Työmäärälaskennan perustiedot
Päivitetty viimeksi: 18.12.2020
Opettajien työmäärälaskenta Kurressa vaatii, että käyttäjä määrittelee Kurreen tietyt perustiedot, joiden pohjalta laskenta tehdään. Ohjeessa kerrotaan näiden perustietojen kirjaamispaikat.
Primuksen Opettajat-rekisteriin voi täyttää valmiiksi Opetusvelvollisuus-kentän, jolloin tieto siirtyy Kurreen Perustiedot / Opettajat-välilehdelle, Kokonaistyöaika-sarakkeeseen. Kenttään voi laittaa esim. 24,5 opetusvelvollisuudessa oleville tai 1600 kokonaistyöajassa oleville.
Käyttäjän tehtäväksi jää määritellä seuraavat laskennan lähtötiedot Kurren perustietoikkunan välilehdille.
Huom. Kohta 5, opintojen laajuudet, kannattaa tarkistaa ja korjata ennen opetusryhmien tekoa.
1) Opetusvelvollisuus ja työaika
Perustietoikkunan Opettajat-välilehti:
- Työsuhde, vaihtoehdot: kokonaistyöaika, opetusvelvollisuus, osa-aikainen
- Kokonaistyöaika: kokonaistyöajalla olevien vuosittain työtuntien määrä, esim. 1600 (siirtyy Primuksesta, jos on kirjattu valmiiksi Opetusvelvollisuus-kenttään.
- Työsuhde alkaa: täytetään vain osan vuotta työskenteleville
- Työsuhde päättyy: täytetään vain osan vuotta työskenteleville
- Opetustyöviikot: oletus 38, muutetaan tarvittaessa
Kun opetusryhmille valitaan opettajaa, näyttää Kurre listauksessa vain ne opettajat, joiden työsuhde on voimassa ryhmän opetusaikana (tai tiedot täyttämättä = käytettävissä koko vuoden). Opettaja näkyy vapaissa resursseissa siitä päivästä lähtien, kun hänen työsuhteensa alkaa.
Työmäärätulosteissa ylituntien osuus esitetään vain niiltä opettajilta, joiden työsuhdemuotona on opetusvelvollisuus.
2) Opettajien muun työn osuus kokonaistyöajasta
- Perustietoikkunan Opettajat-välilehti: Muuta työtä-sarake, esim. 800. Muun työn osuuden voi kirjata tähän valmiiksi tai muuta työtä voi lisätä esim. opetusryhmän kautta.
- Perustietoikkunan Opetusryhmät-välilehdellä on Työmäärä-sarake, joka täyttyy automaattisesti, kun opettajalle lisätään muuta työtä.
- Perustietoikkunan Opettajat-välilehdellä muuta työtä lisättäessä (hiiren kakkospainike / Lisää opettajalle muuta työtä) näkyy apuikkunan alatunnisteessa Opettajakohtaiset työmäärät infoalue. Info päivittyy automaattisesti yläosan tilanteen mukaan, mitä työtä lisätään.
3) Lukuvuoden aikataulut
- Perustietoikkunan Jaksojärjestelmät-välilehti:
- Luo jaksojärjestelmä ja siihen kuuluvat jaksot, esim. 4 jaksoa. Jaksojen kesto viikkoina tulee olla sama kaikilla jaksoilla, esim. 10. Kesto päivinä saa vaihdella.
- Luo viikkojärjestelmä. Järjestelmä voi ulottua yli opetustyöviikkojen, ja olla esim. tammikuusta joulukuuhun tai elokuusta heinäkuuhun.
- Käy jaksot läpi ja poista lomapäivät.
4) Ryhmien opiskelijamäärät
- Perustietoikkunan Luokat-välilehti: Opiskelijoita. Täytä suunniteltu opiskelijamäärä niille luokille, joiden opiskelijoita ei ole vielä siirretty Kurreen.
5) Opintojen laajuudet (tuntimäärät)
- Perustietoikkunan Opetustarjonta-välilehti: tarkista, että kaikille kursseille on siirtynyt Primuksesta oikea kesto. Korjaa tarvittaessa. Primuksesta siirtyy Lähiopetustunteja max-kentän tieto Kurreen Perustiedot / Opetustarjonta-välilehdelle, lähiopetustunteja-sarakkeeseen.
6) Oheistyökertoimet kurssityypeille
Primuksesta siirtyi Kurreen tietyt, opiskelijoiden suorituksiin liittyvät kurssityypit. Kurressa näitä ei tarvita, vaan kurssit tyypitellään opettajien työmäärälaskennan näkökulmasta. Primuksesta siirtyneet kurssityypit voi poistaa Kurresta, ja luoda tilalle sellaiset kurssityypit, joiden avulla saadaan eriteltyä erilaiset tuntimäärien kertymistavat.
