Gymnasieförberedande läroplan (utbildning som förbereder invandrare för gymnasieutbildning)
Uppdaterad: 20.4.2020
Den här anvisningen går igenom hur man bygger upp den gymnasieförberedande läroplanen. I slutet av anvisningen finns även en bifogad fil, som man använda för att överföra kurserna till Primus samt en länk till betygsmallen.
En studerande ska avlägga minst 25 sv gymnasieförberedande utbildning och lärokursen måste avläggas under läsåret. Kurserna bedöms enligt skalan Godkänd/Underkänd. Den gymnasieförberedande utbildningen leder inte till examen.
Studerandena ska alla ha individuella studieplaner.
Läroplanen består av följande studier:
- Modersmål och litteratur (10 sv svenska som andra språk)
- Övriga språk (minst 3 sv)
- Matematiska och naturvetenskapliga studier (2 sv)
- Samhällskunskap och kulturkännedom (2 sv)
- Studiehandledning (2 sv)
- Valfria studier (minst 6 sv, kan innehålla t.ex. gymnasiekurser)
Om du vill importera kurserna med en överföringsfil kan du ladda ner LUVA-kurser.txt-filen nertill på denna sida, under rubriken Filer.
Öppna Kursregistret och för in kurserna i Primus:
- Välj Dataöverföringar / Dataöverföring till Primus.
- Välj via Bläddra filen som du laddade ner och klicka på Följande.
- Kryssa för Överför alla som nya och klicka igen på Följande.
- Välj följande uppgifter för import: Namn, Förkortning och Studieveckor och klicka på Följande.
- Inget identifieringsfält ska väljas eftersom informationen importeras som ny. Klicka på Följande.
- Kontrollera att antalet kort som ska importeras på listan är 35, klicka på Följande och till sist på Spara.
När kurserna är importerade i Kursregistret kan du hämta fram dem till exempel med sökrutinen Förkortning="GF*". Fyll i de fält på korten som anges nedan i instruktionen om manuellt skapade kort (på alla kort: fälten Typ och Vitsordsskala, på kurskorten för ämnesnivå och mellanrubriker: fältet Vitsordets räknesätt). I skedena nedan ser du vilka fält som ska fyllas i på respektive kort. Du behöver inte fylla i namn, förkortning och studieveckor eftersom den informationen redan kom med dataöverföringen.
Om du vill lägga in kurserna för hand i Primus, öppna Kursregistret och gör de nya korten enligt nedanstående anvisningar. Namnen på kurserna hittar du på Utbildningsstyrelsens webbplats, i grunderna för läroplanen för utbildning som förbereder för gymnasium.
1. Gör i Kursregistret kort för de kurser på kursnivå som finns uppräknade nedan (sammanlagt 25 kurser). Ange en obligatorisk kurstyp för dem i fältet Typ, t.ex. gy obligatorisk kurs. Ange också på alla kort i fältet Vitsordsskala en skala där vitsorden Godkänd och Underkänd ingår. Fyll också i fältet Studieveckor på alla kort.
- GFS1-GFS10 (totalt 10 kurser i ämnet Svenska som andra språk och litteratur)
- GFSA1-GFSA3 (tot. 3 kurser i Språk som påbörjats i den grundläggande utbildningen)
- GFSB1-GFSB3 (tot. 3 kurser i Språk som påbörjas i utbildningen som förbereder för gymnasieutbildning)
- GFMO1-GFMO3 (tot. 3 kurser i Den studerandes eget modersmål)
- GFMA1-GFMA2 (tot. 2 kurser i Matematiska och naturvetenskapliga studier)
- GFHI1-GFHI2 (tot. 2 kurser i Samhällskunskap och kulturkännedom)
- GFSH1-GFSH2 (tot. 2 kurser i Studiehandledning)
2. Gör sedan kurserna för ämnesnivån i Kursregistret. Välj en kurstyp för ämnesnivå i Typ-fältet för dessa kurser, t.ex. gy lärokurs. Fyll också i fältet Vitsordets räknesätt på dessa kort enligt hur vitsordet ska beräknas. Ange dessutom på alla kort en skala med vitsorden Godkänd och Underkänd i fältet Vitsordsskala.
