Muun työn ja muiden tehtävien tuntimäärät
Päivitetty viimeksi: 24.5.2019
Kokonaistyöajalla olevien opettajien työmääriä seurataan ja suunnitellaan Kurre-ohjelman Perustiedot-välilehdellä. Muuta työtä kertyy kahdella tavalla: opetustuntien määrän mukaan tietyllä kertoimella sekä kiinteitä tuntimääriä muista tehtävistä, esim. projekteista. Muiden tehtävien tuntimääriin voi kirjata myös virkavapaat, osa-aikaeläkkeet, huojennukset ym, jolloin ne saadaan näkyviin ja huomioitua työajan suunnittelussa. Työmäärät tulostetaan Opettajat-välilehdellä: Tulosteet / Opettajan työsuunnitelma.
Opettajat-välilehti
- Kokonaistyöaika-sarakkeeseen kirjataan opettajan kokonaistyöaika vuodessa, esim. 1600 tuntia. Aika voi vaihdella vuosilomapäivien mukaan.
- Muuta työtä -sarakkeeseen merkitään suunnitellun muun työn osuus vuodessa, esim. 752 tuntia.
- Suunn. muuta työtä: Tähän kertyy automaattisesti kaikki opettajalle merkitty muu kuin opetustyö
- Ylitunnit, muu työ: Tästä näkyy Muuta työtä -sarakkeen ja suunnitellun muun työn erotus. Sarakkeen luku tarkoittaa opettajan työajan ylitystä tai vajausta. Punainen negatiivinen luku tarkoittaa, että opettajalle on suunniteltu liian vähän työtä; harmaa positiivinen luku tarkoittaa ylitunteja, ts. opettajalle on suunniteltu liikaa työtä.
- Jos opettajan työsuhde on "Kokonaistyöaika" tai "Osa-aikainen", ei Ylitunnit-sarakkeisiin lasketa arvoja.
Sarakkeet täyttyvät automaattisesti, kun opettaja kiinnitetään opetusryhmiin, kun hänelle lisätään muuta työtä, varauksia tai hänet kiinnitetään projekteihin.
Tutkinnon osiin/osa-alueisiin liittyvä muu työ, oheistyö
Opettajalle kertyy yhden osa-alueen pitämisestä yleensä sekä opetustyötä että muuta työtä, oheistyötä. Kertyvän oheistyön määrän voi määritellä joko kertoimien ja opiskelijakohtaisten tuntimäärien avulla Kurssityypit-välilehdellä tai Opetusryhmät (Ryhmät)-välilehdellä ryhmäkohtaisesti.
Jos oheistyön määrän pystyy kirjaamaan kurssityypeittäin, kannattaa käyttää tätä vaihtoehtoa. Oheistyön kertymistapa täytetään Kurssityypit-välilehdelle.
- Lähiopetusta/laajuus täytetään kaikille kurssityypeille, joihin kuuluu lähiopetusta. Määräksi annetaan esim. 16 tai 18.
- Oheistyökerroin täytetään niille kurssityypeille, joissa muun työn määrä määräytyy puhtaasti kertoimella: esim. jos opettajalle kertyy yhden osp:n pakollisen osa-alueen opetuksesta 0,6 h oheistyötä, annetaan kertoimeksi 0,6.
- Opetustyökerroin täytetään sellaisille tehtäville, joihin ei liity mitään kurssia, mutta joista kuitenkin kertyy opetustyön tunteja.
- Oheistyötä/laajuus/opiskelija täytetään, jos opettajan oheistyön määrä riippuu ryhmän opiskelijoiden määrästä. Opettajalle kertyy yhden osaamispisteen laajuisesta opinnosta 10 h muuta työtä, jos ryhmässä on 10 opiskelijaa ja oheistyötä on 1h/osp/opiskelija. 3 osp opinnosta viiden opiskelijan ryhmälle kertyisi 15 h. Muutokset ryhmän opiskelijamäärässä vaikuttavat automaattisesti myös opettajan muun työn tuntimäärään.
Kurssityyppien ei tarvitse noudattaa Primuksen mukaista tyypittelyä: Kurressa voi luoda lisää kurssityyppejä työmäärälaskennan tarpeiden mukaan, esim. "työssäoppimisen ohjaus", "verkkokurssi", "muuntokoulutus"; tai jokaiselle eri tuntimäärän muodostustavalle oma tyyppinsä. Nämä tyypit eivät siirry takaisin Primukseen eivätkä sotke tilastoja tai todistuksia. Kurren kurssityypit vaikuttavat vain Kurren työmäärälaskentaan.
Muun työn kirjaaminen
Perustietoikkunan Opetusryhmät -välilehdeltä valitaan opetusryhmä ja klikataan sitä hiiren 2. painikkeella. Ponnahdusvalikosta valitaan Lisää opettajalle muuta työtä (toiminto näkyy vain, jos Muut tehtävät -välilehti on otettu esiin Kurreen).
