Opetustyön tuntimäärät
Päivitetty viimeksi: 24.5.2019
Ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opettajien työmäärälaskenta tehdään Kurre-ohjelman perustiedot-välilehdellä. Opetustuntien määrään liittyvät tiedot kirjataan perustietoikkunan Opettajat, Opetusryhmät (Ryhmät) ja Kurssityypit -välilehdille. Opetustyön tuntimäärät tulostetaan Opettajat-välilehdellä: Tulosteet / Opettajan työsuunnitelma.
- Tuntiopettaja-sarakkeeseen laitetaan rasti niille opettajille, joilla ei ole kokonaistyöaikaa vaan joille maksetaan palkkaa vain pidettyjen tuntien perusteella. (Lähinnä vain sivutoimisille tuntiopettajille).
- Kokonaistyöaika-sarakkeeseen kirjataan opettajan kokonaistyöaika vuodessa, esim. 1600 tuntia.
- Kokonaistyöaika siirtyy tiedonsiirrossa Primuksen opettajarekisterin Opetusvelvollisuus-kentästä Kurreen. Jos Primukseen kirjattu luku on pienempi kuin 50, katsotaan sen tarkoittavan viikkotuntien määrää ja se kerrotaan 38:lla (vuoden laskennallinen työviikkomäärä). 50 tuntia suuremmat luvut siirretään sellaisenaan. Primuksen kenttään voi merkitä esim. "20" (20 h/vko), jolloin Kurreen siirtyy 760 h, tai "600", jolloin Kurreen siirtyy 600 h.
- Muuta työtä -sarakkeeseen kirjataan suunnitellun muun työn osuus vuodessa, esim. 800 tuntia.
Opetustuntien sarakkeet
Opetustuntien määrä näkyy sarakkeista
- Opetusta: sarakkeeseen ilmestyy automaattisesti kokonaistyöajan ja muun työn erotus
- Suunn. opetus: kaikki opettajalle tähän mennessä merkitty opetustyö
- Vaje/ylitys, opetus: opetusta-sarakkeen ja suunnitellun opetustyön erotus. Sarakkeen luku tarkoittaa opettajan työajan ylitystä tai vajausta. Punainen negatiivinen luku tarkoittaa, että opettajalle on suunniteltu liian vähän työtä; harmaa positiivinen luku tarkoittaa ylitunteja, ts. opettajalle on suunniteltu liikaa työtä.
- Sarakkeet täyttyvät automaattisesti, kun opettaja merkitään jonkin ryhmän opettajaksi.
- Ylitunnit-sarakkeisiin ei lasketa arvoja, jos opettajan työsuhde on "Kokonaistyöaika" tai "Osa-aikainen".
Suunniteltu ja toteutunut työ
- Suunniteltu sisältää kaiken opettajalle merkityn työn: jaksottamattoman, jaksotetun ja sijoitetun.
- Jaksotettu tarkoittaa työtä, jonka suoritusajankohta on merkitty tietylle jaksolle, esim. "Asiakaspalvelu"-opintojaksoa on jaksotettu 2. jaksoon 16 h, ryhmänohjausta 0,3 h ympäri vuoden.
- Sijoitettu tarkoittaa työtä, joka on merkitty työjärjestyksiin, eli viikonpäivän ja kellonajan tarkkuudella. Tunnit sijoitetaan työjärjestyksiin Sijoittelu-ikkunassa.
- Jaksotetut ja (työjärjestykseen) sijoitetut tunnit on eritelty tulosteissa omina riveinään, mutta perustietoikkunan Opettajat-välilehdellä ne sisältyvät suunnitellun työn määriin.
Kurressa työjärjestyksen voi tehdä käyttäen joko viikkotuntimääriä (osaamispisteitä) tai lähiopetustunteja.
- Lähiopetustunteja käytettäessä opettajan opetustuntien määrä on sama kuin opinnon tuntimäärä.
- Osaamispisteitä käytettäessä opinnon lähiopetustuntien määrä kirjataan joko opintokohtaisesti perustietoikkunan Opetustarjonta (Kurssit)-välilehden Lähiopetustunteja-sarakkeeseen tai
- Kurssityypit-välilehden Lähiopetusta/Laajuus-sarakkeeseen, esim. pakollisista 18 h/osp, valinnaisista 16 h/osp. Kun opettaja opettaa yhden osaamispisteen laajuisen pakollisen opinnon, kertyisi hänelle 18 h opetustyötä, 2 osp:n laajuisesta 36 h.