- GFS Svenska som andra språk och litteratur
- GFSA Språk som påbörjats i den grundläggande utbildningen
- GFSB Språk som påbörjas i utbildningen som förbereder för gymnasieutbildning
- GFMO Den studerandes eget modersmål
3. Gör ännu kurskort för de mellanrubriker som anges nedan i Kursregistret. Ange Mellanrubrik i fältet Typ. För mellanrubrikerna GFMA, GFHI och GFSH ska du också fylla i Vitsordets räknesätt enligt hur vitsordet ska beräknas. Ange dessutom på alla kort en skala med vitsorden Godkänd och Underkänd i fältet Vitsordsskala.
- Modersmål och litteratur (förkortning t.ex. GFSMOD)
- Övriga språk (förkortning t.ex. GFÖVRIGA)
- Matematiska och naturvetenskapliga studier (förkorting t.ex. GFMA)
- Samhällskunskap och kulturkännedom (förkortning t.ex. GFHI)
- Studiehandledning (förkortning t.ex. GFSH)
- Valfria studier (förkortning t.ex. GFVAL)
När kurserna, ämnena och mellanrubrikerna är klara kan du börja göra den egentliga läroplanen. Öppna Läroplansregistret och välj Funktioner / Nytt registerkort.
På korten ska du fylla i åtminstone Läroplanens namn, Skola och Övriga kursers moderkurs (ange Valbara studier). Fyll i de övriga fälten om det behövs.
Bygg ett läroplansträd genom att under Kurser välja och dra de kurser som ska med i trädet till det tomma fältet till vänster, så att läroplanträdet blir likt det på bilden intill. Det är viktigt att varje kurs kommer på rätt nivå i trädet.
Under den mellanrubrik som finns nederst i läroplansträdet, Valbara studier, kan du föra in (obligatoriska) kurser från gymnasiets läroplan såvida studerandena ska ha möjlighet att avlägga sådana. Observera att om du överför kurser som hör till gymnasiets läroplan och gör dem till valbara kurser i LUVA-läroplanen, måste du byta kurstyp för kurserna. För dessa kurser ska kurstypen i stället vara Annan kurs (eller motsvarande), som du kan ange i prestationsrutan som öppnas via läroplansträdet i Studeranderegistret.
Om de kurser som ingår i valbara studier inte finns i Kursregistret kan man lägga in dem för studerande i Studeranderegistret genom att välja Tilläggsfunktioner / Lägg till övrig prestation. Ange Annan kurs (eller motsvarande) som kurstyp för dessa.
När läroplanen är klar och sparad ska du tilldela den åt LUVA-studerandena i Studeranderegistrets fält Läroplan.
På betyget står språkfärdighetsnivåerna för de olika delområdena i ämnet "Svenska som andraspråk samt litteratur". Dessa vitsord ska inte skrivas in i fältena för Studeranderegistrets tabell Språkkunskapsnivå, utan i fältet Övriga vitsord i prestationsrutan som tas upp via ämnesbalken. Innan du kan fylla i dessa vitsord för en studerande ska du skapa språkfärdigehtsnivåerna i Primus:
- Öppna registret Vitsordsskalor och gör en skala som heter t.ex. "Språkfärdighetsnivåer".
- Öppna registret Vitsordsdefinitioner och skapa ett separat kort för varje nivå. I Vitsord-fältet ska du fylla i t.ex. "A1.1" och i Med bokstäver-fältet t.ex. "De första grunderna i språket". I Vitsordsskala-fältet anger du den "Språkfärdighetsnivåer"-skala du nyss skapade.
- Öppna Kursregistret och gå till ämnesnivån "GFS Svenska som andraspråk". I fältet Övriga vitsords vitsordsskala ska du välja den skala du gjorde, "Språkfärdighetsnivåer"-skalan. Fyll sedan i följande alternativ i fältet Övriga vitsord (ämne):
- Hörförståelse
- Verbal förmåga
- Läsförståelse
- Skriftlig förmåga
Varje studerande som fått alla studier i sitt studieprogram godkända ska få ett betyg över avklarad gymnasieförberedande utbildning. Du kan ladda ner utskriftsmallen i utskriftsbanken (länken hänvisar än så länge till den gamla instruktionssajten).
Filer