GLP 2021: Studieavsnittsbricka
Uppdaterad: 14.11.2022
I den här anvisningen går vi igenom hur man skapar en bricka för studieavsnitten och hur man markerar valen i brickan.
OBS! Det är inte obligatoriskt att använda en studieavsnittsbricka för studieavsnitten, utan brickan är i stället ett alternativ till kursbrickan. Ett annat sätt att tillhandahålla undervisningsutbudet. Den största skillnaden mellan den traditionella kursbrickan och den nyare studieavsnittsbrickan är att det i den senare går att skapa studieavsnitt bestående av flera moduler. När studerandena väljer studier i Wilma, omfattar valet automatiskt alla moduler i studieavsnittet på en gång. I den traditionella kursbrickan erbjuds kurserna och modulerna separat.
- Om ni väljer att inte alls använda studieavsnittsbrickan, markerar studerandena sina val i utbudet på den traditionella kursbrickan. I praktiken går det då till så, att man för in modulerna i Kurre precis som kurserna, och placerar dem i en separat bricka. Du kan överföra modulerna enligt beskrivningen längre ner i den här anvisningen, och sedan göra skilda läroplansspecifika brickor med den traditionella kursbrickan.
- Oberoende av om ni använder studieavsnittsbricka eller inte, ska man aldrig ha gamla läroplanskurser och nya moduler i samma bricka. Ha separata brickor för vardera. De kan nog vara i samma Kurre-fil, men alltså inte i samma bricka.
- Om ni överför moduler till en Kurre-fil som sedan tidigare redan innehåller den gamla läroplanens kurser, ska ni innan överföringen ange en viss kod för de gamla kurserna, eller byta förkortningarna på dem. Se anvisningen GLP 2021: Brickorna under övergångsperioden.
Om du tänker överföra moduler till en Kurre-fil som redan innehåller kurser, se den här anvisningen innan du gör överföringen.
Modulerna till Kurre
- Öppna Kurser-registret i Primus och hämta fram GLP21-modulerna t.ex. med sökrutinen Läroplan, observera="GLP2021" OCH Typ->Namn="*modul". Sökningen returnerar alla obligatoriska och valfria moduler som importerats med GLP2021-överföringsfilen.
- Välj alla moduler i listan och överför dem till Kurre med funktionen Dataöverföringar / Överföring till Kurre (7). Du kan göra överföringen med standardinställningarna i rutan.
- Efter överföringen syns alla moduler i Kurre, på Kurser-fliken Grunduppgifter .
- Om det finns lokala studieavsnitt i Kurser-registret (t.ex. lokala studieavsnitt inom ämnet IT, såsom IT01/IT02/IT03, kan också de här överföras till Kurre, där de kan omformas till studieavsnitt på samma vis som modulerna. De lokala studieavsnitten hanteras i princip som moduler i Primus och Kurre, och de ska inte blandas ihop med studieavsnitten. I praktiken kan studieavsnitten alltså bestå av moduler eller lokala studieavsnitt.
Teststuderande i Kurre
Om det inte finns någon studerande i Kurre sedan tidigare, bör du överföra åtminstone en teststuderande dit från Studerande-registret i Primus. Se till att teststuderanden har en klass ifylld i Grupp/klass-fältet, en sådan klass som inte används på riktigt i gymnasiet. Gör ett Wilma-användarnamn åt teststuderanden om det inte finns från förr (för att senare testa hur man markerar val som studerande i Wilma).
Överför studeranden till Kurre på sin nuvarande klass, och lämna bort undervisningsutbudet från överföringen.
Periodsystem och perioder
Om du inte ännu har något periodsystem och perioder i Kurre måste de skapas först:
- Öppna Grunduppgifter och välj Periodsystem-fliken. Gör ett nytt periodsystem om inget finns sedan tidigare (använd inställningen "Gör endast periodsystem").