Perustietoikkunan Kurssityypit-välilehti:
- Jos työjärjestys tehdään lähiopetustunteina, voit täyttää Lähiopetusta/Laajuus, esim. pakollisille 18 ja valinnaisille 16.
- Oheistyökerroin-sarakkeeseen täytetään kertoimet, joilla opetustyön päälle tuleva muu työ lasketaan, esim. 0,5. Ks. kertoimista tarkemmin erillinen muun työn tuntimäärien ohje.
- Oheistyötä/Laajuus/opiskelija -sarake täytetään, jos esim. työssäoppimisten ja näyttöjen oheistyön määrä riippuu ryhmän opiskelijamäärästä. Sarakkeeseen täytetään yhtä opiskelijaa kohden kertyvä oheistyön määrä, esim. 1 h.
- Opetustyökerroin ja Opetustyötä/Laajuus/opiskelija vain sellaisille kurssityypeille, jotka eivät liity tutkinnon osiin/osa-alueisiin, mutta joista kertyy opetustunteja.
7) Kustannuspaikat, laskentatunnisteet, tilinumerot ja tiliöintitunnus
- Perustietoikkunan Opiskelijat, Luokat, Opettajat, Opetustilat, Muut resurssit, Muut tehtävät, Kurssityypit -välilehdet: KP (kustannuspaikka), Tun1, Tun2, Tun3, Tilinumero.
- Kp- ja Tun-sarakkeissa on syöttöapu: Klikkaa saraketta hiiren 2. painikkeella ja valitse Valitse listalta. Kp-sarakkeen lista sisältää Primuksen Kustannuspaikkaalueet-rekisterin vaihtoehdot, Tun-sarakkeet Laskutunnisteet-rekisterin vaihtoehdot.
- Täytä kustannuspaikat, laskentatunnisteet ja tilinumerot niille välilehdille, joiden osalta halutaan seurata kustannusten jakautumista eri maksajille. Jos esim. opetustilojen kustannuksia ei jaeta, ei niille tarvitse merkitä kustannuspaikkojakaan.
- Luokalle merkitty kustannuspaikka ja tunniste periytyy luokan opiskelijoille, joten opiskelijoille tietoja tarvitsee täyttää vain, jos ne poikkeavat luokalle merkityistä.
- Perustietoikkunan Kurssityypit -välilehti: Tun3. Täytä, jos kustannuslaskennassa halutaan eritellä tietyn kurssityypin tunnit, esim. näyttöjen ja työssäoppimisen.
- Kurssityypit-välilehdelle täytetään sarake Tiliöintitunnus. Sarakkeeseen voi määrittää, mihin tiliöintiin mikäkin kurssityyppi lasketaan, ja sitä käytetään jakamaan opetuksen tuntimäärää eri tileille tiliraporttitulosteissa. Sarakkeen oletusarvona on Lähiopetus. Tiliraporttitulosteet ovat Opettajat-välilehdellä Tulosteet-valikossa.
8) Työmäärälaskennan asetukset
Kurren Yleiset asetukset -ikkunassa on osio Tunti- ja työmäärälaskennan asetukset, jossa voi määrittää, miltä ajalta opettajien työmäärät lasketaan. Vaihtoehtoina ovat "Jaksojärjestelmästä" tai "Aikaväliltä". Kun avaat Kurressa työsuunnitelmatulosteen, on tämän asetuksen mukainen valinta oletuksena käytössä.
Perustiedot-ikkunassa lasketaan resurssien Toteutunut tuntimäärä- ja Työmäärä-sarakkeiden kestot lasketaan edellä mainitusta asetuksesta riippuen joko jaksojärjestelmän tai aikavälin mukaan. Näiden sarakkeiden otsikkorivin ohjetekstissä kerrotaan, mistä tuntimäärä lasketaan.
Työmäärälaskenta kalenterivuoden osalta
Jos on tarvetta laskea opettajien työmääriä kalenterivuodelta, tehdään Kurreen yksi ylimääräinen työjärjestys-tiedosto, jonka jaksoiksi laitetaan kalenterivuosi, esim. kevät 2019 ja syksy 2019. Tämän tiedoston pitää olla Julkinen yli yksikkörajojen. Se kerää opettajien työmäärät Opettajan työsuunnitelma -tulosteeseen juuri kalenterivuoden ajalta kaikista muista työjärjestyksistä, joissa jaksot osuvat kyseiselle kalenterivuodelle. Tähän tiedostoon ei tarvi tuoda Primuksesta muuta kuin opettajat. Ei tarvi tehdä myöskään ryhmiä, sijoituksia tai muutakaan tähän kurretiedostoon.