Apuruutuun täytetään vähintään nimi (esim. "oppimistehtävien tarkistus"), tehtävän kesto ja opettaja.
- Jos tuntimäärä määräytyyy kurssityypin mukaan, täytetään aina myös Tehtävän tyyppi.
- Kestoksi annetaan tällöin sama tuntimäärä, joka kurssityypille merkittiin Lähiopetusta/laajuus-kenttään. Jos siis tällä kurssityypillä lähiopetusta on 18h / osp ja kyseessä on yhden osaamispisteen kurssi, merkitään kestoksi 18. 2 osp kurssille merkitään 36.
- Sama toiminto on käytettävissä myös ryhmittelyikkunassa, hiiren 2. painikkeen ponnahdusvalikon kautta. Hae ensin ruudulle opettajat ja siirry sellaiselle jaksolle, jossa ryhmillä on tunteja.
Opintojaksoihin liittymätön muu työ
Sellaiset opettajan muut tehtävät, jotka eivät liity mihinkään opintoon, luodaan perustietoikkunan Muut tehtävät -välilehdellä.
- Muut tehtävät ovat erityistehtäviä, projektityötä tai tutkinnon osan ensimmäisen pitokerran perusteella annettavia lisätunteja. Jokaista tehtävää ja sitä hoitavaa opettajaa kohden luodaan oma rivinsä. Jos kaksi opettajaa osallistuu samaan tehtävään, tehdään siis 2 riviä.
- Myös huojennukset, virkavapaat ja osa-aikaeläkkeet voi kirjata muuna tehtävänä. Jos opettaja on osa-aikaeläkkeellä esim. 2 päivää viikossa, lisää hänelle sitä vastaava tuntimäärä muuksi työksi, esim. 2 x 7 h x 38 vkoa = 532 h.
- Muut tehtävät -välilehdelle kertyvät myös kaikki opintojaksoihin liittyvät tehtävät, jotka on luotu Opetusryhmät -välilehden Lisää opettajalle muuta työtä -toiminnolla.
- OVTESin mukaisia, tietyn kertoimen mukaan määräytyviä valmistelu-, tehtävien korjaus- ym. tunteja ei merkitä tähän, vaan Kurssityypit-välilehdelle.
Muun työn jaksotus
Muita tehtäviä voi jaksottaa ja sijoittaa työjärjestykseen samalla tavalla kuin opetusta tai varauksia.
- Avaa ryhmittelyikkuna ja ota Näytä-valikosta esiin Jaksotus.
- Ota Asetukset-valikon Piilota muut työt -kohdasta rasti pois.
- Muun työn nimi näkyy Palkit-sarakkeessa. Rivillä on vihertävä taustaväri.
- Muu työ jaksotetaan merkitsemällä haluttu tuntimäärä jakson / viikon sarakkeeseen. Virkavapauspäivät merkitään sijoittelussa.
Muun työn sijoittaminen työjärjestyksiin
- Opettajalle merkitty muu työ näkyy työjärjestyksen alla sijoittamattomien tuntien luettelossa samalla tavalla kuin opetustunnitkin. Jos tunnit on jaksotettu, näkyvät ne ko. jakson kohdalla, muuten Jaksottamattomat-välilehdellä.
- Muun työn kesto lasketaan hieman eri tavalla kuin opetuksen. Muulla työllä yksi viikkotunti on 60 minuuttia, opetuksella oletuksena 45 minuuttia. Kahden 45 minuutin oppitunnin pitämisestä opettajalle kertyy 2 h työtä, kahden 45 minuutin muun tehtävän hoitamisesta taas 90 minuuttia eli 1,5 h.
- Kun haluat sijoittaa opettajan työjärjestykseen yhden tunnin verran muuta työtä, tee sijoituksesta 60 minuutin pituinen. Jos normaali oppitunti on 45 minuuttia, vaatii 60 minuutin sijoittaminen siirtymistä minuuttitarkkuuteen: valitse yläpalkista Asetukset / Minuuttisijoituksen tarkkuus ja esim. 15 minuuttia. Ruudulle ilmestyy tiheämpi vaakaviivoitus, ja voit nyt sijoittaa työtä myös välituntien kohdalle.
Esimerkkejä oheistyön ja opetustyön kertoimista:
"Opetus" tarkoittaa tässä Primuksen Opetustarjonta -rekisteristä siirtyneitä opintoja ym. opetussuunnitelmaan kuuluvaa opetusta. "Oheistyö" taas tarkoittaa ohjaamista, suunnittelua ym. työtä, joka ei siirry Primuksesta eikä koske opiskelijoiden tuntimääriä. Kurssityypille täytetään tilanteesta riippuen joko oheistyökerroin, opetustyökerroin tai molemmat.
