaikkaa.
Ryhmän riville saa esiin myös kolmannen, kurssityyppiin perustuvan tunnisteen, Tun3.
Opetusryhmille voi lisäksi antaa tilinumeron, jos tuntien kustannukset osoitetaan tietylle tilille. Tilinumero merkitään sarakkeeseen Tilinro.
Opetusryhmän tunniste kokonaisuudessaan on muotoa:
- KP Tun1 Tun2 Tun3 Tilinro
Opetusryhmälle syntyneen tunnisteen voi tarvittaessa muuttaa käsin. Opiskelijatietojen perusteella syntyneet tunnistetiedot esitetään vihreällä tekstillä, käsin syötetyt mustalla.
Muun tehtävän kustannuspaikka ja laskentatunniste muodostuu seuraavasti:
- Jos tehtävälle itselleen on annettu tunniste, käytetään sitä.
- Jos tehtävällä ei ole tunnistetta ja muuhun tehtävään on liitetty opiskelijoita, syntyy kustannuspaikka ja laskentatunniste opiskelijajakauman mukaan.
- Jos opiskelijoille ei ole täytetty kustannuspaikkoja, katsotaan opiskelijoiden luokan kustannuspaikkaa.
- Jos tehtävään ei liity opiskelijoita, käytetään tunnisteena muuhun tehtävään liittyvän projektin tunnistetta.
- Jos tehtävään ei liity projektiakaan, tulee kustannuspaikaksi ja laskentatunnisteeksi opettajan oma tunniste.
Varauksen kustannuspaikka ja laskentatunniste muodostuu seuraavasti:
- Jos sijoitustyypille on annettu tunniste, käytetään sitä.
- Jos sijoitustyypillä ei ole tunnisteita, tulee kustannuspaikaksi ja laskentatunnisteeksi opettajan tunniste.
Opettajakohtaiset laskentatunnisteet ja kustannuspaikka sijoituksiin
Sijoittelu-ikkunassa voi merkitä sijoituskohtaisesti opettajakohtaiset tiedot. Näin esim. tunnin sijaisopettajalle voidaan merkitä eri kurssityyppi tai laskentatunniste kuin ryhmän varsinaiselle opettajalle. Toiminto soveltuu myös tilanteisiin, kun tunniste pitää jonkin poikkeuksen takia vaihtaa joksikin muuksi.
Klikkaa sijoitusta hiiren 2. painikkeella, avaa Ominaisuudet-editori ja valitse Näytä / Tunnin opettajakohtaiset tiedot, niin osio tulee näkyviin ikkunaan. Osiossa näkyy sarakkeita sen mukaan, mitä Perustiedot-ikkunan Ryhmät- ja Muut tehtävät -välilehdille on valittu näkyviin.
Osion taulukossa on listattu kaikki tunnin opettajat. Opettajalla voi olla vain yksi tyyppi ja tunniste per sijoitus, vaikka opettaja olisi merkitty samaan sijoitukseen opettajaksi useammalle välilehdelle.
Sijoittelussa voi muokata massana sijoitusten opettajakohtaisia tietoja, jos kaikissa valituissa sijoituksissa on sama kurssityyppi ja sijoitustyyppi sekä samat opettajakohtaiset tiedot. Lisäksi opettajan pitää olla mukana kaikissa valituissa sijoituksissa.
Kustannuspaikka-, laskentatunniste- sekä tilinumerotiedot saa näkyviin myös Sijoittelu-ikkunan sijoittamattomien tuntien välilehdille. Näitä varten on omat sarakkeensa, jotka saa esiin Näytä / Valitse näkyvät sarakkeet -toiminnon kautta. Tiedot näkyvät opettajien osalta aktiivisen opettajan mukaan, jos samassa ryhmässä on kaksi eri opettajaa.
Käyttäjille voi antaa oikeuden muokata opettajakohtaisia tietoja myös Wilman työjärjestyksen muokkaustilassa.
Kustannuspaikat ja tunnisteet näkyvät mm. Opettajan työsuunnitelma -tulosteessa, ja ne saa esiin jaksotustulosteeseen.
Varsinaiset tunnisteiden tulosteet avautuvat perustietoikkunan Opettajat-välilehdeltä.
- Laskentatunnisteiden tuntijako -tulosteesta näkee, miten opettajan tunnit jakautuvat eri kustannuspaikoille ja tunnisteille. Oletuksena tulostuu koko lukuvuosi, tulostusruudun Jaksovalinnat-välilehdeltä voi valita esiin esim. pelkän 1. jakson tai viikot 36 - 40.
- Laskentatunnisteiden tuntijako jaksoittain -tulosteessa on koonti opettajan koko lukuvuoden tunnisteista, jaksokohtaisesti jaettuna. Tässäkin tulosteessa oletuksena tulostetaan koko vuosi, ja Jaksovalinnat-välilehdeltä voi valita yksittäisiä jaksoja. Jos Lisäasetukset-välilehdeltä rastitaan Laske jaksottamaton tuntimäärä ensimmäisen jakson tuntimäärään -kenttä, lasketaan jaksottamattomat tunnit ensimmäisen jakson sarakkeen tuntimäärään mukaan.
- Laskentatunnisteiden tuntijaon kooste -tulosteeseen on koottu useamman eri opettajan tuntijako samalle paperille. Tämän tulosteen voi toimittaa palkanlaskentaan.