- Skapa en period i systemet, t.ex. med namnet "Period för studiebricka". Ändra inte på periodinställningarna, låt alltså Perioden börjar och Perioden slutar stå tomma. I Kurre visas ett meddelande om att inga dagar har valts. Klicka på Ja.
- Gör också en till period, t.ex. för 6 veckor. Ha t.ex. 2.8.2021 som startdatum och 10.9.2021 som slutdatum. Den här perioden behövs för att man ska få modulerna periodiserade på studiebricksperioden utan att modulernas omfattning minskar vid periodiseringen.
Att göra studieavsnittsbrickan och studieavsnitten
- I Grunduppgifter, fyll i det önskade antalet grupper för modulerna i Kurser-flikens kolumn Grupper. Om du vill erbjuda en viss modul i bara ett studieavsnitt räcker det med en grupp. Ha två grupper om modulen ska ingå i två studieavsnitt, osv.
- Öppna Grupperingen. Välj Visa / Periodisering.
- Skriv in en asterisk i sökfältet: *. Periodisera alla moduler i Period för studiebricka-perioden och ha samma omfattning, dvs. "1". Omfattningen minskar inte i Operiodiserade-kolumnen, då Period för studiebricka-omfattningen är 0 och därmed går ingen omfattning åt. Det här innebär att du kan ha moduler med olika omfattning i ett och samma studieavsnitt.
- Gå till fliken Kursbricka. Välj perioden "Period för studiebricka" och gör en ny bricka som du namnger t.ex. "Studieavsnittsbricka". Gå till Wilmas inställningar och kryssa i Studieavsnittsbricka (främst gymnasier). Spara.
- Skapa studieavsnitten genom att dra de önskade modulerna till en balk. En balk = ett studieavsnitt. Namnge studieavsnittet genom att högerklicka på balken och välja Namnge balken. Skapa alla studieavsnitt som ska ingå i brickan på det här sättet.
Studiebrickan i Wilma
När brickan är klar kan du publicera den i Wilma:
- Klicka på Egenskaper under kursbrickan.
- I fältet Rätt att göra val (sök klass), lägg in de klasser som ska kunna markera val i studiebrickan i Wilma.
- Kryssa i Kursbrickan syns i Wilma.
- Ange önskat datum i Anmälningen börjar.
- Spara.
- Öppna Allmänna inställningar i Kurre och klicka på Offentlig i Wilma.
- OBS! Om du vill att brickan ska synas för andra skolor, t.ex. ett högstadium, se anvisningen Gymnasiekursernas förhandsval i åk 9 -> "Göra kursbrickan synlig och meddela id:t till högstadierna" och "Gymnasiets bricka synlig i högstadiernas Wilma". Du behöver inte tillåta s.k. dubbelval i samma balk separat, för när det gäller studiebrickor är det här tillåtet per automatik.
Nu kan studerandena markera sina val i Wilma.
- En studerande kan efter inloggning i Wilma gå till Kursbricka. Det lönar sig för den studerande att klicka i sina studieavsnitt i studiebrickan, d.v.s. "den nya vyn", som man hittar genom att klicka på "Byt till den nya vyn" upptill i brickan.
- När personen klickar på en modul som ingår i ett studieavsnitt och sedan på Välj studieavsnitt, omfattar valet alla moduler som ingår i studieavsnittet. Om man klickar bort valet, försvinner det enligt samma logik från alla moduler i studieavsnittet. En studerande väljer alltså alltid hela studieavsnittet och inte enskilda moduler i det.
- Om studeranden kryssar i Använd snabbval kan hen klicka i sina val av studieavsnitt snabbare i snabbare i brickan.
- Vartefter personen klickar i valen sparas de i Kurre, i grupperna över modulerna. I praktiken avviker markeringsförfarandet inte från den traditionella kursbrickan på annat vis än att valen görs i flera grupper på en gång (beroende på hur många moduler det finns i studieavsnittet).