GLP 2016: Nya kurserna till Primus
Uppdaterats: 22.4.2020
Den här anvisningen handlar om hur lärokurserna och kurserna enligt grunderna för gymnasiets läroplan 2016 kan importeras till Primus. Instruktioner för hur man gör upp en läroplan och administrerar kursbrickorna under övergångsperioden finns i en separat anvisning som du hittar via länken i slutet av denna anvisning, under Närliggande teman.
Ändringar i obligatoriska studier
- En ny gemensam kurs för kort och lång matematik, MAG1
- FI2 blir obligatorisk
- HI4 blir fördjupad
- SH2 blir obligatorisk
- RE3, RO3, RI3, RJ3, LK3 blir fördjupade
- SL3 blir obligatorisk
Antalet obligatoriska kurser är oförändrat, men p.g.a. numreringen har en obligatorisk kurs blivit fördjupad eller vice versa:
- BI2, BI3
- GE2, GE3
- MAB6, MAB7
Nya kurser och fördjupade som faller bort
- FY8 faller bort
- KO5 faller bort
- MU5 faller bort
- LK6, RE6, RO6, RI6, RJ6 nya
GLP2016-överföringsfilerna innehåller både lärokurserna och kurserna.
Det finns två versioner av VGLP-överföringsfilen.
- Den omfattande Overforingsfil_Primus_VGLP2016.txt-filen innehåller alla lärokurser och kurser enligt grunderna för läroplanen i gymnasieutbildning för vuxna.
- Den begränsade Overforingsfil_Primus_VGLP2016_(bara de kurser som skiljer).txt-filen innehåller endast de kurser som har några skiljaktigheter jämfört med kurser enligt grunderna för gymnasieutbildningen. Det finns sammanlagt 14 sådana kurser (LK02, FI02, FY02, GE02, HI02, HI03, KE02, PS01, S206, TS01, RE02, RO02, SL03 och MO06).
De samiska språken
För lärokurserna samiska som modersmål, samiska som A- och B-språk och samiska som kompletterar gymnasieutbildningen finns enligt grunderna för läroplanen bara en kurs i samiska. Denna kan man sedan kopiera och modifiera så att man i Primus får de kurser i samiska som läroanstalten ska tillhandahålla. Fyll för dessa ämnen i de fält som gäller studentskrivningarna och den gemensamma ansökan enligt respektive språk i samiska. Kurstypen för samiska som kompletterar gymnasieutbildningen är "gy annan kurs" i filen. Byt ut denna typ i Primus till den som används i den lokala läroplanen.
Båda filerna innehåller även
- temastudier
- de ämnesövergripande kurserna i konststudier
- gymnasiediplom-kurser
- språk som kompletterar gymnasieutbildningen
Temastudier
Det finns två sätt att hantera temastudierna: antingen erbjuder gymnasiet bara tre temakurser (alternativ A) eller så erbjuder gymnasiet egna alternativa temakurser som placeras under dessa tre originalkurser (alternativ B). I överföringsfilen är kurskorten gjorda enligt antagandet att gymnasiet använder alternativ A. Om detta är fallet på ert gymnasium behöver du inte göra några ändringar i kurskorten för temastudierna. Om gymnasiet däremot använder alternativ B måste de kurskort som importerats med överföringsfilen ändras.
Enligt läroplansgrunderna ska icke-godkända temastudiekurser inte räknas med i det totala kursantalet, så därför måste gymnasiet göra antingen en eller två (beroende på vilket alternativ som gymnasiet använder) nya kurstyper i Kurstyper-registret. Om gymnasiet använder alternativ A, ska du göra ett kort med namnet "gy temastudier fördjupad kurs". Om gymnasiet använder alternativ B, ska du dessutom göra ett nytt kort till: "gy temastudier skolspecifik kurs". Se närmare information längre ner om hur du ska fylla i korten. Bäst är att skapa de nya korten innan du överför kurserna till Primus, men vid behov går det att göra även i efterhand, och i så fall byta ut kurstypen och lägga in på kurskorten för TS01, TS02 och TS03.
På betygen ska du ställa in så att temastudieprestationerna hämtas från kursnivån.
Temastudier, alternativ A
Om gymnasiet använder detta sätt behöver du inte göra några ändringar i temastudiernas kurskort då de importerats med överföringsfilen.
På huvudkortet TS Temastudier finns följande info:
- Typ är "mellanrubrik".
- Vitsordets räknesätt är tomt.
- Studieveckor är tomt.
På själva kursernas kort (TO01, TO02 och TO03) finns följande info:
- Typ är "gy temastudier fördjupad kurs".
- Vitsordets räknesätt är tomt.
- Studieveckor-fältet: 1 sv.
I Kurstyper-registret ska du på kortet "gy temastudier fördjupad kurs" kryssa i Valbar i Wilma, men lämna Hantera underkänt vitsord som prestation oikryssat.
Temastudier, alternativ B
Om gymnasiet använder alternativ B, måste du göra ändringar i temastudiernas kurskort då de importerats med överföringsfilen.
Ändra följande uppgifter på kurskorten för TO01, TO02 och TO03:
- Lägg "Medeltal av kursvitsorden" i Vitsordets räknesätt-fältet.
- Töm Studieveckor-fältet.
Skapa kurskort för de underliggande temastudiekurserna som gymnasiet erbjuder i Kursregistret och fyll i följande information:
- Välj i Typ-fältet "gy temastudier skolspecifik kurs".