Opetustyö/Muu työ | Tilanne | Tuntimäärä yhteensä |
---|---|---|
Opetustyö | Opettaja pitää 10 tunnin kurssin, josta hänelle ei lasketa lainkaan oheistyötä. Kurssityypille ei täytetä kumpaakaan kerrointa, kurssiin liittyvät tunnit lasketaan oletuksena opetustyöksi. | 10 |
Opetustyö | Opettaja pitää 10 tunnin kurssin, josta hänelle lasketaan oheistyötä 5 tuntia. Kurssityypille täytetään pelkkä oheistyökerroin "0,5". | 10+5=15 |
Opetustyö | Opettaja pitää 10 tunnin kurssin, josta hänelle lasketaan oheistyötä toiset 10 tuntia. Kurssityypille täytetään oheistyökerroin "1". | 10+10=20 |
Muu työ | Opettaja tekee ohjaustyötä 10 tuntia. Perustetaan uusi kurssityyppi "ohjaus". Kurssityypille ei täytetä kumpaakaan kerrointa, kurssiin liittymätön työ lasketaan oletuksena oheistyöksi. | 10 |
Muu työ | Opettaja ohjaa ryhmäänsä 10 tuntia, josta 5 tuntia lasketaan opetukseksi ja 5 tuntia muuksi työksi. Kurssityypille täytetään opetustyökerroin "0,5" ja oheistyökerroin "0,5". | 5+5=10 |
Opetuksen ulkopuolisille tehtäville (Muut tehtävät) voi Kurre 7.22 versiosta lähtien tehdä arviointikirjan ja täyttää sen kautta tuntipäiväkirjaa Wilmassa. Arviointikirjat muodostetaan Kurresta ryhmien tapaan, kuitenkin ilman kurssia ja opiskelijoita. Arviointikirjaan tallentuu pelkästään nimi, opettaja(t), ryhmä, alkamis- ja päättymistäpäivät sekä arviointityyppi. Tällaisilla arviointikirjoilla on tarkoitus vain täyttää tuntipäiväkirjaa tarvittaessa.
Arviointikirjojen muodostaminen Kurressa
Kurren perustiedoissa, Muut tehtävät-välilehdellä voidaan muodostaa arviointikirjat kaikista tai valituista muista tehtävistä. Arviointikirjat muodostetaan joko tehtävää klikkaamalla hiiren kakkospainikkeella tai ylävalikosta Tiedonsiirrot / Siirrä Primukseen / Arviointikirjat muista tehtävistä. Jos Muut tehtävät -välilehti ei ole esillä ollenkaan, ei valikossa myöskään näy vaihtoehtoa Arviointikirjat muista tehtävistä.
Primukseen syntyy arviointikirja, jonka arviointityyppi on "Kurre 7 muu tehtävä". Arviointityypin perusteella saa tämäntyyppiset arviointikirjat haettua helposti tai piilotettua normaalien arviointikirjojen listoilta tarvittaessa.
Muun tehtävän arviointikirjan alkamis- ja päättymispäivä kysytään aina arviointikirjaa muodostettaessa, koska näille ei ole päivämääriä valmiina. Oletuksena Kurre ehdottaa Kurren tiedoston ensimmäistä ja viimeistä päivämäärää.
Vaikka muulla tehtävällä olisi Kurressa opiskelijoita ja kurssi, Primukseen arviointikirja luodaan ilman kurssia ja opiskelijoita. Primuksen arviointirekisterin valikoista on disabloitu suurin osa vaihtoehdoista, jolloin opiskelijoita ei voi edes lisätä muiden tehtävien arviointikirjalle. Myös arviointikirjan toimeenpano tai käyttäytymisen toimeenpano on estetty.
Arviointikirjat Wilmassa
Muun tehtävän arviointikirjan saa näkyviin Wilmassa samoilla oikeuksilla kuin tavalliset arviointikirjatkin. Mitään erillisiä oikeuksia ei tarvita.
Wilmassa Opetusryhmät -sivulla on uusi välilehti "Tehtävät", jossa näkyy Kurre 7 muu tehtävä -tyyppiset arviointikirjat, jos niitä kyseiselle opettajalle löytyy.
Muuta tehtävää klikkaamalla saa näkyviin välilehdet "Tehtävän tiedot" ja "Tuntipäiväkirja". Muun tehtävän tuntipäiväkirjaa voit täyttää normaalin tuntipäiväkirjan tapaan.
Jos arviointikirjalla on muita opettajia, heillä on samat oikeudet arviointikirjaan kuin varsinaisella opettajalla.
Kun muuta tehtävää on sijoitettu työjärjestykseen, Wilman etusivun kalenterissa ja työjärjestyksessä on linkki muun tehtävän sivulle ja kuvake, josta pääsee siirtymään suoraan tuntipäiväkirjaan.