Viikkotunnit opettajien työmäärälaskennassa
Päivitetty viimeksi: 3.6.2019
Oppituntien määrä per kurssi voidaan Kurressa ilmoittaa viikkotunteina tai lähiopetustunteina.
- Lähiopetustunti tarkoittaa opetuksen absoluuttista, toteutuvaa tuntimäärää, esim. 24 h. Koko 24 tuntia voidaan opettaa yhden viikon aikana tai se voidaan jakaa useammalle viikolle, esim. 8 h + 6 h + 10 h.
- Viikkotuntimäärä taas tarkoittaa keskiarvoa: Jos opintojaksoa opetettaisiin tasaisesti ympäri vuoden, kuinka monta tuntia sitä opetettaisiin viikossa? Yksi viikkotunti voidaan opettaa siten, että opetusta on 1 h/vko läpi vuoden, 2 h/vko puolen vuoden ajan tai 4 h/vko neljäsosavuoden ajan.
Viikkotuntien muuntaminen työtunneiksi
Lähiopetus- ja viikkotuntien käsittely opettajien työmäärälaskennassa on hieman erilainen:
- Lähiopetustunnit lasketaan oletuksena opettajan tuntimääriin sellaisenaan: jos opintojakson laajuus on 25 h, laskettuu opettajalle 25 h työtä.
- Viikkotunnit taas muunnetaan työtunneiksi kertomalla viikkotuntimäärä lukuvuoden työviikkomäärällä (oletus 38).
Työviikkomäärää tarvitaan lähinnä niissä oppilaitoksissa, joissa työjärjestykset laaditaan viikkotuntimääriä käyttäen: esim. matematiikan ryhmää on merkitty opetettavaksi 2 h viikossa. Jotta saataisiin tästä kertyvä koko vuoden tuntimäärä, tulee tietää, montako työviikkoa lukuvuoteen kuuluu. Jos vuodessa on 38 työviikkoa, kertyy opettajalle 2 h x 38 = 76 h.
Opetustyöviikkojen lukumäärä on Kurressa oletuksena 38. Oletusta muutetaan Kurre-tiedoston Yleiset asetukset -ikkunan Tuntimäärälaskennan asetukset -kohdassa. Työviikkojen määrä on aikuislukiossa 33, musiikkioppilaitoksessa 35 ja kaikissa muissa kouluissa/oppilaitoksissa 38.
Työviikkomäärää käytetään myös jakajana työmäärätulosteissa. Kun opettajan kokonaistyöaika jaetaan 38 viikolle, saadaan keskimääräinen viikkotuntimäärä eli vuosiviikkotuntimäärä, vvt. Jos opettajan kokonaistyöaika on 1600, tulee vuosiviikkotuntimääräksi 1600 / 38 = 42,11.
Lähiopetustunteja käytettäessä opettajalle laskettuu automaattisesti toteutunut tuntimäärä. Arkipyhät ym. poikkeukset on huomioitu jo tunteja sijoitettaessa.
Viikkotunteja käytettäessä opettajalla on sama työjärjestys esim. 10 viikon ajan. Jos jollekin viikolle osuu esim. arkipyhä, jää osa tunneista pitämättä. Tämä vaihtelu voidaan joko huomioida laskennassa tai jättää huomioimatta.
Kuvassa on oppilaitoksen jakso 4, johon osuu pääsiäinen, vappu ja helatorstai. Perjantai 31.5. on varattu todistustenjakopäiväksi, joten silloinkaan ei ole opetusta. Jaksossa on siis 10 maanantaita, 11 tiistaita, 10 keskiviikkoa, 10 torstaita ja 9 perjantaita.
Kun opettajalle merkitään työjärjestykseen yksi viikkotunti, kertyy siitä opettajalle opetettavaa 9 - 11 tuntia sen mukaan, mille viikonpäivälle tunti osuu.
Opettaja opettaa "Asiakaspalvelun perusteet" -opintoa ja "Asiakirjan laatiminen" -opintoa, kumpaakin 1 h viikossa. Asiakaspalvelun perusteita opetetaan tiistaisin, asiakirjan laatimista perjantaisin. Asiakaspalvelua ehditään opettaa jakson aikana 11 kertaa eli 11 tuntia, asiakirjan laatimista vain 9 kertaa eli 9 tuntia.
Se, lasketaanko opettajien tuntimäärät käyttäen todellisten, toteutuneiden opetuskertojen määrää vai laskennallista määrää, valitaan Kurren Yleiset asetukset -ruudussa, Laske sijoitusten tuntimäärät -valikosta:
- Sijoitusten lukumäärän mukaan tarkoittaa todellista määrää (9, 10 tai 11)
- Jakson viikkomäärän mukaan tarkoittaa laskennallista määrää (9 1/2).
Kuvassa on opettajan työmäärät laskettuna ensin viikkomäärän mukaan, sitten sijoitusten lukumäärän mukaan.
- Viikkomäärän mukaan laskettaessa opettajalle kertyy 4. jaksossa kummastakin opintojaksosta 1 x 9 1/2 = 9,30 h. Koko vuodelta kertyy 1 x 4 x 9 1/2 = 38 h. Viikkojen mukainen luku on siis laskennallinen määrä, jossa ei huomioida arkipyhien takia pitämättä jääneitä tunteja.
- Sijoitusten mukaan laskettaessa tuntimäärä vaihtelee: Sijoitusten mukaan lasketut ovat tarkempia lukuja ja tarkoittavat todellista, toteutunutta opetusta.