- Fyll i Studieveckor-fältet.
- Lämna Vitsordets räknesätt tomt.
I Kurstyper-registret kryssar du i Valbar i Wilma för kurstypen "gy temastudier skolspecifik kurs", men lämna detta fält oikryssat på kortet "gy temastudier fördjupad kurs". På bägge korten ska Hantera underkänt vitsord som prestation vara tomt.
Kursernas namn och förkortningar
Nästan alla kursnamn har ändrats. Filen innehåller namnen på de nya kurserna. Om det i den gamla läroplanen fanns en kurs med exakt samma namn nämns detta i filen, i fältet Tilläggsuppgifter 2. Förkortningarna motsvarar de som finns i läroplansgrunderna, undantaget att kursnumreringen har gjorts med två siffror: MAA02, ENA01 osv. Numreringen i B2- och B3-språken är RAB21, RAB22; RAB31, RAB32. Ledande nollor används för att kurserna ska komma i rätt ordningsföljd också i de system som annars skulle sätta kurs 10 före kurs 2.
Kursfilen är av typen överföring mellan Primus och innehåller följande information om kurserna:
- Förkortning
- Namn
- Studieveckor (endast kurserna)
- Typ (= kurstyp)
- Läroplan, observera ("GLP2016")
- Tilläggsuppgifter 2 (kompatibilitet med den gamla läroplanen)
- Vitsordets räknesätt (bara lärokurserna)
- St-ämne (bara dessa lärokurser)
- Lärokurs (bara lärokurserna i språk och matematik)
- Det andra inhemska språket (bara dessa lärokurser)
- GA ämne, GA språk, GA modersmål, GA rad (bara dessa lärokurser, LUVA)
- Beskrivning
- Grunderna för bedömning
- Målsättningar
- Innehåll
Beskrivningarna, bedömningsgrunderna, målsättningarna och innehållet inkluderas om de var specificerade i läroplansgrunderna. I regel finns beskrivningar och bedömningsgrunder för lärokurserna, och för kurserna finns målsättningar och innehåll.
Informationen om kursens motsvarighet i den gamla läroplanen kommer in i fältet Tilläggsuppgifter 2, så ta fram det här fältet i Kursregistret. Om fältet redan är i användning kan du använda något annat text- eller memofält. Kontrollera också att de andra fälten i listan är framtagna.
Det är bäst att ha skilda förkortningar på kurserna i den gamla respektive nya läroplanen. På så sätt får man bägge versionerna av kursen till Kurre och det är lättare för lärarna och studerandena att hitta rätt kurs.
Lägg in ett tecken i kursförkortningarna i den gamla läroplanen, t.ex. bokstaven g: gBI1, BI1g eller dylikt. I den nya läroplanen får kurserna stå med sina riktiga förkortningar eftersom de kommer att användas flera år framöver. Du kan ändra förkortningarna för alla kurser på en gång, se denna anvisning.
Överföringsfilen läses in i Primus på följande sätt:
- Spara överföringsfilen "Överföringsfil för Primus GLP2016" som finns längst ner på sidan.
- Öppna Kursregistret och välj Dataöverföringar / Överföring till Primus i övre menybalken.
- Hämta fram den fil du nyss sparade med hjälp av Bläddra-knappen.
- Välj Överföring från annan Primus.
- Använd alternativet Överför alla som nya.
- Välj vilken information som ska importeras genom att klicka på Välj alla eller kryssa för de uppgifter du vill ha.
- Identifieringsfältet ska inte kryssas i om alla överförs som nya.
- Se närmare anvisning: Dataöverföring till Primus
Att ta bort överflödiga lärokurser och kurser
Primus ger i slutet av överföringen ett sammandrag över den information som överförs. Du kan redan i detta skede ta bort sådana lärokurser och kurser som ditt gymnasium inte erbjuder – t.ex. ovanliga språk och åskådningsämnen. Måla de rader som du vill radera och klicka sedan på tangentbordets Delete-knapp. På bilden är det lärokurserna och kurserna i spanska som raderas. I filen finns även nya registerkort för lärokurserna, så kom ihåg att radera även dem när du tar bort kurser.
Lärokurser och kurser kan raderas också efter överföringen, i Kursregistret. Om vissa lärokurser/kurser erbjuds sporadiskt, lönar det sig att enbart arkivera de registerkorten. Då får man snabbt tillgång till dem igen när det behövs.
I slutet av anvisningen finns länkar till utskrifter som du kan använda för att se den överförda informationen.
Komplettera uppgifterna
Följande fält ska gymnasierna fylla i själv:
- Skola, ange alla gymnasier
- Vitsordsskala
- Vid behov Räknas till medeltalen och övriga uppgifter om gymnasiets egna undervisningsarrangemang eller bedömning.
I den omfattande filen ingår alla A- och B-språk som nämns i läroplansgrunderna. De språk som saknas kan du skapa genom att kopiera en lärokurs och kurserna från ett språk på en motsvarande nivå. Observera att läroplansgrunderna är olika för de inhemska, europeiska, utomeuropeiska och de gymnasiekompletterande språken. T.ex. kortet "Somaliska som modersmål" kan göras genom att kopiera från lärokursen EMO och dess kurser, och somaliska B3 kan kopieras t.ex. från B3 i kinesiska.
Kurstypen för eget modersmål, samiska och romani som kompletterar gymnasieutbildningen är "gy annan kurs". Byt ut typen i Primus så att den motsvarar er lokala läroplan.
Filer