- Jos opintojen laajuuksia ei muuteta lähiopetustunneiksi, tulee opettajan tuntimääräksi opintojen osp-määrä kerrottuna oletus-jaksojärjestelmän viikkomäärällä (yleensä 38). Yhden osaamispisteen opinnosta kertyisi opettajalle siis 38 opetustuntia.
Kurssityyppien avulla määritellään lisäksi opettajan työtuntien jakautuminen opetustyöksi ja muuksi työksi. Tyypillisesti yhden osa-alueen pitämisestä opettajalle kertyy sekä opetustunteja että tietyllä kertoimella tai opiskelijamäärän mukaan muun työn tunteja. Vastaavasti opettajalle voi kuulua sellaista muuta työtä, josta osa lasketaankin opetustunteihin.
Kurssityypit-välilehden muiden sarakkeiden täyttäminen on ohjeistettu tarkemmin erillisessä muun työn ohjeessa.
Jos opettajalla on sellaista opetustyötä, jota ei haluta mukaan tuntilaskentaan, annetaan työlle oma sijoitustyyppi, esim. "kertakorvaus". Perustietoikkunan Sijoitustyypit-välilehdellä luodaan uusi sijoitustyyppi, jolle EI rastita kenttää Huomioi työmäärissä. Tämä tyyppi valitaan joko koko opinnolle esim. perustietoikkunan Opetusryhmät (Ryhmät)-välilehdellä tai yksittäisille oppitunneille sijoitteluikkunassa.
Opettajien työmäärätulosteissa on eritelty opetustyö ja muu työ. Opetustyö käy ilmi ensisijaisesti Ryhmät-osiosta, jossa jokainen opinto on oma rivinsä. Jos opettajalla on lisäksi sellaista muuta työtä, josta osa lasketaan opetustyöksi, on opetustunteja myös Muu työ -osiossa, sarakkeessa Opetusta.
Opettajan työsuunnitelma -tulosteelle on mahdollisuus valita Tulosta sijoitetut tunnit, jolloin esim. muista tehtävistä saadaan toteutuneet eli sijoitetut tunnit. Myös Muiden tehtävien tunnit -tulosteessa voi valita "Tulosta vain sijoitukset".
Työmäärä-sarake perustietoikkunan Opetusryhmät (Ryhmät)- ja Muut tehtävät -välilehdillä näyttää opettajan työmääriin laskettavan määrän. Sarake täyttyy automaattisesti, kun tieto muuttuu. Sama sarake näkyy Ryhmän tunnit tai Muun työn tunnit -ikkunoissa, jos sarake on esillä Opetusryhmät (Ryhmät)- tai Muut tehtävät- välilehdillä perustiedoissa.
Sijoitteluikkunan oikeassa alanurkassa näytetään yhteenveto opettajan tuntimääristä tässä jaksossa.
- Sijoitettu yhteensä: oppitunnit, varaukset + muut tehtävät.
- Opetuksen osuus: viikkotuntien määrä, esim. 20
- Tehtävien osuus: muiden tehtävien viikkotuntimäärä
- Varausten osuus: varausten viikkotuntimäärä
- Muista kouluista: viikkotuntimäärä resurssin muista kouluista
- Sijoitettu tuntimäärä: jakson tuntimäärä, ts. viikkotuntimäärä x jakson pituus viikkoina, esim. 420:50. Summa oppitunneista, varauksista ja muista tehtävistä.
Sijoitetun tuntimäärän laskentatapa riippuu siitä, mitä Yleiset asetukset -ruudussa on valittu Laske sijoitusten tuntimäärät -kohtaan.
- Jakson viikkomäärän mukaan:
- oppituntien määrä = sijoitettu viikkotuntimäärä x jakson viikkomäärä
- varausten ja muun työn määrä = toteutuva viikkotuntimäärä
- Sijoitetun tuntimäärän mukaan
- oppituntien määrä = toteutuva viikkotuntimäärä
- varausten ja muun työn määrä = toteutuva viikkotuntimäärä
Toteutuva viikkotuntimäärä tarkoittaa lomapäivien ym. huomioimista. Jos jakso kestää 10 viikkoa, mutta 1 perjantai on arkipyhä, kertyy perjantain tunteja vain 9 viikon edestä.