GLP 2021: Att ändra de gamla kursförkortningarna
Uppdaterad: 18.11.2020
När gymnasierna tar den nya läroplanen i bruk, ska man som första fas ändra de gamla kursförkortningarna. Läs ändå noggrant igenom alla observationer i avsnittet "Observera..." nedan innan du ändrar förkortningarna.
Det är möjligt att vi kompletterar och korrigerar anvisningarna under gymnasieförnyelseprojektets gång.
Förutom fördelarna med att ändra förkortningarna finns även några nackdelar. Särskilt grundskolorna bör noggrant tänka igenom om det lönar sig att ändra förkortningarna.
- Viktigt: Om ni inte har ifyllt fältet KOSKI-ID i Kurserregistret för den gamla läroplanens kurser, ska fältet ifyllas innan förkortningarna ändras! Förnuftigast är att kopiera förkortningen från fältet Förkortning till fältet KOSKI-ID, se anvisningen Kopiera en uppgift från ett fält till ett annat (alternativ A i anvisningen).
- Om du vill överföra både den nya läroplanens moduler och den gamla läroplanens kurser till samma Kurre-fil, är det bra att de har olika förkortningar, dvs. det lönar sig att ändra den gamla läroplanens kursförkortningar i så fall. Om man däremot använder åtskilda Kurre-filer, är det inte lika nödvändigt att ändra gamla kursförkortningar, men rekommenderas ändå.
Modulerna i den nya läroplanen och kurserna i den gamla läroplanen rekommenderas att ha lite olika förkortningar för att kunna överföra båda till Kurre och för att studerande kan välja kurser enligt sina egna läroplan i kursbrickan.
I praktiken lägger man in ett tecken i kursförkortningarna för den gamla läroplanen, t.ex. bokstaven v: vBI1, BI1v eller dylikt. Lägg till tecknet på korten för kurser och ämnen/lärokurser samt eventuella andra kort som hör till den gamla läroplanen (mellanrubrik o.dyl.). Modulerna i den nya läroplanen får ha de riktiga förkortningarna eftersom de kommer att användas i flera år framöver. Om den grundläggande utbildningen har bokstaven v i bruk i de valfria ämnenas förkortningar, lönar det sig att markera de gamla kurserna med någon annan bokstav (t.ex. w). Om Kursregistret innehåller kurser som inte ingår i någon aktiv läroplan, lönar det sig att arkivera dessa för att underlätta läroplansarbetet i Primus, se separat instruktion för arkivering av oanvända kurser.
Bestäm först vilket tecken som ska användas. Om det finns motsvarande beteckningar kvar från tidigare läroplansändringar ska du inte använda någon av dem. Du kan ha en eller flera tecken och använda både bokstäver, siffror och specialtecken.
Förkortningsändringen görs genom att hämta fram de aktuella kurserna i Primus för att markera dem. I överföringsfunktionen kan du sedan lägga in tecknet, spara filen och läsa in den tillbaka, varvid den gamla förkortningen ersätts med den nya.
Smidigast ändrar du beteckningen så här:
- Gör i Kursregistret en sökning som hämtar fram alla de ämnen och kurser i den nuvarande läroplanen som ska få ny förkortning. Spara sökningen bland de färdiga sökrutinerna. OBS! Inkludera en inställning som lämnar Primus-kortet utanför sökrutinen: Förkortning<>"Primus". Primus-kortets förkortning får inte ändras.
- Sökningen ska förutom de egentliga kurskorten inkludera korten för ämnen/lärokurser samt eventuella andra kort som hör till läroplanen (mellanrubik o.dyl.). Meningen är att förkortningen ska ändras på alla kort som hör till den gamla läroplanen, förutom de kurskort som är gemensamma för den nya och gamla läroplanen.
- Välj i Kursregistrets övre menyrad Dataöverföringar / Dataöverföring från Primus.
- Välj Ny dataöverföring och sedan Följande
- Ange Primus W4.x som typ.
- Klicka på Lägg till data. På den översta raden skriver du in vilket tecken du vill ha (på bilden används v), klicka på [+]-tecknet och välj även Förkortning. Kvittera med OK.
- Klicka åter på Lägg till data. Under Standarder väljer du Kortnummer. Välj Följande.
- De kurser som ska skickas: ange kurserna enligt den färdiga sökrutinen du nyss gjorde. Klicka alltså på Sök och ange sedan den rätta sökrutinen under Färdiga sökrutiner.
- Spara filen t.ex. på din dator.
- Om du vill spara överföringsdefinitionerna för senare användning, väljer du i följande fönster Spara definitionerna, och sparar dataöverföringen med ett beskrivande namn. I annat fall väljer du Stäng.
- Välj sedan i Kursregistrets övre meny Dataöverföringar / Dataöverföring till Primus.
- Hämta filen som du nyss sparade genom att klicka på Bläddra.
- Välj sedan Överföring från annan Primus.
- Kryssa inte i något och gör inga val i Dataöverföringens inställningar-rutan.
- Som mottagande fält ska du välja Förkortning och Kortnummer.
- Identifieringsfält: Kortnummer.
- I kontrollistan borde nu med röd färg synas den förkortning som kommer att ersättas och med svart färg den nya ersättande förkortningen.
- Spara. Kursförkortningarna i den gamla läroplanen har nu formatet vBI1 och du kan importera den nya läroplanens kurser till Primus.
- Kontrollera ännu att förkortningen för kortet Primus (kortnummer 1) inte har ändrats. Förkortningen måste vara Primus. Om förkortningen har ändrats, öppna Underhåll / Ändringar i registret. Sök fram det ändrade Primus-kortet och ta tillbaka ändringen för detta kort.
Om gymnasiets kursförkortningar har ändrats i Primus och gymnasiet behöver uppdatera bedömningslistorna medan läroplansförnyelsen pågår, ska du som identifieringssätt välja "på basen av Primus registerkortnummer" i stället för förkortning. Mer information om detta finns i en separat anvisning (avsnittet "Identifiering av kurs").
Gymnasier behöver inte ändra kursförkortningarna i Kurre så att de motsvarar förkortningarna i Primus Kursregister.